puukko
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Re: puukko
zelis reci da voda ipak mora biti topla toliko da mozes jaja umociti u nju? =)
P.S. kod kaljenja u vodi, ima li ikakve razlike da kalis noz u obicnoj vodi iz pipe ili destiliranoj ili kisnici (ono zbog tvrdoce vode i to, reko mozda ima neke veze, palo mi na pamet usput)
P.S. kod kaljenja u vodi, ima li ikakve razlike da kalis noz u obicnoj vodi iz pipe ili destiliranoj ili kisnici (ono zbog tvrdoce vode i to, reko mozda ima neke veze, palo mi na pamet usput)
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
- stari-nakovanj
- Desetnik

mozda sam se malo krivo izrazio. ustvari, mora biti toliko topla da ih MOZES umociti ali i da ih nakon 3 sekunde ZELIS izvuci van, doduse, i sa prstom je moguce provjeriti.
ima razlike i to velike izmedu tvrde i meke vode u brzini hladenja, negdje mi je dijagram, ako ga nadem postam ga.P.S. kod kaljenja u vodi, ima li ikakve razlike da kalis noz u obicnoj vodi iz pipe ili destiliranoj ili kisnici (ono zbog tvrdoce vode i to, reko mozda ima neke veze, palo mi na pamet usput)
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

znaci bilo bi dobro ugrijati neki bezvezni komad i bućnuti ga u vodu tek da ju zagrije, ja sam mislio da temperatura vode ne igra ulogu ali sam onda ukljucio mozak pa mi palo na pamet da bi i tvrdoca vode cak mogla igrati ulogu, predpostavljam da je kisnica bolja od vode iz pipe? ili bi cak cista destilirana voda bila najbolja (neki ce reci da je to isto sto i kisnica ali ovo je cisce). Ajde, informiraj nas dalje =)
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
- stari-nakovanj
- Desetnik

pa nema boljega, svaka promjena u toj tekucini ima za rezultat drugaciju brzinu hladenja, a ti si onda odaberes najbolju za celik koji imas kroz tablice, tuda i svoja iskustva i eksperimente...
- stari-nakovanj
- Desetnik

- stari-nakovanj
- Desetnik

Borax - dečki nemojte gubiti vrijeme sa boraxom za pranje rublja. Mike kučni borax dolazi iz tvornice sa puno "vode" koja ometa kovačko varenje. Najkraće rečeno zaboravi.
Borax - industrijski ( anhydrous borax ) suhi može se naći u svakom dučanu sa opremom za autogeno varenje . Svaki lokalni varioc ti može pomoći.
Iskovati ispravno okaliti dobar nož od takozvanog damaskusa nije lako. Puno muke, puno znoja i puno vremena.
Ako primate savjet evo nekih : koristite smo nove čelike o kojima znate sve - na papiru.
: najmanje 5 slojeva
: mekani obični izvana - ugljični unutra
: nehrđajuče ugljične ostavite na stranu
U međuvremenu puno sreće i dobre noževe.
Brankec
Borax - industrijski ( anhydrous borax ) suhi može se naći u svakom dučanu sa opremom za autogeno varenje . Svaki lokalni varioc ti može pomoći.
Iskovati ispravno okaliti dobar nož od takozvanog damaskusa nije lako. Puno muke, puno znoja i puno vremena.
Ako primate savjet evo nekih : koristite smo nove čelike o kojima znate sve - na papiru.
: najmanje 5 slojeva
: mekani obični izvana - ugljični unutra
: nehrđajuče ugljične ostavite na stranu
U međuvremenu puno sreće i dobre noževe.
Brankec
Zakaj nosim .45 - zato jer ne delaju .46 !!