MOJA KOLEKCIJA NOŽEVA
Re: MOJA KOLEKCIJA NOŽEVA
Naravno da ne
Ali drži se obiteljskog mota: svaka poštena kuća mora imati najmanje pištolj, revolver i shotgun

NO TRESPASSING - VIOLATORS WILL BE SHOT - SURVIVORS WILL BE SHOT AGAIN
Lijepa riječ i pištolj u ruci otvaraju svaka vrata
Tema je malo zastala, više smo se bacili na oružje. Da se podsjetimo oštrica, evo jednog primjerka koji svakako zaslužuje mjesto u povijesti nožarstva.
Jednostavan, jeftin a kvalitetan. Nekada, obavezni dio opreme svakog ozbiljnog muškarca koji je živio na selu.
Ovo je extra model, sa oštricom od INOX-a, drškom od maslinovog drva, sa kočnicom.
Opinel kojeg je imao moj otac, a kupljen je u Francuskoj 1970. godine nije imao kočnicu, oštrica je potamnila nakon uporabe, ali sam se porezao hrpu puta.
Kada sam sebi kupio ovaj, ocu sam kupio isti i uvijek ga ima uz sebe.
Ovo je extra model, sa oštricom od INOX-a, drškom od maslinovog drva, sa kočnicom.
Opinel kojeg je imao moj otac, a kupljen je u Francuskoj 1970. godine nije imao kočnicu, oštrica je potamnila nakon uporabe, ali sam se porezao hrpu puta.
Kada sam sebi kupio ovaj, ocu sam kupio isti i uvijek ga ima uz sebe.
Evo: ekipa mala, ali odabrana:
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

srednji red, 4-ti odozgora? neki Falkniven? simpaticno jednostavan
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
F1, imaš cijeli topic o njemu u hladnom oružju.Mike_Torello wrote:srednji red, 4-ti odozgora? neki Falkniven? simpaticno jednostavan
Ako je neznaš zabiti, ni jedna ne bode dobro.J07@ wrote:nes se prica da ona talijanska bajoneta ne bode dobro![]()
A ako tvoj ER bode dobro, bode i ona, veća je
Bajoneta se u tvornici testira na posebnom stroju kojim je zabadaju u pancirke, a neznam ima li ovaj tvoj takvu bajonetu pa priča iz iskustva, ili je samo "čuo" od nekog stručnjaka.
Činjenica je da je to talijanska službena bajoneta koja je u širokoj uporabi.
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

ma ok, samo nisam bio siguran jeli to taj, nisam zabrijao da ih raspoznajem kao cab recimo, asocirao me da bi mogao biti pa pitam =) znao sam da ako je Falkniven da mora biti F1 jer je A1 puno veći =)nobile157 wrote:F1, imaš cijeli topic o njemu u hladnom oružju.Mike_Torello wrote:srednji red, 4-ti odozgora? neki Falkniven? simpaticno jednostavan
Inače, bajoneta ima tzv. tanto point, što je po meni pogrešno. Sigurno bi bilo bolje da ima clip ili drop point, a bolje bi rezala, kao i noževi, da nema ravnu, nego malo povijenu oštricu.
A kako se i sa najtupljim nožem možeš porezati, tako i sa ovom bajonetom. Moram reći da se nisam naročito trudio naoštriti je, jer mi za sada ne treba. Ako zatreba, lako je naoštrim
A kako se i sa najtupljim nožem možeš porezati, tako i sa ovom bajonetom. Moram reći da se nisam naročito trudio naoštriti je, jer mi za sada ne treba. Ako zatreba, lako je naoštrim
- Mr.Cabdriver
- Dežurni Dušebrižnik

Ovakav tanto je uvijek pogrešan. Pogotovo što ovaj tanto povijesno ne postoji. Evo kratke disertacije na temu:nobile157 wrote:Inače, bajoneta ima tzv. tanto point, što je po meni pogrešno.
Kraj disertacije!
Penentrativnost sječiva se povećava šiljenjem špica, tj. smanjenjem površine sječiva koja prenosi masu i silu na odredišnu površinu (uglavnom nešto mesnato). Rezna učinkovitost sječiva se povećava zaobljavanjem prijelaza iz reznog dijela oštrice u špic. Nož koji dobro reže, teško probada. Nož koji dobro probada, teži je ergonomski gledano za narezat nešto. Zato mesari-koljači imaju 3-4 tipa noža za odradit svoj posao.
Amerikanizirani tanto je nekoristan u oba slučaja. Clip point (bowie) oštrica je već 400 godina najbolji omjer penentrativnosti prema reznosti i sve ostalo je marketing i glupost. Da su radili ove bajonete u clip point varijanti, pametnije bi im bilo jer bajoneta prvo mora bit svestrana (alat) u današnje vrijeme a tek onda ubojita (oružje). Ako do trenutka kad si ostao bez municije nisi riješio problem, radije uzmi bajonetu i lezi na nju. Barem te neće zarobit živoga!
....:::: Otiš'o sam, sarmu probo nisam...
::::....
Oružje sam volio još kao klinac, a za 18. rođendan nabavio sam si dvocjevku i karabin. Od 1975 pisao sam po cijelom svijetu za kataloge i pratio sve do čega sam mogao doći. Nije bilo interneta...
A imam i američku diplomu GUN PRO COURSE još od 1989. Jedini u bivšoj jugi. ( to je bila škola u dvogodišnjem trajanju, dopisna, sa 15 ispita iz oblasti oružja, u rangu njihove srednje škole koja je recimo, neophodna ako se misliš baviti bilo kakvim poslom vezanim za oružje).
Evo još jednog amera u kolekciji:
A imam i američku diplomu GUN PRO COURSE još od 1989. Jedini u bivšoj jugi. ( to je bila škola u dvogodišnjem trajanju, dopisna, sa 15 ispita iz oblasti oružja, u rangu njihove srednje škole koja je recimo, neophodna ako se misliš baviti bilo kakvim poslom vezanim za oružje).
Evo još jednog amera u kolekciji:
Obzirom na recesiju i manjak prostora, dvije fotke:
- Knife_maniac
- Satnik

To je sve ostalo od kolekcije ?? 
Darac Steel Production - http://s912.photobucket.com/albums/ac32 ... %20radovi/
http://www.facebook.com/darac.steel
http://www.facebook.com/darac.steel
Jes, što ćeš, recesija
Ali, i ovo je sasvim dovoljno za sve potrebe
Međutim, tu je i kolekcija oružja
Ali, i ovo je sasvim dovoljno za sve potrebe
Međutim, tu je i kolekcija oružja
Taj nož , imao ga je jedan frend, ali ... nije baš bio zadovoljan, a platio ga je oko 3.000 kuna.
Nož je OK ako voliš američki tanto vrh, ali za nošenje ne valja, ima ručku od neke hrapave tvari pa para i drapa džepove. Ali za tu lovu bi se možda isplatilo uzeti ga. Provjeri prvo kolika mu je cijena kod nas u dućanu (Replikart).
Nož je OK ako voliš američki tanto vrh, ali za nošenje ne valja, ima ručku od neke hrapave tvari pa para i drapa džepove. Ali za tu lovu bi se možda isplatilo uzeti ga. Provjeri prvo kolika mu je cijena kod nas u dućanu (Replikart).
Palo je proljetno čišćenje i uljepšavanjae, pa evo:
Kao da sam već prije vidio negdje onako omotanu dršku nekog cold steel čeda...
Vratija se Sime!
Vjerojatno je obojici motao isti stručnjak 
Kako se zove ta knjiga? Znam da sam to negdje pročitao među tvojim postovima, ali sada nikako da nađem...
Audi multa, loquere pauca!
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

bilo bi dobro da si quotao text od onoga koga pitas za tu neku knjigu... ima 3 stranice postova, ljudi bi morali citati sve iz pocetka da vide na koga se pitanje odnosi...nevermind wrote:Kako se zove ta knjiga? Znam da sam to negdje pročitao među tvojim postovima, ali sada nikako da nađem...