MP 40
Moderator: BOXI
-
long range
- Razvodnik

MP 40
Jedno jutro, sasvim obično sam se probudio, išao kod nekih prijatelja i kod njihovog rođaka, koji ima dozvolu za sakupljanje starog oružja, vidio MP 40. Od tada mi je MP 40 neponovljiv, zavolio sam i svo ostalo oružje WWII, ali on je ostao neponovljiv.
Svi koji znaju nešto o MP 38, MP 40, M 1 Garand i svim drugim oružjima WWII i koji su voljni napisati bilo što zanimljivo, udjeliti slikicu i slično, Dobro došli!
Svi koji znaju nešto o MP 38, MP 40, M 1 Garand i svim drugim oružjima WWII i koji su voljni napisati bilo što zanimljivo, udjeliti slikicu i slično, Dobro došli!
Tested in fire
-
long range
- Razvodnik

-
long range
- Razvodnik

-
long range
- Razvodnik

-
long range
- Razvodnik

Re: MP 40
Vidim da nitko nije baš zainteresiran za neko dodavanje i nadopunu teme, šteta. Tema više nema smisla, šmrc 
Tested in fire
- Original_G
- Cinker - bojna

Bude imala kad se neko inspirira
Ništ joj ne škodi da stoji malo pa će netko dopisati.
武士道
Ognjem i mačem.
Ognjem i mačem.
-
long range
- Razvodnik

-
long range
- Razvodnik

Ajd da tipkamo;) dakle, evoluirani mp38 imao je proizvodnu cijenu od tadasnjih 60reichs mark, sto je skuplje od mp38 ali se proizvodio brze i masovnije. Prvi automat ikad kompletan od presanog celicnog lima a dijelovi vecinom spajani varenjem. Osim prototipa iz stajera koji je uticnik magazina imao masinski radjen. Usadnik sanduka i rukohvat od sintetike, takodjer novina. Pjeskareni su da ne stvaraju refleksiju a smanjivali su ukupnu tezinu oruzja. Varijante; mp40- masinski radjen uticnik magazina, rucica zatvaraca i matica na ustima cijevi kao na mp38. Varijanta mp40/I,najmasovnije proizvedena. Rebrast uticnik magazina od presanog lima, rucica zatvaraca dvodjelna, mogucnost blokiranja zatvaraca i u prednjem polozaju. Najredja varijanta mp40/II, nastala u ermi, kasnije radjena i u stajeru u austriji. Ima uticnik za 2 magazina jedan do drugog. Uzor bio spagin (pps) zbog vatrene moci u kapacitetu bubanj magazina. Ispucavanjem prvog magazina, zatvarac zaglavljen u zadnji polozaj, pritisne se gumb sa prednje strane uticnika sto postavlja drugi magazin u polozaj, i rokaj dalje. Zadnji model sa oznakom bnz43 i bnz44 radjen u stajeru ima ram rukohvata i poklopac(kapu) sanduka u jednom komadu. Zbog jos vece brzine proizvodnje. Cesto imaju fiksnu udarnu iglu bez teleskopskog kucista povratne opruge a umjesto njega skracenu oprugu od mg42. To uzrokuje nekontroliranu kadencu vatre, ponekad i preko 1000 metaka u minuti. Ajd sad kodne oznake. Erma iz erfurta. Do 1941 kod "27". Poslije 1941 oznaka "ayf". Utisnuti su na kapi sanduka sa god proizvodnje. Npr "ayf 42" znaci ermin iz 1942. Proizvodila ih je od sredine 1940 do kraja 1944. Stajer u austriji, njemci ga zvali ostmark. Kod od 1941 je "660". Poslije 1941 je "bnz". Radjeni isto od sredine 1940 do kraja 1944. Onda suhl haenel. Poceli radit 1941. Kod "fxo". Po osnovi parcijalnih ugovora proizvodjen i u merz-werk frankfurt, kod "cos", i u national krupp registrier-kassen gmbh berlin. Kod "cnd". Eto, pa sad kolekcionari gledajte koji je ciji i od kuda, a ja idem odmoriti prst;)
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

to sto su ga koristili u desantima ne znaci nista, koristilo se sto se imalo... i K98 je isto dobar jer je koristen u desantima, i MG42 također...
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
Dobro kažeš Mike...koristilo se je kaj se je imalo !!
A bilo je tu svega...na svim "stranama"
A bilo je tu svega...na svim "stranama"
Da mi nije lijepih žena, starog oružja i meze, život bi mi bio sasvim bezveze.
crno zlato je rezervirano za Arape, žuto za Židove, a ja radim sa smeđim....... www.boxi.hr
crno zlato je rezervirano za Arape, žuto za Židove, a ja radim sa smeđim....... www.boxi.hr
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Boxi, jel' to tvoj "podrum", postaje pravi muzej vidim =) moze li malo šira slika prostorije? =)
Pa otkud ti to da je to moj "podrum" ???.
Moj podrum moraš pogledati uživo, ali ti nikako da navratiš u Bistru.
Moj podrum moraš pogledati uživo, ali ti nikako da navratiš u Bistru.
Da mi nije lijepih žena, starog oružja i meze, život bi mi bio sasvim bezveze.
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Bude bude jednom bez brige =) cekam da kolekcija bude poveća da kad dodjem da vidim sve... nisam ja Dok da dolazim stalno na kapljicu =) to da uzgajas kruske i pravis pago od njih onda bih bio česti gost =)
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

a mislim si hocu li komentirati to puska/aVtomat, reko necu, mozda netko drugi to odradi umjesto mene =)
@Omega: i cijev, i okidac, i nisane, i... =)
@Omega: i cijev, i okidac, i nisane, i... =)