NABAVNA DOZVOLA

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
VIPER999
Pozornik
Pozornik

Re: NABAVNA DOZVOLA

Post by VIPER999 » 01 Sep 2010, 20:57

valdop wrote:ako se radi o dugom oružju nemaš nikakove šanse da dobiješ nabavnu dozvolu a i sa kratkim ćaš imati problema
Radi se o dvaju komada vatrenog oružja - glatkocjevnu pušku IŽ i poluautomatski pištolj Browning 9mm. Pušku smo namjeravali prodat iako iz nje nije hitac ispucan, ali žao mi je za pištolja. Kakve moguće probleme mogu očekivati. Možeš li mi to malo detaljnije objasnit?

valdop
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by valdop » 01 Sep 2010, 22:19

pogledaj zakon o oružju i vidi ispunjavaš li uvjete za nabavu - posjedovanje oružja
Samo da prođe ova demokracija, pa da opet živimo ko ljudi !!
Smiješi nam se bolje sutra. Štoviše, umire od smijeha!
http://www.randyhanshaw.com/humor/html/flashers.htm

VIPER999
Pozornik
Pozornik

Post by VIPER999 » 01 Sep 2010, 22:50

Prošao sam Zakon uzduž i napreko i sve uvijete zadovoljavam ... potpuno ... sad preostaje samo tumačenje zakona u Petrinjskoj ... zato i se raspitujem jer želim unaprijed nać koje su kvake

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 02 Sep 2010, 00:57

bilo bi dobro znati o kakvom tipu oruzja se radi dugo (glatke ili uzljebljene cijevi) ili kratko (pistolj / revolver).

Netko negdje rece da ako se radi o lovackoj sacmarici da ces ju tesko dobiti za samoobranu osim ako bi mozda bilo rijeci o pumperici no to uzmi sa rezervom.
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 02 Sep 2010, 06:48

To je rekao Pravilnik o dozvoljenim kalibrima i vrstama oružja za samoobranu. Dvocjevka NIJE oružje za samoobranu.
NO TRESPASSING - VIOLATORS WILL BE SHOT - SURVIVORS WILL BE SHOT AGAIN
Lijepa riječ i pištolj u ruci otvaraju svaka vrata

VIPER999
Pozornik
Pozornik

Post by VIPER999 » 02 Sep 2010, 08:46

Pa bilo bi zabavno da dvocevka bude oružje za samoobranu :A23:
puška: Iž (model nepoznat - jedino ima rezbu zeca na kundaku) , kalibar Ga.12 (12/70)
pištolj: F.N. Browning M1922 , kalibar 9mm Parabellum (9x19)

istra champion
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by istra champion » 02 Sep 2010, 11:05

VIPER999 wrote:pištolj: F.N. Browning M1922 , kalibar 9mm Parabellum (9x19)
FN Browning M-1922 ne može biti cal.9x19 nego 9K (9x17). Dobro si prepisao netočan unos u oružanom listu :mrgreen: .
SCORE:287 COMPETITION/195MEDAL; 112 GOLD 57 SILVER 26 BRONZE
4 TIME NATIONAL CHAMPION 6 TIME SECOND PLACEMENT 6 TIME THIRD PLACEMENT
25m VK REVOLVER 10+10 NATIONAL TEAM RECORD-567
CUSTOM GUN MASTER
http://www.skistra.hr
https://www.facebook.com/skistramarcana

VIPER999
Pozornik
Pozornik

Post by VIPER999 » 02 Sep 2010, 13:36

hahaha ... jesi skužio ... :)

Usput da vas obavjestim podnio sam danas zahtjev za nabavu i kao razlog naveo "Osobnu sigurnost zbog kretanja u nenaseljenim izoliranim mjestima gdje posjedujem vikendice" ... pa vidjećemo kako će bit ... Hmmm - sve se bojim :A16:

upitnik
Razvodnik
Razvodnik

Post by upitnik » 02 Sep 2010, 15:55

Napiši još da ti nekaj ne štima sa susedom oko međe :D
Malo zezam ova IŽ ak je starija i bokerica vjerojatno je IŽ 12(12 nije oznaka kalibra nego modela (može biti 12 ili 16 cal))

VIPER999
Pozornik
Pozornik

Post by VIPER999 » 02 Sep 2010, 16:05

Ma susjedi su sve za 5 :) nego eto baš sam malo istraživao net-om i istina puška je IŽ 12 ... ali u oružnom listu piše kalibar 12 (12/70) ... ahhh ... što bude neka bude ... ali kak mi izgčeda ću je prodat - šteta

upitnik
Razvodnik
Razvodnik

Post by upitnik » 02 Sep 2010, 16:17

Ma to ti je ok možebiti kalibar 12 ili 16 moj priljatelj ima IŽ 12 kalibar 16!
Ovo kaj je kod tebe kalibar 12/70 ti može pompči kod nabavne možda da probaš traži dozvolu kao sportsko oružje (glineni golubovi) al bi trebal biti sportski strelac!
E sad kak doč do statusa sportskog strelca neznam :A00: vjerojatno učlanjenje u neko sportsko streljačko društvo i biti aktivan član j...ga neznam ak ko zna pomažite čoveku!
Ali sve u svemo teško buš pušku zadržal!

Original_G
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Original_G » 02 Sep 2010, 22:55

Sve piše u ovoj temi, samo par puta stisne <- i eto :A30:
武士道

Ognjem i mačem.

SOOVLS
Pozornik
Pozornik

Post by SOOVLS » 08 Sep 2010, 14:40

Hajde javi kako si prošao sa dozvolom. I ja mislim slično napisati. Nebih volio napisati nešto glupo pa me odbiju i poslije to ostave u arhivi...
Streljivo je glavno. Oružje samo alat koje radi posao...

VIPER999
Pozornik
Pozornik

Post by VIPER999 » 08 Sep 2010, 15:21

Evo i ja čekam, konzultirao sam se u međuvrijemenu s odvjetnikom i sve je kak sam rekao ... ali opet je ono "Praksa s Petrinjske je jedna stvar, ali Zakonska Regulativa ej druga stvar" ... bumo vidjeli ...

Luka0101
Civil
Civil

Post by Luka0101 » 16 Sep 2010, 16:59

Poštovanje svima..
Luka iz Zapresica.
Bio sam postavio pitanje na airsoft forumu u vezi nabave oruzja ali su me decki ovdje uputili jer citiram "ljudi imaju znanje i susretljivi su uglavnom, pa slobodno postavi pitanja."

pa eto da postavim par pitanja.
Nakon sto sam izdvojio vise od 3 sata da procitam ovaj topic (sporo citam) ostao sam dosta zbunjem novim pojmovima pa bi molio vasu pomoc.

Volio bi se baviti steljastvom. Ali ima jedan problem.
Prije jedno 3 godine napravio sam kako bi se reklo sranje. Te sam kažnjen. 2 godine uvjetno na sudu za maloljetnike i mlade punoljetnike.
Kazna je bila 2 godine uvjetno i ako ponovno napravim kazneno dijelo 10 mj. zatvora. Uvjetna je istekla, nikad nisam imao problema sa potvrdom o nekaznjavanju.
To sam cak i pitao tetu koja daje te potvrde na sto mi je ona odgovorila da ju mogu dobiti jer se radilo o sudu za maloljetnike i mlade punoljetnike.
S obzirom da se zelim baviti streljastvom te nemam nikakve druge namjene koristiti oruzje. Dali je moguce da dobit potrebnu dozvolu.
Inace, kaznjavan sam radi pizdarije koje sam napravio sa racunalom, znaci nikakvo nasilje prema drugima nije bilo ili tipa toga..
Zar je moguce da ce me sad ta glupost koju sam napravio pratiti cijeli zivot i toliko ograniciti u nekim stvarima.
Razgovarao sam sa jednim policajcem jer sam se htio upisati u policijsku akademiju pa je rekao da zaboram, pa sam ootisao u vojni ured i dobio isti odgovor.

Ali ajde.. recimo da i dobijem potrebne dozvole.
KOje oruzje se koristi u streljanama. Predpostavimo da mogu kupiti oruzje, dali ja mogu kupiti bilo koji pistolj i sudjelovati na natjecanjima ako se pokazem i to, bezveze sad pricam.. dali mogu doc sa DE.. DE sam uzeo samo kao primjer.

Znam da pitanje nije bas za ovu temu ali vidio sam da se raspravljalo o streljanama pa...

Sef imam, onaj mali velicine kucista komjutera. dali je to dovoljno? Za kljuc je.

Lucciano
Razvodnik
Razvodnik

Post by Lucciano » 16 Sep 2010, 17:25

E imenjace moj ovako ti stoje stvari.

Dali ispunjavas zakonske uvjete za posjedovanje oruzja pogledaj si u čl. 10 Zakona o oruzju gdje ćes naći odgovor za taj tvoj problem iz mladosti.

Iako s obzirom na ovo sto si rekao mislim da ne bi trebao imati problema sto se tiče ishođenja nabavne dozvole za športsko oruzje.

A za preporuku koje oruzje koristiti... ako se mislis baviti VK pištolj na 25 metara mozda da pocnes s nekom ČZ 75-icom za početak.

Eto valda sam uspio pomoći malo.
Luka Kuduz, republički majstor strijelac
Streljački klub "Metak" Osijek
Streljana "Pampas"
Šandora Petefija bb
31000 Osijek

dopredsjednik

Luger
Desetnik
Desetnik

Post by Luger » 16 Sep 2010, 20:11

Vjerovatno si u vrijeme počinjenja kaznenog djela bio ili još jesi mlađi punoljetnik kada ti je izrečena zatvorska kazna uvjetno na 2 godine.
Kaznenu evideniciju osuđivanih osoba vodi Ministarstvo pravosuđa.
Ako ponovno nisi osuđivan a prošle su tri godine od isteka roka prokušavanja kod uvjetne osude smatraš se neosuđivanim i imaš sva prava kao i osobe koje
nisu osuđivane, pročitaj si čl. 85 i 86 KZ-a, te se automatski protekom rokova brišeš iz kaznene evidencije.

Luka0101
Civil
Civil

Post by Luka0101 » 16 Sep 2010, 20:43

kud sam toliko cekao... tud cu jos 3 godine..

sam jos jedno pitanje.
ako podnesev zahtjev za nabavu oruzja i ako me odbiju mogu li opet probat za par godina opet.. ili?

Papilon
Brigadir
Brigadir

Post by Papilon » 17 Sep 2010, 07:45

Moja ti je preporuka da ne daješ zahtjev sada dok si evidentiran, jer sigurno ne prolaziš, ali te netko iz sektora dok traje obrada može onako usput zapamtiti, pa kad budeš davao molbu po isteku i brisanju iz evidencije može se to staviti kao opaska, da si bio kažnjavan i sigurno nečeš dobiti, i naravno moraš biti dobar sa susjedima,....... zakon je dosta strog a još rigorozniji oni koji ga primjenjuju!!
a što se tiće podnošenja uvijek možeš ponoviti zahtjev po odbijenici, a sad hoće li netko nakon obrade primjeniti drugačiji kriterij nakon 3 mjeseca, nisam baš siguran, ali Bože moj, sve je moguče ako te ne obradi ista službena osoba!!!!
Ne pij dok voziš - mogao bi proliti!!.....

Luger
Desetnik
Desetnik

Post by Luger » 17 Sep 2010, 08:31

Ako ne počiniš novo kazneno djelo ili neki prekršaj iz područja JRM-a, obiteljskog nasilja, a provjera bude ok, te nastupi rehabilitacija ne bi trebao imati problema. Uporaba podataka o prethodnim osudama nakon rehabilitacije nema pravnog učinka, dakle smatraš se neosuđivanim i imaš prava kao i svaka druga osoba koja nije osuđivana. Pa ipak smo pravna država.
Predlažem da budeš uzoran građanin, susjed, vodiš preko ceste bakice susjede, častiš ih lijepim riječima, nacjepaš drva i sl :A25:

Post Reply