POZDRAV

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
TORCIDA VŽ
Skupnik
Skupnik

POZDRAV

Post by TORCIDA VŽ » 17 Sep 2010, 14:06

Pratim ovaj forum već neko vrijeme, i sada sam se odlučio i na aktivno sudjelovanje.
Molim nekoga da mi kaže TKO u stvari odlučuje o davanju dozvole? Dali su to službenice u referadi za oružje ("tete za šalterom"), dali su to policijski službenici (policajci koji naprave sigurnosnu provjeru), dali je to netko treći, četrvti, peti...?! :?:
Ja sam naslijedio oružje i sada ga (naravno) želim registrirati, pa me zanima dali je netko imao slična iskustva, i dali se onda "lakše" dođe do dozvole?
Koliko taj postupak, od podnošenja zahtjeva za registraciju pa do dobivanja guna u ruke, uopće traje?

Pozdrav svim pljucoljupcima, ma gdje bili!!! :A27:
HAJDUK&MIŠO ŽIVE VJEČNO

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Re: POZDRAV

Post by Mike_Torello » 17 Sep 2010, 14:51

Komisija sastavljena od policijskih duznosnika, e sad, tko i koliko nemam pojma, kod nas predpostavljam za najmanje 3 sluzbenika koji bi mogli biti u komisiji...
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

Papilon
Brigadir
Brigadir

Post by Papilon » 17 Sep 2010, 15:49

Teta za šalterom je službenik koji radi papirnati dio posla što če reči ona ne odlučuje niti je to njezin posao,ona samo piše,.... provjeru radi policijski službenik temeljem evidentne dokumentacije koja stoji u tvom tvz dosjeu koji postoji za svakog državljanina kao normalna baza podataka sa tvojim JMBG,.... gdje stoji ima li kakvih evidentiranih prekršaja....ali i vrlo temeljitom provjerom na terenu, što ti bi bilo okolinne u kojoj živiš time se dobiva uglavnom točna informacija imaš li kakve asocijalne ili druge ispade, jesi li agresivan sklon alkoholu ili svađama,...........naravno stvar je službene osobe na koji način i kojom će metodom doći do potrebitih informacija i tu nema pravila to je sloboda ili kreacija iste pa nebih o tome posebno, kada bude provjera završena, sastaje se povjerenstvo koje donosi zaključak o tome može li se dati suglasnost istom tražitelju i na kraju zaključak se daje na potpis načelniku PU koji ju ipak može i odbiti!!!

Eto otprilike tako!.... Sretno!!!
Ne pij dok voziš - mogao bi proliti!!.....

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 17 Sep 2010, 15:53

Papilon wrote:...kada bude provjera završena ista se daje na potpis načelniku PU koji ju može odobriti ili ne!!
Osvrnuo bih se malo na ovo, ne odlucuje nacelnik sam nego komisija, kod nas bi tu komisiju mogli ciniti 1. nacelnik, 2. policajac koji vrsi te provjere osoba po terenu 3. nekoliko policajaca viseg cina upoznatih sa situacijom...
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

Papilon
Brigadir
Brigadir

Post by Papilon » 17 Sep 2010, 16:11

Ne baš, rekao sam ti povjerenstvo i bez načelnika ništa ne prolazi, tko je član povjerenstva službena ja tajna, niti nije važno od kojih je službenika sastvaljena niti koliko puta u mjesecu ima sjednicu...!
Na dozvoli stoji načelnikov potpis što znači da je isti osobno odobrio, ne odobrava ih mjesečno baš tak puno, pa da nebi znao !

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 17 Sep 2010, 17:14

Kod nas je komisija valjda zadnji cetvrtak u mjesecu ili tako nesto... ako nisam nesto pobrkao

TORCIDA VŽ
Skupnik
Skupnik

Post by TORCIDA VŽ » 17 Sep 2010, 18:28

Hvala Mike i Papilon što ste se uključili. :D Mislio sam da ubacim tekst pod Nabavnu dozvolu, ali onda sam "greškom" otvorio novi topic...ali sad, kako je - nek bude...
Dakle, ima neka komisija...a u toj komisiji će mene vidjeti samo policajac koji radi provjeru, načelnik i stariji po činu, mene nikad nisu vidjeli, niti ne znaju ništa o meni, osim onog papirnatog, a to je da sam 100% čist...sad, netko im mora dati neku preporuku, dali da mi daju dozvolu ili ne, pa da oni to "potvrde"?!
Spomenuo sam da je nasljedstvo u pitanju, pa što napisati kao razlog (osim toga)? Dali se ima problema prilikom dokazivanja da ti treba za samoobranu (pitanja tipa: ko te napada ili prijeti, kada, zašto, misliš da te organi reda ne mogu zaštititi...)? Koliko se oružja može dobiti samo pod samoobranu? Najbolji način za "gomilanje" oružja je članstvo u nekom klubu ili status lovca?
Mike ili Papilon, jeste vi iz Policije, ili imamo ovdje nekoga drugoga, da nam kaže 100% točne informacije iz prve ruke? I ti Mike veliš "kod nas"? Kaj pod tim misliš? Iz mog nicka se vidi da sam iz Vž, a kod tebe piše da si iz Rakovice...
HAJDUK&MIŠO ŽIVE VJEČNO

Papilon
Brigadir
Brigadir

Post by Papilon » 17 Sep 2010, 18:50

Ma ako si čist i ako je razlog koji si naveo dovoljan za držanje oružja, nema skoro pa nikakvih problema da nebi dobio istu, ako je za samoobranu onda češ i ti imati razgovor u kojem moraš imati svoje argumente kojima nepobitno dokazuješ da si ugrožena ili kakva već osoba, te ima li elemenata za to!!!... ma koliko se sječam i to se nekada radillo,.....dok sam ja bil u MUP-u,..91...a sad lovačko oružje, pa pištolj za samilosni hitac vjerojatno najlakše, kao i sportsko! Kad više nema oružja za uspomenu!!!
Moraš sam odlućiti, kako ćeš naj lakše dobiti istu ako ne prođe za samoobranu a ti pokušaš kasnije za drugo ili treče...
Sretno!!

Kaj ti mi izgledamo kao policajci ????
:roll:

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 17 Sep 2010, 19:27

TORCIDA VŽ wrote:Dali se ima problema prilikom dokazivanja da ti treba za samoobranu (pitanja tipa: ko te napada ili prijeti, kada, zašto, misliš da te organi reda ne mogu zaštititi...)
Samoobranu mozes odmah prekriziti...
TORCIDA VŽ wrote:Mike ili Papilon, jeste vi iz Policije, ili imamo ovdje nekoga drugoga, da nam kaže 100% točne informacije iz prve ruke? I ti Mike veliš "kod nas"? Kaj pod tim misliš? Iz mog nicka se vidi da sam iz Vž, a kod tebe piše da si iz Rakovice...
Koje bi to rasulo bilo da smo mi u policiji =) pod "kod nas" smatram meni nadleznu PU, sve informacije su ti pouzdane i svjeze, bez brige =)

TORCIDA VŽ
Skupnik
Skupnik

Post by TORCIDA VŽ » 17 Sep 2010, 20:10

Čist sam, naravno; da nisam, nebi se niti trudio doći do dozvole, jer bi znao da nema šansone da ju dobijem.
E sad, taj OPRAVDANI RAZLOG....kaj je to? Na zahtjevu sam vidio da ima ponuđene "odgovore": osobna sigurnost, zaštita imovine, šport i rekreacija, i ostalo. Ja mislio zaokružiti prvo troje...kako to riječima opisati, dali imamo koga na forumu iz Vž da je to prošao, pa kakvi su kod nas, jesu laki na "okidaču" za davanje dozvola?
Kako ste vi Mike i Papilon registrirali, iako imam dojam da ste vi o-ho-ho stariji od mene (25 god), i kolko komada oružja imate?
Kaj se tiče toga dali mi ličite kao policajci :mrgreen: ...ne ličite, ali siguran sam da nebi bio lom...red i mir bi se i dalje provodio, samo MI, pljucoljupci, inače "normalni", nenasilni ljudi, ali koji vole oružje, bi puuuno lakše došli do dozvola... (bar se nadam) :A13:
HAJDUK&MIŠO ŽIVE VJEČNO

billy piton
Pozornik
Pozornik

Post by billy piton » 17 Sep 2010, 20:22

po meni ti je najbolji način da se učlaniš u neki streljački klub,i kao razlog navedeš bavljenje istiim.ja sam tako uradio i nije bilo nikakvih problema,jeste da nisam iz Hrvatske,ali većinom je tako u komšiluku...inače kod mene su bili policajci,obavili razgovor sa mnom,kod komšija nisu bili,mada mislim da su glavne informacije dobili od svojih kolega koji me poznaju,pošto sam iz manjeg msta,sve se zna kakav si...isto komisija rešava,a načelnik potpisuje kao kod vas,jedino što nema lekarskog,osim ako posumnjaju da nisi sposoban,ideš na pregled...pozz i držim fige za papire ;) jel imaš već neki pištolj,revolver što si nameračio,ili prvo dozvola pa tek onda slatke muke?

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 17 Sep 2010, 20:26

zaokruzis "sport i rekreacija" i u slucaju streljastva (sport) ili lova ("rekreacija" ili "ostalo" ovisi kako ga tretiraju) i onda obrazlozis (kao u mojem slucaju): "posto sam polozio lovacki ispit oruzje bih nabavio u svrhu lova", a ostalo ne zaokruzujes...

http://forum.hr-oruzje.org/viewtopic.php?f=3&t=398

u tvojem slucaju nesto poput "posto se bavim streljastvom (uz zahtjev prilozis bilten s natjecanja u kojem pise tvoje ime i potvrdu od streljackog saveza) napises: "Oruzje nabavljam u svrhu aktivnog bavljenja streljastvom" i to je to... ako si u redu sa svim ostalim provjerama ovo je kamilica...

moj prijedlog, sad jos tu koju godinicu dok cekas, pocni se baviti streljastvom, pocni sa zracnom puskom, da steknes rutinu, upoznas pravila i sve, sad bar imas vremena, a ne da moras sve uciti i znati onda kad budes ganjao dozvolu... ovako si izgradi temelj, sa zracne predjes na MK, ako budes dobar, ides na natjecanje, ako ides na natjecanje znaci da ce ti ime biti u biltenu... tako isto i za veliki kalibar... kad si vec upoznat sa pravilima, imas iskustva sa natjecanjima, bude kakvo natjecanje za VK, a ti imas polozene sve ispita koji ti trebaju za rukovanje s vatrenim oruzjem, posudis klubsko oruzje, natjeces se, imas ime u biltenu i samim time temelj za trazenje nabavne dozvole...

Eto =)

Papilon
Brigadir
Brigadir

Post by Papilon » 17 Sep 2010, 20:32

TORCIDA VŽ wrote:Čist sam, naravno; da nisam, nebi se niti trudio doći do dozvole, jer bi znao da nema šansone da ju dobijem.
E sad, taj OPRAVDANI RAZLOG....kaj je to? Na zahtjevu sam vidio da ima ponuđene "odgovore": osobna sigurnost, zaštita imovine, šport i rekreacija, i ostalo. Ja mislio zaokružiti prvo troje...kako to riječima opisati, dali imamo koga na forumu iz Vž da je to prošao, pa kakvi su kod nas, jesu laki na "okidaču" za davanje dozvola?
Kako ste vi Mike i Papilon registrirali, iako imam dojam da ste vi o-ho-ho stariji od mene (25 god), i kolko komada oružja imate?
Kaj se tiče toga dali mi ličite kao policajci :mrgreen: ...ne ličite, ali siguran sam da nebi bio lom...red i mir bi se i dalje provodio, samo MI, pljucoljupci, inače "normalni", nenasilni ljudi, ali koji vole oružje, bi puuuno lakše došli do dozvola... (bar se nadam) :A13:
Ja ti više odavno nemam oružja, (ako pračka ne spada u oružje) imao sam osobno (svoj pištolj TT reg. od 1990 .g ) i tijekom cijelog rata, uz dugo naravno,....kasnije iza 1995 kad sam umirovljen sve je otišlo na prodaju!
Ma da ti budem iskren i nisam neki fan za oružje, tu sam više zbog društva već oružja!!! :A25:
A sad kad Mike napravi spisak, trebače mu cijela stranica!! :mrgreen: :mrgreen:

TORCIDA VŽ
Skupnik
Skupnik

Post by TORCIDA VŽ » 17 Sep 2010, 20:54

Pozdrav drugar Billy!
Već sam naveo gore da se radi o nasljedstvu, rješenje je pravomoćno, pa sam ja već vlasnik oružja, samo ga, naravno, moram registrirati. Od pravomoćnosti rješenja imam 60 dana, pa sad skupljam info, prije nego krenem u "akciju". ;)
Mike, spominješ "godinice"...joooj.. :o ja nisam imao u planu čekanje koju godinicu... i nemam ambicije za natjecanja (osim ako se ne pokaže da sam tako dobar da pogodim muhu u lijevo jaje :D , pa onda završim i na Olimpijadi), već isključivo biti aktivni rekreativac. Kako dođem na košarkaško igralište i pucam po košu, tako bi došao i na streljanu i pucao u krugove. :A26:
Dali ima netko da je član Gvozdanovićeve Delte? Ono, praktično streljaštvo, je zanimljivije od "običnog". Tamo se kreće kroz poligon, ima no shoot meta, dok se u "običnom" samo stoji i gađa u krugove? (Laički pojednostavljeno)
Papilon, ti (ili Vi), možeš biti precizniji sa jednom balotom iz praćke, nego netko sa čitavim magazinom metaka! :A03: Vidim i da viceve sipaš kao iz rukava! :D
HAJDUK&MIŠO ŽIVE VJEČNO

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 17 Sep 2010, 23:04

Pa o rekreativnom streljastvu sam ti i govorio a ne o pripremama za olimpijske igre... Ako ti je tlaka rekreativno pucati klasicno streljastvo onda ce ti biti jos veca tlaka pucati IPSC, jer kad jednom krenes u to... no, jedno i drugo je dobro nauciti (pravila kroz aktivno sudjelovanje)

sorry, ono sto sam rekao godinice, pomjesao sam s jednim slicnim topicom...
http://forum.hr-oruzje.org/viewtopic.ph ... ica#p38907
zaboravi =)

TORCIDA VŽ
Skupnik
Skupnik

Post by TORCIDA VŽ » 18 Sep 2010, 00:36

Da, vidio sam da je Luka napravio sranje, pa sad mora biti na ledu....pomiješao si nas, nema beda. ;)
Dali se onda i prethodni odgovor ne odnosi na mene, nego Luku, ili i na mene?
Moja želja je registrirati oružje kao oružje za samoobranu, a ja da idem na streljanu kad hoću, i kakvog tipa, bilo klasično, bilo praktično. Dakle, bez obaveznog članstva, treninga sa klubom, natjecanja...već da budem "free shooter" :A27:
Očekujem li previše? :A00:
HAJDUK&MIŠO ŽIVE VJEČNO

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 18 Sep 2010, 04:47

Ne ocekujes previse ali ono za samoobranu i dalje stoji... to mozes zaboraviti... osim ako si Pukanicev bliski suradnik ili kum nekog ministra ili najbolji frend Jon Kenjadera.

napravi kako sam ti rekao, odi barem jednom godisnje na neko streljacko natjecanje da imas ime u biltenu, to je smatram dovoljno "aktivno" za administraciju da se mozes upisati kao sportski strijelac, jedino mislim da je clanarina prema streljackom savezu kao ustanovi nemininovna, da bi ti mogli izdati potvrdu a i da bi mogao sudjelovati na natjecanju, nebi trebala biti neka velika lova. Registriraj ga kao streljacko oruzje i nebi trebao imati bas nikakvih problema... Ono opsirnije u vezi natjecanja i zracne puske vrijedi za Luku...

patch
Satnik
Satnik

Post by patch » 18 Sep 2010, 07:13

TORCIDA VŽ wrote:Da, vidio sam da je Luka napravio sranje, pa sad mora biti na ledu....pomiješao si nas, nema beda. ;)
Dali se onda i prethodni odgovor ne odnosi na mene, nego Luku, ili i na mene?
Moja želja je registrirati oružje kao oružje za samoobranu, a ja da idem na streljanu kad hoću, i kakvog tipa, bilo klasično, bilo praktično. Dakle, bez obaveznog članstva, treninga sa klubom, natjecanja...već da budem "free shooter" :A27:
Očekujem li previše? :A00:
Iz mog iskustva - rekreativno bavljenje streljastvom podrazumijeva da se tu i tamo ode na neko natjecanje.
A cinjenica je da svako clanstvo podrazumijeva i malo druzenja s ljudima - naucis neke nove stvari i dobijes nove informacije.
sa stanovista sigurnosti i pravila IPSC je puno kvalitetniji (i zahtjevniji jer moras poloziti sigurnosni ispit) - ali i puno ljepsi, barem meni (premda o ukusima ne vrijedi raspravljati)...

TORCIDA VŽ
Skupnik
Skupnik

Post by TORCIDA VŽ » 18 Sep 2010, 10:17

Mike_Torello wrote:Ne ocekujes previse ali ono za samoobranu i dalje stoji... to mozes zaboraviti... osim ako si Pukanicev bliski suradnik ili kum nekog ministra ili najbolji frend Jon Kenjadera.
Jel može nećak od barba Luke?! :mrgreen: :D :A13:

Pozdrav Patch!
Mislim da sam tebe vidio na Deltinom forumu, pa jesi li ti član Kluba? Hodaš sa Gvozdanovićem i ostalima na "tekme" (vidio sam da tako nazivate natjecanja, kao pravi sportaši, svoje odmjeravanje snaga zovete TEKMA)?
Pretpostavljam da Delta ima veliko "igralište" za trening, pa me zanima dali ću se na to "igralište" eventualno i ja moći doći "igrati", bez obaveza, prije ili poslije vas, velikih dečki, ili isto moram biti član, položiti taj sigurnosni ispit...
HAJDUK&MIŠO ŽIVE VJEČNO

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 18 Sep 2010, 11:29

Mislim da za to moras biti clan... kad malo razmislis nije u redu da clanovi kluba slazu "stage" sve pripreme i urede nastimaju pa da ti poslije dodjes i uberes plodove tuđeg rada... osim toga, clanovi delte koliko je meni poznato za svaki trening SLAZU novi "stage" i po zavrsenom treningu raspreme opremu dakle "stage" da naprave mjesta za druge korisnike streljane (radi se o policijskoj streljani), znaci, uclani se u klub i sudjeluj u razvoju, i nemoj biti jedan on onih koji su clanovi samo kad treba doci pucati i žderati, a kad se treba nekad subotom ili nedeljom ustati rano i doci sloziti stage za trening ili tekmu da imas drugih obaveza... jer neki ljudi tamo slazu stage ama bas svaki put. Inace

To ti je moj dobronamjeran savjet, a ti si sad odluci dali mozes biti koristan clan =)

Post Reply