Revolveri za lovce
Re: Revolveri za lovce
Ne znam to za 7,65?
Ja imam iskustvo iz rata kada su me kolege zamolile da domaću svinju "zviznem" da ne skiči a oni će je priklati. Sa pola metra sam pucao u glavu i svinja je nakon toga otišla normalnim korakom u svinjac. Hitac je bio samo malo unazad prema vratu. Drugi ju je oborio, išao je između očiju.
Sa divljom se ja nebi igrao ni u ludilu sa 7,65.
A pričao mi je čovjek sličnu priču kada su klali bika i probali sa 7,65, oborili su ga odjednom sa 7,62 a kasnije su tri zrna našli od 7,65 koja su predhodno probali a da nisu uopće probila lubanju.
Ja imam iskustvo iz rata kada su me kolege zamolile da domaću svinju "zviznem" da ne skiči a oni će je priklati. Sa pola metra sam pucao u glavu i svinja je nakon toga otišla normalnim korakom u svinjac. Hitac je bio samo malo unazad prema vratu. Drugi ju je oborio, išao je između očiju.
Sa divljom se ja nebi igrao ni u ludilu sa 7,65.
A pričao mi je čovjek sličnu priču kada su klali bika i probali sa 7,65, oborili su ga odjednom sa 7,62 a kasnije su tri zrna našli od 7,65 koja su predhodno probali a da nisu uopće probila lubanju.
Gospodar sam riječi koju nisam izgovorio i rob one koju jesam.
-
billy piton
- Pozornik

ne znam za ostale,ali pucati na DS kratkim oružjem na razdaljini od 20tak metara,je previše optimistički,znači treba je pogoditi u malecki mozak ili kičmu(sve ostalo se ne važi),još se ona kreće...hm,možda bih i pokušao da sam olimpijski prvak u precizi,ili u bežaniji do najbližeg drveta ako promašim,haha.dugu cev u ruke i
a za kratku cev se slažem sa većinom za S&W 686,dokazani kvalitet.kad smo već kod svinja,ja sam domaću od oko 300kg oborio sa jednim .22lr sa razdaljine od 1m 
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

zamoljavam korisnike da upotrebljavaju mozak kad pisu postove i da prije pritiskanja send/pošalji gumba još jednom sami sebi na glas pročitaju što su napisali i razmisle o tome dali je uopce potrebno pisati takve stvari u javnost.
prvo zato sto ste nekoliko puta skrenuli sa "zadane" teme, a drugo zato sto ce se poceti (ili su cak vec i pocele) pisati gluposti.
prvo zato sto ste nekoliko puta skrenuli sa "zadane" teme, a drugo zato sto ce se poceti (ili su cak vec i pocele) pisati gluposti.
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
Ja sam imao Taurus 669 stainles, 6" cijev, kalibar .357 Magnum, mikrometarski ciljnik. Naći ćeš nešto na oglasniku. Savjetujem kalibar .357 Magnum (možeš koristiti .38 Special), a marku biraj. Obično je u ponudi Smith & Wsson, Taurus ili Ruger. Izbjegavaj Crvenu zastavu.
Kad sam mislio na "samilosni" iliti pucanj da se ne muci mislio sam na:
Necim kvalitenim (u lovu) ste pucali na DS.Pala je.Ocigledno treba samilosni...
Pisao sam o tom trenutku,
Po meni istim oruzjem sa 10-20(tak) metara jos jedan (skoncentrirani ste-vec se ne mice)...DUM.
I gotovo... (trebalo bi Bit)
To je u pogledu sigurnosti (Vase) prilicno najbolja stvar.
Ne, ne govorim da se ide kratkom cjevi na samilosni sa 20-tak metara.
Ako je u pitanju kratka cjev, po meni, samilosni ne treba bito sa razdaljine vece od metra (dobro... tu negdje).
Necim kvalitenim (u lovu) ste pucali na DS.Pala je.Ocigledno treba samilosni...
Pisao sam o tom trenutku,
Po meni istim oruzjem sa 10-20(tak) metara jos jedan (skoncentrirani ste-vec se ne mice)...DUM.
I gotovo... (trebalo bi Bit)
To je u pogledu sigurnosti (Vase) prilicno najbolja stvar.
Ne, ne govorim da se ide kratkom cjevi na samilosni sa 20-tak metara.
Ako je u pitanju kratka cjev, po meni, samilosni ne treba bito sa razdaljine vece od metra (dobro... tu negdje).
POZDRAV IZ SKOPJA
-
billy piton
- Pozornik

makedonac,potpuno se slažem,2 puta sa dugom cevi i to bi bilo to,a ako baš zatreba samilosni onda kao što kaže luger izbegavaj CZ(koliko para,toliko muzike),kalibar neka bude .45 ili 357mag,odradiće posao.sretan lov i sigurno oko 
Ako si dobar (odličan) iz anatomije postoji način da s posebnim šiljatim bodežom (mađarska tradicija) između baze lubanje i atlasa (prvi vratni kralježak) presiječeš kralježničku moždinu. Ovaj način je popularan kod usmrćivanja srneće divljači, a znamo kako bi to završilo kod divlje svinje-vepra. Sjekači bi vjerovatno rasparali potkoljenicu s arterijama i venama. Meni je poznato nekoliko slučajeva kada je vepar dobio hitac visoko po kralježnici, zadnji dio je ostao paraliziran a prednji dio koji i nosi najveću masu je kršio sve oko sebe. Priča je pouzdana i stara oko 20 godina, a lovci su sa sobom nosili pištolje (tada nije postojao pojam lovački pištolj ili revolver i odgovarajuća kinetička energija vezana uz naboj) koje su imali, poratno razdoblje za ono nek se nađe. Radilo se o dva lovca s pištoljima u kalibru 7,65 mm Browning. Ranjeni vepar je lomio grabiće čeljustima vukući se prema njima prednjim nogama. Oba su pucala u prednji dio vepra s udaljenosti oko 5 metara i ispraznika spremnike (FEG 63 i Femaru 37 - opet Mađari
) sve dok ga treći lovac nije usmrtio s Breneke kuglom. Nakon skidanja kože zrna 7,65 mm pronađena su u koži i masnom tkivu što bi vepar vjerovatno i preživio ako ne bi nastupilo trovanje.
Postoji druga priča vezana uz revolver Crvena zastava .357 Magnum.
Naime lovac je nakon sumraka ustrijeliio vepra. Vepar se ranjen zavukao u obližnje gusto grmlje. Lovac je pušku spremio te je u ruke uzeo revolver Crvena zastava R83 4" cijev. Čuo je svinju kako hropće. S udaljenosti oko 3 metra usmjerio je hitac. Čulo se tiho opaljenje bez trzaja. VIdjevši da nije došlo do usmrćivanja svinje. Pokušao je povući udarač, međutim nije uspio. Vratio se po pušku i usmrtio vepra. Pregledom revolvera utvrdio je da je zrno na pola izašlo iz bubnja te se djelomično vrhom urezalo u žljebove cijevi onemogućavajući funkciju bubnja (sva sreća da nije dublje u cijevi jer bi s drugim hitcem imao vatromet). Radilo se o streljivu Hirtenberger .357 Magnum, u kojem vjerovatno nije bilo barutnog punjenja. Prema riječima lovca streljivo je bilo originalno. Ovakav slučaj bi blokirao svaki revolver.
Postoji druga priča vezana uz revolver Crvena zastava .357 Magnum.
Naime lovac je nakon sumraka ustrijeliio vepra. Vepar se ranjen zavukao u obližnje gusto grmlje. Lovac je pušku spremio te je u ruke uzeo revolver Crvena zastava R83 4" cijev. Čuo je svinju kako hropće. S udaljenosti oko 3 metra usmjerio je hitac. Čulo se tiho opaljenje bez trzaja. VIdjevši da nije došlo do usmrćivanja svinje. Pokušao je povući udarač, međutim nije uspio. Vratio se po pušku i usmrtio vepra. Pregledom revolvera utvrdio je da je zrno na pola izašlo iz bubnja te se djelomično vrhom urezalo u žljebove cijevi onemogućavajući funkciju bubnja (sva sreća da nije dublje u cijevi jer bi s drugim hitcem imao vatromet). Radilo se o streljivu Hirtenberger .357 Magnum, u kojem vjerovatno nije bilo barutnog punjenja. Prema riječima lovca streljivo je bilo originalno. Ovakav slučaj bi blokirao svaki revolver.
O.K.
Da, to je to..
Ali...
Kad spominjete 7,65 kao kalibar za samilosni, tu se slazem da nije
bas pogodan za krupniju divljac.
Megju gospodom neko je natuknuo "ne Zastavu".
Kolko' je meni poznato: kad pucate projektil iz nekog kalibra,
(u konkretnom slucaju pricamo o 7,65), onda Vam je sve jedno
koja je cjev u pitanju.
To zrno ima tu i tu energiju na izlazu cjevi i... ende-kraj.
Tu ne treba mnogo siriti temu dali treba biti ova ili ona tvornica
za kratke cjevi.
Vidi se iz postova na ovu temu da se svasta moze dogoditi
sa svakojakim oruzjem i streljivom.
Zato kad govorimo o vrsti kratke cjevi za "samilosni",
mislim da je najbolje da govorimo o kalibru i energiji tog kalibra.
To je to.
Po meni najvaznije je iskustvo onoga ko ide da realizira samilosni.
Ovo "Iskustvo" u sebi nosi vise pojmova: opreznost, trema,vrsta cjevi (kalibar),
razdaljina od divljaci, vrsta divljaci, velicina divljaci.....
Da, to je to..
Ali...
Kad spominjete 7,65 kao kalibar za samilosni, tu se slazem da nije
bas pogodan za krupniju divljac.
Megju gospodom neko je natuknuo "ne Zastavu".
Kolko' je meni poznato: kad pucate projektil iz nekog kalibra,
(u konkretnom slucaju pricamo o 7,65), onda Vam je sve jedno
koja je cjev u pitanju.
To zrno ima tu i tu energiju na izlazu cjevi i... ende-kraj.
Tu ne treba mnogo siriti temu dali treba biti ova ili ona tvornica
za kratke cjevi.
Vidi se iz postova na ovu temu da se svasta moze dogoditi
sa svakojakim oruzjem i streljivom.
Zato kad govorimo o vrsti kratke cjevi za "samilosni",
mislim da je najbolje da govorimo o kalibru i energiji tog kalibra.
To je to.
Po meni najvaznije je iskustvo onoga ko ide da realizira samilosni.
Ovo "Iskustvo" u sebi nosi vise pojmova: opreznost, trema,vrsta cjevi (kalibar),
razdaljina od divljaci, vrsta divljaci, velicina divljaci.....
POZDRAV IZ SKOPJA
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

slazem se, raspravlja se o kalibru i energiji ali nije zabranjeno usput spomenuti i proizvođača te kratke cijevi u smislu preporuke ili nesto drugo...
usput cu se osvrnuti malo na to zasto se pojavila potreba kratkog oruzja za samilosni hitac... svi kazu priđeš na 10m i puknes jos jednom iz karabina... da, to je najlakse onim lovcima koji jos uvijek koriste 7,9mm kalibar, pa jednostavno utrpaju jednog vojnog "šiljkana" (manje štete na divljačini na napravit ce posao) za samilosni hitac, ali što onda kada imaš pušku u nekom, čak nemora ni biti egzotični kalibar, da bi te metak (NORMA i slicno) koštao 20-30kn po komadu, e onda kad vec posjedujes oruzje za samilosni hitac i imas ga volju nositi sa sobom u lov onda je bolje potrositi jedan metak iz duge devetke koji kosta 3kn za samilosni hitac nego metak od 20-30kn koji će vjerojatno napraviti peterostruku štetu na divljačini (meso divljači) u odnosu na FMJ 9x19 metak... to je moje viđenje problema sa samilosnim hitcem... naravno da se taj stav ne odnosi na situacije kada ti je zivot ugrozen, onda ces ispucati sve sto imas kod sebe ako je potrebno pa taman i da kosta 100kn po komadu...
usput cu se osvrnuti malo na to zasto se pojavila potreba kratkog oruzja za samilosni hitac... svi kazu priđeš na 10m i puknes jos jednom iz karabina... da, to je najlakse onim lovcima koji jos uvijek koriste 7,9mm kalibar, pa jednostavno utrpaju jednog vojnog "šiljkana" (manje štete na divljačini na napravit ce posao) za samilosni hitac, ali što onda kada imaš pušku u nekom, čak nemora ni biti egzotični kalibar, da bi te metak (NORMA i slicno) koštao 20-30kn po komadu, e onda kad vec posjedujes oruzje za samilosni hitac i imas ga volju nositi sa sobom u lov onda je bolje potrositi jedan metak iz duge devetke koji kosta 3kn za samilosni hitac nego metak od 20-30kn koji će vjerojatno napraviti peterostruku štetu na divljačini (meso divljači) u odnosu na FMJ 9x19 metak... to je moje viđenje problema sa samilosnim hitcem... naravno da se taj stav ne odnosi na situacije kada ti je zivot ugrozen, onda ces ispucati sve sto imas kod sebe ako je potrebno pa taman i da kosta 100kn po komadu...
Zastavina konstrukcija revolvera je potpuno profulana. Loša sihronizacija bubnja, sustav za opaljenje je grub i nepouzdan, preuzet sa startnih revolvera.
Prvotno je reklamiran kao kopija Smith & Wesson revolvera, a to nije niti blizu. Uočio sam i nedostatak u smislu nišana, naime zadnji nišan je fiksni dok je prednji pomični, a preuzet sa serije pištolja CZ 88A.
Pregledajući stranicu Zastava Arms nisam pronašao niti jedan revolver u proizvodnji, ostali su samo pištolji, što dovoljno govori o kvaliteti i prodaji
.
Ja bih se ipak držao Taurusa ili Smith & Wesona u kalibru .357 Magnum. Upravo je jedan Taurus 66 u prodaji na Njuškalu.
Prvotno je reklamiran kao kopija Smith & Wesson revolvera, a to nije niti blizu. Uočio sam i nedostatak u smislu nišana, naime zadnji nišan je fiksni dok je prednji pomični, a preuzet sa serije pištolja CZ 88A.
Pregledajući stranicu Zastava Arms nisam pronašao niti jedan revolver u proizvodnji, ostali su samo pištolji, što dovoljno govori o kvaliteti i prodaji
Ja bih se ipak držao Taurusa ili Smith & Wesona u kalibru .357 Magnum. Upravo je jedan Taurus 66 u prodaji na Njuškalu.
yap,zastavin 357 zbilja nije nekaj..imal ga i prodal,sinhronizacija zbilja loša,nosio malo lijevo gore i nikak ga naštelat,drška mala a okidanje tvrdo,brunirung nije vrli..sad ja sam ga kupil za 500kn i brzo ga prodal za 1500 pa mi nije žal al bolje se ipak držat s&w,colta,rugera,taurusa..imaju ljudi prakse i znanja a najdu se rabljeni za ne preveliku lovu
Revolver ili pištolj je stvar ukusa svakog pojedinca, ali realno gledano za potrebe lova je revolver bolje rješenje. Revolver ima nekoliko bitnih prednosti u odnosu na pištolj:
- revolver je uvjek spremen za upotrebu (nema repetiranja) i nema zakonske prepreke za to
(u pištolju nije dozvoljeno nošenje metka u cjevi)
- revolveri ne zaglavljuju (ako metak ne opali povlačenjem obarača opaljuje sljedeći), dok
pištolj mora ponovo da se repetira
- revolver nema odvojiv okvir koji može da pravi smetnje tehničke prirode
- revolver guta svu municiju bez ikakvih problema, od najslabijih laboracija 38 spl. ili 44 spl. do
najjačih 357 mag. ili 44 mag. dok je pištolj osjetljiv na loš izbor municije
Pištolj ima samo jednu prednost u odnosu na revolver-veću vatrenu moć. Ali ona nije bitna za upotrebu u lovu.
Moj lični izbor bi bio S&W 686 plus 357 mag. dužina cjevi 4 inča (10 cm). Oznaka plus znači da mu je kapacitet doboša 7 metaka. Prvi broj 6 znači da je urađen od bjelog nehrđajućeg čelika. Cijena 7300 kn nov, oko 5000 kn polovan.
- revolver je uvjek spremen za upotrebu (nema repetiranja) i nema zakonske prepreke za to
- revolveri ne zaglavljuju (ako metak ne opali povlačenjem obarača opaljuje sljedeći), dok
- revolver guta svu municiju bez ikakvih problema, od najslabijih laboracija 38 spl. ili 44 spl. do
Pištolj ima samo jednu prednost u odnosu na revolver-veću vatrenu moć. Ali ona nije bitna za upotrebu u lovu.
Moj lični izbor bi bio S&W 686 plus 357 mag. dužina cjevi 4 inča (10 cm). Oznaka plus znači da mu je kapacitet doboša 7 metaka. Prvi broj 6 znači da je urađen od bjelog nehrđajućeg čelika. Cijena 7300 kn nov, oko 5000 kn polovan.
ako misliš na "lovački revolver" i "lovački pištolj" onda ti post nije jasno napisan, naime, metak u cijevi može biti samo ako si u lovu, na putu do lovišta bilo koje oružje mora biti ispražnjeno i . . .
drugo, revolver ima odvojiv "spremnik" za streljivo i isto ima problema sa smečem koje uđe između bubnja i rama revolvera a naročito oko zvijezde koja ga okreće.
sa cijenom se osobno ne slažem, previsoka za 1000 kn i nov i polovan
drugo, revolver ima odvojiv "spremnik" za streljivo i isto ima problema sa smečem koje uđe između bubnja i rama revolvera a naročito oko zvijezde koja ga okreće.
Samo da prođe ova demokracija, pa da opet živimo ko ljudi !!
Smiješi nam se bolje sutra. Štoviše, umire od smijeha!
http://www.randyhanshaw.com/humor/html/flashers.htm
-
TORCIDA VŽ
- Skupnik

Valdop, s čime ti loviš? Ima negdje slika tvoje "kolekcijice"? 
HAJDUK&MIŠO ŽIVE VJEČNO
jel da nabrojim ili da postavim slike, a možda da odeš na forum lovac pa tamo pogledaš, puno mi je slika za postavljati ipak su puna četiri oružna lista
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Stavi slike =) i mene zanima =)
-
TORCIDA VŽ
- Skupnik

Evo, i šef Majk želi slike! Ajde Valdop, budi drug, daj da vidimo sa kakvim arsenalom raspolažeš. 
HAJDUK&MIŠO ŽIVE VJEČNO
Nebitno dali lovački ili službeni prednost je svakako. Drugo nisam rekao da se revolver ne mora održavati nego da u momentu upotrebe neće zaglaviti. Smeće koje se skuplja između bubnja i cjevi se očisti nakon svake upotrebe. Ne vidim na koji način bi dospjelo na zvjezdu u tolikoj količini da mu stvara smetnje. Što se tiče cjene ona je za Osijek i Slavoniju. Ako negdje ima jeftinije odlično, ali kod nas ne, pogotovo novi.valdop wrote:ako misliš na "lovački revolver" i "lovački pištolj" onda ti post nije jasno napisan, naime, metak u cijevi može biti samo ako si u lovu, na putu do lovišta bilo koje oružje mora biti ispražnjeno i . . .
kolega nije da ti mislim protusloviti, kažem ti iz vlastitog iskustva, radi se o lovačkom oružju, dakle nalaziš se u šumi, provlačiš se kroz gusiš i slično, lovac sam od 1984 godine i puno toga mi se desilo, uglavnom sve neplanirano ili što nisam očekivao. najgore mi je bilo kad sam lovio u lici i nekako su se u revolver zavukle borove iglice i pustile smolu baš između bubnja i rame, to je razlog zašto sam napisao prethodni odgovor.
- Mirotvorac_99
- Pozornik

poštovane kolege, nisam lovac i nemam iskustva u lovu, ali čisto na pitanje sa TT karakteristkama pištolja i revolvera koji se u ovoj temi uspoređuju mogu da odgovorim @zoranu:Zoran wrote:Revolver ili pištolj je stvar ukusa svakog pojedinca, ali realno gledano za potrebe lova je revolver bolje rješenje. Revolver ima nekoliko bitnih prednosti u odnosu na pištolj:
- prednost revolvera u odnosu na pištolj radi repetiranja nije nikakva, koliko logički zaključujem, samilosni hitac se koristi nakon djelovanja dugim oružijem, što ostavlja dovoljno vremena za siguran prilaz ranjenoj divljači da bi se radnje repetiranja i pripreme pištolja sigurno izvršile. (ja bih i revolver još jednom otvorio i provjerio)
- pištolji ne zaglavljuju. koristim pištolj dugo vremena i nisam imao zaglavljivanje toliko dugo da ne pamtim kada i gdje se to eventualno dogodilo.
- na kojim pištoljima spremnici stvaraju prepreke i zaglavljivanje tehničke prirode? ako si uredan i savjestan strijelac koji održava svoje oružje;
- ako revolveri gutaju "svu" municiju, pištolji ne gutaju "svu" municiju, ali gutaju onu čistu i tehnički ispravnu
- pištolj nema veću vatrenu moć, jer znam neke lovce koji još uvijek koriste M88A i M70A što je približno kapacitetu revolvera.
moja osobna zapažanja su bila sa .22 lr i sa 6,35 gdje se sa male udaljenosti može efikasno usmrtiti domaća svinja, nebitno koje težine. zato se ne zavaravajte da nemaju dovoljnu probojnu moć. ali to zasigurno nisu uvjeti i kalibar kao što je potrebno na terenu. kada bi bio kojim slučajem lovac, koristio bih pištolj 9x19 mm nebitno kojeg proizvođača obavezno sa JHP zrnima. ili revolver u kalibru 357 Magnum JHP . Isto nebitno kojeg proizvođača, samo tehnički ispravan. Ne puca se preciza pa da na 25 m morate imati malu grupaciju. dovoljno je da takav pištolj ili revolver zadovoljava do 10 m. a tu se nalazi većina prosječnih strelaca