Postati lovac i za koju cijenu u Sisačko moslavačkoj županij

Lovačke priče, iskustva, doživljaji, lovački psi, fotografije...
Post Reply
siniša
Desetnik
Desetnik

Postati lovac i za koju cijenu u Sisačko moslavačkoj županij

Post by siniša » 11 Dec 2010, 13:18

Vjerujem da vas ima ovdje dosta iz Sisačko moslavačke županije, samo ne znam koliko je lovaca.
Zanima me kako se kreću cijene oko polaganja lovačkog ispita i općenito oko svega dok se ne postane lovac u lovačkom društvu.
Imam to u planu, ali znam da je dosta skup sport, pa da se prije raspitam, da ne srljam dok ne budem imao novca da si to priuštim. Znači sve, od lovačkog ispita, pa do učlanjenja u LD, koliko bi me koštalo.
Sa područja sam Novske, pa ako netko ima točne podatke, molio bih da mi pomogne.

satyrir
Razvodnik
Razvodnik

Re: Postati lovac i za koju cijenu u Sisačko moslavačkoj županij

Post by satyrir » 13 Dec 2010, 12:59

Evo da ti odgovorim. Nisam iz sisačko moslovačke županije, ali ne vidim razlog zašto bi tamo bile drugačije cijene nego u ostatku lijepe naše...

Mene je sami lovački ispit koštao 2000 kn (uz to dobiješ knjigu i zbirku pitanja). I iskaznica te dođe 550 kn prvi put kad je radiš. I nakon toga si lovac i imaš diplomu i iskaznicu.

Tek onda dolaze pravi troškovi kao kupovina puške (optike eventualno), streljiva, pribora za čišćenje, remeni, ormari, kvalitetna odjeća... TERENAC :A31: :D

ma tisuću eura je malo kad krećeš od nule!

siniša
Desetnik
Desetnik

Post by siniša » 13 Dec 2010, 15:15

Zanimalo me samo koliki je trošak samog lovačkog ispita i iskaznice. Oružje znam da moram uzet i otprilike znam koje su cijene. Pribor za čišćenje, odjeću i opremu već imam, a pošto bi išao sa prijateljem koji posjeduje terenca te troškove ne računam.
Ormar se podrazumijeva pri nabavki bilo kakvog vatrenog oružja.

Hvala za odgovor,saznao sam ono što me je zanimalo. Ako ti tako kažeš, a vjerojatno imaš iskustva, nebi trebalo bit velike razlike između županija.

Živio!!!!
:A27: :A25:

satyrir
Razvodnik
Razvodnik

Post by satyrir » 13 Dec 2010, 21:03

Kažem ti jer sam polagao prije 2 mjeseca. Tada su bile te cijene. Teško da su se promijenile. A sada koliko su jednake u odnosu na ostale županije, to ti ne mogu reći niti garantirati išta. Najbolje otići i provjeriti....

siniša
Desetnik
Desetnik

Post by siniša » 14 Dec 2010, 03:21

Ma vjerujem da su tu negdje cijene, ako ne i iste...pitao sam prvenstveno zbog lovačkih društava iz Sisačko moslavačke.
Jer svako ima drugačiju članarinu, pa je tu razlika u cijeni.

A jel postoji mogućnost lova ako nisi član lovačkog društva, s time da je u skladu sa zakonom naravno?

SSG
Razvodnik
Razvodnik

Post by SSG » 14 Dec 2010, 11:59

siniša wrote:A jel postoji mogućnost lova ako nisi član lovačkog društva, s time da je u skladu sa zakonom naravno?
Naravno!!!!
Lovačkom iskaznicom i markicom za tekuću lovnu sezonu dokazuješ da si položio lovački ispit i imaš pravo loviti bilo gdje.To naravno podrazumijeva da od lovozakupnika imaš pisano dopuštenje za lov.To ti je obrazac koji dobiješ prije početka lova sa svojim imenom i vrstom i brojem divljači koju imaš pravo odstreliti.
I am armed I suggest you go rob and kill a Liberal.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 14 Dec 2010, 17:13

siniša wrote:Ma vjerujem da su tu negdje cijene, ako ne i iste...pitao sam prvenstveno zbog lovačkih društava iz Sisačko moslavačke. Jer svako ima drugačiju članarinu, pa je tu razlika u cijeni. A jel postoji mogućnost lova ako nisi član lovačkog društva, s time da je u skladu sa zakonom naravno?
Polaganje lovačkog ispita se vrši pri Hrvatskom Lovackom Savezu i cijene bi po cijeloj drzavi trebale biti iste, postoje neke privatne firme koje vrse osposobljavanje za lovca ali nemam iskustva sa njima kako djeluju (kako sam cuo, dodjes jednom i pokupis literaturu, i dodjes drugi put na ispit nakon nekog vremena, sve to masno platis) i po kojoj cijeni... drustva su sto se toga tice organiziraju prema kapacitetima i mogucnostima, tako da upisnine i clanarine određuju drustva svako za sebe a ne HLS, u meni najblizem drustvu je upisnina 1000kn i clanarina 1200kn, i meni se to cini skupo, dok kako cujem kod nekih drugih drustava cijene znaju biti peterostruko vece... - rekla kazala.

Ako nisi clan niti jednog LD-a mozes ici u komercijalni lov ili u lov za goste kad ga drustva organiziraju, neka vise a neka manje puta na godinu, lov za goste se također placa ali je do samog drustva i do clanova hoce li taj namet platiti za tebe onaj tko te poziva u lov u goste ili ga snosis sam ako se "sam pozoves" ili zamolis nekoga da te pozove na tvoj trosak. Kod nas se lov za goste placa 100kn po osobi.
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

TORCIDA VŽ
Skupnik
Skupnik

Post by TORCIDA VŽ » 14 Dec 2010, 17:18

I za tih 100 kn dobiješ pravo lova, a kakve su tarife za ono što uloviš :?:
HAJDUK&MIŠO ŽIVE VJEČNO

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 14 Dec 2010, 17:25

kad je lov za goste sve sto se odstrijeli se stavlja na hrpu i dijeli na onoliko dijelova koliko je lovaca sudjelovalo u lovu... npr ti kao gost odstrelis prase od 100kg, u lovu je sudjelovalo 10 lovaca ukljucujuci i tebe, to prase se dijeli na 10 jednakih dijelova i svatko sa svojim dijelom ide kuci...

Ovo sto ti pitas za tarife po odstreljenom komadu divljaci se odnosi na komercijalni lov, a ne na lov za goste (koji drustva organiziraju najcesce prigodom otvaranja ili zatvaranja lovacke sezone ili kakvih godisnjica ili sto vec, pri tome se dogovori sa susjednim drustvima da nemaju svi lov za goste isti dan nego da se rasporede po vikendima da mogu ici jedni drugima u goste ako zele)
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

TORCIDA VŽ
Skupnik
Skupnik

Post by TORCIDA VŽ » 14 Dec 2010, 17:36

Aha, znači tako! Ja mogu odstrijeliti 5 stokilaša prasaca, ostali lovci nemaju sriće, ali se na kraju sve, tj. mojih pet prasaca, stavlja na kup i dijelimo međusobno. Super!
Mike, očekujem tvoj poziv, naravno, kad ću zadovoljavati sve uvjete. :A25:
HAJDUK&MIŠO ŽIVE VJEČNO

valdop
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by valdop » 14 Dec 2010, 18:08

mike, točno je da se dijeli divljačina na "onoliko osoba koje su sudjelovale" u lovu, što po svim nepisanim lovačkim pravilima, mislim da je u svim društvima isto, barem u onima gdje sam bio član ili kao gost, lovim od 1984 godine i lakše je u RH nabrojiti društva gdje nisam lovio; dakle podjela ide na sve lovce i pse koji su sudjelovali u lovu. pas (lovački) je isto učesnik u lovu i ima pravo na podjelu.
Samo da prođe ova demokracija, pa da opet živimo ko ljudi !!
Smiješi nam se bolje sutra. Štoviše, umire od smijeha!
http://www.randyhanshaw.com/humor/html/flashers.htm

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 14 Dec 2010, 19:46

TORCIDA VŽ wrote:Aha, znači tako! Ja mogu odstrijeliti 5 stokilaša prasaca, ostali lovci nemaju sriće, ali se na kraju sve, tj. mojih pet prasaca, stavlja na kup i dijelimo međusobno. Super! Mike, očekujem tvoj poziv, naravno, kad ću zadovoljavati sve uvjete. :A25:
Da Torca, tako se dijeli inace, ali moj poziv neces docekati jer ja nisam clan niti jednog drustva, dakle ja nemogu zvati u goste jer nigdje nisam "domacin", i ja mogu samo biti pozvan. =(

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 14 Dec 2010, 19:47

valdop wrote:mike, točno je da se dijeli divljačina na "onoliko osoba koje su sudjelovale" u lovu, <snip> dakle podjela ide na sve lovce i pse koji su sudjelovali u lovu. pas (lovački) je isto učesnik u lovu i ima pravo na podjelu.
Eto, naravno da sam u pravu =) inace kod nas psi obicno dobiju iznutrice, nogice ili kožu...

TORCIDA VŽ
Skupnik
Skupnik

Post by TORCIDA VŽ » 14 Dec 2010, 20:18

U društvu gdje ti je ćale član te sigurno poznaju, pa ćeš ti zauzeti njegovu ulogu, i bit ćeš "domaćin", a ja tvoj "gost". :A25: :A19:
Naravno, neću odbiti ni Valdopov poziv. :A03:
HAJDUK&MIŠO ŽIVE VJEČNO

valdop
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by valdop » 14 Dec 2010, 20:29

samo kad pokažeš iskaznicu BBB
Samo da prođe ova demokracija, pa da opet živimo ko ljudi !!
Smiješi nam se bolje sutra. Štoviše, umire od smijeha!
http://www.randyhanshaw.com/humor/html/flashers.htm

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 14 Dec 2010, 21:49

TORCIDA VŽ wrote:...pa ćeš ti zauzeti njegovu ulogu!
Nema jebene sanse da ja postanem tajnik LD-a, bio sam tajnik u DVD-u i to mi je prisjelo, a ionako vidim svaki dan s cime se stari sve mora zajebavati... ne pada mi na pamet, hvala lijepo =)

Sto se navijackih iskaznica tice, meni je bolje da ne pokazujete niti jednu od navedenih, tj. da mi uopce ne pokazujete nista sto ima veze sa nogometom i bilokojom navijackom skupinom! =)

siniša
Desetnik
Desetnik

Post by siniša » 14 Dec 2010, 23:03

E hvala dečki svima za odgovore, sad mogu reći da mi je sve što se tiče ove teme kristalno jasno.
I puno sam više saznao nego kad ovako nekog pitam. Svatko mi ispriča drugačiju priču.
Ubiti, tomu ovaj forum i služi, da se razmjenjuju iskustva i znanja. :) :A28:

TORCIDA VŽ
Skupnik
Skupnik

Post by TORCIDA VŽ » 14 Dec 2010, 23:13

Nisam niti mislio da preuzmeš sve obaveze, već da mi budeš samo taj dan domaćin, a sad kad kažeš da ti je tata tajnik LD-a, pa onda nema beda sa mojim gostoprimstvom. Veselim se tvom pozivu! :A20:

VOOOOLIM TE HAAAAJDUUUUČEEEEE :A29:
HAJDUK&MIŠO ŽIVE VJEČNO

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 14 Dec 2010, 23:46

Ako naletis kad "slike ima - tona nema" iliti "kad smo si na VI" onda mozes zaboraviti to =) za takve stvari ti se bolje skompati sa njime nego samnom... evo bas je sad u nedelju bio lov za goste... naravno da nisam išao, ostao sam lijepo doma spavati u toplom do 09h! =)

Post Reply