"Skorpion" M.84, VZ.61
Re: "Skorpion" M.84, VZ.61
Evo i njegove taktičko tehničke osobine:
- kalibar 7,65x17
- princip rada slobodno trzanje zatvarača (sa mehanizmom za smanjivanje kadence)
- dužina sa rasklopljenim kundakom 520 mm
- dužina sa sklopljenim kundakom 270 mm
- težina praznog oružja 1,31 kg
- dužina cijevi 115 mm, 6 žljebova, desni korak uvijanja
- okviri odvojivi kapaciteta 10 i 20 metaka
- brzina gađanja (kadenca) 700 met/min
- početna brzina zrna 295 m/s (može da varira u zavisnisti od proizvođača)
- kalibar 7,65x17
- princip rada slobodno trzanje zatvarača (sa mehanizmom za smanjivanje kadence)
- dužina sa rasklopljenim kundakom 520 mm
- dužina sa sklopljenim kundakom 270 mm
- težina praznog oružja 1,31 kg
- dužina cijevi 115 mm, 6 žljebova, desni korak uvijanja
- okviri odvojivi kapaciteta 10 i 20 metaka
- brzina gađanja (kadenca) 700 met/min
- početna brzina zrna 295 m/s (može da varira u zavisnisti od proizvođača)
Original je VZ/62 Skorpion, Zastavina oznaka M84. Osim razlike u materijalu korica mjere su im identične. Česi su još proizvodili Mod. 64 u kalibru 9 mm kratki i Model 65 u kalibru 9 mm Makarov. Ova dva modela su identični sa Modelom 62. Model 68 koristi municiju 9 mm Para, nešto je veći i snažniji ali nije ušao u serijsku proizvodnju.
imao sam priliku pucat iz te "ljepotice" i bio sam odusevljen time. Jako me se dojmilo pucat iz skorpiona jer s tim je po mojem misljenju nemoguce promasit na bliskoj distanci, obarac mu je jako osjetljiv a brzina ispaljivanja municije mu je dosta velika, negdje sam procitao da je mu teoretska brzina trosenja municije 780 metaka u miniti, a u praksi 100 metaka u minuti, sto je dosta zadivljujuce s obzirom na godinu pocetka proizvodnje skorpiona m.84, vz.61...
- Mirotvorac_99
- Pozornik

evo kao izgleda dobar spot:
http://www.youtube.com/watch?v=lJixsX5sVLo
jer dobra reklama sve prodaje.
@zoky, iz svakog oružja možeš promašit na bliskoj distanci, pogotovo pod stresom. ako mu je obarač jako osjetljiv, onda s tim oružijem nije nešto u redu, ili ti je to prvo oružije s kojim si pucao u životu
brzina ispaljivanja municije je takva kakva je, i ne može biti "dosta velika". svako oružije ima svoju namjenu i zašto je to tako.
ruski automat PPSH 41 ima brzinu paljbe (teoretsku) preko 1100 m/min pa je napravljen daleko prije škorpiona. ili još neka druga stara automatska oružija da ih ne nabrajam. godina proizvodnje nema veze da je nešto brže kadence od drugog. oružija nisu trkaći auti.
evo, uzeo sam si za pravo da odgovorim umjesto @gun hater. pozdrav
http://www.youtube.com/watch?v=lJixsX5sVLo
jer dobra reklama sve prodaje.
@zoky, iz svakog oružja možeš promašit na bliskoj distanci, pogotovo pod stresom. ako mu je obarač jako osjetljiv, onda s tim oružijem nije nešto u redu, ili ti je to prvo oružije s kojim si pucao u životu
brzina ispaljivanja municije je takva kakva je, i ne može biti "dosta velika". svako oružije ima svoju namjenu i zašto je to tako.
ruski automat PPSH 41 ima brzinu paljbe (teoretsku) preko 1100 m/min pa je napravljen daleko prije škorpiona. ili još neka druga stara automatska oružija da ih ne nabrajam. godina proizvodnje nema veze da je nešto brže kadence od drugog. oružija nisu trkaći auti.
evo, uzeo sam si za pravo da odgovorim umjesto @gun hater. pozdrav
e spot je odlican..
a mislio sam vise figurativno na to da nemozes promasit jer je bas "spretan" automatski pistolj i ima bas doslovono "dosta veliku" brzinu ispaljivanja..nije mu efektivni domet nesto pretjerano al da ima svoju namjenu sto je takvo kakvo je to ima..nije mi prvo oruzje iz kojeg sam pucao al dosta je osjetljiv bar po meni...hvala
a mislio sam vise figurativno na to da nemozes promasit jer je bas "spretan" automatski pistolj i ima bas doslovono "dosta veliku" brzinu ispaljivanja..nije mu efektivni domet nesto pretjerano al da ima svoju namjenu sto je takvo kakvo je to ima..nije mi prvo oruzje iz kojeg sam pucao al dosta je osjetljiv bar po meni...hvala
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

"spretan" tj. ergonomski oblik a pogotovo velika brzina paljbe ti ne garantiraju siguran pogodak... pojedinačna paljba može garantirati siguran pogodak, rafalna paljba je rasipanje streljiva, kad vec govorimo o malim udaljenostima, za sve ostalo tu su sačmarice.zOKy wrote:a mislio sam vise figurativno na to da nemozes promasit jer je bas "spretan" automatski pistolj i ima bas doslovono "dosta veliku" brzinu ispaljivanja..
kao sto mi jedan kolega strijelac kojeg prilično uvažavam rece - "ima ljudi koji mogu dobro pogađati sa sranjem od oružja, a ima ljudi koji nemogu pogoditi ništa sa vrhunskim oružjem..."
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
ako je rasipanje streljiva cemu ga rade onda upitaj se malo..sve ima svoju svrhu izrade i kod oruzja nista nije bezveze i nemarno urađeno i napravljeno...ovo zadnje si dobro reko,tj.citirao...
- Mirotvorac_99
- Pozornik

ono što znam za M84 da je to odbrambeno oružje koje su koristile posade vozila i oficiri JNA. znači da mu osnovna namjena nije bila "čišćenje" prostorija prilikom upada, već odbrambeno bočno oružije kada osnovno oruđe (tenk, transporter) biva uništen ili onesposobljen, kada ga je potrebno napustiti i otvoriti vatru iz automatskog pištolja kod pretrčavanja i zauzimanja prvog zaklona. zato mu je kapacitet 10 ili 20 kom, a ne više.
isto tako, koristili su ga i oficiri za osobno "obezbjeđenje". kada je npr. štab ili komanda direktno ugrožena, ili vozilo kojim se prevoze. osiguranje komandnog mjesta ili štaba ionako je imalo dodjeljen prateći vod ili desetinu koje je bilo naoružano sa AP, i pružalo neposrednu zaštitu.
za čišćenje prostorija po meni puno bolje je birati neki automat (mada ovo nije tema) tipa M56 (u ono vrijeme) ili automat MP5 Heckler koji je uvijek prilično popularan.
ovo nije rezultat mog iskustva, već ljubavi prema oružju i interesa za ista
(ne pokušavajte ovo kod kuće!)
isto tako, koristili su ga i oficiri za osobno "obezbjeđenje". kada je npr. štab ili komanda direktno ugrožena, ili vozilo kojim se prevoze. osiguranje komandnog mjesta ili štaba ionako je imalo dodjeljen prateći vod ili desetinu koje je bilo naoružano sa AP, i pružalo neposrednu zaštitu.
za čišćenje prostorija po meni puno bolje je birati neki automat (mada ovo nije tema) tipa M56 (u ono vrijeme) ili automat MP5 Heckler koji je uvijek prilično popularan.
ovo nije rezultat mog iskustva, već ljubavi prema oružju i interesa za ista
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Više radi psihološkog efekta nego radi neke konkretne koristi... u slucaju da netko puca na mene, radije bih da puca rafalno, po mogućnosti s boka, (u najgorem slucaju prvi metak će pogoditi, ostali nece sigurno) nego da se nađe netko tko koristi mozak, prebaci na pojedinacno, nanisani i pogodi. Razmisli malo... a da ne spominjemo usporedbu o broju ispaljenih metaka po broju ubijenih neprijatelja za običnu pješadiju i za strijelce/snajperiste...zOKy wrote:ako je rasipanje streljiva cemu ga rade onda upitaj se malo...
Sve češće se piše o "čišćenju prostorija", "izvrsno oruzje za ovo ili za ono" "precizno i na većim udaljenostima", sve te argumente bih i ja koristio vezano za to oruzje kad bih ga doživljavao samo preko CALL OF DUTY igrice... i da, jesam ga koristio u toj igrici baš za sve ovo što sto se spominje u pojedinim postovima, isto tako je bio dovoljno precizan na vece udaljenosti (programeri su malo pretjerali) na pojedinacnoj paljbi. Ja neću tvrditi da sam ga osobno koristio ili isprobao jer nisam, ali mi zdrav razum nalaže da razlikujem bajke od stvarnosti.
ugl. po meni je skorpion jako dobro i kvalitetno oruzje s jako malo mana..kvalitetno i donekle jednostavno je izradjen i tesko ga je zaglaviti (ali ne i nemoguce),nepregrijava se jako prije svega zbog malog kapaciteta okvira rekao bih...sto se tice igrice Call of Duty,igrica nije losa ali nemozes to uspoređivat sa stvarnoscu,ali nikako...ako zelis nesto naucit o oruzju manje igrat ratne igrice i vise ic u streljanu 
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Zašto je škorpion baš tako jako dobro oružje?zOKy wrote:ugl. po meni je skorpion jako dobro i kvalitetno oruzje s jako malo mana..
ajmo ga usporediti sa recimo GLOCK 18 koji mi je prvi pao na pamet...
Scorpion G-18
težina 1,28kg 0,625kg
dužina 270/512mm 186mm
duž.cijevi 115mm 114mm
kalibar 7,65x17mm 9x19mm
spremnik 10-20 10, 17, 19, 31
energija zrna 180 J 435-756 J
T.B.P. 850m/s 1200m/s (rafali po 3 metka)
I sad ti meni reci, po čemu je osim što ima integralni kundak, Scorpion bolji od G18? G18 je dvostruko laksi, dvostruko kraci, ima gotovo identicnu duzinu cijevi, višestruko jači kalibar i energiju zrna, a i paljba u kratkim rafalima po 3 metka se lakse kontrolira nego full auto... jedino sto skorpion moze imati to je navoj za prigusivac, ali to moze imati i G18 sa duzom cijevi, a to znaci da bi u tom slucaju G18 imao cak i cijev duzu od skorpiona...
ALI ONO STO JE MOZDA NAJBITNIJE za pogledaj malo liniju cijevi u odnosu na hvat oruzja, sto je linija cijevi niza tj. bliza hvatu oruzje se lakse kontrolira...
to bi se isto moglo reci i za kalasnjikovzOKy wrote:kvalitetno i donekle jednostavno je izradjen i tesko ga je zaglaviti (ali ne i nemoguce)
ovo uopce nije argument, niti MG42/M53 se nebi pregrijavao sa spremnikom od 20 metaka.zOKy wrote:nepregrijava se jako prije svega zbog malog kapaciteta okvira rekao bih...
tko kaze da sam ju JA uspoređivao sa stvarnošću? Rekao sam da ovdje ocito ima ljudi koji koriste skorpion za ciscenje prostorija u COD4 pa ocito zato misle da je i IRL vrhunsko oruzje za to, a 99% onih koji kazu da je dobar za ciscenje prostorija, smaknuca i borbu u skucenim prostorima nikada zapravno nisu niti cistili prostorije niti ratovali u skucenim prostorima, a kamoli izvrsavali smaknuca. Ako i jesu radili nesto od navedenog, pogotovo ovo zadnje, onda sigurno o tome nece javno pisati na forumu - AMEN!zOKy wrote:sto se tice igrice Call of Duty,igrica nije losa ali nemozes to uspoređivat sa stvarnoscu,ali nikako...
Hvala na savjetu, inace to nebih znao, kao i ono, ako želiš naučiti pravopis, moraš ići u skolu!zOKy wrote:ako zelis nesto naucit o oruzju manje igrat ratne igrice i vise ic u streljanu
po meni definitivno je bolji skorpion nezz za druge,nekad nisu bitne same karakteristike vec nesto drugo...a odustajem nemos s tobom na kraj izac hh AMEN!!! 
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Sto bi to drugo osim karakteristika moglo biti? To što ti izaziva erekciju kad ga usmes u ruku, a G18 ne, jeli to? To nije argument koji potvrđuje tvrdnju da je to odlicno oruzje, to znaci samo da se tebi to oruzje sviđa, ali ne znaci da je zbog toga odlično oružje... a odustajes samo zato sto nemas argumente.
tvrditi da je neko oruzje odlicno, samo zato sto JA/TI/ON misli da je odlicno a ne dati nikakve argumente je ravno pišanju u vjetar. A ako netko misli da je odlicno i tvrdi da ima argumente ali ih ne zeli ih iznesti, onda neka se molim lijepo ni ne ukljucuj u temu. Jasno ko dan.
tvrditi da je neko oruzje odlicno, samo zato sto JA/TI/ON misli da je odlicno a ne dati nikakve argumente je ravno pišanju u vjetar. A ako netko misli da je odlicno i tvrdi da ima argumente ali ih ne zeli ih iznesti, onda neka se molim lijepo ni ne ukljucuj u temu. Jasno ko dan.
- cybertronic
- Pozornik

- Mike_Torello
- Fleet Admiral

+3 IMHO
jel svejedno, dugi ili kratki spremnik
Samo da prođe ova demokracija, pa da opet živimo ko ljudi !!
Smiješi nam se bolje sutra. Štoviše, umire od smijeha!
http://www.randyhanshaw.com/humor/html/flashers.htm
Smiješi nam se bolje sutra. Štoviše, umire od smijeha!
http://www.randyhanshaw.com/humor/html/flashers.htm
ovo je vise bio razgovor izmedju nas a ne mjesanje u temu prolistaj malo i pogledaj sta sam prvo napisao..dalje samo odg na pitanja koja su bila meni postavljanja i razgovor koji je imao veze samnom....eto necu vise nista ni pisat jbtMike_Torello wrote: a ne dati nikakve argumente je ravno pišanju u vjetar. A ako netko misli da je odlicno i tvrdi da ima argumente ali ih ne zeli ih iznesti, onda neka se molim lijepo ni ne ukljucuj u temu. Jasno ko dan.
- cybertronic
- Pozornik

SVEJEDNO OCIJENA OD 1-5valdop wrote:jel svejedno, dugi ili kratki spremnik