održavanje streljiva...!?
održavanje streljiva...!?
zanima me dali temperatura i vlaga na kojoj se drzi municija moze uzrokovati neispravnost streljiva tj. da metak zataji i slicno...i na kojoj bi se temparaturi trebala drzati municija i jel smije biti vlage imalo??? hvala..
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Re: održavanje streljiva...!?
Mogu škoditi i to kako... Mislim da je sobna temperatura bez naglih promjena da bi moglo uzrokovati orošavanje trebala biti ok, a za vlagu se pobrines tako da u ormar sa oruzjem skupa uz streljio stavis one paketice silica gela koji upijaju vlagu, ima negdje specifikacija kolika kolicina silica gela na koliku kubikažu prostora... i problem rijesen...
ali ako ti je skriveno u kakvom podrumu na niskoj temperaturi sa velikom količinom vlage, onda mu vjerojatno prilično šteti...
ali ako ti je skriveno u kakvom podrumu na niskoj temperaturi sa velikom količinom vlage, onda mu vjerojatno prilično šteti...
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
ahaa...pa da u podrumu su al nema bas neke vlage al sad zima-ljeto-zima me brine...a recimo sta bi se moglo dogodit,da se barut pokvari ili sta??
neće se on pokvariti, ali ako se navlaži neće se dogoditi opaljenje smjese u čahuri. ali ovdje govorimo o ekstremnoj vlazi.
prema onome što si opisao - streljivo ne držiš u skladu sa zakonom.
provjeri, jer se streljivo kao i oružje mora držati na mjestu koje nije dostupno osobama koje nemaju registrirano oružje i nisu osposobljene za rad s njime. ne zaključano u podrumu, nego zaključano u metalnom ormaru (pričvršćenome za pod/zid) a onda može i u podrumu.
streljivo mora biti u sefu ili u metalnom ormaru s ključem.
taj ormar bi trebao imati nekakve ventilacijske otvore i svakako u njega, kako ti je Mike ranije rekao trebas staviti par vrecica silica gela. na taj način si se osigurao zakonski, ali i praktično što se vlage tiče.
prema onome što si opisao - streljivo ne držiš u skladu sa zakonom.
provjeri, jer se streljivo kao i oružje mora držati na mjestu koje nije dostupno osobama koje nemaju registrirano oružje i nisu osposobljene za rad s njime. ne zaključano u podrumu, nego zaključano u metalnom ormaru (pričvršćenome za pod/zid) a onda može i u podrumu.
streljivo mora biti u sefu ili u metalnom ormaru s ključem.
taj ormar bi trebao imati nekakve ventilacijske otvore i svakako u njega, kako ti je Mike ranije rekao trebas staviti par vrecica silica gela. na taj način si se osigurao zakonski, ali i praktično što se vlage tiče.
znaci trbe extremna vlaga za zatajenje smjese,a temparatura?? ko je rekao da ga nezdrzim u skladu sa zakonom,ja to nisam spomenuo niti je to istina (ormar utiplan u zid ,sa velikim katancem,ali to nije tema)
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Pa gdje ti stoji taj ormar kad se bojihš vlage i visoke/niske temperature? Moj stoji u kući i uopce ne razmisljam o temperaturi i vlazi u tom slucaju... jer mu "udobnije" nemože ni biti... kad bi stajao negdje u podrumu ili garaži ili tako nešto onda bih se brinuo o vlazi i razlicitim temperaturama... dakle? Tamo gdje ti stoji ormar sa streljivom i oruzjem pa po tome prosudi treba li ti vlaga i temperatura biti briga? A posto tebi ocito je briga... dakle? Gdje ti stoji ormar? =)
u podrumu ispod kuce..."nejebe" mene vlaga tolko kolko dole zna bit zima i vruce...al mislim da to neskodi toliko...?!
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Ako nisu nagle promjene temperature, pa nema znojenja, nebi trebalo biti problema koliko ja znam...
pa tako onda i napisi. prema onomu sto si gore stavio - pise u podrumu. to se moze svakako shvatiti...zOKy wrote:ko je rekao da ga nezdrzim u skladu sa zakonom,ja to nisam spomenuo niti je to istina (ormar utiplan u zid ,sa velikim katancem,ali to nije tema)
znam da je offtopic ali greškom se kolegama potkrala jedna tvrdnja koja nje točnaxy wrote:streljivo ... zaključano u metalnom ormaru (pričvršćenome za pod/zid)
Za sada još nije potrebno i zakonodavac ne traži pričvršćivanje ormara za oružje u zidove ili podove itd..
Dakle dovoljno ga je samo imati te da zadovoljava svojom konstrukcijom zasebnim pretincem pod ključem i glavnim bravljenjem
Orlovi lete sami. Ovce idu u stadima.
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Mislim da trazi ako je rijec o "laganom limenom ormaru"... na teške sefove se to ne odnosi...
Za male sefove i lagane metalne ormare traže. Bili kod mene u pregledu. sve uredno pricvrsceno...bunarina wrote:Za sada još nije potrebno i zakonodavac ne traži pričvršćivanje ormara za oružje u zidove ili podove itd..
Dakle dovoljno ga je samo imati te da zadovoljava svojom konstrukcijom zasebnim pretincem pod ključem i glavnim bravljenjem
negdje ranije smo pisali i o lopovicama (doslovno) koje su odnijele manji sef čovjeku iz kuće. slučajno ih zaustavila patrola a unutra veselje.
- Cinker - bojna

Ne treba sad filozofirat, kako je rekao prije kolega bunarina, ormari, sefovi ili slična spremišta NE TREBAJU BITI PRIČVRŠĆENI u zidove ili podove ili dr.
Pročitajte si Zakon o oružju!
Pročitajte si Zakon o oružju!
SCORE:278 COMPETITION/186MEDAL; 105 GOLD 57 SILVER 24 BRONZE
4 TIME NATIONAL CHAMPION 6 TIME SECOND PLACEMENT 6 TIME THIRD PLACEMENT
25m VK REVOLVER 10+10 NATIONAL TEAM RECORD-567
CUSTOM GUN MASTER
http://www.skistra.hr
https://www.facebook.com/skistramarcana
CUSTOM GUN MASTER
Pa upravo ti potičeš filozofiju.
Imam mali sef koji je dimenzija 30 x 20 x 20 cm. Lim je debljine cca 3 mm. Digitalni, kupljen u Metrou za cca 300 kn. Unutra mi stane 1 kutija xdm-a i 2 kutije sreljiva od 250 kom. Ima mjesta za još jedan gan, možda i 2, ali ne mislim u skoro vrijeme još ništa uzimati. Meni za sada dovoljno.
Kako misliš da takav lagani i mali sef, koji udovoljava zakonskim propisima o sefovima ne bude pricvrscen o zid ili pod?
Činjenica jest da nema članka koji o tome govori, ali to ne znači da se ne treba napraviti nešto što je dodatni poticaj sigurnosti. Čisto opreza radi evo i dijela zakona koji govori o tomu [citiram čl 30.] :
"Članak 30.
Oružje i streljivo moraju se čuvati tako da nisu dostupni osobi koja nije ovlaštena posjedovati ga, a osobito djeci, zaključani i odvojeni u metalnom ormaru, sefu ili sličnom spremištu koje se ne može otvoriti alatom uobičajene uporabe.
Oružje i streljivo moraju se čuvati u stambenom ili drugom prostoru koji se nalaze u mjestu prebivališta, odnosno sjedišta vlasnika ili korisnika oružja i streljiva.
Iznimno od stavka 2. ovoga članka, fizička osoba kojoj je izdan oružni list za držanje oružja, smije nositi takvo oružje samo radi popravljanja ili prepravljanja te korištenja na strelištu, nenapunjeno u odgovarajućim navlakama ili kovčezima."
Budući nisam pravnik, ovaj prvi dio članka u kojem piše [Oružje i streljivo moraju se čuvati tako da nisu dostupni osobi koja nije ovlaštena posjedovati ga moraju se čuvati tako da nisu dostupni] - nalaže zaključavanje ali i na neki način osiguranje da se ne mogu tek tako odnijeti iz mjesta u kojem su namjenjeni za držanje. A s ovim se slaže i policija, vjeruj.
Imam puno prijatelja koji rade u policiji i svi se slažu da je prilikom pregleda pričvršćivanje sefa u zid-strop pitanje koje treba urediti pravilnikom ili sličnim aktom - radi se o preporuci od strane policije koja ima smisla i koju treba poštivati. Kako sam rekao kada su prošle godine bili kod mene, a nedavno i kod mog punca upravo smo o ovome razgovarali.
A ako ćemo tako, pod sefom se može smatrati i kasica za novce koja ima ključ s prednje strane. Ili Alu kofer s bravama?
Ovakvi manji sefovi i lakši metalni ormari ako nisu fiksirani predstavljaju lagan plijen za dugoprstiće, a 15 minuta posla uz uporabu hiltike koliko je potrebno da ih se pričvrsti, stvarno ne predstavlja problem.
Činjenica je isto tako da će sef veće mase od 50 kg malo tko nositi okolo, ali za ove male sefove to sigurno nije slučaj.
Imam mali sef koji je dimenzija 30 x 20 x 20 cm. Lim je debljine cca 3 mm. Digitalni, kupljen u Metrou za cca 300 kn. Unutra mi stane 1 kutija xdm-a i 2 kutije sreljiva od 250 kom. Ima mjesta za još jedan gan, možda i 2, ali ne mislim u skoro vrijeme još ništa uzimati. Meni za sada dovoljno.
Kako misliš da takav lagani i mali sef, koji udovoljava zakonskim propisima o sefovima ne bude pricvrscen o zid ili pod?
Činjenica jest da nema članka koji o tome govori, ali to ne znači da se ne treba napraviti nešto što je dodatni poticaj sigurnosti. Čisto opreza radi evo i dijela zakona koji govori o tomu [citiram čl 30.] :
"Članak 30.
Oružje i streljivo moraju se čuvati tako da nisu dostupni osobi koja nije ovlaštena posjedovati ga, a osobito djeci, zaključani i odvojeni u metalnom ormaru, sefu ili sličnom spremištu koje se ne može otvoriti alatom uobičajene uporabe.
Oružje i streljivo moraju se čuvati u stambenom ili drugom prostoru koji se nalaze u mjestu prebivališta, odnosno sjedišta vlasnika ili korisnika oružja i streljiva.
Iznimno od stavka 2. ovoga članka, fizička osoba kojoj je izdan oružni list za držanje oružja, smije nositi takvo oružje samo radi popravljanja ili prepravljanja te korištenja na strelištu, nenapunjeno u odgovarajućim navlakama ili kovčezima."
Budući nisam pravnik, ovaj prvi dio članka u kojem piše [Oružje i streljivo moraju se čuvati tako da nisu dostupni osobi koja nije ovlaštena posjedovati ga moraju se čuvati tako da nisu dostupni] - nalaže zaključavanje ali i na neki način osiguranje da se ne mogu tek tako odnijeti iz mjesta u kojem su namjenjeni za držanje. A s ovim se slaže i policija, vjeruj.
Imam puno prijatelja koji rade u policiji i svi se slažu da je prilikom pregleda pričvršćivanje sefa u zid-strop pitanje koje treba urediti pravilnikom ili sličnim aktom - radi se o preporuci od strane policije koja ima smisla i koju treba poštivati. Kako sam rekao kada su prošle godine bili kod mene, a nedavno i kod mog punca upravo smo o ovome razgovarali.
A ako ćemo tako, pod sefom se može smatrati i kasica za novce koja ima ključ s prednje strane. Ili Alu kofer s bravama?
Ovakvi manji sefovi i lakši metalni ormari ako nisu fiksirani predstavljaju lagan plijen za dugoprstiće, a 15 minuta posla uz uporabu hiltike koliko je potrebno da ih se pričvrsti, stvarno ne predstavlja problem.
Činjenica je isto tako da će sef veće mase od 50 kg malo tko nositi okolo, ali za ove male sefove to sigurno nije slučaj.
- Cinker - bojna

Najbolje da si i televizor i frižider pričvrstiš u zid ili pod pa da budeš sigiran da ih neće netko odnesti
.
SCORE:278 COMPETITION/186MEDAL; 105 GOLD 57 SILVER 24 BRONZE
CUSTOM GUN MASTER
CUSTOM GUN MASTER
decki ormari za oruzje nisu tema,bili legalni ili nelegalni,pricvrsceni za zid ili ne,teski ili lagani trebalo bi napravit topic o tome...
Mislim da tu nema velike filozofije. Streljivo je najbolje držati na suhom ili u hermetičkoj kutiji. Sjećam se zalotanih limenih kutija koje su bile u drvenoj kutiji od vojnog streljiva i pripadajućem otvaraču za konzerve. Ako imaš malo veću količinu streljiva pokušaj nabaviti original kutije od 7.9mm za puškomitraljez. Ima gumenu brtvu na poklopcu. Ja u takvoj imam alat u autu i zgodna je jer ima ručku. Poslikam pa objavim ako te interesira.
zdebat wrote: Ja u takvoj imam alat u autu i zgodna je jer ima ručku. Poslikam pa objavim ako te interesira.
aj ak ti nije problem uslikaj pa postaj ovdje...ja bas nemam nikakvu kutiju,drzim ih u ormaru tom u 2 okvira a ostalo je razbacano i gadi mi se gledat vise...
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Evo ti kutije za 7,9mm streljivo...
http://www.echobasetoys.com/Dragon_Pics ... 1-X308.JPG
Bilo ih je i na aukcijama za kupiti... samo nisam siguran jeli one imaju brtvu...
Ako nemas takvu, bilo koja "americka" kutija od streljiva ce biti ok...
http://www.armysurplusworld.com/custom/ ... calcan.jpg
sve imaju brtvu, i također ih ima razlicitih velicina, a odlicne su kao kutije za alat...
http://www.echobasetoys.com/Dragon_Pics ... 1-X308.JPG
Bilo ih je i na aukcijama za kupiti... samo nisam siguran jeli one imaju brtvu...
Ako nemas takvu, bilo koja "americka" kutija od streljiva ce biti ok...
http://www.armysurplusworld.com/custom/ ... calcan.jpg
sve imaju brtvu, i također ih ima razlicitih velicina, a odlicne su kao kutije za alat...