Pistolj makarov PM

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
valdop
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Re: Pistolj makarov PM

Post by valdop » 07 Sep 2010, 14:58

cybertronic wrote:neznam samo i kad se nabavi , je li teko doci do municije za njega? da li moze da koristi 9X17 kratku devetku umjesto 9X18 makarov
istra ti je lijepo napisao u svom odgovoru još na početku ove teme da je streljivo promjera 9,3, koliko sam uspio vidjeti u trgovinama ima streljiva S&B za makarova, potraži
Samo da prođe ova demokracija, pa da opet živimo ko ljudi !!
Smiješi nam se bolje sutra. Štoviše, umire od smijeha!
http://www.randyhanshaw.com/humor/html/flashers.htm

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 07 Sep 2010, 16:05

cybertronic wrote:da li moze da koristi 9X17 kratku devetku umjesto 9X18 makarov
jesu tebi naocale prljave ili sta? Jesi uopce procitao topic od pocetka?
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

BOXI
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by BOXI » 08 Sep 2010, 10:51

nobile157 wrote:Baš me zanima ta "komercijalizacija" Makarova. Taj pištolj se inače pojavio kod nas tek nakon 1991 godine, a jedina komercijalizacija je bila model u .380 ACP (tzv. kratka devetka i to za USA, koje su jedino civilno tržište gdje se isplati prodavati oružje.
Baš mi ne drži vodu da je netko u jugi uvozio MAKAROVE I PREPRAVLJAO IH NA 7,65.
Ne znam odakle taj podatak, iz kojih izvora,a ali mi se ne čini vjerodostojan.
Rusi nisu Makarove izvozili nigdje sve dok SSSR nije propao, a to nije bilo prije 1991.
Ne znam odkud ti to da se je taj pištolj kod nas pojavio tek poslije 1991 ????
----sa starim "yugo oružnim listom" ti mogu dokazati drukčije tj da je bio kod nas regan 1983 god.
Ne znam dali je netko uvozio i prepravljao ??
---- ima Vas jako puno ovdje na forumu (djelatnika MUP-a) koji mogu malo "škicnuti" u terminal pa možete vidjeti u istom da ima uredno reganih i u cal 7,65.
Ja sam ga osobno držao u ruci, ali tada u tom momentu nisam znao činjenice i mislio sam da su Rusi možda radili i u tom kalibru za neku svoju prijateljsku državu. Čovjek ga je prodavao za "sitnu" lovu (uredno regan) i na info kolege sa ovog foruma završio je u posjedu jednog našeg kolekcionara skupa sa nekoliko protutipova zastavinog oružja koja nikada nisu ušla u serijsku proizvodnju.
Da mi nije lijepih žena, starog oružja i meze, život bi mi bio sasvim bezveze.
crno zlato je rezervirano za Arape, žuto za Židove, a ja radim sa smeđim....... www.boxi.hr

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 08 Sep 2010, 11:37

Rusi nisu prodavali svoje vojno oružje za civilne potrebe, osim, naravno, lovačkog i sportskog.
Ako je netko i imao Makarov, onda je možda mogao biti poklon ili nešto slično.
Oružni list nije nikakav dokaz, jer se svašta upisivalo i registriralo, a službenice koje su to tada radile nisu imale pojma o oružju, kao i , nažalost ove današnje.
Vidio sam Browning 10/22 kojem je bio upisan kalibar 7,65 mm a pištolj je bio .9x17(.380 ACP). A čovjek je kupio metke 7,65, kako je pisalo, pa se čudio zašto mu ispadaju kroz cijev. Da ne navodim dalje.
Također je štošta i svašta bilo registrirano kroz one prve legalizacije, pa čak i prerađeni plinjaci (osobno sam vidio plinjak Browning prerađen na 7,65 mm i registriran), kao i neke u kalibru 6,35.
Naravno, danas takvo što više ne prolazi, kontrolira se i upisuje ne samo vrsta oružja, firma, model i kalibar.
NO TRESPASSING - VIOLATORS WILL BE SHOT - SURVIVORS WILL BE SHOT AGAIN
Lijepa riječ i pištolj u ruci otvaraju svaka vrata

BOXI
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by BOXI » 08 Sep 2010, 16:08

Koliko kužim što je pjesnik htio reći.... da ne razlikujem Makarova od drugih ??? da neznam kakav je Makarov i kako izgleda ???
crno zlato je rezervirano za Arape, žuto za Židove, a ja radim sa smeđim....... www.boxi.hr

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 08 Sep 2010, 16:53

Mislim da nobile zeli reci da ono sto pise u oruzanom listu nije nuzno i tocno, mozda taj makarov je 9mm makarov streljivo a babe na salteru u oruzani upisale nesto sasvim drugo, to nije nikakva novost da tako zaseru stvar... Druga je stvar ako je taj makarov zbilja bio i isproban na streljivo koje pise u oruzanom listu i besprijekorno funkcionirao sa istim... a trece je ono sto pise ugravirano u navlaku pistolja u kojem je kalibru, nekako sam tome najskloniji vjerovati od sve 3 ponuđene opcije =)
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

BOXI
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by BOXI » 08 Sep 2010, 17:59

Ma nije stvar u "babama" sa šaltera i ostalom. ja rijetko pišem postove , ali kad napišem nešto onda je to sa argumentima.
Ispada da je ipak Nobile najveći "autoritet" i da najbolje kuži sve i da najbolje sve zna. Istina je da se je nekad svašta regalo, pod svakakvim imenima, kalibrima, pa čak i prepravljeno plinsko... ukratko bilo je svašta.
Činjenica je da su nas 90-tih neki "stručnjaci" napustili i otišli prema istoku (a mnoooogo ih je radilo u referadama za oružje) te su se ispražnjena radna mjesta popunjavala novim kadrovima, ali na žalost ne sa određenim znanjima nego po drugim osnovima. Zato smo imali takvu situaciju kakva je bila. Sa određenim brojem godina staža i novo pridošle referentice su nešto naučile i već danas pojedine imaju dosta dobra znanja o vatrenom oružju.

istra champion
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by istra champion » 08 Sep 2010, 18:02

BOXI wrote: ---- ima Vas jako puno ovdje na forumu (djelatnika MUP-a) koji mogu malo "škicnuti" u terminal pa možete vidjeti u istom da ima uredno reganih i u cal 7,65.
Ja sam ga osobno držao u ruci, ali tada u tom momentu nisam znao činjenice i mislio sam da su Rusi možda radili i u tom kalibru za neku svoju prijateljsku državu. Čovjek ga je prodavao za "sitnu" lovu (uredno regan) i na info kolege sa ovog foruma završio je u posjedu jednog našeg kolekcionara skupa sa nekoliko protutipova zastavinog oružja koja nikada nisu ušla u serijsku proizvodnju.
Ako postoje Makarovi uredno registrirani u cal.7.65, a da im nije krivo upisan kalibar, onda su to NELEGALNA PRERADE. Takvo oružje moglo je biti samo legalizirano. Nije ni čudno da ga je čovjek prodavao za ''sitnu'' lovu, jer je znao da ima ''KRIVOTVORINU''.
SCORE:278 COMPETITION/186MEDAL; 105 GOLD 57 SILVER 24 BRONZE
4 TIME NATIONAL CHAMPION 6 TIME SECOND PLACEMENT 6 TIME THIRD PLACEMENT
25m VK REVOLVER 10+10 NATIONAL TEAM RECORD-567
CUSTOM GUN MASTER
http://www.skistra.hr
https://www.facebook.com/skistramarcana

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 09 Sep 2010, 13:48

Vjerojatno postoje Makarovi u kalibru 7,65 mm i registrirani su na oružnom listu RH, ali postoje ove mogućnosti:

1. krivo upisan kalibar (lako moguće, događalo se)

2. Nezakonita prerada iz originalnog kalibra 9x18 Makarov u 7,65 mm (lako moguće; kod nas je pohapšena čitava družba puškara i zatvorena mala tvornica ilegalnog oružja prije par godina a proizvodila je pištolje i strojnice za potrebe kriminalaca)

Svaka prerada kalibra na pištolju je ilegalna i takvo oružje treba oduzeti i uništiti, jer kod nas nema instituta za prokušavanje oružja (kao što ga imaju Srbi) i svaka prepravka kalibra na oružju bez toga je nedozvoljena i protuzakonita.

Ponavljam da se Makarovi nikada nisu mogli kupiti u slobodnoj prodaji, a svi Makarovi registrirani u RH su u zemlju došli zna se kako i kada, pa su potom LEGALIZIRANI.
Nakon legalizacije, možda ih se moglo pronaći po dućanima, ali kao second hand roba, nikako kao novi i uvoženi.

Rusi nikada nisu proizvodili Makarov u kalibru 7,65 jer za to nije bilo nikakve potrebe, a kamoli komercijalne prodaje tog pištolja van SSSR.
Jedini kalibar je 9x18 Makarov i jedino za izvoz u USA rađena serija tih pištolja u kalibru .380 ACP (9x17) i to sa 12 metaka u spremniku. Naravno, takvog izvoza nije bilo za vrijeme SSSR.

Kod tog modela se kalibar jasno vidi na navlaci, dok kod vojnih verzija ništa na navlaci ne piše.
pm-izh71h.jpg
NO TRESPASSING - VIOLATORS WILL BE SHOT - SURVIVORS WILL BE SHOT AGAIN
Lijepa riječ i pištolj u ruci otvaraju svaka vrata

Deki
Razvodnik
Razvodnik

Post by Deki » 12 Feb 2011, 19:53

Makarov je jedan od najuspiješnijih i najkorištenijih pištolja u Rusiji poslje WWII,te se koristi dan danas u Policiji,FSB-u,MVD-u,OMON-u,Specnazu itd.Napravljeno je više verzija tog pištolja za razne namjene,npr s integriranim prigušivacem i sl...
Attachments
x_a3611bbc.jpg
pic009.jpg

gun_hater
Narednik
Narednik

Post by gun_hater » 13 Feb 2011, 15:46

Na ovoj drugoj fotografiji se dečec sprema za sprint na 100 metara sa makarovim :lol:

clint
Razvodnik
Razvodnik

Post by clint » 13 Feb 2011, 20:32

dužio sam ga ja neko vrijeme u vojsci,nažalost nisam imao prilike pucati iz njega. :cry:

Deki
Razvodnik
Razvodnik

Post by Deki » 13 Feb 2011, 22:49

gun_hater wrote:Na ovoj drugoj fotografiji se dečec sprema za sprint na 100 metara sa makarovim :lol:
To je MVD Specnaz...oni su onako malo..čudni :D(Ćitaj luđaci)

gun_hater
Narednik
Narednik

Post by gun_hater » 13 Feb 2011, 23:27

Svašta se tradicionalno priča o "uuu specnaz!", al ja mislim da je to sve dobrim dijelom napuhano, što se uostalom i vidi po sadašnjoj ruskoj unutarnjo-političkoj situaciji i eskalaciji terorizma, no to je priča za neku drugu temu.

Deki
Razvodnik
Razvodnik

Post by Deki » 03 Mar 2011, 11:39

Evo par ljepih slika :D :D :D

I ako bi netko mogao napisati tko ima iskustva s njim,kakav je,koliki mu je domet,kvaliteta izrade itd...
Attachments
21-Makarov.jpg
38964054_PM.jpg
makarov-02.jpg
MakarovPM.jpg

cybertronic
Pozornik
Pozornik

Post by cybertronic » 03 Mar 2011, 22:57

i mene interesuje sve oko ovog pistolja pa eto ako ima ljudi sto su imali iskustvo neka nam kazu, rado vas citamo

Post Reply