nešto o .357

Samostalno punjenje streljiva

Moderator: istra champion

Post Reply
gutenberg
Skupnik
Skupnik

nešto o .357

Post by gutenberg » 12 Apr 2011, 09:39

Uvijek polazim sa pretpostavkom da ovo što iznosim, većina forumaša zna.
No, evo onda za one koji to ne znaju.
Dođe mi prijatelj neki dan i kaže: "Pucali smo iz Desert eaglea, super je, samo otvorili smo novu kutiju te i te marke i ne ide".
- A što to ne ide? - pitam ja.
Pa, odgovara on, ne radi mehanizam, odnosno ne odradi izbačaj čahure i uvođenje novog metka.

Meni je bilo sve jasno isti čas i rekao da ću mu napraviti odgovarajuću municiju i da je sve u redu sa pištoljem.

Pa evo i objašnjenja:
Metak .357 magnum ne funkcionira jednako u pištolju i revolveru, iako je magnum, tj. pun snage.
Zašto? Evo primjera: Pucali su .357 mag. sa zrnom od 142 grs. sa barutom malo bržeg sagorijevanja. Dakle, lagano zrno prebrzo izbačeno sa nedovoljnim potiskom da izbaci čahuru. Takva municija bez problema putuje kroz revolver. Za pištolj je potrebno teže zrno (158 grs.) sa dosta sporijim barutom, npr. Accurate Nr. 9, uz jedan bitan detalj - obavezno krimpati (i to poprilično jako).

U tom slučaju zrno putuje (naravno govorim o djelićima sekunde) sporije, zbog krimpanja i težine zrna sporije se dešava izlazak zrna iz čahure, stvara dovoljno veliki pritisak koji izbacuje čahuru, pokreće mehanizam umetanje drugog metka.

Ako sam nekome pomogao - drago mi je. Pozdrav
Last edited by gutenberg on 12 Apr 2011, 10:06, edited 1 time in total.

TORCIDA VŽ
Skupnik
Skupnik

Re: nešto o .357

Post by TORCIDA VŽ » 12 Apr 2011, 13:56

Dobro znati, kad/ako se bude imao Pustinjak, da ne probavlja najbolje revolversku municiju. :A25:
HAJDUK&MIŠO ŽIVE VJEČNO

gutenberg
Skupnik
Skupnik

Post by gutenberg » 12 Apr 2011, 14:02

Nije baš tako. Nema greške u pištolju, već, kao što rekoh, ne može se svašta trpati bilo gdje.
Sve ima svoje zašto i zato.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 12 Apr 2011, 14:07

gutenberg wrote:Takva municija bez problema putuje kroz revolver.
naravno, jer nemora ništa pokretati, samo izaći van =)
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

gutenberg
Skupnik
Skupnik

Post by gutenberg » 13 Apr 2011, 09:08

Bez uvrede Mike! Lako je biti general nakon bitke.
Što biš ti napravio da imaš original municiju???
Magnum .357 je magnum .357 i naravno da biš očekivao normalno fukncioniranje?? Pa to je to. To je namijenjeno za to??
(još jednom - bez uvrede, molim)

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 13 Apr 2011, 10:56

ne ne, nista ja nisam rekao u vezi pucanja .357 iz pistolja, svaka cast na trudu i informacijama.

moj komentar se odnosio samo na pucanje .357 iz revolvera, generalno gledano, svaka municija koja se moze pucati iz pistolja i iz revolvera, u pistolju moze imati problema dok ce u revolveru u 99,99% slucajeva* funkcionirati besprijekorno... pri tome mislim na nedovoljno "jako tj. adekvatno" streljivo da bi odradilo ciklus izbacivanja cahure i uzimanje novog metka... kod revolvera nema sta ciklirati, sve radiš sam "na palentu"... nema razloga da takvo streljivo ne funkcionira u revolveru... jel' tako?

* Kod revolvera koji koriste jače punjenje moze doci do problema ako streljivo nije krimpano pa prilikom snažnijeg trzaja zrna ostalih neispaljenih metaka "iziđu" iz čahura pa izvire izvan bubnja i blokiraju okretanje... najvise izađe zrno od 6-tog metka (ako je šestopuc u pitanju=) jer trpi trzaj najviše puta...

Slazemo se?

Nema uvrede =)
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

gutenberg
Skupnik
Skupnik

Post by gutenberg » 13 Apr 2011, 11:13

Prvo, drago mi je da nema uvrede. Nailazio sam na "jak ego" kod nekih ljudi pa, eto, opreza radi, ne volim objašnjavati nekome tko nije spreman i prihvatiti nečije iskustvo.
Kužim o čemu si govorio, nego sam htio skrenuti pažnju onima koji to ne znaju (tako sam i formulirao post). Jer, netko će pomisliti - Magnum .357 je Magnum .357, ali nije uvijek tako.
Što se tiče krimpanja kod revolvera - ne mora biti tako jako kao kod pištolja, ovdje se to (za Desert eagle) IZRIČITO traži. Ima tu još detalja, vezano uz barut, ali ne bih sada o tome.
Da, slažemo se u svemu, i namjera mi je bila upozoriti one koji imaju manje iskustva u tome. To što kažeš za izvirivanje ostalih zrna iz čahure pri opaljenju magnuma iz revolvera stoji, pa opet ne generalno - jer nisu sve čahure istih dimenzija - mislim na stijenku - pa kod debljih stijenki automatski čvršće i stoji. No, da ne zamaram, ima tu još sitnica.
I još nešto, .357 magnum (enormnog punjenja, iliti snage) može biti ispaljen iz još nečega - što iz objektivnih razloga ne mogu navesti - ali taj isti .357 će razoriti i revolver i pištolj.
pozdrav i hvala još jednom što nema ljutnje i uvrede.

patch
Satnik
Satnik

Post by patch » 13 Apr 2011, 11:24

Ovo što si napisao je jako dobro. Tema je za 5+. :A28:

Osobno koristim samo 9 mm, i nisam niti pomislio da bi moglo biti razlika izmedju pistolja i revolvera. Smisla svakako ima. Jasno je da postoje zrna razlicite mase, sukladno tomu i punjenja. Stoga je i logično da će se i revolveri i pištolji različito ponašati....

Iz nekadasnjeg svog dosadasnjeg iskustva znam da strijelci koji imaju revolvere u .357 zbog cijene i blažeg trzaja cesto koriste .38 specijal streljivo. ispravite me ako sam u krivu.

gutenberg
Skupnik
Skupnik

Post by gutenberg » 13 Apr 2011, 11:57

Naravno, u pravu si, kupuje se revolver u kalibru .357 i koristi se streljivo 38. Iz više razloga. Prvenstveno što sa 38-icom možeš postići najbolju ravnotežu u smislu putanje zrna do mete, najprecizniju.
Pa, spomenuto je u nekoliko postova zašto 38-ica na natjecanjima, a naročito kućne izrade.
Da sad ne ponavljam, kalibriranjem kod kuće dolaziš do najbolje mjere, omjer kugle (težine) i vrste baruta itd. itd. itd.
Sve to rezultira preciznim pogotkom (naravno, ako treniraš).

valdop
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by valdop » 13 Apr 2011, 17:57

zar proizvođači streljiva ne znaju da se njihovo streljivo koristi za revolvere i za pištolje, ili možda već postoji posebno streljivo u prodaji za jedno ili za drugo.
meni osobno nema potrebe za pištoljima u cal. 357 ili bilo kojem drugom revolverskom kalibru, ali to je samo moje mišljenje, već komentiram proizvođače, kako nigdje u uputstvima nisu naveli koji metak ili tip zrna treba koristiti za pojedini komad oružja.
Samo da prođe ova demokracija, pa da opet živimo ko ljudi !!
Smiješi nam se bolje sutra. Štoviše, umire od smijeha!
http://www.randyhanshaw.com/humor/html/flashers.htm

istra champion
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by istra champion » 13 Apr 2011, 21:48

gutenberg wrote:otvorili smo novu kutiju te i te marke i ne ide.
Da nije možda Winchester :?:
patch wrote:Iz nekadasnjeg svog dosadasnjeg iskustva znam da strijelci koji imaju revolvere u .357 zbog cijene i blažeg trzaja cesto koriste .38 specijal streljivo. ispravite me ako sam u krivu.
Streljivo tipa ''magnum'' ne smije se koristiti na natjecanjima (pravila HSS-a).
SCORE:303 COMPETITION/209MEDAL; 121 GOLD 61 SILVER 27 BRONZE
4 TIME NATIONAL CHAMPION 6 TIME SECOND PLACEMENT 6 TIME THIRD PLACEMENT
25m VK REVOLVER 10+10 NATIONAL TEAM RECORD-567
CUSTOM GUN MASTER
http://www.skistra.hr
https://www.facebook.com/skistramarcana

gutenberg
Skupnik
Skupnik

Post by gutenberg » 14 Apr 2011, 10:12

Da nije možda Winchester :?:

Je

gutenberg
Skupnik
Skupnik

Post by gutenberg » 14 Apr 2011, 10:49

valdop wrote:zar proizvođači streljiva ne znaju da se njihovo streljivo koristi za revolvere i za pištolje, ili možda već postoji posebno streljivo u prodaji za jedno ili za drugo.
meni osobno nema potrebe za pištoljima u cal. 357 ili bilo kojem drugom revolverskom kalibru, ali to je samo moje mišljenje, već komentiram proizvođače, kako nigdje u uputstvima nisu naveli koji metak ili tip zrna treba koristiti za pojedini komad oružja.
U biti strijelac bi trebao znati što mu treba. Proizvođač se na taj način i ograđuje nudeći "normalan" .357 mag.

patch
Satnik
Satnik

Post by patch » 14 Apr 2011, 22:12

istra champion wrote:Streljivo tipa ''magnum'' ne smije se koristiti na natjecanjima (pravila HSS-a).
Nisam clan HSS-a pa ne znam. govorio sam s pozicije ipsc-a. svakako hvala

Post Reply