zakon o kratkom oružju
zakon o kratkom oružju
Pozdrav!
Zanima me dali tko zna koliko se smije imati pištolja ili revolvera? Naime ja sam lovac i u PU su mi odobrili jedan pištolj za držanje i nošenje (samilosni hitac) i jedan za držanje. sad sam si htio kupiti revolver i vele da nemože jer imam već dva kratka oružja, i ja im povjerovao, međutim bio sam kod kolege u drugoj županiji koji je rekao da njihova tvrdnja ne stoji u zakonu, jer on ima tri pištolja ili revolvera za držanje i nošenje a da sve ovisi od službenika koji rade na oružju i da ako ti zadovoljavaš sve njihove kriterije (lječnički,ormar... i sl) trebao bih dobiti i za treće oružje (kratko) molim vas ako netko zna više o tome? Također kakva su iskustva sa kupovinom metaka vani (italija austrija) konkretno za revolver i pištolj, navodno to ne možemo kupiti, znade tko više o tome? Za dugo oružje navodno nema problema, ali za kratko nemožeš kupiti.
Zanima me dali tko zna koliko se smije imati pištolja ili revolvera? Naime ja sam lovac i u PU su mi odobrili jedan pištolj za držanje i nošenje (samilosni hitac) i jedan za držanje. sad sam si htio kupiti revolver i vele da nemože jer imam već dva kratka oružja, i ja im povjerovao, međutim bio sam kod kolege u drugoj županiji koji je rekao da njihova tvrdnja ne stoji u zakonu, jer on ima tri pištolja ili revolvera za držanje i nošenje a da sve ovisi od službenika koji rade na oružju i da ako ti zadovoljavaš sve njihove kriterije (lječnički,ormar... i sl) trebao bih dobiti i za treće oružje (kratko) molim vas ako netko zna više o tome? Također kakva su iskustva sa kupovinom metaka vani (italija austrija) konkretno za revolver i pištolj, navodno to ne možemo kupiti, znade tko više o tome? Za dugo oružje navodno nema problema, ali za kratko nemožeš kupiti.
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Re: zakon o kratkom oružju
Ograničenja na količinu nebi trebalo biti, niti ima negdje pismeno obrazlozeno / ograniceno, izgleda da to sluzbenik u vasoj PU provodi svoju ili lako moguce nacelnikovu "politiku za smanjenje kolicine registriranog oruzja", nema stavke u zakonu koja te ogranicava na kolicinu... to moze biti samo usmeni "naputak" nekoga sa viseg polozaja da na taj nacin odjebavaju ljude, a vecina ih se ne ide s rogatim bosti da nebi ostali i bez toga sto imaju... kod nas je "naputak" da ne dozvoljavaju registraciju vise komada istog oruzja u istom kalibru... dakle M48(7,9mm) + M76 (7,9mm) bi jos mogli proci, jer je razlicit princip rada, ali dva komada M48 tesko da bi dobio... kao ne dozvoljavaju gomilanje...
Ako me pamcenje sluzi, u Italiji je 9x19mm PARA Vojno-Policijski kalibar i nije dozvoljen za civilnu upotrebu u toj drzavi, cak i da ides na neko streljacko natjecanje, nemozes se natjecati sa 9x19mm PARA kalibrom, mislim da je njihov civilni 9mm kalibar -> 9x21mm ili tako nesto... za ostale kalibre mislim da nebi trebalo biti nikakvih problema oko nabave uz uredne papire, ne znam kakvo je stanje sa Austrijom, ali mislim da je još liberalnije nego u Italiji po tom pitanju... Eto, dok se ne javi netk tko to bolje zna, nadam se da ce ti posluziti info koliko toliko...
Ako me pamcenje sluzi, u Italiji je 9x19mm PARA Vojno-Policijski kalibar i nije dozvoljen za civilnu upotrebu u toj drzavi, cak i da ides na neko streljacko natjecanje, nemozes se natjecati sa 9x19mm PARA kalibrom, mislim da je njihov civilni 9mm kalibar -> 9x21mm ili tako nesto... za ostale kalibre mislim da nebi trebalo biti nikakvih problema oko nabave uz uredne papire, ne znam kakvo je stanje sa Austrijom, ali mislim da je još liberalnije nego u Italiji po tom pitanju... Eto, dok se ne javi netk tko to bolje zna, nadam se da ce ti posluziti info koliko toliko...
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
Hvala puno na odgovoru zasad.
Baš sam danas bio u Pu i ja imam registriranu čz75 za držanje i nošenje, sad sam htio još registrirati jedan revolver 10,4mm kalibar ali mi je rekla da to može samo za držanje a pošto sam htio kupiti 357 sa cijevi od 6 inča znači moram jedan prodati pošto nemogu imati tri kratke cijevi istovremeno.Dok sam sad bio ukod jednog prijatelja lovca u drugoj županiji on ima 5 pištolja i svi su registrirani za držanje i nošenje pošto je kolega lovac ali zanimljivo je da ima i dva ili tri malokalibraska pištolja što nije zakonom kao lovačko oružje.. Pa sad nek mi veli netko nešto pametno je sad već zbilja neznam tko je i gdje lud.
Baš sam danas bio u Pu i ja imam registriranu čz75 za držanje i nošenje, sad sam htio još registrirati jedan revolver 10,4mm kalibar ali mi je rekla da to može samo za držanje a pošto sam htio kupiti 357 sa cijevi od 6 inča znači moram jedan prodati pošto nemogu imati tri kratke cijevi istovremeno.Dok sam sad bio ukod jednog prijatelja lovca u drugoj županiji on ima 5 pištolja i svi su registrirani za držanje i nošenje pošto je kolega lovac ali zanimljivo je da ima i dva ili tri malokalibraska pištolja što nije zakonom kao lovačko oružje.. Pa sad nek mi veli netko nešto pametno je sad već zbilja neznam tko je i gdje lud.
Nažalost svaki lik u policiji provodi neki svoj zakon (tj. tumači postojeći zakon o oružju na samo sebi razumljiv način), tako da ono što vrijedi u većini lijepe naše negdje apsolutno ne vrijedi. žalosno je jedino što sve na kraju ide preko naših leđa jer te sve to košta vremena i živaca (s naglaskom na ovo drugo).
Ograničenja, što se tiče koliko komada oružja se smije imati, nema. Ali lovci trenutno mogu registrirati jedan lovački pištolj/revolver za držanje i nošenje, a svaki slijedeći samo za držanje.
Da se nadovežem na pitanje, kakva je situacija s nama koji imamo samo dozvolu za držanje? koliko komada mi možemo imati te koji razlog navesti prilikom davanja zahtjeva za nabavku 2. 3. ...komada ?? hvala
Trenutna je praksa da se ne izdaju dozvole za držanje bez valjanog razloga. A valjani razlozi su, ako nisi lovac, član streljačkog kluba ili kolekcionar.Kada imaš valjani razlog nema ograničenja što se tiče broja oružja.
Kod zahtjeva za prvi komad imao sam razlog osobna zaštita i to je prošlo bez problema.
E sad da i taj razlog ponovo navedem neznam baš da bi prošlo, zato baš pitam, a nisam ni lovac ni strijelac, ni kolekcionar
E sad da i taj razlog ponovo navedem neznam baš da bi prošlo, zato baš pitam, a nisam ni lovac ni strijelac, ni kolekcionar
Ova dualnost mi nikad neće biti jasna. Zakon o oružju (ne o kratkom ili dugom) je vrlo jasan. Također i zakon o općem upravnom postupku koji je jedan od zakona koji smo preuzeli od bivše države i koji je na snazi od prije rata.
Općenito, koliko vidim - problem je svuda u administraciji i tumačenju zakona. Istu stvar imam i kod ureda za prostorno uređenje. Jedan projekt mi bez problema prođe u mjestu br. 1. U mjestu br. 2 ponovim sve isto - i službeno se traži nadopuna ili nešto treće... Baš o tome sam na jednom od seminara na kojem je predavač bio i pomoćnik ministra pitao - kako je takvo što moguće, ali koliko vidim i oni su u ministarstvima pred zidom, koliko god se trudili, slali pojašnjenja, educirali. A sustav je očigledno preglomazan i prekompliciran.
Bilo da je u pitanju inteligencija, stav ili stručna sprema pojedinca, stav pojedine PU ili tajni naputak ministra ali ne smije se dogoditi, a događa se da po istom predmetu odlučuju različito, a mjerila su jedino zakoni i pravilnici proistekli iz tih zakona. ž
Bez uvrede, ali čini se da su najveći problem u cijeloj priči pravnici koji ne čitaju stvari crno-bijelo kakve jesu, nego dopuštaju odstupanja i tumače zakone i pravilnike, ne onako kako su pisani, već kako misle da je najbolje da ih treba tumačiti. Upravo zato i imamo ovakav kaos u upravi.
Općenito, koliko vidim - problem je svuda u administraciji i tumačenju zakona. Istu stvar imam i kod ureda za prostorno uređenje. Jedan projekt mi bez problema prođe u mjestu br. 1. U mjestu br. 2 ponovim sve isto - i službeno se traži nadopuna ili nešto treće... Baš o tome sam na jednom od seminara na kojem je predavač bio i pomoćnik ministra pitao - kako je takvo što moguće, ali koliko vidim i oni su u ministarstvima pred zidom, koliko god se trudili, slali pojašnjenja, educirali. A sustav je očigledno preglomazan i prekompliciran.
Bilo da je u pitanju inteligencija, stav ili stručna sprema pojedinca, stav pojedine PU ili tajni naputak ministra ali ne smije se dogoditi, a događa se da po istom predmetu odlučuju različito, a mjerila su jedino zakoni i pravilnici proistekli iz tih zakona. ž
Bez uvrede, ali čini se da su najveći problem u cijeloj priči pravnici koji ne čitaju stvari crno-bijelo kakve jesu, nego dopuštaju odstupanja i tumače zakone i pravilnike, ne onako kako su pisani, već kako misle da je najbolje da ih treba tumačiti. Upravo zato i imamo ovakav kaos u upravi.
- Cinker - bojna

zakon o kratkom oružju
Patch ne vjerujem da ne znas za "naputke", "upute" i "misljenja" ? Pa to sve je iznad zakona i pravilnika, tak se kod nas upravlja, vec dugo dugo.
武士道
Ognjem i mačem.
Ognjem i mačem.
Apsolutno.... ali stvarno zna izludjivati. Ne mozes pobjeci od toga.
Ne vjerujem da će proći, ali probaj se konzultirat sa službenom osobom. Ti sad više nemaš opravdani razlog jer već imaš oružje za "osobnu zaštitu".insensate wrote:Kod zahtjeva za prvi komad imao sam razlog osobna zaštita i to je prošlo bez problema.
Moj savjet konzultiraj se prije nego ispuniš stavku razlog traženja oružja jer kod nas je pravilo da nema pravila ( nažalost ).
-
long range
- Razvodnik

Ova tema je več toliko puta prožvakana da mi je muka. Uvjek iznova isto pišemo.
Šteta, država nema sluha za neke stvari, a mogla bi lipe novce ubirat od vlasnika oružja. Mislim da će se i oni sjetit da mogu stavit poreze na oružje pa će svi moći imati koliko žele, ali platit će za to. I to je valjda u redu, zašto ne regulirati i tako broj komada cijevi,porezom.
Šteta, država nema sluha za neke stvari, a mogla bi lipe novce ubirat od vlasnika oružja. Mislim da će se i oni sjetit da mogu stavit poreze na oružje pa će svi moći imati koliko žele, ali platit će za to. I to je valjda u redu, zašto ne regulirati i tako broj komada cijevi,porezom.
Tested in fire
Nije baš tema, al nije ni daleko. Bio danas u policiji i čovjek mi kaže da je neki lik kupio malokalibarski pištolj, a imao je nabavnu za lovački pištolj (DiN)... Navodno taj lik njima u policiji tumači zakon "po svome" jer mu naravno u policiji ne mogu registrirati ovo pošto je van svih zakona. Al ne čudim se ja njemu, nego onom tko mu ga je prodao? Sad neznam jel kupio novo ili polovno, al nije ni bitno... Kako mu ga je netko uopće mogao prodati?!
Malokalibarski pištolj se ne može registrirati kao lovački. U zakonu o lovstvu i u zakonu o oružju navedeno je točno koji su kriteriji da bi se pištolj mogao koristiti za lov.
- Minimalna sila od 300 J, a to zadovoljava, i navedeno je, kalibar 7,62 mm.
Znači minimum nije 9 mm, kako to mnogi tvrde.
- Minimalna sila od 300 J, a to zadovoljava, i navedeno je, kalibar 7,62 mm.
Znači minimum nije 9 mm, kako to mnogi tvrde.