Frekvencija zvuka pucnja vatrenog oružja

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Post Reply
Rusan Junior
Razvodnik
Razvodnik

Frekvencija zvuka pucnja vatrenog oružja

Post by Rusan Junior » 05 Sep 2011, 16:06

Znači frekvencija (Hz), "herci", ne jačina odnosno decibeli.
Dali ima netko ideju, podatak, u kojem rasponu se kreće.
Za neke normalne puščane kalibre i pištoljske.

Negdje nalazim da je to preko 1000 Hz, negdje da su to niske frekvencije...

hrvoje91
Razvodnik
Razvodnik

Re: Frekvencija zvuka pucnja vatrenog oružja

Post by hrvoje91 » 05 Sep 2011, 18:46

pozdrav!

Normalno uho čuje (slušni spektar) od 0-120 dB, a frekvencijski raspon 20 -20000 Hz. Socijalni kontakt je između 300-3000 Hz i 0-45 dB.Oštećenje bukom nastaje od 2000-8000 Hz, a počinje nakon 80 dB. Štetni efekti buke na slušni organ mogu se podijeliti na efekte akutne akustične traume koje karakterizira mehanička oštećenja senzornih elemenata unutrašnjeg uha i efekte kronične akustične traume koji dovode do oštećenja slušnog organa. Mehanizmi djelovanja akutne i kronične akustične traume su različiti, ali su njihovi konačni efekti isti - oštećenje sluha u dijapazonu visokih frekvencija od 3000 do 6000 Hz. Štetni efekti isprekidane buke su veći od kontinuirane buke dok impulsna buka nastaje naglo i kratko traje (npr.pucanj, eksplozija). Stupanj oštećenja sluha ovisi od fizičkih svojstava buke (jačine, frekvencije i vrste buke).
ako što pomogne, barem okvirno! :)

Original_G
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Original_G » 05 Sep 2011, 20:15

pa pucanj MK je višefrekventan, a npr. .45 je prilično dubok tj. nižefrekventan, pusti si zvuk pucnja kroz neki besplatni program za analizu zvuka pa vidiš, ak ti treba za specifični pucanj ili eksploziju
武士道

Ognjem i mačem.

hrvoje91
Razvodnik
Razvodnik

Post by hrvoje91 » 05 Sep 2011, 20:39

po meni koliko sam upoznat bio u srednjoj školi s frekvencijama, ili preko osciloskopa ili brojača frekvencije!
znači dobar mikrofon, elektronski sklop u koji se ušteka mikrofon da ima napajanje i da ima izlaze za osciloskop ili brojač frekvencije!
ne vjerujem da isti kalibar s različitim punjenjem ima istu frekvenciju!
najbolje bi bilo sve isprobavati ako hoćete imat točne rezultate!

Original_G
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Original_G » 05 Sep 2011, 22:20

Malo sam pročital (stvarno malo), sami zvuk pucnja sadrži puno komponenti a još više frekvencija, s obzirom da to nije stalan i isti zvuk onda nema i stalnu frekvenciju, ugrubo niža frekvencija niži ton.

Ono kaj ostane u uhu poslije pucnja ("zvonjava") je prirodna frekvencija bubnjića i obično je 10-12kHz.

Ak nekog stvarno interesira spektralna snimka pucnja, mogu ili to naći ili snimiti pa objaviti, ali mogu samo za kalibre i laboracije koje posjedujem.
武士道

Ognjem i mačem.

Rusan Junior
Razvodnik
Razvodnik

Post by Rusan Junior » 06 Sep 2011, 07:36

Zanimljivi odgovori, hvala vam.

Ja sam dosta tražio o tome ali nisam našao ništ konkretno, s dokazima (da je mjereno).
Recimo negdje je podatak da je večina tog zvuka iznad 1000 Hz.
Drugdje sam našao da je između low i mid frekvencija.
A našao sam i podatak, isto kak Original_G kaže, da je tu u igri mješavina puno frekvencija.

E sad zašto me to uopće zanima.
Radi se o apsorpciji zvuka, odnosno smanjenju jeke tj echo efekta u zatvorenom prostoru, ako se slučajno u njemu puca :mrgreen:

Višlje frekvencije, negdje od 1000 Hz se vrlo dobro apsorbiraju, a problem je s nižima, do nekih 500 Hz.
To je zato jer niže frekvencije imaju veliku valnu duljinu, tako nešto.
Za niže frekvencije mora biti "jači" , bolji apsorpcjski materijal.

Sad treba pametno odlučit, a za to treba dobit odgovor na pitanje "dali ima i koliki je udio niskih (ispod cca 500 Hz) valova u nekakvom prosječnom pucnju"

U privitku su dva PDF-a zanimljiva, upravo na ovu temu ali slabo ima o frekvenciji, više o SPL-u itd
Attachments
10.1.1.69.534.pdf
(152.27 KiB) Downloaded 22 times
sou_aco-eng.pdf
(741.05 KiB) Downloaded 21 times

Rusan Junior
Razvodnik
Razvodnik

Post by Rusan Junior » 07 Sep 2011, 15:35

Original_G wrote:Ak nekog stvarno interesira spektralna snimka pucnja, mogu ili to naći ili snimiti pa objaviti, ali mogu samo za kalibre i laboracije koje posjedujem.
Upravo to se i traži :D
Ne mogu te tražit da ideš zaje... se s mjerenjem,
ali ak nađeš nešto na tu temu slobodno reci.

Znam da je tu mješavina svega po frekvencijama, ali me zanima koliki je udio i značaj niskih (ispod nekih 500 Hz).

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 07 Sep 2011, 16:03

Nadam se da ne spamam temu, cisto iz radoznalosti, sta nije ono bio konstruiran i neki prigusivac pucnja koji je radio na sistemu izmjene frekvencije pa je zvuk pucnja zvucao kao nesto sasvim deseto?

I bio je neki "BOSS" sistem, ne sjecam se cije proizvodnje, nesto kao plinska kocnica sa sistemom kao na mikrometru, i onda se podesavajuci klikove mjenja frekvencija cijevi čime se valjda smanjuju vibracije na samom uscu cijevi i kao doprinosi na preciznosti?

EDIT:
http://www.browning.com/customerservice ... asp?id=107
na ovo sam mislio.
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

gun_hater
Narednik
Narednik

Post by gun_hater » 13 Sep 2011, 22:15

Po jednom tekstu u bivšem Delta časopisu, za čovjekov sluh je najštetnija frekvencija zvuka koju proizvodi detonacija kapsule metka :o

Post Reply