Ciljanje?
Ciljanje?
Pozdrav, trebam savjet, a i objašnjenje.
Znači dosta instrukotora u streljani mi govori kako bi bilo dobro da ciljam s oba oka.
Znaci dali je bolje ciljat s jednim okom ili oba?
Ali sad se pojavljuje problem.
Uzmem pištolj, otvorim oba oka, gledam u prednji dio nišana, i sada mi je meta u magli, u redu to je normalno. Ali zašto mi se pojave 2 mete? Znači trebala bi biti samo jedna meta u magli ali u mene je duplo. Koga god sam upitao vidi jednu metu u magli, a samo ja 2.?? Možda će doći samo od sebe mozda treba vježbe, neznam! ali u mene su mete duple..
Samo da kažem s očima mi je 100% sve uredu.
Znači dosta instrukotora u streljani mi govori kako bi bilo dobro da ciljam s oba oka.
Znaci dali je bolje ciljat s jednim okom ili oba?
Ali sad se pojavljuje problem.
Uzmem pištolj, otvorim oba oka, gledam u prednji dio nišana, i sada mi je meta u magli, u redu to je normalno. Ali zašto mi se pojave 2 mete? Znači trebala bi biti samo jedna meta u magli ali u mene je duplo. Koga god sam upitao vidi jednu metu u magli, a samo ja 2.?? Možda će doći samo od sebe mozda treba vježbe, neznam! ali u mene su mete duple..
Samo da kažem s očima mi je 100% sve uredu.
Re: Ciljanje?
S tvojim očima je zasigurno sve u redu. Caka je u tome što kada imaš oba oka otvorena dobiješ dvije slike jer nisi isključio oko koje nije "vodeće". Kada bi stavio papir sa "stepenicom" ispred nevodećeg oka, oko bi moglo biti otvoreno, (biokularni vid - manje naprezanje) a to oko ne bi vidjelo metu. Nakon dužeg vježbanja moći ćeš zasigurno pucati bez blende ali za sada to nije tako. Kako ti ide kada zatvoriš - zažmiriš na jedno oko? Gdje pucaš?
Pa kada pucam s jednim okom, normalno je... Zadnji dio pištolja je u magli i gledam prednji dio, i onda je meta u magli i ljepo naciljam. Zavisi nekad bude kako sam htio nekad pobjegne. Ali mislim da te nisam bas razumio s ovim vodecim okom 
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

uzmi pistolj i nanisani metu sa oba oka otvorena najbolje sto mozes i zadrzi tako (koristi naslon ako je potrebno)... i onda zazmiri na jedno pa na drugo oko i pogledaj u metu... sa kojim okom "ostanes na meti" to ti je vodece oko... meni je dosta jebeno, ljevak sam a desno oko mi je vodece... sve naopako... ta "dupla" meta koju vidis ti je zapravo ono sto vidi NE-vodeće oko, i kad bi njega "zagradio"... stavis onu traku/znojnik oko glave, i pod nju zataknes komad kartona ili nesto da ti zakloni pogled ne-vodećem oku, i onda nisanis sa oba oka otvorena, kako ti je kolega rekao, manje je naprezanje i umor ociju u tom slucaju.
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
Aha sad sam shvatio. Znaci pucam desnom rukom, a vodece oko mi je desno također. Ali recimo dodem na natjecanje neću nosit znojnik oko glave i listic papira na oku... Dali će to doći samo od sebe vježbom ili?
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Ako si ikada bio na nekom ISSF natjecanju vidio bi da je zaklananje ne vodeceg oka normalna pojava, samo sto je oprema daleko naprednija od znojnika i komada kartona. U IPSC-u to nije praksa, cak mislim da nit je dozvoljeno a nit je prakticno.
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"