AK47 vs M16
Re: AK47 vs M16
Ma znam ja za to,isto kao .44Magnum i .44Specijal,.41 Magnum i .41 Specijal...
To su osnove ali vrijede samo za revolvere.
Pucaj malo duže iz Astre 9x23mm Largo .380 ili 9x19mm pa ćeš vidjeti što se dogodi,jednako kao da u .22WMR pušku stavljaš .22LR...može pucati,s par metaka neće biti ništa,
ali malo više i odeeee alat...uz vjerovatne povede!
Da ni ne spominjem nešto takvo rizično u puškama koje rade pri većim pritiscima.
Pogotovo koristiti .45 LC iz sačmarice .410 što je bilo popularno u americi za samilosni hitac.
Svrha čahure nije amo da nosi sve komponente u praktičnu pakiranju,nego da svojim
proširivanjem brtvi cijev sa zadnje strane u trenutku opaljenja kako bi spriječila
tok barutnih plinova prema natrag (strijelcu u lice) i samim time povečala učinkovitost.
Samo mi nije bilo jasno zašto na metku piše 9x21mm kada sam ga usporedio sa 9x19mm
i čahura je bila iste visine,tri milimetra je znaćajna razlika,to bih primjetio!
Možda je bilo nešto posebo!
inaće usporedio sam taj 9x21 IMI sa nazi metkom za njemačke automate,
čelična čahura,zelena lakirana,i taj njemački metak ima nešto izraženiji
žlijeb(utor na dnu čahure) nego li moderniji 9x19mm,vjerovatno za pouzdanije
hranjenje i izbacivanje čahure.
Dakle,dali je 9x21 IMI uistiu duži za 3mm ili je novo ime za 9x19mm uz minorne izmjene
da se izbjegne zakon!?
Pucaj malo duže iz Astre 9x23mm Largo .380 ili 9x19mm pa ćeš vidjeti što se dogodi,jednako kao da u .22WMR pušku stavljaš .22LR...može pucati,s par metaka neće biti ništa,
ali malo više i odeeee alat...uz vjerovatne povede!
Da ni ne spominjem nešto takvo rizično u puškama koje rade pri većim pritiscima.
Pogotovo koristiti .45 LC iz sačmarice .410 što je bilo popularno u americi za samilosni hitac.
Svrha čahure nije amo da nosi sve komponente u praktičnu pakiranju,nego da svojim
proširivanjem brtvi cijev sa zadnje strane u trenutku opaljenja kako bi spriječila
tok barutnih plinova prema natrag (strijelcu u lice) i samim time povečala učinkovitost.
Samo mi nije bilo jasno zašto na metku piše 9x21mm kada sam ga usporedio sa 9x19mm
i čahura je bila iste visine,tri milimetra je znaćajna razlika,to bih primjetio!
Možda je bilo nešto posebo!
inaće usporedio sam taj 9x21 IMI sa nazi metkom za njemačke automate,
čelična čahura,zelena lakirana,i taj njemački metak ima nešto izraženiji
žlijeb(utor na dnu čahure) nego li moderniji 9x19mm,vjerovatno za pouzdanije
hranjenje i izbacivanje čahure.
Dakle,dali je 9x21 IMI uistiu duži za 3mm ili je novo ime za 9x19mm uz minorne izmjene
da se izbjegne zakon!?
- blackpowder
- Nadnarednik

OFF TOPIC
Jedini mjerodavni izvor za dimenzije metaka i kalibara cijevi je C.I.P. Commission Internationale Permanente (C.I.P.) . Stalna međunarodna komisija za normizaciju na području oružja i streljiva. Sve novoproizvedeno oružje i streljivo testira se i tormentira po C.I.P. normama
metak 9x21 po C.I.P. normama
metak 9x19 po C.I.P. normama
Jedini mjerodavni izvor za dimenzije metaka i kalibara cijevi je C.I.P. Commission Internationale Permanente (C.I.P.) . Stalna međunarodna komisija za normizaciju na području oružja i streljiva. Sve novoproizvedeno oružje i streljivo testira se i tormentira po C.I.P. normama
metak 9x21 po C.I.P. normama
metak 9x19 po C.I.P. normama
KRIMINALIZACIJOM LEGALNIH POSJEDNIKA ORUŽJA - ORUŽJE ĆE POSJEDOVATI SAMO KRIMINALCI!
ZNAŠ LI OVO PROČITATI - ZAHVALI TO SVOJOJ UČITELJICI!
ČITAŠ LI OVO NA LATINICI - ZAHVALI DRAGOVOLJCIMA!
ZNAŠ LI OVO PROČITATI - ZAHVALI TO SVOJOJ UČITELJICI!
ČITAŠ LI OVO NA LATINICI - ZAHVALI DRAGOVOLJCIMA!
Ne vrijedi samo za revolvere, možeš pucati .380 auto iz 9x19 bez problema.Oerlikon wrote:Ma znam ja za to,isto kao .44Magnum i .44Specijal,.41 Magnum i .41 Specijal...
Ti si mjerio METAK, ne ČAHURU; čahura je duža 2 mm, ali je metak iste dužine kao 9x19.Samo mi nije bilo jasno zašto na metku piše 9x21mm kada sam ga usporedio sa 9x19mm
A mogu ti reći da sam ispalio hrpu 9x19 iz pištolja 9x21 bez ikakvih problema.
Last edited by Mike_Torello on 04 Mar 2009, 00:49, edited 2 times in total.
Reason: NOBILE, JEBALO TE QUOTANJE! [treći put] :-)
Reason: NOBILE, JEBALO TE QUOTANJE! [treći put] :-)
NO TRESPASSING - VIOLATORS WILL BE SHOT - SURVIVORS WILL BE SHOT AGAIN
Lijepa riječ i pištolj u ruci otvaraju svaka vrata
Ne,mjerio sam cahuru,ali sam se krivo izrazio.
Moram vidjeti kod prijatelja,posaljem sliku usporedno dva metka pa da ne bude zamjene.
Moguce da je neka improvizacija ili deformacija ali na jednoj pise 9x21mm IMI
i gotovo nema razlike izmedju tog metka i 9x19mm.
Pogleda jslike koje je BP postao,ipak ima nekih nekompaktibilnosti osim duzine cahure!
Mislim da je isto za .380 i 9x19mm.
Prvi put cujem da se smije ispucavati .380 iz 9x19mm,a sto je s 9mm Makarov(9x18)
i Njemačkim 9x18(za jednu verziju Waltera kojeg su nosili piloti i padobranci?)
Njemci su uveli Astru u svoje naoruzanje jer je mogla ispaljivati sve devetke od 9x23mm(Largo) pa do .380 ACP,ali se pokazalo nikakvim i nepouzdanim rijesenjem!
Znam da 9x19mm mozes ispaliti iz makarova ali ne iz spramnika
i navlaka(zatvarac) se ne zatvori do kraja.
Sada koliko je to pametno...
Svaki puskar mi je rekao storgo NE!
Bas me zanima sto se tocno moze dogoditi!?
Tko je voljan neka proba!
O.K. ili ne,ja tako nesto necu raditi.
Mozes ispaliti i .357Sig iz .40S&W,ali pitanje je koliko puta!
Moram vidjeti kod prijatelja,posaljem sliku usporedno dva metka pa da ne bude zamjene.
Moguce da je neka improvizacija ili deformacija ali na jednoj pise 9x21mm IMI
i gotovo nema razlike izmedju tog metka i 9x19mm.
Pogleda jslike koje je BP postao,ipak ima nekih nekompaktibilnosti osim duzine cahure!
Mislim da je isto za .380 i 9x19mm.
Prvi put cujem da se smije ispucavati .380 iz 9x19mm,a sto je s 9mm Makarov(9x18)
i Njemačkim 9x18(za jednu verziju Waltera kojeg su nosili piloti i padobranci?)
Njemci su uveli Astru u svoje naoruzanje jer je mogla ispaljivati sve devetke od 9x23mm(Largo) pa do .380 ACP,ali se pokazalo nikakvim i nepouzdanim rijesenjem!
Znam da 9x19mm mozes ispaliti iz makarova ali ne iz spramnika
i navlaka(zatvarac) se ne zatvori do kraja.
Sada koliko je to pametno...
Svaki puskar mi je rekao storgo NE!
Bas me zanima sto se tocno moze dogoditi!?
Tko je voljan neka proba!
O.K. ili ne,ja tako nesto necu raditi.
Mozes ispaliti i .357Sig iz .40S&W,ali pitanje je koliko puta!
Pazi, nemoj brkati stvari: manje može u veće, ali ne i obratno, pa pucati 9x19 iz Makarova (koji ima slobodni zatvarač) ne da nije pametno, nego je suludo!!!!
Pa 9x19 je DUŽI od 9mm makarov i ne možeš zatvoriti navlaku pištolja.
Razlika između 9x19 i 9x21 je 2 milimetra.
A ti možeš ispaliti i torpedo iz lovačke puške, ako baš želiš probati. Ali, ne bih preporučio.
Ako sam rekao da sam pucao .380 auto iz 9x19 i 9x19 iz 9x21, onda je to činjenica, isprobano.
Ne kažem da je to dobro, ali se MOŽE, bez problema.
Pa 9x19 je DUŽI od 9mm makarov i ne možeš zatvoriti navlaku pištolja.
Razlika između 9x19 i 9x21 je 2 milimetra.
A ti možeš ispaliti i torpedo iz lovačke puške, ako baš želiš probati. Ali, ne bih preporučio.
Ako sam rekao da sam pucao .380 auto iz 9x19 i 9x19 iz 9x21, onda je to činjenica, isprobano.
Ne kažem da je to dobro, ali se MOŽE, bez problema.
Da se vratimo prvotnoj temi, tj. makar jednom dijelu
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

ma daj, nema vidljive razlike? 2mm kraca/duza cahura i ti velis da nema razlike? pa onda nema razlike ni izmedju .45ACP (11,4mm) i 9mm PARA, jebes 2 milimetra amo tamo...Oerlikon wrote:U vezi 9x21mm IMI,što znaš o tome metku,nemam ga,ali jednom sam ga vidio i koliko se siječam nema vidljive razlike između toga i 9x19mm,pa zašto se onda ne može koristiti u 9x19mm pištoljima?!
znam da nisam usporedio duzine cahura u ovom primjeru, ali 2mm su u bilokojem kontextu vezanom za kalibre ogromna mjera...
osnove matematike... 21 mm - 19 mm = 2mmOerlikon wrote:Samo mi nije bilo jasno zašto na metku piše 9x21mm kada sam ga usporedio sa 9x19mm
ili sam ja nesto propustio?
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
Metak s kojim sam usporedjivao je bio izrezan na 19mm od strane nekoga tko ga
je punio,mea culpa!(slicno kako netko rece 9x19mm na 9mm Makarov)
Razvio sam teoriju na temelju defektnog primjera jedne vrste,sorry!
Jucer sam vidio pravi 9x21 i razlika je itekako uoćljiva!
(Jedan lovac imao Berretu u tom kalibru.)
I da,zabucao sam matematiku,što mi bi,što mi bi...
je punio,mea culpa!(slicno kako netko rece 9x19mm na 9mm Makarov)
Razvio sam teoriju na temelju defektnog primjera jedne vrste,sorry!
Jucer sam vidio pravi 9x21 i razlika je itekako uoćljiva!
(Jedan lovac imao Berretu u tom kalibru.)
I da,zabucao sam matematiku,što mi bi,što mi bi...
Mladenački zanos, opraštamo ti...
Pomješao sam to sa jednim starijim 9x19 metkom koji nije
zamjenjiv sa 9x19 para,onaj od prvog SMG-a u povijesti.
zamjenjiv sa 9x19 para,onaj od prvog SMG-a u povijesti.
Pričamo o istim stvarima ako nije upitan pogodak već biranjem položaja iz kojeg pucaš već biraš i određeni kut pada zrna s obzirom da sam bio snajperist znam o čemu pričam npr. snajperski metak M75 ima preciznost ali je manje ubojit od klasičnog 7.9x57mm Zašto je bitan kut pada zrna ovdje je i kut uspinjanja zrna. Kad bi bolje prošao sa direktnim pogotkom pod 90stupnjeva ili kad recimo cijev oružja u odnosu na tebe ima manji kut (npr iz klečećeg stava u metu koja stoji). Kod čišćenja rovova i sličnog kao i kod ulaska u zgradu puca se sa višeg na niže zašto.nobile157 wrote:A kako postigneš taj strijelni kanal da bude dugačak? Zamoliš metu da se postavi u najbolji položaj?
Cijev je usmjerena pod kutem prema podu zašto? Jer omogućava bržu akviziciju cilja sprječavaju se rikošeti, i što nije manje bitno pogodak izaziva duži strijelni kanal.
Kod gađanja puškom onaj ko zna posao nikad cilj na 100 m ne gađa ciljnikom 1 nego 2. Nije mi u interesu da mi se takav cilj ustane. Provjereno je u praksi. Ovo vrijedi kad nije upitno da li će bit cilj pogođen. Nego kako. Probat ću naći slike strijelnih kanala koje sam negdje imao. Konstrukcija zrna je napravljena da probija kad pod 90 stupnjeva u metu zrna za prvu varijantu M16 imala su brzine 1015m/s (tijelo na malim daljinama ne reagira na šok turpijali su ih da bi bilo kako produžili strijelne kanale izvor: knjiga Kako smo se borili u Vijetnamu raščlamba vijetnamskog rata od taktičkog do strategijskog uzroka koji su doveli da Ameri odu doma )dok je naša M48 imala oko 780m/s idealna brzina za sve šok, trajektoriju i sve nakon nje to je ugrađeno u snajpersku pušku M76.
Ovo bi bio smijeh da me pošalju odradit posao pa da pucam na visoko vrijedan cilj ko standardni pješak.
Kod pištolja je svejedno više manje. Ionako ima milion vrsta streljiva pa si pogledajte malo Blacklightnig firmu zrno Judgment day 115greina+P zaustavna moć ista kao 0.44
nobile157 wrote:Ajmo ovako: Vijetnam - ameri - 50.000 mrtvih, vijetnamci - 1.000.000 mrtvih. Tko je dobio rat?
Da je bilo političke volje, potpore javnosti, taj rat se možda mogao dobiti, ali s kakvim posljedicama i da li bi vrijedilo imati sasvim opustošenu zemlju i 10.000.000 mrtvih?
No, to nije tema.
Uvijek će netko više preferirati M-16, netko kalaš, ali reci mi , koji rat je dobijen kalašom? Afganistan? Naš? U našem nije bilo čega nije bilo, od švarclozea do M-16 i Famasa.
Ajmo ovako što je ono što dolar ne može kupit fanatizam i spremnost čovjeka da pogine a da pritom skupo naplati svoju kožu.
U svakom ratu naj... oni mlaki, ne kukavice ni prezagrijani u svakom vodu bi ljudi trebali biti jednaki ali nisu svi jednako gorljivi ali to se mijenja. Pa to za sve vojske svijeta vrijedi da postrojbe koje ne mjenjaju često ljudstvo i ekipe su formirane dovoljno je da žive zajedno 6 mjeseci daju bolje rezultate. To su imali Srbi a mi ne. Međutim neke brigade su pozivale uvijek iste ekipe pogotovo diverzante, protudiverzante ili snajperiste odnosno lovce na tenkove.
Našao sam usporedbu ove dvije puške pa koga zanima, neka pogleda!
http://wardocumentaryfilms.com/browse/w ... 7-vs-m-16/
http://wardocumentaryfilms.com/browse/w ... 7-vs-m-16/
Be peaceful, be courteous, obey the law, respect everyone; but if someone puts his hand on you, send him to the cemetery.
Malcolm X
Malcolm X
nije to ništa... ja sam na tim grudnim metama na tristo metara pogađao i ispravljao udubljenja na leđnoj strani mete koja su nastajala od tih 12 pogodaka koji su ih rušili... na 25 metara sam pogađao iz ruke šibicu a ako ih postave više onda sam ih pogađao rafalnom paljbom jednu za drugom a na 100 metara sam pogađao one tanke mentol cigarete !!nobile157 wrote:Sa kalašom sam u vojsci (JNA) pogađao na 300 metara grudne mete koje padaju kada ih pogodiš 12 puta od 12, sa naslonom. Stojeći, od 12 meta, srušio sam 6, ali sam pucao brzo. Dakle, može se pogoditi i sa kalašom. Ali, pucao sam i iz M-16, pogađao sam cigaretu na 25 metara, a na 100 kutiju cigareta. Naravno, zrno iz kalaša je teže, ima veću zaustavnu moć, što su uvidjeli i ameri, pogotovo u Iraku, pa prelaze na jače kalibre, kao 6,5 grendel ili se vraćaju na stari dobri .308 win.
- istra champion
- Cinker - bojna

Da mi je znati, što si pogodio kada si se probudio

SCORE:278 COMPETITION/186MEDAL; 105 GOLD 57 SILVER 24 BRONZE
4 TIME NATIONAL CHAMPION 6 TIME SECOND PLACEMENT 6 TIME THIRD PLACEMENT
25m VK REVOLVER 10+10 NATIONAL TEAM RECORD-567
CUSTOM GUN MASTER
http://www.skistra.hr
https://www.facebook.com/skistramarcana
4 TIME NATIONAL CHAMPION 6 TIME SECOND PLACEMENT 6 TIME THIRD PLACEMENT
25m VK REVOLVER 10+10 NATIONAL TEAM RECORD-567
CUSTOM GUN MASTER
http://www.skistra.hr
https://www.facebook.com/skistramarcana
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Mislim da je ipak rijec o ironiji =)
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
Ak je tak precizan s mehaničkim nišanom, s optikom bi vjerojatno s m-16 na 3000 metara pogađao 
[quote="istra champion"]Da mi je znati, što si pogodio kada si se probudio :?: :idea: :roll:[/quote]
prije bi tako bilo kako veli istra!
prije bi tako bilo kako veli istra!
Mike_Torello wrote:Mislim da je ipak rijec o ironiji =)
kakvih sam se gluposti i muljarija ovdje načitao zaključujem da je sastav ovog foruma sačinjen od 98,9 % snajperista ili vrhunskih specijalaca za najtajnije zadatke.... naravno iz vrtič bojne
django wrote:Pričamo o istim stvarima ako nije upitan pogodak već biranjem položaja iz kojeg pucaš već biraš i određeni kut pada zrna s obzirom da sam bio snajperist znam o čemu pričam npr. snajperski metak M75 ima preciznost ali je manje ubojit od klasičnog 7.9x57mm Zašto je bitan kut pada zrna ovdje je i kut uspinjanja zrna. Kad bi bolje prošao sa direktnim pogotkom pod 90stupnjeva ili kad recimo cijev oružja u odnosu na tebe ima manji kut (npr iz klečećeg stava u metu koja stoji). Kod čišćenja rovova i sličnog kao i kod ulaska u zgradu puca se sa višeg na niže zašto.nobile157 wrote:A kako postigneš taj strijelni kanal da bude dugačak? Zamoliš metu da se postavi u najbolji položaj?
Cijev je usmjerena pod kutem prema podu zašto? Jer omogućava bržu akviziciju cilja sprječavaju se rikošeti, i što nije manje bitno pogodak izaziva duži strijelni kanal.
Kod gađanja puškom onaj ko zna posao nikad cilj na 100 m ne gađa ciljnikom 1 nego 2. Nije mi u interesu da mi se takav cilj ustane. Provjereno je u praksi. Ovo vrijedi kad nije upitno da li će bit cilj pogođen. Nego kako. Probat ću naći slike strijelnih kanala koje sam negdje imao. Konstrukcija zrna je napravljena da probija kad pod 90 stupnjeva u metu zrna za prvu varijantu M16 imala su brzine 1015m/s (tijelo na malim daljinama ne reagira na šok turpijali su ih da bi bilo kako produžili strijelne kanale izvor: knjiga Kako smo se borili u Vijetnamu raščlamba vijetnamskog rata od taktičkog do strategijskog uzroka koji su doveli da Ameri odu doma )dok je naša M48 imala oko 780m/s idealna brzina za sve šok, trajektoriju i sve nakon nje to je ugrađeno u snajpersku pušku M76.
Ovo bi bio smijeh da me pošalju odradit posao pa da pucam na visoko vrijedan cilj ko standardni pješak.
Kod pištolja je svejedno više manje. Ionako ima milion vrsta streljiva pa si pogledajte malo Blacklightnig firmu zrno Judgment day 115greina+P zaustavna moć ista kao 0.44
obzirom da sam zaključio da si i ti jedan od vrhunskih snajperista-eliminatora odlučio sam ti odati tajnu kako se postiže da meta sama zauzme položaj koji ti jamči najdulji strijelni kanal: kad ti meta stoji uspravno nije dobro pucati izravno u glavu ili prsa jer tada je strijelni kanal najkrači i visoko vrijedni cilj bi ti se mogao ustati tako da je najpametnije pucati meti tj.visoko vrijednom cilju naprimjer u uho kako bi se meta poplašila i zalegla... tada i ti zalegneš i pucaš pod 80 stupnjeva izravno u tjeme kako bi strijelni kanal bio skroz od tjemena pa kroz trup te kuk i uzduž čitave noge do stopala tako da ti se visoko vrijedni cilj nemože ustati....naravno za ovakve strijelne kanale su pogodniji specijalni "šiljkan"meci 7,9x57 negoli oni obični snajperski...