OPTIKE - Tko zna sto i kako ?
OPTIKE - Tko zna sto i kako ?
Mozda nisam dovoljno pazljivo pretrazio forum ali mislim da ne bi bilo lose dodati "OPTIKE" kao grupu, bez obzira sto spada u dodatnu opremu. Ja osobno jako malo znam o njima i nemam pojma na cega bi trebalo obratiti paznju pri odabiru i kupovini optike za Lov ili takmicenje. Predpostavljam da necu pogresiti ako idem za pravilom "koliko para toliko muzike" no volio bih cuti znalce sa iskustvom ? Recimo ovako, kako odabrati optiku za precizno pucanje kalibrom 308 ili 7.9 na udaljenosti od 50 do 600 metara ?
- podrucje povecanja ?
- podrucje i vrste podesavanja ?
- vrste koncanica ?
- vrsta montaze
- promjeri objektiva / okulara / tijela
- udaljenost od oka
- mehanicka kvaliteta izrade
- japanske, americke, evropske, ruske optike ?
- itd..itd..itd...
Znam da ima puno onih koji znaju sto i kako, pa ako moze mala skola 1-2-3 sto bi se reklo ???
- podrucje povecanja ?
- podrucje i vrste podesavanja ?
- vrste koncanica ?
- vrsta montaze
- promjeri objektiva / okulara / tijela
- udaljenost od oka
- mehanicka kvaliteta izrade
- japanske, americke, evropske, ruske optike ?
- itd..itd..itd...
Znam da ima puno onih koji znaju sto i kako, pa ako moze mala skola 1-2-3 sto bi se reklo ???
Nemoguće je Nemoguće
- hacklordsniper
- Desetnik

Re: OPTIKE - Tko zna sto i kako ?
Otprilike u istoj dilemi sam bio prije tjedan dana.
Ukoliko ti optika treba za pucanje na poznate daljine onda si u prednosti jer su SFP (second focal plane) optike povoljnije, dok sa First focal plane (FFP) možeš mjeriti udaljenost koristeći podjele na končanici. Kvalitetne optike nisu jeftine, dapače vrlo su skupe. Pročitao sam dosta članaka inozemnih LR strijelaca koji kažu da na optiku moraš potrošiti isti iznos novca koliko i na pušku. Povećanje je osobna stvar, nemoj ići na preveliko početno povećanje ako češ optiku koristiti i za lov. Neki pucaju sa povećanjem 3-12, neki s 45 (fiksne competition optike). Problem kod jeftinih optika je da mogu imati povečanje do 32 ali samo do ~ 16 će raditi, poslije će biti mutno. Končanica je stvar izbora, no primjerice Leupold koristi isključivo fini duplex i target dot a competition optike.
Optiku NIKAKO! nemoj kupovati u HR dućanima već direktno od proizvođaća. Naime jedan trgovac optikama u ZG-u je pokušao zaraditi na meni gotovo 8000,00 kn na jednoj optiki ako mi ju uveze, tužno ali istinito.
Ja sam se odlučio za Leupolda, doživotno jamstvo i vrhunska kvaliteta su prevagnuli. Uzeo sam VX-3 8.5-25x50mm Competition Long Range Target. Cijena u USA je ravnih 6150,00 kn + poštarina i sva davanja. Od ostalih možeš pogledati NightForce (dosta hvaljen), S&B, Swarovski, Kahles...
Ukoliko ti optika treba za pucanje na poznate daljine onda si u prednosti jer su SFP (second focal plane) optike povoljnije, dok sa First focal plane (FFP) možeš mjeriti udaljenost koristeći podjele na končanici. Kvalitetne optike nisu jeftine, dapače vrlo su skupe. Pročitao sam dosta članaka inozemnih LR strijelaca koji kažu da na optiku moraš potrošiti isti iznos novca koliko i na pušku. Povećanje je osobna stvar, nemoj ići na preveliko početno povećanje ako češ optiku koristiti i za lov. Neki pucaju sa povećanjem 3-12, neki s 45 (fiksne competition optike). Problem kod jeftinih optika je da mogu imati povečanje do 32 ali samo do ~ 16 će raditi, poslije će biti mutno. Končanica je stvar izbora, no primjerice Leupold koristi isključivo fini duplex i target dot a competition optike.
Optiku NIKAKO! nemoj kupovati u HR dućanima već direktno od proizvođaća. Naime jedan trgovac optikama u ZG-u je pokušao zaraditi na meni gotovo 8000,00 kn na jednoj optiki ako mi ju uveze, tužno ali istinito.
Ja sam se odlučio za Leupolda, doživotno jamstvo i vrhunska kvaliteta su prevagnuli. Uzeo sam VX-3 8.5-25x50mm Competition Long Range Target. Cijena u USA je ravnih 6150,00 kn + poštarina i sva davanja. Od ostalih možeš pogledati NightForce (dosta hvaljen), S&B, Swarovski, Kahles...
Shoot
Eat
Sleep
Repeat!
Eat
Sleep
Repeat!
LOLOptiku NIKAKO! nemoj kupovati u HR dućanima već direktno od proizvođaća.
- hacklordsniper
- Desetnik

Smijem li pitati što je tu tako smješno? Kao prvo na tržištu ima podosta krivotvorina, što je manji problem s obzirom da mi je (meni nepoznato direktni uvoznik ili sporedni prekupac) pokušao prodati Leupold optiku koju sam kupio za 6150,00 kn za nešto malo manje od 18 000 kn ?
Leupold ima custom shop gdje će napraviti optiku po želji (gravure i sl.), iako custom shop ne šalje u inozemstvo direktno bilo koji distributer u USA će Vam rado napraviti sve po Vašoj želji i poslati optiku.
Nightforce prodaje optike direktno, provjereno
S&B će Vam prodati svaki distributer u USA (neznam da li prodaju direktno)
Ako netko ima novaca na bacanje nema potrebe da kupuje izvana, ali ne smatram da su ljubitelji oružja ovce koje se više neznaju služiti internetom.
Koliko vidim Vi ste iz Sekstagona? I vi ste mi ponudili optiku Burris 4-16x44 7180,00 kn, tu istu optiku mogu kupiti vani i sa svim troškovima i davanjima će me koštati 3700 kn.
Toliko o tome...
Leupold ima custom shop gdje će napraviti optiku po želji (gravure i sl.), iako custom shop ne šalje u inozemstvo direktno bilo koji distributer u USA će Vam rado napraviti sve po Vašoj želji i poslati optiku.
Nightforce prodaje optike direktno, provjereno
S&B će Vam prodati svaki distributer u USA (neznam da li prodaju direktno)
Ako netko ima novaca na bacanje nema potrebe da kupuje izvana, ali ne smatram da su ljubitelji oružja ovce koje se više neznaju služiti internetom.
Koliko vidim Vi ste iz Sekstagona? I vi ste mi ponudili optiku Burris 4-16x44 7180,00 kn, tu istu optiku mogu kupiti vani i sa svim troškovima i davanjima će me koštati 3700 kn.
Toliko o tome...
Shoot
Eat
Sleep
Repeat!
Eat
Sleep
Repeat!
Na kupovinu kod nas nisam niti pomisljao, prvi razlog je sto vecina trgovaca kod nas jako malo zna o stvarima koje prodaje tako da si po pitanju bilo kakvog "supporta" ostavljen sam sebi, a drugi razlog su u svakom slucaju bolesne marze koje su vise nego bezobrazne. Po pitanju izbora ne moram jako puno misliti jer imam u blizni ekipu koja mi sigurno moze preporuciti pravu stvar sa 100% povjerenja, no razlog mog posta je to sto zelim cuti prakticna iskustva strijelaca kojih ovdje sigurno ima, optike za lov me za sada ne zanimaju.hacklordsniper wrote: Optiku NIKAKO! nemoj kupovati u HR dućanima ....
Nemoguće je Nemoguće
- hacklordsniper
- Desetnik

Dobro, bitan dio o trgovcima ti je jasan
O iskustvu sa određenom optikom nemogu reći puno jer tek prva ozbiljna optika putuje prema meni, to će morati odgovoriti druga ekipa.
Zanima me koju pušku si nabavio ili nabavljaš?
O iskustvu sa određenom optikom nemogu reći puno jer tek prva ozbiljna optika putuje prema meni, to će morati odgovoriti druga ekipa.
Zanima me koju pušku si nabavio ili nabavljaš?
Shoot
Eat
Sleep
Repeat!
Eat
Sleep
Repeat!
U planu su dva modela:hacklordsniper wrote: Zanima me koju pušku si nabavio ili nabavljaš?
A- SSG-69 ukoliko se bude povoljno mogao naci neki "match" model kod nas u dobrom stanju (.308)
B- Savage Arms, Model 12 Bench Rest (.308)
Ako ne nadjem nista pod A onda definitivno razmisljam uzeti potpuno novu pod B,
Nemoguće je Nemoguće
Nakon puno kalkuliranja i pitanja okolo dobio sam samo dva konkretna odgovora i odlučio sam se za Schmidt & Bender 5-25x56 Police Marksman II LP nadam se da će opravdati svoju cijenu.
Volim crno pa makar i ofarbano.......
Koliko ce to kostati sa svim nametima "na cestu" sto bi se reklo kada dodje u HR? Cca 20.000 Knkarabalic wrote:Nakon puno kalkuliranja i pitanja okolo dobio sam samo dva konkretna odgovora i odlučio sam se za Schmidt & Bender 5-25x56 Police Marksman II LP nadam se da će opravdati svoju cijenu.
Nemoguće je Nemoguće
lex-lutor wrote:Koliko ce to kostati sa svim nametima "na cestu" sto bi se reklo kada dodje u HR? Cca 20.000 Knkarabalic wrote:Nakon puno kalkuliranja i pitanja okolo dobio sam samo dva konkretna odgovora i odlučio sam se za Schmidt & Bender 5-25x56 Police Marksman II LP nadam se da će opravdati svoju cijenu.
Moglo bi i malo manje ali dobro bi bilo da ostane za dobru montažu.
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Svaka cast karabalicu, ljubomoran sam =) to mi je favorit optika
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
I SAKO TRG-22Mike_Torello wrote:Svaka cast karabalicu, ljubomoran sam =) to mi je favorit optika
Koliko bi kostala ta "Ljubav" na nasem trzistu ?karabalic wrote:.....I SAKO TRG-22 .....
Nemoguće je Nemoguće
- hacklordsniper
- Desetnik

Taj S&B košta oko 20000,00 kn vani, nije li to previše za optiku? Osobno bih uzeo Leupolda za duplo manje novaca, a razliku uložio u pušku.
Shoot
Eat
Sleep
Repeat!
Eat
Sleep
Repeat!
- hacklordsniper
- Desetnik

Taj S&B košta oko 20000,00 kn vani, nije li to previše za optiku? Osobno bih uzeo Leupolda za duplo manje novaca, a razliku uložio u pušku.
Baš sam malo pročitao o SAKO TRG-22 i zanimljivo je da ima hladno kovanu cijev, još jedan dokaz protiv uvriježenog mita da kovane cijevi nisu dovoljno precizne za LR
Baš sam malo pročitao o SAKO TRG-22 i zanimljivo je da ima hladno kovanu cijev, još jedan dokaz protiv uvriježenog mita da kovane cijevi nisu dovoljno precizne za LR
Shoot
Eat
Sleep
Repeat!
Eat
Sleep
Repeat!
Vidim da smo se malo pogubili od pocetnih pitanja, zakljucak u grubo bi bio znaci S&B, Leupold, Khales ili Zeiss. Bilo sto od ovoga ne moze se naci za manje od 1000 Eur, polovno naravno, za novo je cifra veca duplo i troduplo. Kakva su iskustva sa npr. Nikonima, B&L, Tascom, itd. recimo manje brendiranim optikama ?
Nemoguće je Nemoguće
- hacklordsniper
- Desetnik

Slažem se s napisanim osim što bih dodao da je Leupold najbolji omjer cijene i dobivenog proizvoda. Nikon ima lijepe optike i zainteresirao sam se za njih no Monarch serija 8-32X56 ima podešavanje maksimalno 20-40 MOA, što je nedovoljno za LR pucanje na više daljina. Inače taj Nikon košta oko 5800 kn novi u HR.
Shoot
Eat
Sleep
Repeat!
Eat
Sleep
Repeat!
Smijem li pitati što je tu tako smješno? Kao prvo na tržištu ima podosta krivotvorina, što je manji problem s obzirom da mi je (meni nepoznato direktni uvoznik ili sporedni prekupac) pokušao prodati Leupold optiku koju sam kupio za 6150,00 kn za nešto malo manje od 18 000 kn ?
Toliko o tome...
Ne da je smješno nego je urnebesno. razlika u cijeni između amerike i hrvatske nije smješna, nego tragična, ali zato Vaše "NIKAKO" nemoj kupovati u hrvatskoj je urnebesno. Vaša narudžba jedne optike manje košta Vas nego pravnu osobu odnosno trgovinu koja bi Vam ju uvozila, i toga morate biti svjesni (što je tužno, ali istinito). uvijek se napadaju trgovine i pohlepni trgovci koji su zadnja smeća i koji se bogate na Vama. E pa narode, nije baš tako jer su davanja našoj državi veća nego zarada trgovca koji ima maloprodajnu robu kupljenu od uvoznika. Neznam zašto ima tako malo trgovina oružjem u RH ako se tako lako bogate ljudi na tim stvarima. Otvarajte trgovine Vi pa se bogatite.
Nemam ništa protiv kupovanja stvari gdje je najjeftinije, ali kategorički odbaciti kupnju u RH je smješno.
Mene osobno zanima koliko bi karabalicev Schmidt koštao kod MARA-e u zagrebu, nezna da li je njih pokušao kontaktirati.
leupold Vam je za streljaštvo najbolji omjer dobiveno uloženo.
Dajte mi molim Vas link optike koju sam Vam ja ponudio.
- hacklordsniper
- Desetnik

Nažalost priča Vam baš ne stoji jer sam i uvoznik kao pravna osoba za mnoge stvari i marža nam se kreće u prosjeku ispod 10 %. Prodavatelj u USA također ima svoju maržu koja je srećom daleko povoljnija od HR uvoznika. O državnim davanjima znam dovoljno jer imamo zaposlenog špeditera.
Jedino što ću Vam priznati je da oružje i popratne stvari nemaju brz obrtaj te stoga morate imati nešto veću maržu (nažalost većina trgovaca nema nešto veću već ekstremno veću). Nigdje niti Vas niti nekog trgovca nisam nazvao smećem jer smo i sami u tom poslu, samo skromniji nego većina. Trgovci oružjem se nemogu i neće obogatiti kako trenutno posluju čak i u nekim boljim vremenima jer je prodaja oružja u RH vrlo skromna zbog više razloga koji nisu dio ove teme. No da bi mogli poslovati bolje, mogli bi!
Burris 4-16x44 se u USA može kupiti za 500 $ + poštarina, ima i povoljnije par $ ako se potraži.
Predlažem da nastavimo raspravu o optikama, a ne o trgovcima !
Jedino što ću Vam priznati je da oružje i popratne stvari nemaju brz obrtaj te stoga morate imati nešto veću maržu (nažalost većina trgovaca nema nešto veću već ekstremno veću). Nigdje niti Vas niti nekog trgovca nisam nazvao smećem jer smo i sami u tom poslu, samo skromniji nego većina. Trgovci oružjem se nemogu i neće obogatiti kako trenutno posluju čak i u nekim boljim vremenima jer je prodaja oružja u RH vrlo skromna zbog više razloga koji nisu dio ove teme. No da bi mogli poslovati bolje, mogli bi!
Burris 4-16x44 se u USA može kupiti za 500 $ + poštarina, ima i povoljnije par $ ako se potraži.
Predlažem da nastavimo raspravu o optikama, a ne o trgovcima !
Shoot
Eat
Sleep
Repeat!
Eat
Sleep
Repeat!
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

osobno sam vidio papire oko uvoza oruzja, i prateci troskovnik, tj, koliko kosta nesto u stranoj drzavi pa dozvole, pa davanja, pa porezi pa ovo pa ono pa marza i cijena je utrostrucna... a znas i sam da neke drzave zahtjevaju istu proceduru bilo da kupujes cijelo oruzje ili samo drveni kundak... osobno sam kupovao optiku izvana i platio sam tada ravno +30% davanja na cijenu optike sa postarinom... i platio jos jednom postarinu od carine do kuce... racunaj si sada koliko peripetija ima oko toga...hacklordsniper wrote:Nažalost priča Vam baš ne stoji jer sam i uvoznik kao pravna osoba za mnoge stvari i marža nam se kreće u prosjeku ispod 10 %. Prodavatelj u USA također ima svoju maržu koja je srećom daleko povoljnija od HR uvoznika. O davanjima znam dovoljno jer imamo zaposlenog špeditera.
Tko si moze priustiti kupit ce kod nas da se ne zajebava sa narucivanjem izvana, tko nema i hoce ustediti a snalazi se sa kupovinom preko interneta kupit ce izvana, jasno kao dan.
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"