Podmazivanje zračnice
Moderator: karabalic
Podmazivanje zračnice
Već poduže pratim rasprave o podmazivanju zračnice.
Pošto imam janjičarski Hatsan 125 u 5.5 kalibru razmišljao sam da probam malo nauljiti to.
Na grupi (hr.rec.oruzje) se je raspravljalo o tome, Klik je pisao podosta stručno.
Zavirio sam u vojne rezerve ulja. Našao sam Asol C i Asol U (po 1 lit. svakoga).
Ali to nije to..., kapnuo sam dvije kapi strojnog ulja u komoru, otvorio pivkana i
pričekao cca sat vremena uz povremeno razgibavanje opruge puške.
Jedino mi je bila na pameti misao "dieseling" iliti samozapaljenje ulja pri kompresiji!
Stavio sam jedan RWS Hobby (najlakše zrno koje imam) i ispalio ga prema uobičajenoj
meti (djecji traktorčić na nekih cca 60-ak metara).
Rezultati su bili spektakularni! Pogodio sam nekoh 10 cm više od mete, zvuk je bio
kao kod vatrenog oružja, dima ko u priči i već za pet minuta su se kod mene "sjatili"
susjedi lovci da vide iz čega danas pucam i ne vjeruju da je to zračnica
Pošto imam janjičarski Hatsan 125 u 5.5 kalibru razmišljao sam da probam malo nauljiti to.
Na grupi (hr.rec.oruzje) se je raspravljalo o tome, Klik je pisao podosta stručno.
Zavirio sam u vojne rezerve ulja. Našao sam Asol C i Asol U (po 1 lit. svakoga).
Ali to nije to..., kapnuo sam dvije kapi strojnog ulja u komoru, otvorio pivkana i
pričekao cca sat vremena uz povremeno razgibavanje opruge puške.
Jedino mi je bila na pameti misao "dieseling" iliti samozapaljenje ulja pri kompresiji!
Stavio sam jedan RWS Hobby (najlakše zrno koje imam) i ispalio ga prema uobičajenoj
Rezultati su bili spektakularni! Pogodio sam nekoh 10 cm više od mete, zvuk je bio
kao kod vatrenog oružja, dima ko u priči i već za pet minuta su se kod mene "sjatili"
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Re: Podmazivanje zračnice
Pazi da nije asol S i asol U? =)k.horvat wrote:Već poduže pratim rasprave o podmazivanju zračnice.
pričekao cca sat vremena uz povremeno razgibavanje opruge puške.![]()
spektakularan dieselig... =(
tebi ne treba masinsko ulje u cilindru kad nemas koznu brtvu...
kad neznas kakva je brtva (u novijim zracnicama sintetika) FOOL-PROOF recept je silikonsko ulje u cilindar (par kapi) a grafitna mast za opruge... nikakve druge kombinacije...
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
Mike_Torello wrote: Pazi da nije asol S i asol U? =)
spektakularan dieselig... =(
tebi ne treba masinsko ulje u cilindru kad nemas koznu brtvu...
kad neznas kakva je brtva (u novijim zracnicama sintetika) FOOL-PROOF recept je silikonsko ulje u cilindar (par kapi) a grafitna mast za opruge... nikakve druge kombinacije...
Jucer sam u bauhausu trazio silikonsko ulje ali banana (cak niti banana nije bilo
Eto, nakon sat vremena (bez pucanja), nije bilo vise dieselinga.
Kupio sam neki "Silicon-spray":
"Multi-purpose, non-greasy, protective care product and lubricant for seat rails, joints, locks, door hinges, recoil belts, rubber, plastic and wood. Prevents squeaks and creaking in plastic panels and seizing of door or hood seals. Also for household use, e.g. as a lubricant for drawers or curtain rails. The non-greasy silicone film acts as a water-repellant and increases the free movement of moving parts."
E sad, dal da s time spricam pusku ili da cice povecam?
"Multi-purpose, non-greasy, protective care product and lubricant for seat rails, joints, locks, door hinges, recoil belts, rubber, plastic and wood. Prevents squeaks and creaking in plastic panels and seizing of door or hood seals. Also for household use, e.g. as a lubricant for drawers or curtain rails. The non-greasy silicone film acts as a water-repellant and increases the free movement of moving parts."
E sad, dal da s time spricam pusku ili da cice povecam?
- Attachments
-
- 922905.jpg (2.92 KiB) Viewed 1608 times
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

sad je i meni vec vrijeme da kupim i podmazem, horvat jel bilo kakvih promjena nakon mazanja?
di ima za kupiti osim u lidlu da posaljem silu necistu? =)
di ima za kupiti osim u lidlu da posaljem silu necistu? =)
Ja sam kupio u lokalnom ducanu s bojama i lakovima.
A koristio ga nisam od kad sam ga kupio
A koristio ga nisam od kad sam ga kupio
da li zračnu treba podmazati prije prvog korištenja?
Audi multa, loquere pauca!
da li je za podmazivanje cijevi iznutra dovoljan onaj ballistol u spreju ili nesto drugo?
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

je, ali cijev nemas za sto mazati, to je olovno streljivo. Podmazi ju toliko da ju ocistis od moguce hrdje i da ju zastitis (skines kundak i sve lijepo prebrises), cijev ako je prljava ce se najbolje ocistiti pucanjem tko da te to ne brine. Ako naspricas cijev sa uljem pa krenes pucati smanjuje se otpor i dodjes na isto kao da opalis pusku na prazno sto je vrlo stetno za istu.
Sto se tice podmazivanja cilindra, svakih cca 1000kom ispaljenih 1 kap SILIKONSKOG (ne zapaljivog) ulja kroz rupicu. niposto WD40 ili Balistol ili neko zapaljivo ulje jer moze doci do ozbiljnih posljedica pogotovo kod tako jake puske.
ne koristiti zapaljiva ulja za cilindar, ne uljiti cijev, ne okidati na prazno ili sa ultralakom municijom koja ima smanjeni otpor (prepoznaje se po tome sto se reklamira kao hypervelicity streljivo)
Sto se tice podmazivanja cilindra, svakih cca 1000kom ispaljenih 1 kap SILIKONSKOG (ne zapaljivog) ulja kroz rupicu. niposto WD40 ili Balistol ili neko zapaljivo ulje jer moze doci do ozbiljnih posljedica pogotovo kod tako jake puske.
ne koristiti zapaljiva ulja za cilindar, ne uljiti cijev, ne okidati na prazno ili sa ultralakom municijom koja ima smanjeni otpor (prepoznaje se po tome sto se reklamira kao hypervelicity streljivo)
puno hvala, polako do 1000 prvo se moram odluciti koje cu diabole koristiti...
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

ne odluciti nego ustanoviti, mozes ti odluciti da ces koristit najskuplje a tvoja puska recimo (malo vjerojatno ali dajem kao primjer) najbolje bude davala s nekom jefinom municijom.
- Armalite Kid
- Banned
Našpricaj ulje u cilindar, dobiješ dieseling i 1-2 pucnja snage malokalibarke, čuje se doslovno prasak i sonic boom.
Dobro je možda kao ad-hoc varmint hunter zračna puška
Samo neki vele da je štetno, pa ako imaš neku skuplju pušku...
Dobro je možda kao ad-hoc varmint hunter zračna puška
Samo neki vele da je štetno, pa ako imaš neku skuplju pušku...
magisches schwein
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

to je bilo zanimljivo na malim puskama tipa zastava i slabije slavije... ali sa danasnjim magnum zracnicama, hvala lijepo, tko zeli na taj nacin dobiti MK pusku neka si uplati dopunsko zdravstveno osiguranje unaprijed...
- Armalite Kid
- Banned
Ima priča da na nekim starijim američkim zračnicama dio snage je dolazio od dieselinga, to je bilo ko normalno.
Jel netko probao vodik, butan ili nešto slično nabit u klip?
Jbga, experimentom do uspjeha
Jel netko probao vodik, butan ili nešto slično nabit u klip?
Jbga, experimentom do uspjeha
magisches schwein