Nehrđajući čelik i niske temperature ???

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Post Reply
tequila
Pozornik
Pozornik

Nehrđajući čelik i niske temperature ???

Post by tequila » 28 Mar 2012, 22:30

Naletia sam na jednu zanimljivu raspravu, pa da ne duljim sami pogledajte i komentirajte.
http://www.shootersforum.com/rifles-rif ... arrel.html

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Re: Nehrđajući čelik i niske temperature ???

Post by lex-lutor » 29 Mar 2012, 08:55

Mrzi me citati do kraja ali mislim da je premalo podataka dato nama obicnim smrtnicima pa da bi mogli donositi zakljucke. SS materijal ili popularno inox sigurno nije obicnog sastava tipa 408 ili 416 itd. koji se spominje u opcoj potrosnji. Inox tog tipa je jako los i nelinearan vodic topline pa samo od toga da se krene vec bi bilo problema, mozda ima ovdje netko "metalne " sturke pa moze dati sigurno pametniji odgovor...
Nemoguće je Nemoguće

Degman
Razvodnik
Razvodnik

Post by Degman » 29 Mar 2012, 12:47

Mislim da je svaki daljnji komentar o tome suvisan jer citiram:

Q. Can stainless steel barrels be safely fired in sub zero temperatures?

Yes they certainly can be. There is a myth going around that stainless steel alloys used in rifle barrels loose their strength in sub zero temperatures. There is no truth to that. We have made many thousands of barrels that have been fired safely in below zero temperatures as have all of the other custom barrel makers as well as the major arms manufacturers. This is an urban legend that should be chilled

Izvor,Lilja Precizion Rifle Barrels Inc. ,proizvodac "preciznih" cijevi koji radi cijevi izmedu ostalog i za long range puske koje se koriste za benchrest natjecanja.
Ako oni nisu strucni i mjerodavni za takvu problematiku onda ne znam tko je.
http://www.riflebarrels.com/faq_lilja_r ... tm#subzero

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 29 Mar 2012, 13:42

Mozda bi bilo zqanimljivo mjeriti kalibar na recimo -40 stupnjeva ? :A00: :A00:
Nemoguće je Nemoguće

Degman
Razvodnik
Razvodnik

Post by Degman » 29 Mar 2012, 13:57

Mislim da si otisao malo ipak u preekstremne uvjete ali kome je to zanimljivo neka mjeri.
Najniza temp na kojoj sam ja pucao je bila -30 i to jer sam bio prisiljen i ispucalo se je tada par stotina metaka iz jedne cijevi u jako kratkom vremenu ali ne iz SS cijevi ali bila je kromirana i nije bilo nikakvih posljedica.
Prije bi rekao da bi steta mogla nastati naglim hladenjem sa visoke temp na jako nisku u kratkom vremenu nego u SS materijalu za cijevi.
Trebalo bi definirati tocno na koje se niske temperature misli.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 29 Mar 2012, 14:14

Sve pohvale za otvaranje teme, ali mislim da nit' smo dovoljno kompetentni za ovakvu naucnu raspravu niti imamo iskustva, mozemo samo teoretizirati do besvjesti, a i ako ozbiljni proizvodjaci kazu da je to MIT, onda vjerojatno i je... kao i mnoge druge urbane legende vezane za oruzje...

Mozda je neka budala loveci na temp ispod nule, nabio malo snijega u SS cijev svoje puske traljajuci kroz sumu pa mu se ista razletila nakon opaljenja, a on je sveznajuci doktor nauke pa je zakljucio i rastrubio pricu da su SS cijevi osjetljive na nisku temp, a ne na IDIOT USER-a =)

To bih strpao u istu kategoriju kao i ona legenda da .30 carabine ne moze probiti zaleđenu odjeću već se samo odbije, jer je neki vojnik pucao (i vjerojatno promasio) vietkongovca pri niskoj temp pa da bi spasio obraz natrljigao da su se metci odbijali od njegove zaleđene jakne... doo-ooh! Bull....

Rekla kazala, možemo samo nagađati
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

zoommode
Razvodnik
Razvodnik

Post by zoommode » 29 Mar 2012, 17:17

Test za određivanje žilavosti pri niskim temperaturama je tkz " udarna radnja loma". Da pojasnim. Ep se pretvara u Ek, bat udara u određenu pločicu-epruvetu i pri tome se troši dio Ek, bat nastavlja i Ek se pretvara u Ep do najviše točke. Test se obavlja po standardiziranom postupku. I daje sliku od tome zadovoljava li ne određeni materijal pri određenoj Tj sniženoj temperaturi.

zoommode
Razvodnik
Razvodnik

Post by zoommode » 29 Mar 2012, 17:20

Ovo je onoliko koliko se tražilo na ispitu na Fsb-u u "Materijalima I" , bar u moje vrijeme.
http://www.scribd.com/doc/74594999/Ispi ... adnje-Loma

Post Reply