Strelista u Hrvatskoj
Strelista u Hrvatskoj
Naletio sam na vrlo zanimljivu stranicu, http://www.arkod.hr.
Pored topografske karte, katastarske karte, nalazi se i vjerovatno najbolje javno dostupna karta RH iz zraka!
Rezolucije je odlicna, karte su prilicno nove (Dalmacija je iz ljeta 2011), mnogo novije nego goole ili bing, samo je server ponekad malo spor.
Neke stvari su cenzurirane, poput nekih vojarni, elektrana i zracnih luka, ali uglavnom sve je tu.
Od strelista naletio sam na Kukuzovac kod Sinja, stvarno steta sto je zapusteno i nedostupno javnosti.
Pampas znam, jeli ovo Vrapcanski Potok?
Ima li ih jos po RH?
Pored topografske karte, katastarske karte, nalazi se i vjerovatno najbolje javno dostupna karta RH iz zraka!
Rezolucije je odlicna, karte su prilicno nove (Dalmacija je iz ljeta 2011), mnogo novije nego goole ili bing, samo je server ponekad malo spor.
Neke stvari su cenzurirane, poput nekih vojarni, elektrana i zracnih luka, ali uglavnom sve je tu.
Od strelista naletio sam na Kukuzovac kod Sinja, stvarno steta sto je zapusteno i nedostupno javnosti.
Ima li ih jos po RH?
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Re: Strelista u Hrvatskoj
Preko te stranice nekada mjerim udaljenosti za gađanja na terenu =)
Evo ti jos par na kojima sam bio i koje znam pronaci na arkodu
Vojno strelište Jamadol, Karlovac (samo za natjecanja)
Civilno strelište Jamadol, Karlovac
Staro civilno strelište, Švarča/Luščić, Karlovac (Nije u funkciji - ilegalno za uporabu)
Protuoklopno automatizirano strelište, Poligon Slunj
Artiljerijsko strelište, Poligon Slunj (vidljivo gore desno - "pista", dolje lijevo izbušeno brdo - cilj)
Tenkovsko strelište, Poligon slunj (nije stvarni izgled)
Kovačevo, Grobnik/Čavle
Oboj, Maksimir, Zagreb
Dotrščina, Zagreb
Čazma
Neka me netko ispravi ako sam krivo napisao nazive nekog od strelista...
Evo ti jos par na kojima sam bio i koje znam pronaci na arkodu
Vojno strelište Jamadol, Karlovac (samo za natjecanja)
Civilno strelište Jamadol, Karlovac
Staro civilno strelište, Švarča/Luščić, Karlovac (Nije u funkciji - ilegalno za uporabu)
Protuoklopno automatizirano strelište, Poligon Slunj
Artiljerijsko strelište, Poligon Slunj (vidljivo gore desno - "pista", dolje lijevo izbušeno brdo - cilj)
Tenkovsko strelište, Poligon slunj (nije stvarni izgled)
Kovačevo, Grobnik/Čavle
Oboj, Maksimir, Zagreb
Dotrščina, Zagreb
Čazma
Neka me netko ispravi ako sam krivo napisao nazive nekog od strelista...
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
Zadar - Mocire, Gašinci kod Đakova, a Osijek Pampas je po meni najbolja u RH (ako ne i jedna od najmladjih)... Požega mislim također ima vojno strelište.
Bilo ih je nekoliko u okolici VK, ali sada su sva van zakona, osim lovačkih i trap strelišta.... Nešto se ponovno planira u okolici bivšeg vojnog skladišta Vrapčana, ali prvo je neophodno sve doobro razminirati...
U Osijeku ima i zatvorena streljana kod Turkalja, a u Vk bi u skoro vrijeme trebala biti gotova.
Bilo ih je nekoliko u okolici VK, ali sada su sva van zakona, osim lovačkih i trap strelišta.... Nešto se ponovno planira u okolici bivšeg vojnog skladišta Vrapčana, ali prvo je neophodno sve doobro razminirati...
U Osijeku ima i zatvorena streljana kod Turkalja, a u Vk bi u skoro vrijeme trebala biti gotova.
Nije u samoj Požegi, nego koliko me služi sjećanje, mislim da je u Novom Selu.
To je nekih 4-5 km od Požege. Sjećam se da smo, za vrijeme vojnog roka, do tamo išli na bojeva gađanja pješke.
Ali u samoj Požegi ima zatvorena streljana.
To je nekih 4-5 km od Požege. Sjećam se da smo, za vrijeme vojnog roka, do tamo išli na bojeva gađanja pješke.
Srce kucaj, puško pucaj...
Guns control means shooting a tight group!
Sa sajta ''Hrvatski vojnik'': Automatsko pješačko strelište "Novo selo" objekt je u vlasništvu MORH-a, a namjenski je uređeno i koristi se kao strelište za pješačko i protuoklopno oružje.
U tijeku su preinake u smislu modernizacije i opremanja poligona kako bi zadovoljio sve postavljene kriterije modernog strelišta. Entuzijazam zapovjednika Središta za obuku pješaštva brigadira Alojza Tomaševića i ostalih djelatnika je velik. Zajedno s vojnicima on nastoji osposobiti postojeći prostor da bi se lakše provodile paljbeno-taktičke zadaće.
Zbog svog prirodnog položaja, strelište je idealno za vojnu namjenu. Na taj objekat oslanjaju se sve postrojbe HV-a smještene na širem području Požege. Trenutačno su to postrojbe SzOP-a, koje tu taboruju s ročnim vojnicima te SOPS-a Požega kao najveći korisnici. Potrebno je napomenuti da se sa strelištem koriste i lokalne snage MUP-a i Ministarstva pravosuđa, a moguća je uporaba na komercijalnim načelima i svim onim korisnicima koji ispunjavaju zakonske uvjete za takve aktivnosti. Strelište ima ključno mjesto i ulogu u provedbi obuke, ponajprije za dva spomenuta središta za obuku ročnih vojnika, i to upravo zbog važnosti obuke gađanja u sklopu obuke ročnih vojnika.
Smješteno je na području općine Brestovac i udaljeno od vojarne 6200 metara. Ukupna površina iznosi 31 ha, dužina mu je 1000 m, a širina u središnjem dijelu 300 metara. Konfiguracija tla je idealna, jer je omeđeno brežuljcima koji se spajaju s Požeškom gorom. U funkciji je šest crta meta (150, 200, 250,300, 350, 400 m). Postavljena su i dva objekta za smještaj ljudi, a služe kao uredski prostori i tri za smještaj materijalno - tehničkih sredstava, te pet drvenih kućica i nadstrešnica kao skladišni prostor. Od namjenskih objekata na strelištu postoji sklonište pokazivača pogodaka, zaklon za gađanje, agregat i dr. U planu je izgradnja zapovjednog tornja, a već su u tijeku radovi na komunalnoj infrastrukturi.
U svakom slučaju strelište je perspektivno i daljnja ulaganja u njegovu modernizaciju su i te kako isplativa, jer rješava probleme s kojima se susreću postrojbe HV-a na području požeštine.
U tijeku su preinake u smislu modernizacije i opremanja poligona kako bi zadovoljio sve postavljene kriterije modernog strelišta. Entuzijazam zapovjednika Središta za obuku pješaštva brigadira Alojza Tomaševića i ostalih djelatnika je velik. Zajedno s vojnicima on nastoji osposobiti postojeći prostor da bi se lakše provodile paljbeno-taktičke zadaće.
Zbog svog prirodnog položaja, strelište je idealno za vojnu namjenu. Na taj objekat oslanjaju se sve postrojbe HV-a smještene na širem području Požege. Trenutačno su to postrojbe SzOP-a, koje tu taboruju s ročnim vojnicima te SOPS-a Požega kao najveći korisnici. Potrebno je napomenuti da se sa strelištem koriste i lokalne snage MUP-a i Ministarstva pravosuđa, a moguća je uporaba na komercijalnim načelima i svim onim korisnicima koji ispunjavaju zakonske uvjete za takve aktivnosti. Strelište ima ključno mjesto i ulogu u provedbi obuke, ponajprije za dva spomenuta središta za obuku ročnih vojnika, i to upravo zbog važnosti obuke gađanja u sklopu obuke ročnih vojnika.
Smješteno je na području općine Brestovac i udaljeno od vojarne 6200 metara. Ukupna površina iznosi 31 ha, dužina mu je 1000 m, a širina u središnjem dijelu 300 metara. Konfiguracija tla je idealna, jer je omeđeno brežuljcima koji se spajaju s Požeškom gorom. U funkciji je šest crta meta (150, 200, 250,300, 350, 400 m). Postavljena su i dva objekta za smještaj ljudi, a služe kao uredski prostori i tri za smještaj materijalno - tehničkih sredstava, te pet drvenih kućica i nadstrešnica kao skladišni prostor. Od namjenskih objekata na strelištu postoji sklonište pokazivača pogodaka, zaklon za gađanje, agregat i dr. U planu je izgradnja zapovjednog tornja, a već su u tijeku radovi na komunalnoj infrastrukturi.
U svakom slučaju strelište je perspektivno i daljnja ulaganja u njegovu modernizaciju su i te kako isplativa, jer rješava probleme s kojima se susreću postrojbe HV-a na području požeštine.
http://preglednik.arkod.hr/ARKOD-Web/#m ... 0,LPIS_900
Jos jedno vojno streliste u Dugom Selu ,ciljnicke daljine do 700m.
Uz malo pregovora i dogovora sa MORH-om vjerujem da bi se moglo koristiti i za civilne strijelce.
I jedno streliste u Varazdinu koje je bilo od vojske (7 Gardijske brigade) koje vise nije u funkciji a inace je potpuno funkcionalno.
Mislim da sad to koristi povremeno Vz policija a isto vjerujem da uz malo pregovora bi bilo dozvoljeno i civilima.
Ciljnicka daljina je 400m.
Evo jos jednog u Koprivnici,isto od vojske koje je dano civilima.
Nisam siguran u imovinsko pravne odnose tog strelista i kome pripada tocno,navodno lokalnom lovackom drustvu ali i policija dolazi na gadanja povremeno po mojim informacijama ali znam da je streliste ciljnicke daljine od 450-500m i prije ga je koristila vojska.
Jos jedno vojno streliste u Dugom Selu ,ciljnicke daljine do 700m.
Uz malo pregovora i dogovora sa MORH-om vjerujem da bi se moglo koristiti i za civilne strijelce.
I jedno streliste u Varazdinu koje je bilo od vojske (7 Gardijske brigade) koje vise nije u funkciji a inace je potpuno funkcionalno.
Mislim da sad to koristi povremeno Vz policija a isto vjerujem da uz malo pregovora bi bilo dozvoljeno i civilima.
Ciljnicka daljina je 400m.
Evo jos jednog u Koprivnici,isto od vojske koje je dano civilima.
Nisam siguran u imovinsko pravne odnose tog strelista i kome pripada tocno,navodno lokalnom lovackom drustvu ali i policija dolazi na gadanja povremeno po mojim informacijama ali znam da je streliste ciljnicke daljine od 450-500m i prije ga je koristila vojska.
Ma ima strelista koliko ti srce zeli, no ako se ne promjeni ova nakarada od zakona uskoro nece imati tko pucati na njima...
Nemoguće je Nemoguće
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

E to streliste oko pozege neznam pronaci jer su nas vozili kamionima (bio je snijeg tada), ali na ono u Puli smo isli pjesice ali ga takodjer nisam mogao pronaci na arkodu pa ako moze netko pa bih apdejtao svoje linkove. Hvalasin wrote:Nije u samoj Požegi, nego koliko me služi sjećanje, mislim da je u Novom Selu.
Evo jos jedno, koliko vidim sad je zaraslo.
Davne 1995 kad sam bio tu u vojsci to smo koristili, vise se i ne sjecam imena vojarne.
Davne 1995 kad sam bio tu u vojsci to smo koristili, vise se i ne sjecam imena vojarne.
ante12 wrote:Naletio sam na vrlo zanimljivu stranicu, http://www.arkod.hr.
Ima li ih jos po RH?
Da, to je V. Potok
- oštrostrijelac
- Poručnik

Evo i Krušljevog Sela: http://preglednik.arkod.hr/ARKOD-Web/#m ... 0,LPIS_900
Oštri
Evo linka: http://preglednik.arkod.hr/ARKOD-Web/#m ... 0,LPIS_900Mike_Torello wrote: E to streliste oko pozege neznam pronaci jer su nas vozili kamionima (bio je snijeg tada), ali na ono u Puli smo isli pjesice ali ga takodjer nisam mogao pronaci na arkodu pa ako moze netko pa bih apdejtao svoje linkove. Hvala
Zaboravio sam napisati da se link odnosi na strelište Novo Selo kod Požege.
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Da, mislim da je to TO, iako nisam vidio van iz kamiona kuda idemo, u odnosu na udaljenost od vojarne i na oblik, polozaj i okolis strelista, uvjeren sam da je rijec o tome... drugog takvog strelista u okolici Pozege nema?
naviru sjecanja =)
naviru sjecanja =)
Je, to je to. Znam jer sam od vojarne do tamo išao tri puta pješke. Sjećam se jedne hodnje po srpanjskom suncu kad su trojica pala u nesvjest. Isprva zapovjednik voda nije dao da skinemo šljemove, ali kad je ovaj treći poljubio zemlju onda se smilovao... e da, rado se sjećam nekih zgoda iz vojničkih dana.
Dotrščina, Zagreb kod policijske akademije dali je to otvoreno strelište i postoji li kontakt i od kada radi?
Orlovi lete sami. Ovce idu u stadima.
Ako se ne varam, to je policijska streljana i nije otvorena za građanstvo.
Evo još jedno. Radi se o strelištu Petnja kod Sibinja (oko 13 km zapadno od Slavonskog Broda). Strelište je polulegalno, doduše, lovci i crnobarutaši često pucaju tamo, ali isključivo uz prethodnu najavu u PU-i.
Evo još jedno. Radi se o strelištu Petnja kod Sibinja (oko 13 km zapadno od Slavonskog Broda). Strelište je polulegalno, doduše, lovci i crnobarutaši često pucaju tamo, ali isključivo uz prethodnu najavu u PU-i.
mislim da ti je najbolje javiti se mrkiju ovdje na forum - on će ti najbolje reći...bunarina wrote:Dotrščina, Zagreb kod policijske akademije dali je to otvoreno strelište i postoji li kontakt i od kada radi?
da malo oživim temu.
evo još jednog strelišta - vojno vježbalište Gakovo.
za pješačko naoružanje i automatsko tenkovsko strelište. oba su van uporabe.
tenkovsko je zatvoreno praktično nakon što je ispaljena prva granata (odbijanac u selo), a pješačko je zatvoreno nakon rata.
http://preglednik.arkod.hr/ARKOD-Web/#m ... p_sc=14285
evo još jednog strelišta - vojno vježbalište Gakovo.
za pješačko naoružanje i automatsko tenkovsko strelište. oba su van uporabe.
tenkovsko je zatvoreno praktično nakon što je ispaljena prva granata (odbijanac u selo), a pješačko je zatvoreno nakon rata.
http://preglednik.arkod.hr/ARKOD-Web/#m ... p_sc=14285