Ideje i prijedlozi za izmjene i dopune Zakona o Oruzju
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Re: Ideje i prijedlozi za izmjene i dopune Zakona o Oruzju
Mozda i hoce slati nakon nekog roka, mom starom su unaprijed slali obavijest o skorom isteku ljecnickog pred koju godinu... a ako si ovo sto se ljecnika tice u pravu
trenutno je 5. lijecnik po redu u tom DZ, samo je prvi bio nekoliko godina, ostali svi ispod godinu dana.... ako se taj trend nastavi, stari ce svako toliko morati ici prijaviti novog lijecnika, zato sam rekao da se nadam da se ta promjena ne placa...
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
- Marin Bralic
- Skupnik

Ma opcenito je to glupost teska... Na sva vrata sada pricaju po medijima kako ce doci do spajanja baza podataka, da ce drzava profunkcionirati, ...
Pa neka onda MUP spoji svoju bazu vlasnika oruzja sa bazom podataka od HZZO-a, i automatski imaju podatke za svakog vlasnika oruzja kod kojeg doktora je prijavljen.
Jos bolje, kada pacijent promijeni lijecnika, HZZO je toga svjestan istog dana, pa neka onda HZZO salje taj podatak i na mup... Mislim, ima toliko jednostavnih i 100% funkcionalih rjesenja, ali ne, nadje se ono najgluplje.
Na kraju krajeva, tvoj otac, recimo da nije neki kronicar koji je u ordinaciji svako malo... Ima pacijenata koji se godinama ne javljaju doktoru, jer nemaju potrebe. Znaci, njihov doktor se moze ne jednom, nego 10X odseliti u drugu zupaniju, drugu ordinaciju, a da pacijent toga nije ni svjestan. I kako da onda javlja mupu da mu se promijenio doktor kad to ni sam ne zna? A to da mu se doktor mijenja niti HZZO ne obavjestava pacijenta...
To su gluposti, jedino HZZO ima tocne i pravovremene podatke, dakle, on bi trebao javljati mupu...
Ovo je necija ideja koja se kao ideja cinila ok, ali je realizacija toga totalno krivo napravljena i to u praksi nece imati rezultata....
Pa neka onda MUP spoji svoju bazu vlasnika oruzja sa bazom podataka od HZZO-a, i automatski imaju podatke za svakog vlasnika oruzja kod kojeg doktora je prijavljen.
Jos bolje, kada pacijent promijeni lijecnika, HZZO je toga svjestan istog dana, pa neka onda HZZO salje taj podatak i na mup... Mislim, ima toliko jednostavnih i 100% funkcionalih rjesenja, ali ne, nadje se ono najgluplje.
Na kraju krajeva, tvoj otac, recimo da nije neki kronicar koji je u ordinaciji svako malo... Ima pacijenata koji se godinama ne javljaju doktoru, jer nemaju potrebe. Znaci, njihov doktor se moze ne jednom, nego 10X odseliti u drugu zupaniju, drugu ordinaciju, a da pacijent toga nije ni svjestan. I kako da onda javlja mupu da mu se promijenio doktor kad to ni sam ne zna? A to da mu se doktor mijenja niti HZZO ne obavjestava pacijenta...
To su gluposti, jedino HZZO ima tocne i pravovremene podatke, dakle, on bi trebao javljati mupu...
Ovo je necija ideja koja se kao ideja cinila ok, ali je realizacija toga totalno krivo napravljena i to u praksi nece imati rezultata....
Ako su baze podataka MUP-a i HZZO-a spojene onda bi svaka promjena od strane HZZO-a (tj. promjena liječnika) automatski bila vidljiva i u MUP-u. Ne treba HZZO slati MUP-u. MUP jednostavno dohvati ono što mu treba iz ove druge baze (u ovom slučaju ime liječnika). Tu ljudi nisu potrebni. Niti liječnici, a pogotovo ne mi obični ljudi jer bi nas odlazak na policiju i prijavljivanje doktora vratio 50 godina unatrag. Dobro osmišljen sustav to može raditi sam. Što žele postići s ovim još mi nije jasno. Jasno mi je samo da žele pod svaku cijenu natjerati ljude da izgube svaku volju za oružjem. S druge strane čovjeku dođe da se zapita što mu sve ovo treba kad kriminalci nemaju dozvolu za DiN, a svejedno šetaju po gradu i niti jedan zakon im nikada ništa nije mogao. Da ne kažem da svako malo netko zapuca iz ciganke koju se ne boji posjedovat dok je za nas običan puk to "oružje kategorije A" koju nikad ali baš nikad nećemo moći imati legalno, pa taman je limitirali na dva naboja... Nakaradna država i nakaradni zakoni. A mi smo si fino otvorili ovu temu na kojoj je svatko ispričao svoju želju pa me sad zanima... ima li netko da mu se želja ispunila???!! 
Kako sam ponosni registrirani vlasnik nekoliko komada oružja na CB, za koje nemam oružni list,nego
komad A4 papira na kojem sve to lijepo piše i nisam morao iči na lječnički, da li ja moram prijaviti svog lječnika? (zakon tu baš nije jasan)
komad A4 papira na kojem sve to lijepo piše i nisam morao iči na lječnički, da li ja moram prijaviti svog lječnika? (zakon tu baš nije jasan)
Ima jos jedan detalj koji ste previdili: Po novom ZOO ljecnik bi trebao PRIJAVITI ako sumnja ili ima dokaza o nolesti koja bi mogla utjecati po xyz-faktoru na vlasnika oruzja. Drugi zakon pak ZABRANJUJE ljecniku bilo kakvo iznosenje podataka o pacijentu protiv njegove volje i jos ima obavezu cuvanja ljecnicke tajne....
KRETENIZAM.
KRETENIZAM.
Nemoguće je Nemoguće
Nemojte se uznemiravati, u svakom slucaju donosenjem novog zakona vlasnici oruzja su svakako nahebali, tako nam je suđeno u ovoj nesređenoj drzavi koja jos malo kad prodamao i zadnnju tvrtku, banku i resurse prakticki biti protektorat , a upraviteljima takve drzave u velikom interesu ce biti da sto manje građana posjeduje oruzje, pa ce se "sloziti" i takvi zakoni!lex-lutor wrote:Ima jos jedan detalj koji ste previdili: Po novom ZOO ljecnik bi trebao PRIJAVITI ako sumnja ili ima dokaza o nolesti koja bi mogla utjecati po xyz-faktoru na vlasnika oruzja. Drugi zakon pak ZABRANJUJE ljecniku bilo kakvo iznosenje podataka o pacijentu protiv njegove volje i jos ima obavezu cuvanja ljecnicke tajne....
KRETENIZAM.
Nije ni cudo, ja cu ti dati djelomican odgovor na ovo:
Tko je od nas ovjde IKADA napisao prituzbu sa konkretnim stavkama u MUP-RH, SABOR, HSS, HLS ili ogranizirao na nivou klubova i udruga cirkularno pismo sa navedenim problemima. Evo sada imamo dovoljno materijala i pametnih ideja u samo ovoj rublici, ako to sve slozimo u jedan dopis koji ima smisla te ukljucimo SVE sportske i lovacke udruge da potpisu i nadopune moguce propuste siguran sam da se ZAKONODAVAC ne moze oglusiti i ignorirati takav pokusaj.
Tko je od nas ovjde IKADA napisao prituzbu sa konkretnim stavkama u MUP-RH, SABOR, HSS, HLS ili ogranizirao na nivou klubova i udruga cirkularno pismo sa navedenim problemima. Evo sada imamo dovoljno materijala i pametnih ideja u samo ovoj rublici, ako to sve slozimo u jedan dopis koji ima smisla te ukljucimo SVE sportske i lovacke udruge da potpisu i nadopune moguce propuste siguran sam da se ZAKONODAVAC ne moze oglusiti i ignorirati takav pokusaj.
Nemoguće je Nemoguće
Jesu, lovci su pisali, puno puta, nešto je uspilo, nešto nije, ali reakcija je bilo...
I mi ode imamo ideja, slažen se, ali raznih, čak i kontroverznih, ne slažemo se svi sa svime. Teško bi bilo napisati dopis koji bi svi, ili bar većina, potpisali bez komentara, nije to jednostavno, pogotovo kad znamo da ma koliki trud uložili i ma koliko to bilo smisleno, nema garancija da će se to poslušati i uzeti u obzir.
I mi ode imamo ideja, slažen se, ali raznih, čak i kontroverznih, ne slažemo se svi sa svime. Teško bi bilo napisati dopis koji bi svi, ili bar većina, potpisali bez komentara, nije to jednostavno, pogotovo kad znamo da ma koliki trud uložili i ma koliko to bilo smisleno, nema garancija da će se to poslušati i uzeti u obzir.
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.
Demokracija je zajebana prica, daje privid sudjelovanja u vlasti...hahahahahlex-lutor wrote:....I mi ode imamo ideja, slažen se, ali raznih, čak i kontroverznih, ne slažemo se svi sa svime. Teško bi bilo napisati dopis koji bi svi, ili bar većina, potpisali bez komentara, nije to jednostavno, pogotovo kad znamo da ma koliki trud uložili i ma koliko to bilo smisleno, nema garancija da će se to poslušati i uzeti u obzir.
Uglavnom bez probe nema ni rezulatata, ali u ovoj grani kao i u svakoj drugoj problem je stav "brigo moja predji na drugoga" Ljudi koji donose zakone 1-Nisu strucni, 2-Nisu prakticni, 3-Nisu dovoljno informirani i ono po meni NAJGORE je to sto kada im nedostaju ove 3 cinjenice rade gluposti sa vidljivim posljedicama, ovako ozbiljan zakon NE MOZE se raditi po hitnom postupku, sam taj cin vec dovoljno govori o nepoznavanju materije.
Nemoguće je Nemoguće
stavio sam u privitku pročišćeni tekst novog zakona o oružju, skinuto s www.zakon.hr
- Attachments
-
- Zakon_o_oruzju.doc
- Zakon o oružju NN 59/12
- (323.5 KiB) Downloaded 58 times
Nije bas dobro prociscen, clanak 66, stavak 3 je jos tamo.
da ali nema stavka 2.
Proizvodnjom streljiva mogu se baviti trgovačka društva i obrti pod uvjetima utvrđenim propisima o proizvodnji eksplozivnih tvari.
Proizvodnjom streljiva mogu se baviti trgovačka društva i obrti pod uvjetima utvrđenim propisima o proizvodnji eksplozivnih tvari.
Danas sam odvojio vremena i pročitao cijeli Zakon o Oružju.
I primjetio sam jednu zanimljivost vezanu uz članak 80.
Komentari ?
I primjetio sam jednu zanimljivost vezanu uz članak 80.
Dakle ako se držimo zakona, streljaštvom vatrenim oružjem se smijemo baviti do 21. godine uz prisustvo trenera i ako se nakon toga ne odlučimo nabaviti vatreno oružje kojim pucamo na streljani (ili slično dakle užljebljeno ili glako dugo oružje ili kratko oružje) onda gubimo mogučnost bavljenja streljaštvom vatrenim oružjem jer zakon ne navodi da moram biti osposobljen za rukovanje vatrenim oružjem već da moram biti ovlašten posjedovati takvo oružje...Članak 80.
Vatrenim oružjem na civilnim strelištima smiju gađati samo fizičke osobe koje su prema zakonu ovlaštene posjedovati takvo oružje.
Iznimno, vatrenim oružjem na civilnom strelištu smiju gađati osobe do 21. godine života i maloljetnici ako se aktivno bave športskim streljaštvom pod nadzorom trenera koji ispunjava opće i posebne uvjete iz članka 10. ovoga Zakona i uvjete propisane posebnim propisom o športu.
Oružjem i streljivom na civilnim strelištima ne smiju rukovati niti neposredno upravljati civilnim strelištem osobe koje ne ispunjavaju opće i posebne uvjete iz članka 10. ovoga Zakona.
Komentari ?
mene zanima sljedeće.
ukoliko dobijem dozvolu za držanje, to znači da se oružje mora čuvati u mjestu prebivališta.
ja prebivalište imam u jednom gradu, a boravište u drugom (tamo sam i član streljačkog kluba)
mene zanima smijem li ja sukladno zakonu to oružje prenijeti do streljane i smije li ono biti kod mene u mjestu boravišta?
ukoliko dobijem dozvolu za držanje, to znači da se oružje mora čuvati u mjestu prebivališta.
ja prebivalište imam u jednom gradu, a boravište u drugom (tamo sam i član streljačkog kluba)
mene zanima smijem li ja sukladno zakonu to oružje prenijeti do streljane i smije li ono biti kod mene u mjestu boravišta?
Baš sam to pitanje postavio u pp u Zagrebu jer imam istu situlaciju , odgovor je bio da može , ali mora se potpisati izjava gdje se oružje bude držalo oni to uruđbiraju i stave u dosije(takav odgovor sam dobio u petrinjskoj). U mojoj PP isto tako dozvoljavaju i upoznati su s time također nema nikakvih problema dok se oružje drži u skladu sa zakonom.
Svakako pitaj u svojoj P.P. jer su oni nadležni za tvoje oružje
Svakako pitaj u svojoj P.P. jer su oni nadležni za tvoje oružje
zanimljivo. definitivno ću se raspitati o tome ako dobijem dozvolu (nadam se krajem mjeseca)
Smatram da bi se svi ljubitelji oružja trebali udružiti i organizirati GUN Pride te se izboriti se za nasa prava, jer ako se moze organizirati Gay Pride, zašto nebi GUN Pride. Država i MUP u ovom slučaju nebi trošili državni proračun na čuvanje sudionika GUN Pridea.

Ovo je stvarno dobra inicijativa potpuno se slažem, a vjerujem da nas ima.gunman wrote:Smatram da bi se svi ljubitelji oružja trebali udružiti i organizirati GUN Pride te se izboriti se za nasa prava, jer ako se moze organizirati Gay Pride, zašto nebi GUN Pride. Država i MUP u ovom slučaju nebi trošili državni proračun na čuvanje sudionika GUN Pridea.![]()
![]()
- hacklordsniper
- Desetnik

Hahah, svaka čast, dobra...gunman wrote:Država i MUP u ovom slučaju nebi trošili državni proračun na čuvanje sudionika GUN Pridea.
Shoot
Eat
Sleep
Repeat!
Eat
Sleep
Repeat!
Zaboravio si reći i da smo mi socijalo osjetljiviji pa ne bi potrošili 2 milijuna kuna na plaćanje plavcima da nas zaštite. Svatko oružje sa sobom i ne tribaš se bojat da ćeš dobit svježe posađenu biljku u glavu (ako si baš loše sriće i pitar skupa sa biljkom).gunman wrote:Smatram da bi se svi ljubitelji oružja trebali udružiti i organizirati GUN Pride te se izboriti se za nasa prava, jer ako se moze organizirati Gay Pride, zašto nebi GUN Pride. Država i MUP u ovom slučaju nebi trošili državni proračun na čuvanje sudionika GUN Pridea.![]()
![]()