223 ili 22-250????
Re: 223 ili 22-250????
Prijatelju šile govorio sam o balistiki ako je upucana na 100m(ili 200m) 0 onda na 300m pad zrna-8cm molim te ispravi me ako sam u krivu jer tako mi je prijatelj rekao, navodno ima jako mali pad zrna jer je jako punjenje i lagano zrno.
http://www.norma.cc/sv/Produkter/Jakt/2 ... Helmantel/
prostudiraj kad budeš imao vremena
prostudiraj kad budeš imao vremena
Hvala Šile, puno mi je pomoglo i radi usporedbe sa drugim kalibrima, mlim te reci mi kakvo je tvoje mišljenje?
ako si več tvrdo odlučio uzeti nešto iz te grupe kalibara moj savjet je da uzmeš 223 i ne crvenu zastavu.... to su utopijske puške i šta god da joj napraviš nema sreče s njom...
Šile, uz sve dužno poštovanje, tu se nebi sližija s tobon. Ja iman Interarms MarkX 223 FFB (inačica CZ Mod.85) već 25 godina. Od svih ostalih pušaka, medju kojima su Manlicher, Browning i Benelli, s njon san ima najbolje pogotke, a koštala je petinu od bilo koje druge. Još je u odličnom stanju, izgleda ka iz dućana. Je da je CZ, jebiga, ali super san zadovoljan.
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.
prika ja poštujem i drago mi je što si zadovoljan sa svojom puškom...Hawk wrote:Šile, uz sve dužno poštovanje, tu se nebi sližija s tobon. Ja iman Interarms MarkX 223 FFB (inačica CZ Mod.85) već 25 godina. Od svih ostalih pušaka, medju kojima su Manlicher, Browning i Benelli, s njon san ima najbolje pogotke, a koštala je petinu od bilo koje druge. Još je u odličnom stanju, izgleda ka iz dućana. Je da je CZ, jebiga, ali super san zadovoljan.
ja sam pred par godina bio zaludio u jednom momentu za cal.22-250 i kao opčinjen sam odlučio i uzeti ga... iskrsla je jedna prelijepa potpuno nova puška interarms mark x virginija... bilo je i još masa kojekakvih drugih englesko-američkih oznaka na njoj... proizvedena u 6.mjesecu 90. godine... pošaljem čovjeku nabavnu da riješi papire i uzmem ja nju... međutim kad sam rastavio pušku...drvo iznutra radio neki šegrt i obrada katastrofa... odradim ja ležište cijevi na zadovoljavajuči način i naravno sa lijepim urednim zazorom između drveta i cijevi
zatvarač i izvlakač-poluzavršen proizvod....klizne površine zatvarača-sve samo ne obrađeno.... sve ugladim i ispoliram... spremnik streljiva u glavi kao i sama glava puške na razini m48... okidački sklop koji je deklariran kao podešavajuči je nemoguče ugoditi da bar donekle liči na nešto pristojno i tu krečem u nemoguču misiju dorade istoga...na kraju-uzmem rusanov podesivi okidač pa ga uštimam u pušku i drvo uz obaveznu doradu na čeliku i drvetu... kad sam taj problem riješio i bio samo donekle zadovoljan okidanjem pojavi se neminovni problem sa montažom optike zbog neshvatljivog reljefnog oblika glave puške gdje treba sjesti stražnja baza tj.pločica... pošaljem pušku kod rusana i ljudi stvarno odrade viver pločice vrhunski i namontiram ja i odličnu streljačku optiku na nju-leupold 6,5-20x50... juriš na strelište... ubacim probni metak za pronači prvu rupu na papiru i buč... ponavljam hitac gađajuči u istu orijentir točku bez obzira na predhodni pogodak-rupa ni blizu prvoj... također i treči metak odlazi na treče bezvezno mjesto... totalno razočaranje pa nastavljam danima sa potragom za podobnim streljivom za tu pušku... PROBAO SAM SVE STRELJIVO ŠTO JE BILO U TRGOVINAMA U ŠIROJ OKOLINI...i uvijek isto dok nisam skužio u čemu je problem..... Šta misliš u čemu je bio problem rasturanja pogodaka nove puške mini mauzer m85 inerarms mark x...... cal.22-250 ?
Pa ne znan Šile, ali volija bi čuti.šile wrote: Šta misliš u čemu je bio problem rasturanja pogodaka nove puške mini mauzer m85 inerarms mark x...... cal.22-250 ?
Nisan nikad ni ima u ruci Interarms MarkX u kalibru 22-250. Čak nisan ni vidija tu pušku u Mini Mauser izvedbi.
Ja san priča o 223 Rem. Negdi san već prije spomenija, ima san i ja problem s novon puškon, nije mi opalila pri jako niskoj temperaturi. Rastavija san zatvarač i skužija da se radilo o premalo lufta oko udarne igle, ispolira san iglu, sam, bez puškara i nikad se to više nije dogodilo. E sad, kad uzmen u obzir koliko san tu pušku platija u dućanu, (ni dobru praćku za te pare nebi bija moga kupiti) to nisan smatra za veliki problem.
Hawk, ima Mini Mauser 22-250 i to u popriličnom broju .
Što se tiče lova srneće sa njim znam neke koji se kunu u
njega , ja ga osobno nevolim jer što sam vidio djeluje mi prebrutalno .
Tko voli vom Hoffe kalibre , kojekakve Super expres, ultra magnum ...
mislim da će mu se svidjeti .
Na divljači otprilike izgleda ovako .
Ako nije primjereno , obrišite .
http://www.youtube.com/watch?v=gFgfIbe73hM
Što se tiče lova srneće sa njim znam neke koji se kunu u
njega , ja ga osobno nevolim jer što sam vidio djeluje mi prebrutalno .
Tko voli vom Hoffe kalibre , kojekakve Super expres, ultra magnum ...
mislim da će mu se svidjeti .
Na divljači otprilike izgleda ovako .
Ako nije primjereno , obrišite .
http://www.youtube.com/watch?v=gFgfIbe73hM
Pa ne znan Šile, ali volija bi čuti.
Nisan nikad ni ima u ruci Interarms MarkX u kalibru 22-250. Čak nisan ni vidija tu pušku u Mini Mauser izvedbi.
problem na mini mauzer m 85 je u loše izrađenom kučištu glave puške u prostoru spremnika streljiva zato što su dvije bočne pruge koje zadržavaju streljivo u spremniku predugačke u odnosu na duljinu čahure i njihove dolnje staze su paralelne sa osi zatvarača tako da za posljedicu imamo prilikom repetiranja znatan udarac vrha zrna u podiznu rampu koja usmjerava metak ka ležištu... da bi se čahura izvukla iz zagrljaja onih staza iznad sebe potrebno je zatvaračem gurati zrno preko te usmjerivačke rampe i savladati otpor koji se pri tom tjesnom kontaktu sa zrnom pojavljuje... za posljedicu imamo oštečen vrh zrna i pomaknuto zrno iz centralne osi u odnosu na čahuru....da se zbog toga ne bi moralo svaki metak ručno ubacivati u ležište za riješenje ovog problema potrebno je dorađivanje čitavog prostora iznad metka u magacinu te dorađivanje kuta usmjerivačke rampe a obzirom da se jako blizu iza te rampe nalazi utor za bradavicu zatvarača raspršile su se i moje utopijske ideje o pokušaju pravljenja puške od tog poluproizvoda !
netko če sad repetirati m 85 22-250 i izvaditi metak pa če reči kako je oštečenje vrha zrna malo a necentričnost neče ni skužiti tako da če moje loše iskustvo negirati iz nekih sebi objašnjvih razloga a neče se zapitati što se balistički događa sa debalansiranm zrnom iznimno velike brzine i male težine...
22-250 je lijep kalibar za pucanje u uvijetima bez imalo vjetra i ikakvih prepreka .
problem na mini mauzer m 85 je u loše izrađenom kučištu glave puške u prostoru spremnika streljiva zato što su dvije bočne pruge koje zadržavaju streljivo u spremniku predugačke u odnosu na duljinu čahure i njihove dolnje staze su paralelne sa osi zatvarača tako da za posljedicu imamo prilikom repetiranja znatan udarac vrha zrna u podiznu rampu koja usmjerava metak ka ležištu... da bi se čahura izvukla iz zagrljaja onih staza iznad sebe potrebno je zatvaračem gurati zrno preko te usmjerivačke rampe i savladati otpor koji se pri tom tjesnom kontaktu sa zrnom pojavljuje... za posljedicu imamo oštečen vrh zrna i pomaknuto zrno iz centralne osi u odnosu na čahuru....da se zbog toga ne bi moralo svaki metak ručno ubacivati u ležište za riješenje ovog problema potrebno je dorađivanje čitavog prostora iznad metka u magacinu te dorađivanje kuta usmjerivačke rampe a obzirom da se jako blizu iza te rampe nalazi utor za bradavicu zatvarača raspršile su se i moje utopijske ideje o pokušaju pravljenja puške od tog poluproizvoda !
netko če sad repetirati m 85 22-250 i izvaditi metak pa če reči kako je oštečenje vrha zrna malo a necentričnost neče ni skužiti tako da če moje loše iskustvo negirati iz nekih sebi objašnjvih razloga a neče se zapitati što se balistički događa sa debalansiranm zrnom iznimno velike brzine i male težine...
22-250 je lijep kalibar za pucanje u uvijetima bez imalo vjetra i ikakvih prepreka .
Hvala na objašnjenju. Sve razumin.šile wrote: problem na mini mauzer m 85 je u loše izrađenom kučištu glave puške u prostoru spremnika streljiva zato što su dvije bočne pruge koje zadržavaju streljivo u spremniku predugačke u odnosu na duljinu čahure i njihove dolnje staze su paralelne sa osi zatvarača tako da za posljedicu imamo prilikom repetiranja znatan udarac vrha zrna u podiznu rampu koja usmjerava metak ka ležištu... da bi se čahura izvukla iz zagrljaja onih staza iznad sebe potrebno je zatvaračem gurati zrno preko te usmjerivačke rampe i savladati otpor koji se pri tom tjesnom kontaktu sa zrnom pojavljuje... za posljedicu imamo oštečen vrh zrna i pomaknuto zrno iz centralne osi u odnosu na čahuru.....
Oštećenja na vrhu zrna su jako loša, pogotovo za to zrno, a pomicanje zrna iz osi čahure i ne mora biti krucijalno, jer se metak uguran u cijev vrati u os.
Tih problema ja na MarkX (MM) 223 nisan ima, a 22-250 koji san ja ima bija je M70, klasični Mauzer sa kočnicom na zatvaraču, pa ni tu nije bilo problema. Po tome ispada da Mini Mauser zatvarač i sklop nije dobro riješenje za 22-250, a isto tako san mišljenja da cijev od 51 cm nije dovoljno dugačka za 22-250, mislin da 60 cm cijev tom kalibru bolje odgovara.
Hvala ljudi na savjetima, ja sam našao čz-527 skoru novo i u dobrom stanju sa cijevi 60cm,kalibar 223rem, i je puno skuplja od neke rabljene 223 intermax ali mislim da kad se jedamput kupuje bolje je ovo, mada sam osobno probao 223 intermarx i jako lijepo leži, ali te puške su dosta stare i jako teško je nači je sa odličnom cijevi, sve što sam gledao cijevi su malo nagrižene tako da ipak mislim da ču uzeti čz-527, e sad ima još jedan zanimljiv kalibar 6,5x57 ali je cijena daleko veča, ok i puška je sa belerovom cijevi potpuno nova, kratki hod okidača i udarne igle, više za streljaštvo ali mi je nekako iznad mojeg dozvoljenog buđeta planiranog za ovo ali i o njoj valja razmisliti, ja osobno imam 3006 zastavu za englesku tržište i nemam što reči protiv nje.Eto javim vam konkretno kad puška bude kod mene jer mogu odlučiti i na kraju uzeti 243 ili 6.5x57 ali sve vuče na 223, čak mi je kolega puškar preporučio 223 intermarx ili 6.5x57 ali nekako sam zagrijani za Čz-527 i idem je isprobati na streljanu ako je sve ok ide samnom doma mislim da neču pogrješiti u izboru.
točno tako... kratka akcija minimauzera nije prihvatljiva za 22-250 a također ni kratka cijev 51 cm sa korakom uvijanja 1:14 nije za taj kalibar...
Evo kupljena nova ČZ-527, montirana optika i upucana, mogu reči da sam isprobao dosta vrsta streljiva i da sa belotom postiže dobre rezultate skoro metak u metak na 80 m i odlična grupa, ppu je nešto malo lošili ali prolazi, sad preostaje samo puno vježbe i izbor metaka za lov i za streljaštvo.Hvala svima na savjetima i pomoči.Isprobavati ču još ostalu vrstu metaka i pucanje na veče daljine pa se javim sa rezultatima..