Čišćenje cijevi

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Re: Čišćenje cijevi

Post by lex-lutor » 07 Oct 2012, 19:38

Na zalost kod nas je informiranost po pitanju svega uz oruzje na jako niskom nivou, mnogi jos nisu stigli danje od Drnca. Ne mogu sada naci strani clanak o testiranju sredstava iz te kategorije ali znam da je toliko hvaljeni Balistol zavrsio negdje na 14 mjestu dok je Brunox bio medju prva 3. Penetracija i sposobnost ciscenja Brunoxa je svjetlosnu godinu ispred Balistola, no svakom slucaju ni jedno oruzje se nece ocistiti samo kao sto ni naslage tombaka i garezi nece bez mehanickog rada biti uklonjene ma koliko mi sanjali o tome....
Nemoguće je Nemoguće

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 10 Oct 2012, 19:22

Odlican test =) tako jednostavan a nikome do sada jos nije pao na pamet, ima jos par sprejeva koje nebi bilo lose isprobati paralelno sa ovima, sveprisutni WD40, Wurth HSS200 i slicno...
:A28:
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

Deki
Razvodnik
Razvodnik

Post by Deki » 11 Oct 2012, 07:59

Šta je s sprejem ZOK 40...kakav je on za čišćenje oružja?

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 11 Oct 2012, 20:05

Cuo sam za to, neki ga hvale, no to uzimam sa rezervom, samo ime koje podsjeca na WD40 ne uljeva povjerenje (di je tu uopce originalnost?), cuo sam da ga ima za kupiti na benzinskim postajama, mozda je to cak i nas proizvod no nisam siguran... trebalo bi probati.
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

Aguila
Desetnik
Desetnik

Post by Aguila » 11 Oct 2012, 20:36

Mike_Torello wrote: mozda je to cak i nas proizvod no nisam siguran... trebalo bi probati.
http://www.ivasim.hr/proizvodi/autokozmetika

Berto
Narednik
Narednik

Post by Berto » 14 Oct 2012, 23:46

Deki wrote:Šta je s sprejem ZOK 40...kakav je on za čišćenje oružja?
Ja sam po preporuci uzeo ima ih na INI(25,99kn 200ml) cini mi se dosta ok, ostavlja fini premaz koji je dugotrajan odlićan za dužu pohranu oružja(ni sličan WD40).

Mirotvorac_99
Pozornik
Pozornik

Post by Mirotvorac_99 » 20 Oct 2013, 21:43

Može li mi netko reći nešto o kantici ovog ulja koje koristim a koje je očito već starije.
Također ima li tko iskustva sa Ininim ASOL-U kojeg sam kupio još prije ali nisam puno koristio.
2013-10-20 21.23.48.jpg
2013-10-20 21.26.56.jpg

dive37
Razvodnik
Razvodnik

Post by dive37 » 20 Oct 2013, 23:03

Koristim wd-40 za čišćenje,a zok 40 za podmazivanje,ovisno o korištenju i milfoam forrest ili robla solo mil bore cleaner,moje mišljenje:wd bolje čisti,zok bolje podmazuje i štiti,ballistol isto koristim,sličniji je zok-u i sve ok osim normalno m76 koju moram nakon korištenja čistiti nekoliko puta(dana) :cry:

dejandlesk
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by dejandlesk » 21 Oct 2013, 20:16

Iz vlastitog iskustva, dalje od WD-a. Priča izgleda ovako: Puška M-48 nekoliko dana pucketanja na streljani. Dolaze neki poslovi i neće se pucati neko vrijeme. Generalno cijelopopodnevno čišćenje i u nedostatku Balistol-a podmazivanje cijevi s WD-om. Nakon nekoliko dana, bacim pogled kroz cijev i oduševljen sam rezultatom, cijev sjaji ko.... Prolazi nekoliko dana, a cijev i dalje sjaji. Gurnem krpicu, nema nikakvih tragova, krpica izlazi čista, a cijev blista. Prolazi vrijeme, a ja uvjeren da sam otkrio ameriku u vezi s WD-om. Dolazi i dan da se opet ode malo plinkati na streljanu. Treba odmastiti cijev, ali WD se osušio. Kako očistiti osušeni WD, jednostavno umočiti krpicu u nitro razređivač i očistiti cijev. Nakon toga šok, cijev je puna rupica, ko da je pjeskarena iznutra. Čistim novom krpicom, no situacija se ne popravlja, mastim krpicu, a ona iz cijevi izlazi rđava. Još nisam ni svjestan koje sam sranje napravio, i odlazim na streljanu. Nakon toga počinju ozbiljnije nevolje, nema više rezultata, cijev se grije ko luda i ničim se ne može očistiti. Čistim, podmazujem, a krpice izlaze crne. Slijedeći dan krpica opet izlazi crna. Počinjem shvaćati gorku istinu da sam upropastio cijev. WD je stvorio zaštitni film u cijevi koji se osušio i onemogučio da vidim proces koji se u cijevi ispod njega odvijao. Sad cijev čistim i podmazujem svaki drugi dan u nadi da ću zaustaviti daljnje propadanje. Znam da nije neka materijalna šteta, ali pušku sam naslijedio i ima priličnu emocionalnu vrijednost. Moj otac, čistio ju je običnim strojnim uljem i uspio održati mnogo godina, a ja sam je uspio uništiti u par mjeseci. Stoga dečki, bolje koristite obično motorno ulje nego neku kemiju za koju niste sigurni što će vam uraditi.
Pozdrav

Iggy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Iggy » 21 Oct 2013, 22:45

Mislim da sam ovo već negdje pisao ali evo:

-cijev treba čistiti i čuvati jer ako je prljavu držiš u ormaru nakon nekog vremena imaš k...c.
-vojno streljivo je agresivno zbog živinog fulminata u kapislama i ne trpi odgodu čišćenja
-pucao jedan ili 100 metaka-pušku očistim.
Kako je najlakše i najučinkovitije??

Cijev nauljim Asolom S, Drnčem, ZOK-om, za nevolju i WD i ostavim da stoji. Sat, dva, pola sata... nije bitno, neka malo "radi". Zatim uzmem plastificiranu šipku i mesinganu četkicu koju provučem desetak puta. Nakon toga i dalje ribam četkicom i u ležište špricam sprej za čišćenje kočnica, karburatora ili nitro razrijeđivač ako nemam ovo drugo. Lagano nalijevam i ribam dok iz cijevi ne počne izlaziti čista tekućina. Zatim krpom posušim i opet dobro nauljim. Zatim provučem još dvije krpice, s time da druga izađe potpuno čista. Zaštitim ZOK-om ili Asolom U. Može i neko drugo sredstvo koje ostavlja fin sloj. (WD ne jer ne valja za to, dobar je za čišćenje). Roblu solo mill i slične kemije za otapanje naslaga koristim jednom godišnje, ovisno o količini ispucanog streljiva,natopim krpu i provučem koji put,nakon par minuta očistim.

Malo o sredstvima:
Asol S - za čišćenje i zaštitu, ali ne za neki baš dug period, prvenstvena namjena mu je čišćenje.ž
Asol U- podmazivanje i zaštita, ukratko odličan domaći proizvod. Dobro očišćenu cijev koja se njime naulji par mjeseci ne treba ni gledati.
ZOK 40- dobro čisti i štiti, ostavlja sloj i ne hlapi kao WD. Ne nagriza metal, nije skup i radi odlično.

Drugo ništa ne koristim niti je potrebno.

Mirotvorac_99
Pozornik
Pozornik

Post by Mirotvorac_99 » 22 Oct 2013, 03:01

Evo i mog iskustva:
ono što sam naučio s vremenom je da cijev našpricam BALISTOLOM (Sinolom) odmah na strelištu, dok je po mogućnosti cijev topla a zatim je okrenem naopako da se višak ocijedi. Ovako je držim i po par sati jer ne možeš najčešće odmah da obaviš čišćenje po povratku.
Drugo što sam naučio ( a to sam se prije grozio) je da cijev dobro isperem i čistim vrućom vodom i nekim deterdžentom za suđe, a može i opal pasta sa zrncima jer tada je efekt bolji, osim toga dobra je za odmašćivanje. Koristim najlonsku četkicu i plastičnu šipku, a po potrebi i količini zaprljanosti znam donijeti novu vrelu vodu i opet pastu ako mi se prva ohladi. Dok god čistim sigurno neće doći do rđanja a nakon jedno pola sata-sat dobrog znojenja slijedi ispiranje ćistom vrelom vodom pa sušenje fenom za kosu ili ako je u blizini neka peć pa je ostaviti ne da se užari već da bude dovoljno topla kako bi došlo do isparavanja vode.
E sad tek slijedi tretman Hope No.9 a nedavno sam uzeo i crnu bočicu nekog sredstva (nije pored mene pa da ne izmišljam) ali nešto je jače jer navodno skida bakar i olovo pa ću da i ovo probam prvi puta. Što se tiče Hope No.9 nakon ribanja sa namočenom krpicom ostavljam ga 15 - 30 min u cijevi pa provlačenje suvom krpicom. Nakon toga u jednom navratu nakon posušivanja znam proći i mesinganom četkicom ali kod nje je problem što ona ostavlja prljav trag u cijevi prilikom trenja pa smatram da s njom treba svega 10-etak puta proći a onda njene zaostatke pokupiti opet namočenim Hope No.9 i opet tako ostaviti 30 min. Ovaj proces ponavljam nekoliko puta sve do gotovo čiste cijevi, našpricam je ovlaš BALISTOLOM a zatim ju ostavljam do sutra-preksutra radi okluzije, pa tek onda pristupam konačnom čišćenju i ne odustajem dok ne bude skroz čista sa suhim čistim krpicama koje izlaze.
Bitno je napomenuti da sam od špage za čišćenje eto odustao jer sam o njoj pročitao dosta negativnih stvari, već koristim isključivo plastične šipke. Također i izbor krpica je bitan, biram one pamučne, ako imam priliku improviziram ih od starog donjeg veša jer mislim da su te najnježnije.
Nakon čišćenja cijev nauljim ono kanticom ulja što sam gore ostavio sliku i to je to sigurno na par mjeseci. Smatram da je BALISTOL ili Sinol dosta nepostojan jer izhlape i ne zadržavaju se na duže vremena kako primjećujem pa je ipak bolje koristiti prava i gušća ulja koja nisu u spreju.
Za kraj, pranje u vrućoj vodi uštedjelo mi je dosta vremena a mislim da je i krajnji rezultat dosta bolji.

Iggy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Iggy » 22 Oct 2013, 08:41

Prijatelju slomi ti Boga u sebi, ne kažem da nije pravi posao ali je nepotrebno. Ovo što ja radim je zapravo 10 min. posla sve.

mirkof
Razvodnik
Razvodnik

Post by mirkof » 22 Oct 2013, 10:33

Gdje nabavljate Asol-S i Asol-U? Ja ga nigdje ne uspjevam naći...

sjekira
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by sjekira » 22 Oct 2013, 11:31

Iggy wrote:Prijatelju slomi ti Boga u sebi, ne kažem da nije pravi posao ali je nepotrebno. Ovo što ja radim je zapravo 10 min. posla sve.
Upravo tako... odeš slijedeći put na streljanu i prvim hitcem poništiš par sati ulupanih u čišćenje.
Ne treba robovati, to je alat. Svoj HS čistim jednom godišnje.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 22 Oct 2013, 11:34

@ Mirotvroac:
Temeljito jest, ali:

Koliko ucestalo provodis taj postupak?
Svaki put, nakon makar jednog ispaljenog metka?
Jednom tjedno?
Jednom mjesecno?
Dva put godisnje?
Jednom godisnje?
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Iggy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Iggy » 22 Oct 2013, 11:42

Asol U i S ima u nekoj Ininoj trgovini u ZG, na malo se ne može kupiti po postajama. Udruga recimo može naručiti paket najmanje, dostave do željene benziske. Cijena je više nego dobra, oko 35 kn litar.

zhrvoje
Skupnik
Skupnik

Post by zhrvoje » 22 Oct 2013, 16:08

Ako netko zna, molim da napise gdje tocno ima za kupiti Asol S i Asol U.
Hvala unaprijed!
Hunting is getting as close as you can, shooting is getting as far away as possible.
https://youtube.com/channel/UCnDcMjnFpvRMCtlVHqFqUVQ

Iggy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Iggy » 22 Oct 2013, 18:16

Radnička 175 u ZG, znam da je bilo rasprave o tome na nekom forumu. Ako nađeš pošalji i meni po litru jednog i drugog.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 22 Oct 2013, 18:56

Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Mirotvorac_99
Pozornik
Pozornik

Post by Mirotvorac_99 » 22 Oct 2013, 20:46

Iggy wrote:Prijatelju slomi ti Boga u sebi, ne kažem da nije pravi posao ali je nepotrebno. Ovo što ja radim je zapravo 10 min. posla sve.
@iggy, postupak koji sam opisao je onaj koji prakticiram sa dugom cijevi jer koristim korozivno streljivo. Nemam bas para da radim to povrsno a inace uzivam kako u pucanju tako i u ciscenju. Pogotovo jer ne pucam cesto a zelim da ostane bolje ili barem isto od onog kako sam zatekao. Pa i pistolj je barem po meni potrebno duze cistiti od 10 min. Ali sve opet ovisi o ucestalosti koristenja, streljivu, slobodnom vremenu i na kraju samom tebi kako se odnosis prema oruzju

Post Reply