Crni barut
Moderator: BoB
Crni barut
Zanima me ima li ovdje ljubitelja oruzja na crni barut? Pri tome ne mislim na kuburase iz Zagorja
Dakle, tu podrazumijevam replike (i originale, kome nije zao) revolvera, pistolja i pusaka koje se pune na usta cijevi (ili bubnja). Ona oruzja koja su samo na crni barut ali koriste metalne cahure ne racunam. Papirnate cahure prolaze.
Poznajem samo jos dvojicu ljudi iz Zagreba kojima je to primarna grana streljastva. Meni osobno to je puno draza zanimacija od klasicnog "nitro" oruzja. Mislim, lijepo je kad u CZ-75 napunim 15 metaka i to ispucam u 5 sekundi, ali puno vise uzivam u 5 minuta punjenja 6 kugli u Colt Navy 1851 te u muklim pucnjevima i oblacima bijelog dima koji smrdi po trulim jajima
. Covjek istodobno ima i reloading i pucanje u jednom. Osim toga, i jeftino je. Kila crnog baruta je 145 kn (neki dan kupio u Velikoj Gorici), 100 komada kapisli nekih 30 kn, a olovo je prakticki badava, samo treba izliti kugle. Sveukupno jedan hitac iz Colta kosta me nekih 40 lipa. U 15 godina sam iz njega ispalio nekih 5000 metaka. Da se radilo o recimo 9 mm, to bi vec bio lijep novac koji je otisao u dim.
Po novom zakonu takvo oruzje ne zahtjeva dozvolu, vec samo prijavu, tako da je i to velika prednost.
Ako ima jos istomisljenika, mozemo organizirati "Cowboy action shooting"
Hrvoje
Dakle, tu podrazumijevam replike (i originale, kome nije zao) revolvera, pistolja i pusaka koje se pune na usta cijevi (ili bubnja). Ona oruzja koja su samo na crni barut ali koriste metalne cahure ne racunam. Papirnate cahure prolaze.
Poznajem samo jos dvojicu ljudi iz Zagreba kojima je to primarna grana streljastva. Meni osobno to je puno draza zanimacija od klasicnog "nitro" oruzja. Mislim, lijepo je kad u CZ-75 napunim 15 metaka i to ispucam u 5 sekundi, ali puno vise uzivam u 5 minuta punjenja 6 kugli u Colt Navy 1851 te u muklim pucnjevima i oblacima bijelog dima koji smrdi po trulim jajima
Po novom zakonu takvo oruzje ne zahtjeva dozvolu, vec samo prijavu, tako da je i to velika prednost.
Ako ima jos istomisljenika, mozemo organizirati "Cowboy action shooting"
Hrvoje
Re: Crni barut
A jel može revolver na crni barut sa F 43.1.
. Pošto sam se morao odreći i lova i 0,22 Berette,a rado bi malo
puckao.
puckao.
Za one koji neznaju: prvo natjecanje u Cowboy shootingu u Hrvatskoj održano je 28.10.2005. godine.
Samo, i u tom sportu ima kategorija, oni koji pucaju sa revolverima koji se pune barutom, kapislama i kuglama, oni koji pucaju iz revolvera na jedinstveni metak itsl. Probao sam, lijepo je, ali osobno preferiram revolvere na jedinstveni metak. Stvar ukusa i osobnog gušta, naravno, tko voli nabijati barut i kugle, svaka čast. Ali, u tom sportu treba najmanje dva revolvera, sačmarica i lever action puška, plus holsteri itd. Malo komplicirano za nabaviti 4 komada oružja za jedan sport, iako se meni jako sviđa. Pucao sam i u Sloveniji.

NO TRESPASSING - VIOLATORS WILL BE SHOT - SURVIVORS WILL BE SHOT AGAIN
Lijepa riječ i pištolj u ruci otvaraju svaka vrata
Zna li tko odgovor na ono moje pitanje gore. Dakle,da li netko tko ima dijagnozu ptsp,može nabaviti revolver ili pušku na crni barut,ako za njih ne treba nabavna dozvola,vjerojatno ne treba ni liječnički pregled.
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

jedino sto moras imati na umu da se to "bez dozvole" odnosi samo na oruzje u koje se puni jedan po jedan metak. Dakle šestopuc na crni barut NO-NO, mislim da za takav ipak treba dozvola... osim za one koji se pune jedan po jedan, netko ce to vec znati detaljnije...
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
Članak 7.
Oružje iz članka 6. ovoga Zakona se glede prava i obveza vlasnika oružja razvrstava u:
1. zabranjeno oružje – oružje kategorije A i hladno oružje kojem je osnovna namjena napad ili nanošenje ozljeda te hladno oružje kada se nosi na javnim mjestima,
2. dozvoljeno oružje za koje je potrebno prethodno odobrenje – oružje kategorije B,
3. dozvoljeno oružje za koje je potrebna prijava nadležnom tijelu – oružje kategorije C,
4. dozvoljeno oružje za koje nije potrebno odobrenje niti prijava nadležnom tijelu – oružje kategorije D.
6. Oružje s obvezom prijavljivanja
Članak 25.
Fizičke osobe starije od 18 godina i pravne osobe smiju bez odobrenja nadležnog tijela, nabavljati i držati oružje kategorije C.
Osobe iz stavka 1. ovoga članka koje nabave oružje kategorije C dužne su ga prijaviti nadležnom tijelu u roku od osam dana od dana nabave.
Za prijavljeno oružje nadležno tijelo izdat će potvrdu.
Ovlašteni trgovac oružjem dužan je o prodaji oružja kategorije C izvijestiti nadležno tijelo u roku od osam dana od dana prodaje oružja.
Po ovome, zakon ništa ne spominje dokazivanje zdravstvene sposobnosti. Probaj...
Oružje iz članka 6. ovoga Zakona se glede prava i obveza vlasnika oružja razvrstava u:
1. zabranjeno oružje – oružje kategorije A i hladno oružje kojem je osnovna namjena napad ili nanošenje ozljeda te hladno oružje kada se nosi na javnim mjestima,
2. dozvoljeno oružje za koje je potrebno prethodno odobrenje – oružje kategorije B,
3. dozvoljeno oružje za koje je potrebna prijava nadležnom tijelu – oružje kategorije C,
4. dozvoljeno oružje za koje nije potrebno odobrenje niti prijava nadležnom tijelu – oružje kategorije D.
6. Oružje s obvezom prijavljivanja
Članak 25.
Fizičke osobe starije od 18 godina i pravne osobe smiju bez odobrenja nadležnog tijela, nabavljati i držati oružje kategorije C.
Osobe iz stavka 1. ovoga članka koje nabave oružje kategorije C dužne su ga prijaviti nadležnom tijelu u roku od osam dana od dana nabave.
Za prijavljeno oružje nadležno tijelo izdat će potvrdu.
Ovlašteni trgovac oružjem dužan je o prodaji oružja kategorije C izvijestiti nadležno tijelo u roku od osam dana od dana prodaje oružja.
Po ovome, zakon ništa ne spominje dokazivanje zdravstvene sposobnosti. Probaj...
Nisam time baš previše oduševljen, ali da ima prekrasnih stvari ima. Jedino, više volim metke. Barut, kapisle, zrna, to mi baš ne paše.
Glavni freak za crni barut u ZG je Branko Nikolić zvani BRADA, radi kod Rusana.
A činjenicu da oružje koje nije na cjeloviti metak ne podliježe nabavnoj dozvoli već samo obvezi prijavljivanja je dobra. Samo da neka budala s takvim oružjem nekoga ne napuca i odmah ide promjena zakona

A činjenicu da oružje koje nije na cjeloviti metak ne podliježe nabavnoj dozvoli već samo obvezi prijavljivanja je dobra. Samo da neka budala s takvim oružjem nekoga ne napuca i odmah ide promjena zakona
A jebi ga ako te neko baš jaaaako naljuti,a ne možeš ga dovatit sikirom,šta onda?nobile157 wrote:Glavni freak za crni barut u ZG je Branko Nikolić zvani BRADA, radi kod Rusana.
A činjenicu da oružje koje nije na cjeloviti metak ne podliježe nabavnoj dozvoli već samo obvezi prijavljivanja je dobra. Samo da neka budala s takvim oružjem nekoga ne napuca i odmah ide promjena zakona![]()
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

trazit cemo nabavne za "sikire" kad krenemo rijesavati drva, policajac ce ici uprovjeru sa susjedima da nisi s kime u zavadi pa da mu sljivu porusis... i ici ce se na ljecnicki... kasnije kad udjemo u EU ce to isto uvesti za vilicu i noz, žarač (šerajzn), motiku, a motorne pile ce moci dobiti samo sluzbena lica, jer ce spadati u A kategoriju...
Čisto sumnjam da bi nabava takvog oružja i pala na pamet nekome tko se ne bavi oružjem.
tako da je nepotrebno takvo urigiranje glede nabave
nemas vise moj glas za precjednika (nije grijeska)!
tako da je nepotrebno takvo urigiranje glede nabave
nemas vise moj glas za precjednika (nije grijeska)!
To je ono "Samo neka mene ne diraju, a druge ko jebe". A kad te zakače nekim od zakona onda ćeš i ti biti jebena stranka.Krešo Bukvić wrote:Inace nek me netko zamrzi, ali osobno sam prosvjedovao protiv takve nabavke oružja na crni barut. Predložio sam da se takva nabavka (bez nabavne) omogući samo ljudima koji već posjeduju oružje. Oni koji nemaju ništa da idu na liječnički & ostalo. Vjerujem da uskoro slijedi promjena tog zakona, i nadam se da hoće
Imam još nešto CCI Stinger streljiva i poklanjam ga, jer sam poklonio Berettu (s dugom cijevi Stinger je nenadjebiv).
Na kraju ni onaj ko ima pokvarenu šesticu ili kamence u žuči neće moći do puške ili pištolja. Svi će doći na red. I koliko vidim
to je u redu. Ma nema veze već sam s compoundom na ti i mogu u lov čim dozvole lov lukom i strijelom, jedino što mi je
s godinama postalo glupavo ubijati životinje. 3-D, to je prava stvar. A ovo "obilježavanje" i žigosanje to je kod nas već normalna stvar, tako da nema mržnje, nego samo začuđenost.
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

ja mislim da je kreso u pravu, nekome tko vec posjeduje oruzje bi bilo ok dati da bez nabavne to kupi jer je vec prosao potrebne provjere, ali nekome tko nikad nije imao oruzje niti je prosao ikakve provjere dozvoliti da nabavi oruzje bez nabavne... hmm... prakticki bi se svaki balavac mogao naoruzati pistoljem/puskom na crni barut, oruzje koje moze ubiti jednako kao i klasicno... dakle, ne pušem ja u svoja jedra ali realno gledano to bi trebalo biti tako... za prvo blackpowder oruzje provjera a kasnije onda moze "labavo"...
Čisto sumnjam da bi netko nabavljao "kremenjaču" da ide nekoga koknuti
a na placu ispod štanda može kupiti što mu srce želi.
Isto tako je i jaka zračnica opako oružje.
Ajmo DRUKERI, pišite MUP-u i za to!
a na placu ispod štanda može kupiti što mu srce želi.
Isto tako je i jaka zračnica opako oružje.
Ajmo DRUKERI, pišite MUP-u i za to!
A jel bi onda nešto značilo na primjer da sam imao sačmaricu Sauer und sohn (ručni rad iz Suhla,karabin s optikom 8x57JS
Brno mod 2 0,22,jedan stari flobert u cal 9mm,berette(2) u cal 0,22 ,jedna mislim da je model Jaguar s dugom cijevi i 10 metaka u spremniku
a ova druga mislim da mod 72 s dugom i kratkom cijevi.Položen lovački ispit,te staž lovca od preko 20 god. Nalovljeno nešto
prasaca,fazana ,zečeva i ostalog. I sad ne mogu ni taj crni barut,(aha i krasna kokotara St-Etienne -takozvana drotara
jel je bila kovana od smotane žice.Izvorno za crni barut,ali smo stalno pucali normalne patrone iz nje.I ondak ptsp,a nisam muhu zgazio ni sa zakonom imao problema,al kako kažu nikad se ne zna,daj ti nama to jel bi ti mogo i ovo i ono.....
Tako da mi niko ne spominje iskustvo i sl.pizdarije(druženje s AK i SSG Steyr 308 Win ne racunam u lov staž
. Na kraju bi to najviše i bilo na zidu da me sjeća na neke bolje dane.
Samo vi puckajte i slažite se jedan s drugim,ali ovi sto ubijaju su ubojice a ne "prolupali branitelji".
Brno mod 2 0,22,jedan stari flobert u cal 9mm,berette(2) u cal 0,22 ,jedna mislim da je model Jaguar s dugom cijevi i 10 metaka u spremniku
a ova druga mislim da mod 72 s dugom i kratkom cijevi.Položen lovački ispit,te staž lovca od preko 20 god. Nalovljeno nešto
prasaca,fazana ,zečeva i ostalog. I sad ne mogu ni taj crni barut,(aha i krasna kokotara St-Etienne -takozvana drotara
jel je bila kovana od smotane žice.Izvorno za crni barut,ali smo stalno pucali normalne patrone iz nje.I ondak ptsp,a nisam muhu zgazio ni sa zakonom imao problema,al kako kažu nikad se ne zna,daj ti nama to jel bi ti mogo i ovo i ono.....
Tako da mi niko ne spominje iskustvo i sl.pizdarije(druženje s AK i SSG Steyr 308 Win ne racunam u lov staž
Samo vi puckajte i slažite se jedan s drugim,ali ovi sto ubijaju su ubojice a ne "prolupali branitelji".
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Jambalaya, nismo se razumjeli, nisam ja nista rekao da branitelje, ja sam komentirao za OSOBE KOJE NIKADA NISU LEGALNO POSJEDOVALE ORUZJE a to znaci da nemju niti polozen lovacki, niti su bili clanovi streljackog saveza niti se na poslu sluze s oruzjem... dakle da bi za takve trebalo raditi provjeru ako kupuju nesto na crni barut, to se dakle nije odnosilo na stare lovce, domobrane, branitelje, i sve one koji su imali ili jos uvijek imaju legalno oruzje. E sad, sto se PTSP-a tice, jednostavno neznam sto da kazem, znam lovce kojima je oduzeto lovacko oruzje zbog PTSP-a pa su skoro pali u depresiju jer im je lov bila jedina vedra strana zivota, a isto tako znam ljude koji su radili sranje, pa im je oruzje bilo oduzeto da bi im opet bilo vraceno, a konstantno alkoholizirani, nasiroko poznati po prgavoj naravi, nedavno sa neregistriranim terencom srusi dvorisnu ogradu (alkoholiziran) i k tome lovac... eto ti pokaznog primjerka zbog kojeg su svi lovci smatrani "bandom pijanaca koja pucajuci kroz sumu ide do birtije" jer se on kao takav najvise eksponira, dok bas oni koji su "ni krivi ni duzni" morali predati oruzje o njima se nikada nista lose nije culo...
tako da ne mislis da nisam na tvojoj strani sto se toga tice, samo si krivo shvatio moja razmisljanja.
tako da ne mislis da nisam na tvojoj strani sto se toga tice, samo si krivo shvatio moja razmisljanja.
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

mozes mene dodati na taj popis, ja ne pijem a lovac sam! =)JoZ@ wrote:sory decki al ja jedva poznam 2 lovca koji nisu skloni alkoholu, cak i frend sa kojim sam odrasto spada u u gore navedenu definiciju
To ti vjerujem.Uvijek je bilo i bit će onih koji su uvijek u pravu,bilo koja vlast vladala.I vjerujte taj zakon bude vrlo brzo promijenjen, i sam utječem na to.
A da ti čvokneš nekoga s tim svojim"rimfire",onako slučajno,bitno je samo što ti ne bi spominjali ptsp.....
I zašto kremenjaču,pa gora bi bila strijela s bilo kojim lovačkim vrhom nego nekoliko 0,22 zrna,pa i 0.50 iz kremenjače.
Utječi samo utječi.Iz zakona o oružju se i vide raznorazni utjecaji......
I to opasan lovac! Zivotinje od smijeha krepaju kad te vide u sumi!Mike_Torello wrote:mozes mene dodati na taj popis, ja ne pijem a lovac sam! =)
http://www.hrvatski-streljacki.hr/clanci.php
"Streljaštvo oružjem na crni barut
Streljaštvo oružjem na crni barut je sport u kojem strijelci koriste replike ili
originale starog oružja koje se puni kroz usta cijevi ili na necijeloviti metak.
Zajedničko svom oružju na crni barut koje se puni sprijeda («prednjače»,
«arkebuze» «nabijače») predstavlja cijev zatvorena s jedne strane, osim malog
otvora za pripalu dimnog baruta pomoću rzličitih izvora iskre (fitilja, kremena ili
kapisle).
Oružje se puni isključivo dimnim (crnim) barutom, i olovnim projektilom. Za
poboljšanje balističkih svojstava koriste se još razni podmazi za kugle, krpice
(koje omogućuju bolje prijanjanje kugle uz stijenku cijevi) i punila koja
popunjavaju prostor izmeñu baruta i kugle (najčešće kukuruzna krupica).
Zanimljivo da ni nakon što je cijeloviti metak (čahura, kapisla, barut, projektil)
ušao u sveopću primjenu, od ratne, preko lovačke do sportske, «nabijače» nikad
nisu u potpunosti zaboravljene. Mnogim našim djedovima «nabijača drotarica»
bila je prva lovačka puška a ako pažljivije pogledamo fotografije s kraja XIX i
početka XX st. s raznih streljačkih natjecanja osobito na velike daljine uočit
ćemo puške i pištolje na crni barut.
Suvremena povijest streljaštva oružjem na crni barut počinje dvadesetih godina
prošlog stoljeća kad grupa kolekcionara starog oružja i vrsnih strijelaca u SAD-u
organiziraju natjecanja namjenjena isključivo oružju na crni barut.
1971. godine osnovan je MLAIC (Muzzle Loaders Associations International
Committee) kao središnja organizacija crnobarutaša. Okuplja 27 nacija, a
Hrvatska je promatrač, zastupljena preko SD Hrvatski arkebuziri i Branka
Nikolića.
Promjenom zakonske regulative (Zakona o oružju) od 01.09.2007.g.
pojednostavljuje se nabava, držanje i korištenje oružja na crni barut i grañanima
Hrvatske, tako da su stvoreni uvjeti za intenzivnije bavljenje tom atraktivnom
streljačkom disciplinom. Kako nebi nedostajalo kvalitetnog oružja i opreme
pobrinuo se MIKRON d.o.o. iz Marije Bistrice, zastupnik tri značajna
proizvoñača CHIAPPA, PIETTA, PEDERSOLI.
Od jeseni SD Hrvatski arkebuziri započinje seriju tečajeva za sve one koji se
žele upoznati sa ovom atraktivnom vrstom streljaštva.
UPOZORENJE !
pušku koju ste izvukli sa dedinog tavana OBAVEZNO podvrgnite pregledu kod
ozbiljnog puškara i podvrgnite tormentaciji u nekom od zavoda za ispitivanje
oružja prije upotrebe!"
Naziv udruge: STRELJAČKO DRUŠTVO "HRVATSKI ARKEBUZIRI"
Skraćeni naziv: SD "HRVATSKI ARKEBUZIRI"
Registarski broj: 21004129
Datum osnivanja: 16.5.2005
Djelatnost: ŠPORTSKA
Grupa djelatnosti: ŠPORTOVI NA TLU
Podgrupa djelatnosti: STRELJAŠTVO
Adresa: Vile Velebite 1/f
Poštanski broj: 10000
Grad: Zagreb
Županija: Grad Zagreb
"Streljaštvo oružjem na crni barut
Streljaštvo oružjem na crni barut je sport u kojem strijelci koriste replike ili
originale starog oružja koje se puni kroz usta cijevi ili na necijeloviti metak.
Zajedničko svom oružju na crni barut koje se puni sprijeda («prednjače»,
«arkebuze» «nabijače») predstavlja cijev zatvorena s jedne strane, osim malog
otvora za pripalu dimnog baruta pomoću rzličitih izvora iskre (fitilja, kremena ili
kapisle).
Oružje se puni isključivo dimnim (crnim) barutom, i olovnim projektilom. Za
poboljšanje balističkih svojstava koriste se još razni podmazi za kugle, krpice
(koje omogućuju bolje prijanjanje kugle uz stijenku cijevi) i punila koja
popunjavaju prostor izmeñu baruta i kugle (najčešće kukuruzna krupica).
Zanimljivo da ni nakon što je cijeloviti metak (čahura, kapisla, barut, projektil)
ušao u sveopću primjenu, od ratne, preko lovačke do sportske, «nabijače» nikad
nisu u potpunosti zaboravljene. Mnogim našim djedovima «nabijača drotarica»
bila je prva lovačka puška a ako pažljivije pogledamo fotografije s kraja XIX i
početka XX st. s raznih streljačkih natjecanja osobito na velike daljine uočit
ćemo puške i pištolje na crni barut.
Suvremena povijest streljaštva oružjem na crni barut počinje dvadesetih godina
prošlog stoljeća kad grupa kolekcionara starog oružja i vrsnih strijelaca u SAD-u
organiziraju natjecanja namjenjena isključivo oružju na crni barut.
1971. godine osnovan je MLAIC (Muzzle Loaders Associations International
Committee) kao središnja organizacija crnobarutaša. Okuplja 27 nacija, a
Hrvatska je promatrač, zastupljena preko SD Hrvatski arkebuziri i Branka
Nikolića.
Promjenom zakonske regulative (Zakona o oružju) od 01.09.2007.g.
pojednostavljuje se nabava, držanje i korištenje oružja na crni barut i grañanima
Hrvatske, tako da su stvoreni uvjeti za intenzivnije bavljenje tom atraktivnom
streljačkom disciplinom. Kako nebi nedostajalo kvalitetnog oružja i opreme
pobrinuo se MIKRON d.o.o. iz Marije Bistrice, zastupnik tri značajna
proizvoñača CHIAPPA, PIETTA, PEDERSOLI.
Od jeseni SD Hrvatski arkebuziri započinje seriju tečajeva za sve one koji se
žele upoznati sa ovom atraktivnom vrstom streljaštva.
UPOZORENJE !
pušku koju ste izvukli sa dedinog tavana OBAVEZNO podvrgnite pregledu kod
ozbiljnog puškara i podvrgnite tormentaciji u nekom od zavoda za ispitivanje
oružja prije upotrebe!"
Naziv udruge: STRELJAČKO DRUŠTVO "HRVATSKI ARKEBUZIRI"
Skraćeni naziv: SD "HRVATSKI ARKEBUZIRI"
Registarski broj: 21004129
Datum osnivanja: 16.5.2005
Djelatnost: ŠPORTSKA
Grupa djelatnosti: ŠPORTOVI NA TLU
Podgrupa djelatnosti: STRELJAŠTVO
Adresa: Vile Velebite 1/f
Poštanski broj: 10000
Grad: Zagreb
Županija: Grad Zagreb
Last edited by BoB on 16 Oct 2008, 18:03, edited 1 time in total.
Omnes tenentes gladios et ad bella doctissimi uniuscuiusque ensis super femur suum propter timores nocturnos
Because none of us are as cruel as all of us
Because none of us are as cruel as all of us