Remington 700 SPS Varmint

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
KetronSD1
Pozornik
Pozornik

Re: Remington 700 SPS Varmint

Post by KetronSD1 » 17 Jan 2013, 00:57

Lux
Izbor kalibra pao je na 308W ili ti 7,62X51 NATO za svu evropsku krupnu divljač. Dvoumio sam se između 308W i 30-06Spring.
Prevagnu je izbor na 308W.
John
"Tako nešto nije po mom ćefu,volim loviti i uloviti a ne loviti i izgubiti.
A za daljine od 100 do 200 metara ima tako kvalitetnijih i boljih optika,upuca se +4 cm na 100 metara pa do 200 m pucaš bez brige,bez ikakvih lasera i daljinomjera".
John.....sve to stoji.....ljudi (ne svi) iznad 150 metara ranjavaju.
Imao sam priliku ..prije 3,4 tijedna nać ranjenog jelena, koji je krepavao barem 3,4, dana ako ne i više.....grozno...tu svaka priča prestaje o 4 cm na100/200 metara.
Normalno to se svakom može dogodit.....ali na 100 metara vijerovatnost je manja.
Buris kojeg mislim uzet deklariran je na 500y cca 450 metara. Znači do cca 350 metara nema ranjavanja.
Da kocka oko razdanjine je puno manja ali i skuplja za 1000 dolara u Americi.....u Lovcu sam čuo da je cijena za III oko 8.000 kn..

Hvala na odgovorima

Spinnaker
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Spinnaker » 17 Jan 2013, 08:43

KetronSD1 wrote: Buris kojeg mislim uzet deklariran je na 500y cca 450 metara. Znači do cca 350 metara nema ranjavanja.
ovo mi nije najjasnije

znači ako imaš tog burrisa ne možeš fulati odnosno raniti životinju? :roll:

KetronSD1
Pozornik
Pozornik

Post by KetronSD1 » 17 Jan 2013, 15:43

Sigurno da možeš fulat/ranit životinju ....samo je sigurnije pucat na veće udaljenosti sa Burisom....evo što piše na stranicama Lovca trgovina:
"Burris kombinira vrhunsku optiku s preciznim laserskim daljinomjerom i kompenzacijom putanje koji se prilagođavaju vrsti streljiva koju odaberete za lov. U jednom brzom slijedu, balistički laserski ciljnik odredi udaljenost vašeg plijena, izračuna pad zrna na predmetnoj razdaljini, te prikaže preciznu točku ciljanja u obliku crvene točkice na končanici".
Ali to također ......nekom ništa ne znači.
Veća je vijerovatnost sigurnog pogotka između 150 i 350 metara.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 17 Jan 2013, 16:09

Ma svaka cast elektronici, laserima, itd... Ja vise volim citu mehaniku...Klik gore-dolje-ljevo desno a na da mi tamo neka kineska baterija odlucje da li cu pucati taj dan ili necu....Pritisak zraka, vlaznost, temeratura, vjetar su elementi koje ne mozes zanematiti a dok trepnes nema te vise u meti....
Nemoguće je Nemoguće

KetronSD1
Pozornik
Pozornik

Post by KetronSD1 » 17 Jan 2013, 17:50

:) .......svako dobro

KetronSD1
Pozornik
Pozornik

Post by KetronSD1 » 17 Jan 2013, 18:58

Tu se može pogledat kako funkcionira "Burris"
http://www.youtube.com/watch?v=DrZqycXo9m8
Pozdrav

dejandlesk
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by dejandlesk » 28 Jan 2013, 23:30

Pozdrav svima!
Moram se nadovezati na ovu vašu raspravu. Moje krhko znanje oko ovog problema nameće mi neka pitanja. Ova demonstracija Burrisa je totalna montaža. Naime jasno se vidi da elektronika kompenzira pad metka i to rezultira savršenim pogotkom. Interesantno je da je predmetna meta pogođena vjerojatno nekim laserom, jer jedino laser može opaliti bez ikakvog trzaja, što snimka jasno pokazuje. Kompenzacija balističkog pada drukčija je za svaki kalibar, oblik zrna, masu zrna, vrstu oružja, korak uvijanja, vrstu baruta, količinu baruta... Kombinacija da boli glava. Na žalost ne vjerujem u RATOVE ZVIJEZDA u lovačkom oružju.
Da ne spamam temu, neki dan sam zvao Lovac i interesirao se za Remington 700 varmint. Prije nego što sam izgovorio što me zanima, čovjek me uljudno prekinuo i odgovorio da ništa od toga. Ukratko mi je objasnio, što ja nisam baš shvatio, da više neće uvoziti Remington, kao nešto samo EU itd. Totalno razočaran nisam puno ispitivao,a i da jesam, ništa se ne bi promijenilo. Ima li kakve šanse da netko počne uvoziti Remington, čovjek mi je rekao da vjerojatno ne, jer se treba prilagoditi tlačenju od strane EU.
Sad i sam razmišljam o Tikki, a količina love koju sam pripremio, sad nije dostatna, pa moram odlučiti šta dalje, ali će vjerojatno rezultirati istekom nabavne dozvole. Prijatelju, držim fige da nabaviš Remintona i ako ti uspije molim te da mi kažeš kako, pa se možda i meni posreći.
Pozdrav

gogo
Pozornik
Pozornik

Post by gogo » 30 Jan 2013, 10:56

Evo čitam ovdje neke postove i malo mi se po glavi vrte nekakve čudne misli i zaključci.....
Inače nemam običaj komentirat nečiji izbor opreme ako me se ne pita, ali ovde je toliko sr...nja napisano se ne mogu mučat.
Kako sam i (profi)strijelac, a i lovac, a i lovnik u svojoj udruzi, znam o nečemu pa dozvoli mi da ti nešto kažem. a neče imat uopče veze s temom (Rem 700) pa ako misliš da je offtopic, briši.
Lov i streljaštvo ( papir kao meta) ne mogu se uspoređivat,
šta se tiče kalibra, univerzalac i OK,
iako za jelene a naročito veče primjerke svinja treba ( ja bih radije ) nešto sa malom rezervom snage,
ali ove priče o čudotvornim optikama, laserima i pucanju na 300+ metara u lovu
ZABORAVITEEEEEEE......nijedan previ vodič i lovnik vam neče dozvolit.

daljine pucanja u praktičnom lovu su od 30 - 80 metara
( 99 % mojih odstrela - svinja - srnjak ) osim divokoza i muflona gdje se puca malo dalje ( nisam proba) .
A da ne govorim da se i zakon krši jer Pravilnik o upotrebi lovačkog oružja i naboja jasno definira što se čime ( kalibar i snaga zrna) i na kojoj max daljini smije pucati.
Taj pravilnik nekom neće imat smisla,tobože, pa to su sve male daljine,
ali upravo zato je napravljen da se ljudi odvrate od avantura "potegni pa šta bude" jer garantiram da večina lovaca nikad nije uopče uzela metu na 250 metara pa probala pogodit, a da ne kažem napravit pristojnu grupu i ponovit to nekoliko puta zaredom.
Pa čemu onda to junačenje i dokazivanje pa se puca u divljač na daljinama na koje nemožete sigurno pogodit.
Šta ta divljač služi za ispunjavanje nečijeg ega i samozadovoljstva?
Ja to ne mogu prožvakat,
i nemojte se zanosit time.
To nije smisao lova

Ali je streljaštva. Zato kad govorimo o pucanju preko 200 m držmo se papirnatih meta jer one ipak trpe treniranje i loše pogotke,

eto malo sam zabrazdija ali možete shvatit šta sam tija kazat.
PS
Samo da napomenem za sebe mogu reč da sam solidan strijelac, ali se ne bi usudija pucat na ništa živo preko 200m,
samo čini mi se da kad smo u šumi svi postanu svjetski prvaci u Long range streljaštvu....

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 30 Jan 2013, 14:27

POSTENA rzmijena iskustava izmedju onih koji pucaju na mete 100-200-300-500-600 met i iskusnih lovaca sigurno bi dobro dosla i jednima i drugima. Lovci, barem oni bolji, imaju bolju reakciju i osijecaj podizanja puske, nisanjenja i opaljenja kada se meta iznenada pojavi ali cesto nemaju elementarna znanja o balistici tako je za njih sasvim normalno imati 20-tak razlicitih metaka za karabin, 2-ovakva, 3-onakva, 5-sa lakim, 4-sa teskim zrnom itd....bitno da je kalibar tocan, dok sa druge strane ovi koji pucaju u metu ne zele opaliti dok nisu 100% sigurni u pogodak, pa taman kada nanisanis onda se zivotinja makne...

Primjer za 500m u 12 mjesecu, bibli smo na istom strelistu u razmaku od 15 dana, ista municija, iste puske, isti polozaj u rovu cak i vrijeme pucanja je bilo u +/- 30 minuta. Ono sto se bitno promjenilo su bili pritisak zraka, temperatua, i vlaga. Razlika u visini je bila izmedju 50-60 cm, proporcionala razlika je bila i na 300 met.

Vecinu dobrih pogodaka u lovu na >250m postenije bi bilo kvalificirati kao "promasaj" koji je pogodio !
Nemoguće je Nemoguće

John Moses
Razvodnik
Razvodnik

Post by John Moses » 30 Jan 2013, 21:46

Metak u lovačkoj pušci mora biti svaki isti,isproban i upucan na to zrno,količinu baruta i tu gramažu...tek onda možemo govoriti o promašajima koji nisu imali veze sa možebitnom pogreškom lovca.
Ja volim imati sve poštelano 100%,ako već mora zakazati volim da zakažem ja a ne hardware .Jeftinije mi izađe na taj način.

KetronSD1
Pozornik
Pozornik

Post by KetronSD1 » 31 Jan 2013, 00:05

Poštovani

Eto nisam nekoliko dana uspio doći na forum.....ali vidim dosta reakcija.... pa evo da se i ja oglasim.
Dejanedlesk, .......trebalo bi čekat.....znam da nabavna dozvola ističe....o Remingtonu iz Lovca doo čuo sam iste priče.
Kako će svi prodavači riješiti ......porez na luksuz....ne znam. Jedino nam je čekati.
"Prijatelju, držim fige da nabaviš Remintona i ako ti uspije molim te da mi kažeš kako, pa se možda i meni posreći"......hvala lijepa.....treba još sakupljat kunica :-).
gogo
"Kako sam i (profi)strijelac, a i lovac, a i lovnik u svojoj udruzi, znam o nečemu pa dozvoli mi da ti nešto kažem. a neče imat uopče veze s temom (Rem 700) pa ako misliš da je offtopic, briši."
Što se tiče gađanja.....prije dosta godina vojska ( čitaj tadašnja vojska ) dobivala bi slobodne dane vađenjem krvi ( to će znat stariji forumaši :-)) a neki su dobivali slobodne dane tako što su smiještali grupe u centar.
Gogo ja spadam u ovu drugu grupu a u šumi sam cijeli život i lovac također.
Da budemo sigurni ja o Burris optici pišem ko o pomagalu .
"Pravilnik o upotrebi lovačkog oružja i naboja jasno definira što se čime ( kalibar i snaga zrna) i na kojoj max daljini smije pucati."
Gogo vi ste lovnik.....ko je kad utvrdio daljinu koja nije bila za pucanje. Nažalost nekome je ta maximalna daljina 50 metara nekome 200 metara.
Ako nabavim Burris optiku, koristit ću je ne da mogu pucat na 350 metara .....već da sigurnije pucam na recimo na 120 metara.
A zašto ne tako razmišljat......već se odmah gleda na "long range" gađanje (pucanje u jelena na 550 metara):-)
Lex-lutor
"Vecinu dobrih pogodaka u lovu na >250m postenije bi bilo kvalificirati kao "promasaj" koji je pogodio"
Lex.....dobro je kad pojedinci koji na toj udaljenosti promaše nego još kad i rane divljač koja onda umire u strašnim mukama.
Sve u svemu mislim da ne treba pokazivat otpor prema neki novim stvarima koje su pravljene baš za nas .
Ako bog da Remington 700 SPS Varmint i Burris 4-16x50 Eliminator III Laser Rangefinding Rifle Scope doć će u moj ormarić.
Lijepi pozdrav
KetronSD1

dejandlesk
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by dejandlesk » 31 Jan 2013, 00:45

Slažem se. Istek nabavne dozvole puno je manje zlo od kupovine nečega što čovjek ne želi, jer u ovom vremenu prodaja ne ide baš glatko, a potrošene love više nema. Misliš li da se isplati čekati? Ja sam inače takve sreće kad odlučujem sam, odlučujem pogrešno, a kad nekog slušam, slušam pogrešne ljude. Kako god, pušiona zagarantirana! Isto kao i Tebi, Remington je prvi izbor, međutim bojim se da se stvari kod nas presporo mijenjaju da ću to i dočekati. Istina da postajem nestrpljiv, a to je dobra podloga za lošu odluku. Jesi razmišljao o kupovini negdje izvan granica RH? Neki dan sam pogledao Frankonijinu stranicu i čini mi se da su j..... skupi. Kad mi na to sve stisnu carinu i porez i tko zna šta još, pušing totalni. Možda dečki mogu pomoći svojim savjetima.
Pozdrav svima!

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 31 Jan 2013, 01:45

KetronSD1 wrote:....Remington 700 SPS Varmint i Burris 4-16x50 Eliminator III Laser Rangefinding Rifle doć će u moj ormarić....KetronSD1
Ako si bas zagrizao tako tvrdo za tu pusku ja te necu odgovarati ali ti mogu predloziti alternativu koja je po meni barem dvije klase bolja od R700 za iste pare, sve ovisi samo o tome koliko si " OPEN MIND" tip i mozes li prihvaiti nesto sto nije OPEL, GOLF ili Ford za nas mentalitet...

DOBRO razmisli o sljedecem: HOWA-1500 varmint ,heavy barell, kalibar 308W. Japanska finalna obrada, vrhunski celik, tolerancije u stotinku. Na zalost malo poznata nasim krajevima ali CVRSTO rame uz rame bilo kojem SSG-u PII/PIII, promjenom trigera postaje cak i bolja....
Nemoguće je Nemoguće

KetronSD1
Pozornik
Pozornik

Post by KetronSD1 » 31 Jan 2013, 16:09

Bravo Lex

Vrlo dobar prijedlog za zamijenu. Dali je ko pucao iz Howa m1500?
Sigurno da nisam vezan za nikakove OPELE,FORDOVE i sl.
Kad bi bilo love sve bi u principu bilo dosta jednostavnije.
Dečki Howa m1500 u Americi košta 500 USD.....nevijerovatno.

Hvala Lex

dejandlesk
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by dejandlesk » 31 Jan 2013, 17:17

Pozdrav svima!
Moram priznati da nikad nisam vidio Howa 1500. Sad sam gledao po netu i čini se ozbiljna sprava, iako sam malo nepovjerljiv. Koliko vidim, sprava je prilično jeftina, a to, moram priznati, budi sumnju. Nikad nisam čuo da netko ima nešto slično, pa vjerojatno nitko nije ni pucao iz toga. Mislim da bi se vrlo teško odlučio za kupovinu nečega što mogu vidjeti samo na slici. Ne sumnjam u ničiju stručnost, no kupiti tako nešto bez da to prije kupnje mogu dotaknuti, hvala ne. Ako odlučiš kupiti tako nešto, želim ti svu sreću. Ja ću vjerojatno čekati istek nabavne i skupljati kuniće za Tikku.
Veliki pozdrav!

Hawk
Satnik
Satnik

Post by Hawk » 31 Jan 2013, 19:01

gogo wrote:...samo čini mi se da kad smo u šumi svi postanu svjetski prvaci u Long range streljaštvu....
gogo... a još si zaboravija reći da je recimo u Sloveniji problem Long Range lov.
Ono... ako promašiš metak ti završi u Italiji, Austriji ili Hrvatskoj... :D
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 01 Feb 2013, 19:03

lex-lutor wrote:Vecinu dobrih pogodaka u lovu na >250m postenije bi bilo kvalificirati kao "promasaj" koji je pogodio !
:A28:
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 17 Aug 2013, 07:03

Svaka cast Gogo.
Head in the City. Hearth in the Field.

Post Reply