da li netko zna???

ISSF i srodne discipline, Olimpijske streljačke discipline.

Moderator: Original_G

zdebat
Poručnik
Poručnik

Re: da li netko zna???

Post by zdebat » 31 Mar 2013, 00:21

jedan od filmića na kojima se vidi brzo gađanje. fino se vidi vidi prenašanje paljbe sa mete na metu.

http://www.youtube.com/watch?v=zNVmTAp-PHk

zdebat
Poručnik
Poručnik

Post by zdebat » 31 Mar 2013, 00:25

fuckdea wrote: pročitao sam na ovom forumu kako je frajer sa produženim hs-om u VK 10+10 razvalio i moćne Sigove i druge majstore sa SW...
daj malo pojasni molim te

fuckdea
Razvodnik
Razvodnik

Post by fuckdea » 01 Apr 2013, 08:09

na PH u osijeku mislim 2011. JE POGOĐENO SA HS TACTICAL 186 KRUGOVA I OSVOJIO JE DRUGO MJESTO ISPRED SW 52... ( SW JE SKUPLJI i finiji i kvalitetniji SKORO TRI PUTA OD HS-A).... NA TO SAM MISLIO..

Gospodin "Istra" je kontradiktoran ponekad.... testirao je kadeta i margulina i donio je zaključak kako je margulin precizniji i kao takav je rađen za natjecanje.... a onda je jednom napisao u jednom postu kako se puca u mk osim sa određenim nabrojenim markama pištolja( sig, walther itd) između ostalog i sa kadetom.
pa me sve to jako jako zbunjuje... jer nabavio sam između ostalog i zbog tog njegova testa mrgulina, a namjeravao sam kupiti walthera p22 target ili kadeta čak puno prije kadeta... ali puno ljudi reklo da je margulin ubojit i istin test i kupio sam margulina... međutim kada sam nabavio margulina kažu da je neprezizan???, da je to MARGARIN???? kako može biti neprecizan ako ja puki amater, KOJI TEK POLAKO I NEČUJNO ULAZI U SVIJET STRELJAŠTVA u aktivna dva tri mjeseca ispucam sa 27 metara i 40 cm grupu od 97/100 iz tog margulina ( a još nisam skužio kako se prednji ciljnik pomiče, hajde skužio sam kako se zadnji pomiče, istra mi je objasnio, a predji molim boga da ga netko slučajno ne odvije jer što ću onda nemam pojma)... u početku sam pucao samo da se puca ali pošto sam shvatio da od toga nema baš koristi, opalim po treningu cca 70 metaka, koje grupiram u pet serija po deset komada.. znači pet serija po deset... od tih pet serija od deset tri puta opalim 93/100 i cca dva puta se dogodi između 86/100 i 89/100....i onda četri puta brzo po pet komada tu mi je najbolji rezulta 42/50 i kako taj pištolj može biti neprecizan... (a zamisli što s njim radi neki instruktor KGB-a... TAJ VJEROJATNO PUCA S NJIM 130/100)... smatram da je itekako dobar za uvodni svijet u streljaštvo...a kada se ispuca neka količina onda se može prijeći na neki finiji; sig, walther ili pardini... i još nešto, a što ako podesim okidanje,, ako nabavim fine drške i ako postavim ublaživač trzaja-da li se smije stavljati ublaživač trzaja na mk pištolje ?????... i dal uopće može ići ublaživač trzaja na margulin???.. i još oni ciljnici baš i nisu neki, valjda postoje bolji ciljnici od tvorničkih za margulin... a tek onda što bi taj pištolj činio to nitko ne može da zna...

istra champion
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by istra champion » 01 Apr 2013, 09:47

Od ova 3 pištolja (walther P22 target, kadet ili MCM) izabrao si najbolji i najprecizniji. MCM Margolin je sportski pištolj i rađen je za natjecanja prije 60 godina. Strijelci pucaju sa svakakvim oružjem (MCM, Beretta M-71/72, Kadet,...), tj. pucali su prije dok nisu uveli normu od 500 krugova (3x20) za nastup na PH. Sada ti svi, više-manje imaju ''vrhunsko'' streljačko oružje (starije ili novije generacije) koje radi tvorničku grupu pogodaka do 10 mm. Pošto si početnik, za sada, ne treba ti niš bolje od Margarina :mrgreen: .
SCORE:303 COMPETITION/209MEDAL; 121 GOLD 61 SILVER 27 BRONZE
4 TIME NATIONAL CHAMPION 6 TIME SECOND PLACEMENT 6 TIME THIRD PLACEMENT
25m VK REVOLVER 10+10 NATIONAL TEAM RECORD-567
CUSTOM GUN MASTER
http://www.skistra.hr
https://www.facebook.com/skistramarcana

fuckdea
Razvodnik
Razvodnik

Post by fuckdea » 01 Apr 2013, 09:57

e to sam zelio znati... i gledao sam na netu erma ima grupu pogodaka 9 mm na 25 metara, a sig milsim p210 10 mm...

i ja sam zelio kupiti taj pištolj ermu 85.. međutim prodana je sa jako jako puno opreme ( dvije cijevi)za za 6000 kuna.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 01 Apr 2013, 12:23

istra champion wrote:.....koje radi tvorničku grupu pogodaka do 10 mm .
Kako to testiraju u tvornici ? Stave oruzje u rest i opale nekom recimo vrhunskom municijom 10 ili 5 metaka ??
Nemoguće je Nemoguće

zdebat
Poručnik
Poručnik

Post by zdebat » 01 Apr 2013, 12:39

Po tko zna koji put ću reći, ne gađa oružje nego strelac.
Jedno je odraditi trening a sasvim nešto drugo odraditi natjecanje.
Pa čak i kada se sa kolegom natječeš tko će platiti kavu nakon treninga.
Pusti priče o oružju i testiranja i grupe pogodaka.
Primi se oružja i vježbaj.

Konkretno, kod mene kadeti (djeca do 16 god.) na treningu pucaju finalni dio.
Publika iza njih (ostali članovi kluba) svaki hitac komentiraju aplauzom i/ili zviždanjem.
Većeg opterećenja po pitanju treme mislim da nema.
Već samim ulaskom u finale svi se strelci tresu kao list na vjetru od uzbuđenja.
Pa ti odradi hitac, smireno i bez emocija.

A mislim da bi ti i Oštrostrijelac na ovu temu mogao reći koju, ima friška iskustva iz finalnog dijela.

istra champion
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by istra champion » 01 Apr 2013, 14:33

lex-lutor wrote:
istra champion wrote:.....koje radi tvorničku grupu pogodaka do 10 mm .
Kako to testiraju u tvornici ? Stave oruzje u rest i opale nekom recimo vrhunskom municijom 10 ili 5 metaka ??
Tako je :!:
CUSTOM GUN MASTER

istra champion
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by istra champion » 01 Apr 2013, 15:01

zdebat wrote:Po tko zna koji put ću reći, ne gađa oružje nego strelac.
Pusti priče o oružju i testiranja i grupe pogodaka.
Baš bi volio viditi tog strijelca koji če nešto pogoditi tj.osvojiti na natjecanju sa oružjem koje ima tvorničku grupu od npr. 3''-4'' :roll:
Nisu to priče, ako oružje koje je tvornički testirano, a radi tako veliku grupu iz ''resta'', iz ruke može samo još veču, a to više nije oružje za natjecanje nego SAČMARICA :A23:
CUSTOM GUN MASTER

zdebat
Poručnik
Poručnik

Post by zdebat » 01 Apr 2013, 18:51

Neka čovjek počne suvislo trenirati sa tim što ima.
Kada "preraste" oružje koje ima, zasigurno će imati nešto ušteđevine za preciznije oružje.
A tada će priče o oružju i test grupama doći na svoje.
A opterećivati se sa time bez da se odradi jedna sezona natjecanja je besmisleno.

fuckdea
Razvodnik
Razvodnik

Post by fuckdea » 02 Apr 2013, 07:38

ja smatram da oružje koje ima grupu od 10 mm na 25 metara i ono oružje koje ima grupu npr. od 30 mm jednako je lamborginiu koji ide 327 km /h i nekom bmw koji je limitiran na 250 km.... to je ta razlika... lamborgini je brži ali on jadnik po našim cestama nema gdje da vozi tih svojih 327,, može ići kao i bmw 200 negdje čak i 250... a 350 nema gdje, jedino na nekoj pisti...
tako je po mom amaterskom mišljenju i kod određenih spotskih pištolja, vrhunski strjelac od deset hitaca pogađa same desetke 10/10.. ****ako je promjer crnog kruga 50 mm****... onda mu valjda na isto dođe ako mu pištolj pravi grupu 10 mm ili 30 mm, jer u oba slučaja su u igri desetke i čak u ovom gorem slučaju ima još fore do 50 mm...
jedino ako se posebno ne boduje sami centar, a to ne znam, ako se boduje onaj centar od 25 mm, e onda je to sasvim druga priča...

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 10 times
Been thanked: 19 times

Post by jolly » 02 Apr 2013, 08:21

fuckdea wrote:ja smatram da oružje koje ima grupu od 10 mm na 25 metara i ono oružje koje ima grupu npr. od 30 mm jednako je lamborginiu koji ide 327 km /h i nekom bmw koji je limitiran na 250 km.... to je ta razlika... lamborgini je brži ali on jadnik po našim cestama nema gdje da vozi tih svojih 327,, može ići kao i bmw 200 negdje čak i 250... a 350 nema gdje, jedino na nekoj pisti...
tako je po mom amaterskom mišljenju i kod određenih spotskih pištolja, vrhunski strjelac od deset hitaca pogađa same desetke 10/10.. ****ako je promjer crnog kruga 50 mm****... onda mu valjda na isto dođe ako mu pištolj pravi grupu 10 mm ili 30 mm, jer u oba slučaja su u igri desetke i čak u ovom gorem slučaju ima još fore do 50 mm...
jedino ako se posebno ne boduje sami centar, a to ne znam, ako se boduje onaj centar od 25 mm, e onda je to sasvim druga priča...
Po meni skoro pa da si u pravu, i to moze vrijediti samo kod vrhunskog strijelca.
Ono kako ja vidim, greska pogotka se sastoji od: greske oruzja, greske strijelca, greske streljiva i utjecaja vanjskog faktora (na pr. vjetar, kosi hitac, nadmorska visina, tlak i gustoca zraka, i sl).
U streljastvu je bitno eliminirati cim vise gresaka ili ih maximalno umanjiti da bi postigao najbolji rezultat.

Najlakse i najskuplje je odmah kupiti vrhunsko oruzje, a onda treba vremena da se istrenira uz sve ostale cinioce.
kako tih faktora ima podosta, ono sto si rekao - takodjer se moze prevesti i na nacin da vrhunski pistolj - nece stvoriti vrhunskog strijelca.
Dok ce istovremeno vrhunski strijelac i sa slabijim pistoljem postizati dobre rezultate.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 02 Apr 2013, 09:06

jolly wrote: .........Najlakse i najskuplje je odmah kupiti vrhunsko oruzje, a onda treba vremena da se istrenira uz sve ostale cinioce.......
Imas krivi start odmah u startu... NAJBOLJE i najjeftinije je ( naravno za onog tko ima mogucnosti ) i ako se zeli ozbiljno baviti streljastvom da odmah kupi vrhunsko oruzje jer se tada moze psihicki i fizicki posvetiti treningu....sve drugo je gubitak vremena i novaca, osim ako je u pitanju anti-stress ili rekreacija... Sve ima svoje...
Nemoguće je Nemoguće

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 02 Apr 2013, 10:13

Lex,
Po meni - bitno se baviti necim sto volis i sebe istrenitrati i dovesti do maximuma i pronaci zadovljstvo u vlastitom napretku.
Ako je uvjet za ulaz u sport vrhunska oprema - onda bi sport bio privilegij najbogatijih iskljucivo.

Recimo, TT kup je jedno vrlo zanimljivo natjecanje.
Svi gadjaju iz jeftinog TT koji nije streljacki pistolj i kojeg mozes nabaviti za 500 kuna, ili manje i onda se iz tog oruzja iskristalizira kvaliteta strijelca. Odnosno svi ulaze u natjecanje sa jednakim oruzjem.
Istovremeno mozes se baviti streljastvom s umjerenim ulaganjima i bez nekog odricanja, ili produzenog perioda stednje da dodjes do vrhunskog komada opreme.

Takodjer, gledajuci nedavno biltene - vidjeh da je najbolji rezultat iz TT kupa, prilicno ispod najboljeg rezultata u VK pistolju, gdje pojedinci imaju vrhunske 9mm, a vecina - takodjer dobre CZ 75. Medjutim, to onda nije sasvim indikativan odraz kvalitete strijelca u prvih 3-4 mjesta na biltenu, gdje je razlika od svega po koji krug.

Ako usporedis streljastvo s jederenjem - kod nas u nasoj maloj zemlji, osim ako nije match race, ili sve jedrilice iste klase - onda vrlo cesto pobjedjuje najskuplja oprema, premda skipper ni ne mora biti najbolji, ali je najbolje opremljen, pa onda sve gubi smisao jer ima sve manje veze sa sportom.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

zdebat
Poručnik
Poručnik

Post by zdebat » 02 Apr 2013, 11:27

lex-lutor wrote:
jolly wrote: .........Najlakse i najskuplje je odmah kupiti vrhunsko oruzje, a onda treba vremena da se istrenira uz sve ostale cinioce.......
Imas krivi start odmah u startu... NAJBOLJE i najjeftinije je ( naravno za onog tko ima mogucnosti ) i ako se zeli ozbiljno baviti streljastvom da odmah kupi vrhunsko oruzje jer se tada moze psihicki i fizicki posvetiti treningu....sve drugo je gubitak vremena i novaca, osim ako je u pitanju anti-stress ili rekreacija... Sve ima svoje...

Lex, sa ovim se nebih slozio.
Definicija najboljeg i najjeftinijeg je vrlo rastezljiv pojam.
A niti svi ljudi nisu isti, niti su financijske situacije svakome iste.

Hawk
Satnik
Satnik

Post by Hawk » 02 Apr 2013, 11:48

lex-lutor wrote: ... NAJBOLJE i najjeftinije je ... ako se zeli ozbiljno baviti streljastvom da odmah kupi vrhunsko oruzje ...
ajde reci mi Lex... kako mladi početnik more znati jeli se ozbiljno želi baviti streljastvom... ???
i triba li stvarno kupovati vrhunsko oruzje... ???

A evo zašto to pitan...

Mladi se napale na Hitmana ili takve video igrice... malo in krene za rukon... onda pomisle...
pa što se zajebavan s igricama, idemo na streljanu...
Tata kupi "vrhunsko oruzje"... dečko otpuca par treninga i skuži da to nisu igrice...
i poćne cmizdriti da mu to ne leži... što onda...???
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 02 Apr 2013, 13:31

E hebi ga sada svi ste udarili po meni a nitko nije pokusao procitati sa razumijevanjem ono sto sam napisao, ali idemo redom. ...

1. Zasto postoje klubovi, zato da oni koje to zanima ili misle da ih zanima mogu doci u kontakt sa oruzijem i iskusnim ljudima koji im mogu pomoci svojim znanjem i iskustvom.

2. Ako pucam "just for FUN" onda je razumljivo da necu dati 2 soma eura za gun i jos barem soma na municiju koju treba spaliti kroz godinu dana treninga. Neka zabava ostane zabava i nista dalje od toga....

3. Ako zelim napraviti neki rezultat i bortiti se rame uz rame sa ekipom > 186 krugova onda moram znati sto me ceka i cime mogu biti konkurentan, tome sluze treneri, prijatelji i iskusni strelci.

4. Nema smisla otkrivati toplu vodu, svatko tko zeli moze naci sa cime puca prvih 10-strelaca u disciplini na nekoj jacoj listi od Hrvatske do Finske, i ako vecina njih koristi isti alat zasto traziti nesto drugo ili guviti vrijeme sa nadom tipa TT je super pistolj samo treba malo vise trenirati...

5. VK sport je vezan uz financije, kada se disciplina bude zvala " serijski pistolj CZ-75" ili "HS-2000" ili nesto slcino onda je to sasvim druga prica.

Sve je to splet okolnosti koje se moraju poklopiti, meni mozes dati nja..naj...naj.. gun koji postji na svijetu i opet ce me oderati svi oni koji su i sada bolji od mene....
Nemoguće je Nemoguće

zdebat
Poručnik
Poručnik

Post by zdebat » 02 Apr 2013, 14:43

Nemoj to shvatiti osobno niti kao napad na tebe.
Oko ovakvih tema se vode velike rasprave i na puno visem nivou i jos se ne nalazi zajednicki jezik.
Dakle, tema je jaka za raspravu.
Svi bi gađali sto bolje a sa sto manje troskova.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 02 Apr 2013, 14:59

Mene zanima i lov i streljastvo.
Ja sam sebi odlucio da u streljastvo (VK pistolj) ulazim sa CZ75b, plus Cadet konverzija za MK, prije svega zbog iste ergonimije i opcije jeftinijeg traininga sa jeftinijim MK streljivom.

Ako postignem zadovoljavajuci rezultat sa zbrojom, razmislit cu o ozbiljnijoj investiciji.

Osobno mi nema smisla investirati po 3k eura (ILI VISE!!!) u svaki komad oruzja koje mi treba i za lov i streljastvo, jer onda dolazim na cifru manjeg stana, a pogotovu ako uz sav training ne postignem neki rezultat.
Novonastala negativna strana u streljastvu za VK pistolj je trenutna zakonska zackoljica oko re-loadinga, a bez reloadinga nema ni vrhunskog rezultata - pa tim vise za dva puta razmisliti u vrhunskom pistolju, bez mogucnosti vrhunskog streljiva.

Vezano za klubove i uvodjenje u sport, ne znam koji klub moze omoguciti novom clanu redovni training i natjecanje na VK pistolju ili puski od 2 do 3k eura, plus streljivo. Tesko. Mislim da je ipak u okvirima nase realnosti, prvo upoznavanje sa opremom, a zatim ulazenje u ozbiljniji sport sa opremom nize financijske vrijednosti. Kad se vec namirisu rezultati, onda vec dolazi u obzir i donacija gradova, sponzora i tome slicno.
Turn better into best!

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 02 Apr 2013, 19:28

jolly wrote:...., ne znam koji klub moze omoguciti novom clanu redovni training i natjecanje na VK pistolju ili puski od 2 do 3k eura, plus streljivo. Tesko. Mislim da je ipak u okvirima nase realnosti, prvo upoznavanje sa opremom, a zatim ulazenje u ozbiljniji sport sa opremom nize financijske vrijednosti. Kad se vec namirisu rezultati, onda vec dolazi u obzir i donacija gradova, sponzora i tome slicno.
U nasim HR okvirima je to SF ali mislim da zato i postoji nekoliko faza koje treba proci, Zrak , MK, pa VK, iz neke gupe ce uvijek isplivati nekoliko pojedinaca koje klub moze pratiti sa boljom opremom...
Nemoguće je Nemoguće

Post Reply