Tko tu koga j...!?
-
dejandlesk
- Časnički Namjesnik

Tko tu koga j...!?
Ispričavam se na naslovu, jer nije primjeren, ali ne mogu naći prikladne riječi za slučaj kojem sam danas bio svjedok. Moj bliski rođak imao provalu u obiteljsku kuću. Očistili nešto zlatnine i nešto gotovine i još par sitnica, nebitno. Čovjek dođe s posla, zatekne preokrenutu kuću, shvati što se desilo i pozove... pogađate koga, POLICIJU. Dečki stižu za nekoliko minuta, postupaju profesionalno i korektno, uzmu općenite podatke i objasne daljnji postupak. Ne mogu citirati, ali otprilike ovako: "Mi ćemo obavijestiti DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO i ako državni odvjetnik odluči, posjetit će vas dečki iz krim-policije. " Na upit kada će to biti, slijedi šokantan odgovor da će se spomenuta možebitna radnja odraditi u slijedećih nekoliko dana, a najkasnije u petak. Moram priznati, nevjerojatna konstatacija. Po koju P.M. će dolaziti kroz par dana. Ljudi trebaju živjeti u toj kući jer drugu nemaju. Za par dana uništit će sve možebitne tragove. Postoje otisci tenisica na mjestu ulaska u kuću. Vjerojatno ima i otisaka prstiju. Na telefonu je zabilježen poziv sa stranog pozivnog broja, konkretno pozivni broj pripada Turskoj. Na poziv tog broja, javlja se sekretarica "BIRALI STE NEPOSTOJEĆI BROJ". Dečke iz policije to uopće ne interesira. Ne kažem da su oni za to krivi, jer oni rade svoj posao onako kako im netko kaže. Sad mene zanima, tko je imbecil koji je mogao donijeti tako idiotske odluke? To vjerojatno nikad neću saznati, jer takav idiot ne može prepoznati svoje kretenske postupke. Međutim, takvu odluku, nije mogao donijeti jedan čovjek. Uz ovakvo suzbijanje kriminala, stope kriminaliteta nam stvarno sporo rastu. Ne razumijem se u policijske postupke, no mislim da protekom vremena, šanse da se počinitelji pronađu, rapidno se smanjuju. Drugi slučaj je star nekoliko mjeseci kad vlasnik zatiče provalnike u kući, prijavljuje ih policiji i nikom ništa. Šokiran sam takvim postupanjem od strane institucija naše slobodne demokratske zemlje. Spada li u sigurnost građana i imovinska sigurnost, ili samo ograničavanje broja cijevi legalnih posjednika oružja? Poučen ovim iskustvom, u ozbiljnoj sam dvojbi, da se slučajno nađem u takvoj situaciji, treba li se obraćati institucijama pravne države, ili zakon provoditi vlastitim sredstvima?
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Re: Tko tu koga j...!?
bit cu malo zloban i karikirati hipotetsku situaciju: kljuc uspjeha je biti naoruzan i biti jako dobar s nekim tko ima farmu svinja...
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
-
Woolf Blaser
- Natporučnik

Nije nasa policija da bude ono sto bi trebala biti,tj da bude u slluzbi zastite svojih gradjana i njihove
imovine,mada ih financiraju isti ti gradjani o kojima se oni tako lijepo (ne) brinu! ,Nasa, policija
je tu da provodi represivne mjere nase komunisticke drzave. Znaju oni i te kako biti sistematski
produktivni ali samo kad treba oduzimati imovinu nama gradjanima koji ih placamo.
imovine,mada ih financiraju isti ti gradjani o kojima se oni tako lijepo (ne) brinu! ,Nasa, policija
je tu da provodi represivne mjere nase komunisticke drzave. Znaju oni i te kako biti sistematski
produktivni ali samo kad treba oduzimati imovinu nama gradjanima koji ih placamo.
Head in the City. Hearth in the Field.
Moja iskustva su dosta drugačija. Imao sam jednu provalu u obitelji (u obiteljsku kuću) te jednu nedavno u zgradi gdje živim. U oba slučaja je policija stvar odradila sasvim korektno i profesionalno, nekoliko dana odrađivali razgovore, pregledavali snimke nadzornih kamera u susjedstvu, provjeravali pozive i sl. Nažalost, u oba slučaja provalnici nisu pronađeni unatoč trudu...
znači: Operacija uspila...pacijent umra...???
a kako more biti "korektno i profesionalno" a "provalnici nisu pronađeni"...???
kod mene to ne prolazi... ne ne...
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.
Pa nisu mogli više napravit zbog, ajmo to reći nemara drugih. Snimke nadzornih kamera, na kojima se vidi prilaz zgradi su propale zato jer osoba koja je zadužena za njih nije znala kako doći do njih niti se previše trudila. Dok smo na kraju istjerali stvar do kraja snimke su bile obrisane jer je prošlo previše vremena. Nekoliko ljudi je čulo buku, no nitko nije išao pogledati jer su svi mislili da nije ništa. Ukradene kreditne kartice su korištene cca sat vremena nakon provale u mjestu udaljenom više od 50km, naravno prodavač se ničeg ne sjeća. Kupljeni su VIP bonovi za mobitel koje je policija odmah stavila na "watch" listu kod VIPa no nažalost nisu nikad aktivirani. Susjedi nisu naravno ništa vidjeli.
Koliko god se policija trudila, nisu imali konkretan trag koji bi ih vodio dalje. Jedino što je ostalo je popisati ukradene stvari i čekati da negdje isplivaju.
Koliko god se policija trudila, nisu imali konkretan trag koji bi ih vodio dalje. Jedino što je ostalo je popisati ukradene stvari i čekati da negdje isplivaju.
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

nemojmo mjesati "korektno i profesionalno" sa "uspjesno"... ne odnosi se na iste stvari...Hawk wrote:znači: Operacija uspila...pacijent umra...???
ma kužin ja to, ali "korektno" bi još i prihvatija,Mike_Torello wrote:nemojmo mjesati "korektno i profesionalno" sa "uspjesno"... ne odnosi se na iste stvari...
no... kad se radi o policiji koja lovi provalnike... onda "korektno i profesionalno" a bez "uspjesno" meni nekako ne drži vodu...
evo... recimo, imaš policajce koji od 100 "korektno i profesionalno" odrađenih akcija nisu ni jednu završili "uspjesno"...
vidiš kako to ne stoji...
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

gle, korektno znaci, bili su korektni i pristojni prema zrtvama provale...
profesionalno znaci da su cijelo popriste zlocina obradili s maksimalnom paznjom...
i onda je lopov također bio profesionalac koji nije ostavio nista tragova, dakle slucaj nije rijesen, a to je izvan njihove moci... a to ne umanjuje korentnost i profesionalnost tih sluzbenika koji su vrsili uviđaj. ako za nesto nema dokaza i tragova onda nema dokaza i tragova koliko god ti bio profesionalan i korektan... bitno je da daju sve od sebe, onako iskreno i sa voljom, bilo uspjeha ili ne...
profesionalno znaci da su cijelo popriste zlocina obradili s maksimalnom paznjom...
i onda je lopov također bio profesionalac koji nije ostavio nista tragova, dakle slucaj nije rijesen, a to je izvan njihove moci... a to ne umanjuje korentnost i profesionalnost tih sluzbenika koji su vrsili uviđaj. ako za nesto nema dokaza i tragova onda nema dokaza i tragova koliko god ti bio profesionalan i korektan... bitno je da daju sve od sebe, onako iskreno i sa voljom, bilo uspjeha ili ne...
Eee majstore,dejandlesk wrote:....Šokiran sam takvim postupanjem od strane institucija naše slobodne demokratske zemlje....
Daj ti meni reci u kojoj ti to zemlji zivis?? Jer ova lipa nasa........
Nit je slobodna, nit je demokratska, a bogme nije ni drzava vec jako drugo vremena.....
PS: Pitam samo da ne bude zabune, mozda si ti u Svedskoj, Finskoj itd ??
Nemoguće je Nemoguće
-
Woolf Blaser
- Natporučnik

Ja recimo vise ne znam sto smijem a sto ne!? Nekad imam osjecaj da ni voda
nije mokra u Rvatistanu. Kako god, ima korektnih ,organa gonjenja,, ali i tu moras imati
malo srece na koga ces naletjeti!
nije mokra u Rvatistanu. Kako god, ima korektnih ,organa gonjenja,, ali i tu moras imati
malo srece na koga ces naletjeti!
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Usudio bih se reci da su vecina korektni, samo moras imati taj baksuz i nesreci da naletis na papke :/
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 9 times
- Been thanked: 17 times
Potisujem navedeno. Od kontakta vezanih za poslove s oruzjem, preko rutinskih kontrola na cesti - moja iskustva su samo pozitivna sa nasim deckima.Mike_Torello wrote:Usudio bih se reci da su vecina korektni, samo moras imati taj baksuz i nesreci da naletis na papke :/
Problem je kod provala / kradja.
U mom slucaju: od dvije provale - uhvatili su prekrsitelje jednom (50% uspjesnosti), a to je bio slucajni uspjeh (naime, znam detalje - kako je pocinitelj uhvacen).
Stvar je da ne rade neku istragu ako steta ne prelazi odredjenu vrijednost. Do 200o kuna ukradene vrijednosti, vjerojatno nece reagirati vise od pisanja zapisnika / sluzbene biljeske. Tako da za takve slucajeve - dobro je imati pametno srocen ugovor o osiguranju.
Inace - decki reagiraju odmah - ako je pocinjenje djela u tijeku. (najbolje rijesenje imati video nadzor i tihi alarm, te obavijestiti mup - odmah dok se provala desava)
Drugi problem (iz mog iskustva) jest: ako uopce pocinitelj sitne kradje bude priveden, i kaznena prijava proslijedjena postavlja se pitanje: hoce li se ukradene vrijednosti vratiti vlasniku, ako nisu pronadjene - a to je problem sudstva, koje bas i ne funkcionira efektivno u nas. Ne vidim jednostavno te zakonske poluge koja ce ti od nekog huligana koji ti je nesto uzeo, razbio, od njega naplatiti isto.
Dakle, najbolja zastita po meni: video nadzor, alarmni sustav i dobar OSTAAARRRR pas.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
-
Woolf Blaser
- Natporučnik

Slazem se s tobom Mike. Bio sam baksuz nekoliko puta pa sada jednostavno nisam mogao odoljeti.
-
dejandlesk
- Časnički Namjesnik

Dečki. problem je što do danas, nitko nije došao uzeti tragove. Šteta prelazi nekoliko desetaka tisuća kuna. Vjerojatno postoje i otisci, ili su barem postojali. Postoji i sumnja na određene počinitelje, (domaći lokalni šljam) koji nitko nije provjerio. Treba sačekati da se riješe baš svih dokaza, tako da se ništa ne može dokazati. Mislim da se ažurnije postupa, uspješnost bi sigurno bila veća. Prilikom provale u službene prostorije u mojoj firmi, prije par godina, nakon anonimne dojave meni osobno, tko je počinitelj, obavijestio sam MUP o primljenoj dojavi istog dana. Dotičnog su priveli na obavijesni razgovor nakon tri tjedna. Rezultat, nema dokaza. Tvrdim da to nisu krivi dečki na terenu, ali mislim da sustav ipak zamišljen toliko loše. Nameće se pitanje, ima li netko, tko na direktan ili indirektan način rukovodi operativnim radom policije, kakve veze s tim? Znam za 10 provala u mojem mjestu i oko njega i samo je jedan beskućnik uhvaćen u provali, jer je zaspao u kući u koju je provalio. Niti jedan počinitelj provale, nije otkriven. Ne znam što misliti. Nekoga optužiti za sudjelovanje, ozbiljna je optužba i potpuno sam svjestan težine mišljenja koje mi se nameće. Recite, nije li sve ovo i Vama malo čudno?
Pozdrav svima!
Pozdrav svima!
-
Woolf Blaser
- Natporučnik

Jebote ovo je ko ,Leteci cirkus Montija Pajtona,!
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Dejan, trebao si nakon tog poziva, kad si vidio da nitko ne dolazi nazvati i reci, "Opet ja, sve u redu, evo naletio sam na njih kako se skrivaju u garazi i upucao obadvojicu" =) pitam se za koliko minuta bi stigli na uviđaj =)
-
dejandlesk
- Časnički Namjesnik

-
Woolf Blaser
- Natporučnik