Re: Diana 34 , 31 ,350 magnum šta uzeti
Moderator: karabalic
Neznam što uzeti od ove 3 puške može i neki drugi model do 3500kn novi sam na forumu pa mi svaki savjet dobro dođe
Za što ti treba zračna puška, jeli misliš gađati s optikom ili bez? Koji kalibar? Zašto Diana ? 34 i 31 su iste puške samo razlika u kundaku!
Volim crno pa makar i ofarbano.......
Za pest control , mislim bez optike,kalibar naginjem na 4.5 . Dianu zato što su po meni najbolje koja je još dobrakarabalic wrote:Za što ti treba zračna puška, jeli misliš gađati s optikom ili bez? Koji kalibar? Zašto Diana ? 34 i 31 su iste puške samo razlika u kundaku!
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
@ lovac4545
Dobrodosao na forum!
Dobrodosao na forum!
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
- jolly
- Cinker - bojna

Ovu konverzaciju kuzimo samo nas dva!
Nego, po meni, premda nisam vrhunski strucnjak, kvalitetne su ti takodjer jos gamo, i hatsan.
Slavija isto - medjutim, ako ti je za pest control, mislim da je slabasna.
takodjer bih preporucio neku optiku, premda ne planiras u startu.
Da dodam, diana se smatra daleko kvalitetnija od ove dvije, dakle dobar ti je izbor.
i jos jedna bitna stvar: kod izbora dobro pogledaj specifikacije: ne smije ti biti brza od zvuka, jer ces izgubiti na preciznosti.
Ako ides na snagu, onda gledaj malo veci kalibar - da brzina opet bude ispod brzine zvuka, nemoj ici na neki magnum u calibru 4.5mm i brzinu od 400 m/sec.
na to pripazi.
Toliko od mene.
Nego, po meni, premda nisam vrhunski strucnjak, kvalitetne su ti takodjer jos gamo, i hatsan.
Da dodam, diana se smatra daleko kvalitetnija od ove dvije, dakle dobar ti je izbor.
i jos jedna bitna stvar: kod izbora dobro pogledaj specifikacije: ne smije ti biti brza od zvuka, jer ces izgubiti na preciznosti.
Ako ides na snagu, onda gledaj malo veci kalibar - da brzina opet bude ispod brzine zvuka, nemoj ici na neki magnum u calibru 4.5mm i brzinu od 400 m/sec.
na to pripazi.
Toliko od mene.
Turn better into best!
Hvala na savjetima mislim da je diana najbolja vidit će mo što će reć ostali hvalajolly wrote:Ovu konverzaciju kuzimo samo nas dva!![]()
na to pripazi.
Toliko od mene.
Ima li iko savjet zašto da uzmem jednu od ovih ja bi uzeo diana 350 magnum 4.5 ali upitna je preciznost , a sa 5,5 kalibrom nisan upoznatlovac4545 wrote:Hvala na savjetima mislim da je diana najbolja vidit će mo što će reć ostali hvalajolly wrote:Ovu konverzaciju kuzimo samo nas dva!![]()
na to pripazi.
Toliko od mene.
- jolly
- Cinker - bojna

4.5 - 5.5 - 6.35. veci kalibar - veci domet. tu nema puno filozofije.
Zrno ti mora biti sub-sonicno za imati preciznost, dakle ispod brzinezvuka.
(Za to prvo pogledaj tehnicke specifikacije puske)
naime ako probije zvucni zid pa tokom trajektorije do mete padne ispod brzine zvuka, onda postaje nestabilno i "lambrlja" poz zraku - i gubi preciznost.
A nakon tog, ako si bas picajzla, ako zelis dotjerati stvar do maximuma - nadji nekog ko ima chrony pa onda mjerite brzinu ispaljenih zrna, za svaki tip koji probas.
najpreciznija zrna osim sta su ispod brzine zvuka - moraju ti imati kolko-tolko jednaku izlaznu brzinu da bi drzali cim manju grupu. (razlika u brzini ti siri grupu po vertikali)
Koji dijabolo ces izabrati - to moras sam uzeti i isprobati od vise proizvodjaca. Naci ces vec nesto koje odgovara tvojoj cijevi.
Ako uzmes pusku dianu - ne mora znaciti da ce dijabolo od diane biti najbolje.
Isprobavaj.
Vezano za pusku reci slijedece:
Iz kojeg polozaja mislis pucati iz zracnice (najcesce)?
Stojeci, sjedeci, lezeci?
Zrno ti mora biti sub-sonicno za imati preciznost, dakle ispod brzinezvuka.
(Za to prvo pogledaj tehnicke specifikacije puske)
naime ako probije zvucni zid pa tokom trajektorije do mete padne ispod brzine zvuka, onda postaje nestabilno i "lambrlja" poz zraku - i gubi preciznost.
A nakon tog, ako si bas picajzla, ako zelis dotjerati stvar do maximuma - nadji nekog ko ima chrony pa onda mjerite brzinu ispaljenih zrna, za svaki tip koji probas.
najpreciznija zrna osim sta su ispod brzine zvuka - moraju ti imati kolko-tolko jednaku izlaznu brzinu da bi drzali cim manju grupu. (razlika u brzini ti siri grupu po vertikali)
Koji dijabolo ces izabrati - to moras sam uzeti i isprobati od vise proizvodjaca. Naci ces vec nesto koje odgovara tvojoj cijevi.
Ako uzmes pusku dianu - ne mora znaciti da ce dijabolo od diane biti najbolje.
Isprobavaj.
Vezano za pusku reci slijedece:
Iz kojeg polozaja mislis pucati iz zracnice (najcesce)?
Stojeci, sjedeci, lezeci?
Turn better into best!
Stojeći pucam najčešće vi mislite da diana 350 magnum 4.5 380m/s je pre jaka i kao takva je neprecizna, diana 31 ili 34 jesu one dovoljno jake 305 m/s 4,5 jer sada imam slaviu 630 i slaba je ima velik pad diabole , ja koristim njemačke diabole koji su tvrdi ko vrag 50kn 500 diabola
- jolly
- Cinker - bojna

Nema ti lose diane... pa nemoj reci "ne precizna". Postoji samo precizna i preciznija... Diana moze biti samo dobra ili bolja....
ali htio sam te navesti na jos nesto, sto cu navesti pri kraju.
Sitne varijacije u brzini korigirat ces izborom dijabola, po principu ako je teze - biti ce sporije zrno.
Imas jos dva tipa zracnice na oprugu, pa prije nego se odlucis na 34, 31, 350 baci oko i na to.
Osim puske na prelamanje, imas jos puske sa fixnom cijevi i polugom na natezanje.
Poluga ti moze biti smjestana ispod cijevi i povlaci se prema dolje.
Ili ti moze biti smjestena sa strane, i povlaci se sa strane.
E kod ta dva tipa sa fixnom cijevi - imas bolje brtvljenje i bolju platformu za postavljanje optike, ako se ikad odlucis - jer je cijev fixna pa se ne moze "rasklimati". tehnicki je daleko bolje dizajnirana. (pretpostavljam i dugotrajnija)
razlika izmedju ove sa polugom ispod cijevi i ove sa polugom sa strane ti je lezeci polozaj - ako ikad budes koristio.
Naime, ako pucas iz lezeceg polozaja jedino ti poluga sa strane omogucuje ponovo punjenje bez ustajanja. Puska sa cijevi na prelamanje, ili sa polugom ispod cijevi - moras se ili izvrtati na bok za nategnuti ili ustajati. Nespretne su.
Nekad sam ja pucao na zracnicu na prelamanje (gamo), i da sam onda znao sta sad znam i ako bi se odlucio za springericu isao bih na zracnicu sa fixnom cijevi i polugom za natezanje sa strane. u medjuvremenu sam postao "veliki" pa sam presao na VK oruzje..
Tako da nisam vise u zracnom
U svakom slucaju
Birao bih ili obicnu - u kalibru 4.5
Ili magnum u kalibru 5.5
ili super magnum u kalibru 6.35.
Brzinu bih korigirao i dotjerivao izborom dijabola po tezini. I onda bih vidio sta najbolje lezi.
U zakljucku sve ove puste teorije:
razmisli o dianiinoj puski, fixne cijevi, sidecocking system (poluga sa strane), u kalibru 5.5 - a to je sve obzirom na tvoju planiranu namjenu pest control, i daje ti mogucnost ugodnog punjenja iz lezeceg stava, a za stojeci ti ne smeta.
Nisam dugo gledao diane, ali sad sam bacio oko na njihov web site - vidim da sve sa bocnom polugom imaju slicne brzine. 4.5 mm ima deklariranu brzinu 1100 do 1150 fps, sto je malo prebrzo.
5.5 mm je sasvim OK.
Nakon tog, razmisljaj o optici.
PS, daj molim te: ne moras me qutati ako odgovaras na post odmah iza mog. Svi znaju kome se obracas. Imas to u pravilim aforuma,
Sitne varijacije u brzini korigirat ces izborom dijabola, po principu ako je teze - biti ce sporije zrno.
Imas jos dva tipa zracnice na oprugu, pa prije nego se odlucis na 34, 31, 350 baci oko i na to.
Osim puske na prelamanje, imas jos puske sa fixnom cijevi i polugom na natezanje.
Poluga ti moze biti smjestana ispod cijevi i povlaci se prema dolje.
Ili ti moze biti smjestena sa strane, i povlaci se sa strane.
E kod ta dva tipa sa fixnom cijevi - imas bolje brtvljenje i bolju platformu za postavljanje optike, ako se ikad odlucis - jer je cijev fixna pa se ne moze "rasklimati". tehnicki je daleko bolje dizajnirana. (pretpostavljam i dugotrajnija)
razlika izmedju ove sa polugom ispod cijevi i ove sa polugom sa strane ti je lezeci polozaj - ako ikad budes koristio.
Naime, ako pucas iz lezeceg polozaja jedino ti poluga sa strane omogucuje ponovo punjenje bez ustajanja. Puska sa cijevi na prelamanje, ili sa polugom ispod cijevi - moras se ili izvrtati na bok za nategnuti ili ustajati. Nespretne su.
Nekad sam ja pucao na zracnicu na prelamanje (gamo), i da sam onda znao sta sad znam i ako bi se odlucio za springericu isao bih na zracnicu sa fixnom cijevi i polugom za natezanje sa strane. u medjuvremenu sam postao "veliki" pa sam presao na VK oruzje..
U svakom slucaju
Birao bih ili obicnu - u kalibru 4.5
Ili magnum u kalibru 5.5
ili super magnum u kalibru 6.35.
Brzinu bih korigirao i dotjerivao izborom dijabola po tezini. I onda bih vidio sta najbolje lezi.
U zakljucku sve ove puste teorije:
razmisli o dianiinoj puski, fixne cijevi, sidecocking system (poluga sa strane), u kalibru 5.5 - a to je sve obzirom na tvoju planiranu namjenu pest control, i daje ti mogucnost ugodnog punjenja iz lezeceg stava, a za stojeci ti ne smeta.
Nisam dugo gledao diane, ali sad sam bacio oko na njihov web site - vidim da sve sa bocnom polugom imaju slicne brzine. 4.5 mm ima deklariranu brzinu 1100 do 1150 fps, sto je malo prebrzo.
5.5 mm je sasvim OK.
Nakon tog, razmisljaj o optici.
PS, daj molim te: ne moras me qutati ako odgovaras na post odmah iza mog. Svi znaju kome se obracas. Imas to u pravilim aforuma,
Turn better into best!
Jako dobar post jolly, sve što si napisao stoji samo bi te htio ispraviti vezano za deklarirane brzine jer tu ljudi uglavnom griješe. Naime te deklarirane brzine jesu stvarne, ali proizvođač nikad ne navodi sa kojom diabolom se one postižu i uglavnom se radi o jako laganim diabolama. U kalibru 4,5mm nije nikakav problem dobiti podzvučnu brzinu sa npr. Dianom 52 ili čak sa Dianom 350 magnum potrebno je samo izabrati dovoljno tešku diabolu. Po meni je kalibar 4,5 bolji izbor jer puške springerice nisu dovoljno jake za veči kalibar. U kalibru 5,5 manja je izlazna brzina puno je veči pad diabole i slabiji efekt na cilju.
Ja koristim diabole geco dynamit nobel je su to dobre diabole za dianu 350 i 31
- jolly
- Cinker - bojna

Sve tocno. Nisam htio zbunjivati decka sa dodatnim varijacijama. Meni je moja puska nekad imala deklarirano 220 m/sec, a nikad nisam uspio dobiti bolje od 190 m/sec na chroniju.Hall wrote:Jako dobar post jolly, sve što si napisao stoji samo bi te htio ispraviti vezano za deklarirane brzine jer tu ljudi uglavnom griješe. Naime te deklarirane brzine jesu stvarne, ali proizvođač nikad ne navodi sa kojom diabolom se one postižu i uglavnom se radi o jako laganim diabolama. U kalibru 4,5mm nije nikakav problem dobiti podzvučnu brzinu sa npr. Dianom 52 ili čak sa Dianom 350 magnum potrebno je samo izabrati dovoljno tešku diabolu. Po meni je kalibar 4,5 bolji izbor jer puške springerice nisu dovoljno jake za veči kalibar. U kalibru 5,5 manja je izlazna brzina puno je veči pad diabole i slabiji efekt na cilju.
Sa svime sta sam isprobao.
Inace, kod 5.5 jeste nesto izrazeniji pad - medjutim balistika kaze sto je teze zrno imas bolju penetraciju.
Pad zrna se kompenzira vjezbom gadjanja i dobrom procjenom udaljenosti, a veca masa zrna sporije gubi brzinu takodjer daje i veci domet.
takodjer veca masa zrna manje je podlozna zanosu uslijed vjetra.
Kod navedenih brzina dijane za 5.5, oko 270 m/sec (nominalno) - mislim da je realno ocekivati 220-250 m/sec za 5.5 sto je sasvim dovoljno za 30-40 mtr preciznosti / efektivnosti.
A obzirom da decko planira pest control (stakori)hmmm, englezi kazu ovako:
177 -feather (perje)
22 - fur (krzno)
to ce reci 4.5mm za ptice koje su im u engleskoj na popisu stetocina, i 5.5 mm za glodavce, premda opet oni tu misle na zeca.
Obzirom da su stakori krznati, a i da ti vidis koliki su stakori u mom kraju, dobro bi se zamislio izmedju 4.5 i 5.5.
Generalno, niti jedna od navedenih dijana nece biti losa, ni u kojem kalibru.
mislim da se moze samo govoriti, dobra, ili bolja. Sta god da se izabere - sve pet.
Hmmm... necu sad spominjati druga iskustva, da ne pomutimo decka totalno.
Ali nakon sta sam isprobao PCP, to je vrhunsko "zracno iskustvo" - kojeg ne mogu usporediti za springericama:
hatsan bt 44 u kalibru 5.5
hatsan bt 65 u kalibru 6.35
benjamin marauder 5.5 mi je malo kratak kundak a ja imam duge ruke.
Dijanina PCP mi djeluje na oko jako zanimljiva, ali ima nesto slabiju snagu (prema hatsanu) i nisam je nikad isprobao.
Turn better into best!
-
Woolf Blaser
- Natporučnik

Dakle Jolly!!! Cestitam na zavidnom znanju! Bas sam odusevljen!
Lovce4545 (city boys ) dobro nam dosao na forum!
Lijep pozdrav, ekipo.
Lovce4545 (city boys ) dobro nam dosao na forum!
Lijep pozdrav, ekipo.
Head in the City. Hearth in the Field.
Nemojte uspoređivati Dianu i Hatsan jer je to u najmanju ruku neprimjereno. Što se mene tiče, za sve sitne štetočine Diana 350 sa težim zrnom 4.5mm ili 5.5mm sa lakšim, tj. onim koje najbolje grupira. Gamo CFX je dobra puška, kao i Xsisico 28m, a jeftinije od Diane. Navodno je ova zadnja totalna (licencirana) kopija Diane i jako dobre kvalitete iako je rade Kinezi. Dugo sam imao Gamo 440 Hunter koja je bila extra dok mi neki idiot nije iskrivio cijev.
Ubijanje štetočina ili bilo kakvo ubijanje zračnom puškom je zakonom zabranjeno, stoga vas molim da ne komentirate i podupirete takve radnje!
Volim crno pa makar i ofarbano.......
Svaka čast jolly, ovo je zaista kvalitetan elaborat. Ja sam mislio da će veča brzina u kombinaciji sa manjom presjekom kod 4,5mm postići bolji efekt, ali moram se složiti sa tobom da je za penetraciju potrebna i masa. Veća masa jednako veći balistički koeficijent znači da bi kalibar 5,5mm trebao donijeti više energije na cilj. Ako se uzima puška u kalibru 5,5mm, onda bi trebalo uzeti Dianu 350 magnum. U kombinaciji sa H&N Baracuda Hunter diabolama to bi trebalo biti to. Ostale Diana puške po mom mišljenju su preslabe u tom kalibru za namjenu o kojoj pričamo. E sad ta puška ima veliki trzaj pa treba voditi računa koju optiku i nosače izabrati.
Alene slažem se sa tobom da štakore treba tamaniti sa otrovom, s ne sa puškom. Međutim ako čovjek želi to raditi sa zračnicom, to je njegov izbor.
Alene slažem se sa tobom da štakore treba tamaniti sa otrovom, s ne sa puškom. Međutim ako čovjek želi to raditi sa zračnicom, to je njegov izbor.
Ako ćemo već pričati ludosti, humanije je štakora upucati zračnicom nego da se najede otrova i ugine negdje u mukama. I još se zavuče pa smrdi, ili bude napola krepan pa ga mačka pojede...ode i mačkov onda. Trovanje životinja je zabranjeno, odstrel odgovarajućim oružjem nije.
Ja se slažem sa tobomIggy wrote:Ako ćemo već pričati ludosti, humanije je štakora upucati zračnicom nego da se najede otrova i ugine negdje u mukama. I još se zavuče pa smrdi, ili bude napola krepan pa ga mačka pojede...ode i mačkov onda. Trovanje životinja je zabranjeno, odstrel odgovarajućim oružjem nije.