Izrada lovackog karabina.Mauser 98 kuciste,MG42/M53 cijev...

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Post Reply
Mario_Zg
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Izrada lovackog karabina.Mauser 98 kuciste,MG42/M53 cijev...

Post by Mario_Zg » 02 Nov 2013, 21:26

Cuo sam da se kombinacija Mauserovog kucista i cijevi od MG42/M53 pokazala vrlo dobrom pa me zanima dali netko sa foruma ima takvo nesto pa da podijeli iskustvo. Navodno vrlo precizan stroj.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Re: Izrada lovackog karabina.Mauser 98 kuciste,MG42/M53 cije

Post by jolly » 03 Nov 2013, 08:25

Nemam iskustvo, ali da nabacim teoretski komentar, a bas me zanima da li ce ko potvrditi iz prakse.

Do pocetka drugog svjetskog rata sve - ali ama bas sve cijevi pusaka u vecini zemalja glavnih ucesnica 2. svjetskog rata radile se se metodom cut-riflinga, i nesto malo brzom metodom button riflinga.
Ovo ukljucjuje saveznike, ali i sile osovine, a takodjer i Njemacku.

Od svih manje vise poznatih brzometnih pusaka iz WW2 (koje proizlaze iz dvije osnovne cut i button rifling proizvednje) gotovo sve su dozivjele i snajperske izvedbe, s tim da je mozda engleski lee-enfil bio mozda najlosiji sa svojih trazenih 2moa preciznosti, a mauser 98 / 98k i mosin nagant kao najuspjesnije u snajperskim varijantama.
(ovo govori o preciznosti cijevi proizedenih na gore navedeni nacin)

Kod proizvodnje strojnice MG 42 i njenim koristenjem na frontu, pojavio se problem sa potrosnjom cijevi, i pojavio se pritisak za masovnijom i jeftinijom prozivodnjm cijevi, da se zadovolji potraznja za novim cijevima na frontu i kod MG42 je prvi put pokrenuta proizvodnja metodom kovanja (kao trecom poznatom metodom), a zahtjev nije bio odredjena preciznost - sto se u vojnoj industriji znalo zahtjevati od pusaka, vec zadovoljavajuci volumen i masovnost proizvodnje cijevi.
To jest, originalna cijev za MG42 - nije napravljena za preciznost, nego da zadovolji potrebu cim brze i jeftinije proizvodnje.

U zakljucku, ako je neko (u nuzdi i nedostatku boljeg izbora) stavljao cijev saMG42 na mauser 98, sumnjam da je postigao poboljsanje u preciznosti, osim ako nije istrosenu cijev sa mausera zamijenio novom cijevi strojnice MG42.
Ali i u tom slucaju - rezultat sumnjam da je vrhunski.

Steta da na forumu nemamo puskara da komentira ovakve threadove, ili da podijeli iskustva, ali eto, toliko od mene - koliko mogu doprinijeti.
Lijepi pozdrav
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Iggy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Iggy » 03 Nov 2013, 09:45

Zavisi na kakvu se cijev naleti, zna biti dobrih i preciznih uradaka. Što se mene tiče to je lutrija i veliki posao upasati cijev na kućište. Ne radi se samo o navoju, ima još x stvari o kojima ne bih sada. Po meni je bolje cijev zamijeniti novom originalnom ili upasati dobru puščanu cijev, mitraljeska ima svoju, neku drugu namjenu. Za nevolju može, ali ako mogu birati onda mi je to zadnje rješenje. Za m48 se još nađe original cijevi bez nišana,konzerviranih.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 03 Nov 2013, 12:04

Iggy wrote:...i veliki posao upasati cijev na kućište. Ne radi se samo o navoju, ima još x stvari o kojima ne bih sada. Po meni je bolje cijev zamijeniti novom originalnom ili upasati dobru puščanu cijev, mitraljeska ima svoju, neku drugu namjenu. Za nevolju može, ali ako mogu birati onda mi je to zadnje rješenje. Za m48 se još nađe original cijevi bez nišana,konzerviranih.
Mislim da za dobrog puskara nema nerjesivog zadatka, samo ako ima dobre alate na raspolaganju, ako su oba dosjeda savrseno paralelna i ako je sve centrirano u odnosu na unutarnju os cijevi ne vidim vecih problema oko tog rada, osim nesto radnih sati koje treba inonako utrositi. Cak i da dobijes novu cijev opet tu ima dosta posla ako zelis napraviti dobar posao

** Daleko veci je problem sto je kod nas zakon ocito napisan od strane ljudi koji se bave kolacima ili filozofijom ili psiho-socijanim podrucjima pa onda takvi napisu nebulozu koja nema veze sa stvarnim zivotom, zamjena cijevi bi trebalo biti rutinska stvar za koju bi svaki puskar mogao dati svoj potpis i nista vise, no bojim se da zakon to kod nas ne pozna i ne zeli poznavati, pa zamjena cijevi predstavlja nesto kao put na mjesec !

Moram priznati da i mene zanima ova prica sa cijevi od M53 , no ne poznam dovoljno materiju pa mogu samo prodpostavljati neke cinjenice koje su mozda i pogresne.....

- materijal bi trebao biti bolji jer se trazi da zadovoljava daleko teze uvijete rada
- tolerancije bi trebale biti daleko vece jer preciznost nije toliko bitna

E sada....koji je smisao svega toga, za tekmu ionako nitko ne korisiti 7.9 jer ne nekonkurentan, a za lov do 150m mislim da zadovoljava svaka tandjara ako bas nema kratere u cijevi ?
Nemoguće je Nemoguće

Mario_Zg
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Mario_Zg » 03 Nov 2013, 14:27

Ja znam za dvoje ljudi koji to imaju. Jedan na M48 kucistu a drugi na Mauser. Oba se kunu u preciznost da nesto bolje nisu probali. Citao sam na srpskom forumu gdje ljudi imaju to pa je jedan bio na streljani i najbolja grupa na 100m je 2,2cm a na 300 7-8cm . Navodno je Mg42 imao i kromirane cijevi. Cijevi su ako se ne varam 53,5cm i imaju drugaciji korak zljebova u cijevi. Kazu i da je cijev od MG34 bila jos kvalitetnija a bila je i dulja te da je jos bolji izbor. Nije problem kupiti novu M48 ili Mauser cijev ali bilo bi lijepo imati nesto sto nema nitko. Pogotovo ako je rezultat odlican.

Ja trenutno cekam nabavnu za DiN na lovacki a ceka me jedan K98 pa cemo vidjeti.

S druge strane koji od puskara moze to nabaviti i smije ugraditi? :mrgreen:

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 03 Nov 2013, 14:36

Mario_Zg wrote: S druge strane koji od puskara moze to nabaviti i smije ugraditi? :mrgreen:
Nedavno sam vec negdje napisao da (navodno) jedini puskar u HR sa licencom da promjeni cijev je Rusan.
Nazovi, pa pitaj.

(A onda, ako nije problem - podijeli sa nama sto si saznao)
;)

Good luck!
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

zoommode
Razvodnik
Razvodnik

Post by zoommode » 03 Nov 2013, 14:43

Tih mitraljeskih je bilo na bacanje i zadovoljavale su lovačke potrebe ALI sto je s tormentacijom? Ne znam ali mislim da to danas ne prolazi.
A sto se tice cijevi..moj izbor hladno kovana!

Iggy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Iggy » 03 Nov 2013, 15:58

Davno je kod nas trebala biti određena firma ili osoba koja može obaviti ispitivanje i označavanje oružja (tormentaciju), tako bi svaki puškar odnio svoj uradak i nema problema. Ovako je banana kao i sve. I ja volim razne "projekte" i zajebancije ali trenutno je jedino rješenje original cijev ili možda Rusan. Za sve ostalo postoji mogućnost oduzimanja. To je trenutno zadnja stvar u ovoj državi, tako da na reloading i stvari koje nas zanimaju možemo zaboraviti,bar neko vrijeme.

šile
Skupnik
Skupnik

Post by šile » 03 Nov 2013, 18:25

Mario_Zg wrote:Ja znam za dvoje ljudi koji to imaju. Jedan na M48 kucistu a drugi na Mauser. Oba se kunu u preciznost da nesto bolje nisu probali. Citao sam na srpskom forumu gdje ljudi imaju to pa je jedan bio na streljani i najbolja grupa na 100m je 2,2cm a na 300 7-8cm . Navodno je Mg42 imao i kromirane cijevi. Cijevi su ako se ne varam 53,5cm i imaju drugaciji korak zljebova u cijevi. Kazu i da je cijev od MG34 bila jos kvalitetnija a bila je i dulja te da je jos bolji izbor. Nije problem kupiti novu M48 ili Mauser cijev ali bilo bi lijepo imati nesto sto nema nitko. Pogotovo ako je rezultat odlican.

Ja trenutno cekam nabavnu za DiN na lovacki a ceka me jedan K98 pa cemo vidjeti.

priče o tim grupama su priče za malu djecu

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 03 Nov 2013, 19:30

Neki decki kod mene u Slavoniji su to radili. Ne znam kako je to izgledalo na meti, ali moj
prijatelj je zamijenio cijev na 30 06 ( mislim da je od PKT-a ) , puska ima sasvim pristojnu
grupu. Mario, ako zelis mogu ti na PM poslati tko mu je radio, covjek je to stvarno napravio
pedantno i uredno, ima dobre strojeve i sto je najbitnije zna znanje, pa bi ti mozda bilo dobro
da se posavjetujes s njim. Ispravite me ako grijesim, ali mislim da gosp. Rusan jedini u RH ima
dozvolu za tormentaciju.
LP
Head in the City. Hearth in the Field.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 03 Nov 2013, 19:34

Mario_Zg wrote:....S druge strane koji od puskara moze to nabaviti i smije ugraditi? :mrgreen:
Barem 99% svih puskara koji nam se nalaze u susjednoj zemlji na manje od 2-sata voznje i kako mi se cini za manje para nego kod nas !!!

:A03: :A03: :A03:
Nemoguće je Nemoguće

zhrvoje
Skupnik
Skupnik

Post by zhrvoje » 03 Nov 2013, 19:34

šile wrote:
Mario_Zg wrote:Ja znam za dvoje ljudi koji to imaju. Jedan na M48 kucistu a drugi na Mauser. Oba se kunu u preciznost da nesto bolje nisu probali. Citao sam na srpskom forumu gdje ljudi imaju to pa je jedan bio na streljani i najbolja grupa na 100m je 2,2cm a na 300 7-8cm . Navodno je Mg42 imao i kromirane cijevi. Cijevi su ako se ne varam 53,5cm i imaju drugaciji korak zljebova u cijevi. Kazu i da je cijev od MG34 bila jos kvalitetnija a bila je i dulja te da je jos bolji izbor. Nije problem kupiti novu M48 ili Mauser cijev ali bilo bi lijepo imati nesto sto nema nitko. Pogotovo ako je rezultat odlican.

Slazem se sa Šiletom...
Hunting is getting as close as you can, shooting is getting as far away as possible.
https://youtube.com/channel/UCnDcMjnFpvRMCtlVHqFqUVQ

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 03 Nov 2013, 19:45

zhrvoje wrote:
šile wrote:

Slazem se sa Šiletom...
Hrvoje de malo pomozi, ocigledno da imas iskustva s tim!?
Head in the City. Hearth in the Field.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 03 Nov 2013, 20:16

Woolf Blaser wrote:... ali mislim da gosp. Rusan jedini u RH ima
dozvolu za tormentaciju.
LP
Koliko ja znam to ne radi nitko u HR jer i nije bas tako jednostavno. Osim sto treba imati posebnu municiju ( punjenja ) za Tormentaciju koja mora stvoriti MINimalno 30% veci pritisak od standardne municije treba imati opremu i znanje za kontrolu mogucih ostecenja nakon opaljenja. Ne znam sto zahtijevaju "norme" ali pregled lezista, dosjeda i cijevi vjerovatno treba podvrgnuti nekoj NDT metodi da se vide eventualne napukline ili slicno...bas cu malo procackati jer me zanima....da vidimo kako se dolazi do famoznog ziga " T " :?: :?: :?:
Nemoguće je Nemoguće

šile
Skupnik
Skupnik

Post by šile » 03 Nov 2013, 20:27

Woolf Blaser wrote:Neki decki kod mene u Slavoniji su to radili. Ne znam kako je to izgledalo na meti, ali moj
prijatelj je zamijenio cijev na 30 06 ( mislim da je od PKT-a ) , puska ima sasvim pristojnu
grupu. Mario, ako zelis mogu ti na PM poslati tko mu je radio, covjek je to stvarno napravio
pedantno i uredno, ima dobre strojeve i sto je najbitnije zna znanje, pa bi ti mozda bilo dobro
da se posavjetujes s njim. Ispravite me ako grijesim, ali mislim da gosp. Rusan jedini u RH ima
dozvolu za tormentaciju.
LP
ajd i meni pošalji na pm da znam i ja koji je to majstor u slavoniji...

zhrvoje
Skupnik
Skupnik

Post by zhrvoje » 03 Nov 2013, 20:32

Woolf Blaser wrote:
zhrvoje wrote: Slazem se sa Šiletom...
Hrvoje de malo pomozi, ocigledno da imas iskustva s tim!?
Vidio sam xy ovakvih pusaka i dobar dio su bile krampovi napravljeni od strane kvazi puskara.
Sve imaju odokativni ceoni zazor, a preciznost svega sto sam ja vidio je najbolje receno prosjecna.
Negdje sam citao da kad su radili cijevi hladnim kovanjem za ove mitraljeze, od jednog "trna" (hebiga ne mogu se sad sjetit prave rijeci) prvih 2-3 cijevi su isle za snajperske puske, sljedecih deset za obicne, a ostatak za mitraljeze. Pametnome dosta...
Hunting is getting as close as you can, shooting is getting as far away as possible.
https://youtube.com/channel/UCnDcMjnFpvRMCtlVHqFqUVQ

Mario_Zg
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Mario_Zg » 03 Nov 2013, 21:24

Evo nasao sam. Pa sad neznam zasto bi netko lagao. Meni je ovo jako interesantno.

http://snajperskimetak.com/smf/index.ph ... 0.150.html

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 04 Nov 2013, 08:04

Mario_Zg je napisao/la:

Evo nasao sam. Pa sad neznam zasto bi netko lagao. Meni je ovo jako interesantno.

http://snajperskimetak.com/smf/index.ph ... 0.150.html

Jako zanimljiv thread. Izvlacim slijedece i citiram:

>>>>>
Pa ovako, mitraljeska cijev od M34 i M53 nije jednaka. Mislim da je pun pogodak cijev od MG34 jer je i duža i deblja za snajpersko odnosno precizno gađanje.
Do sada sam i jednihi drugih otanjenih ili ne ugradio prilično veliki broj i sve su bile izvrsno precizne.
>>>>

Ovo ima osnove, kao sto rekoh prethodno - kovane cijevi su se pocele proizvoditi kovanjem za MG42, do z MG34 nisu, proizvodile se su drugim metodama. (u kasnijoj fazi rata - ne znam da li su mijenjali nacin proizvodnej)
(potencijalno su preciznije)

>>>>>>
Ninoslave nije probleako ako imaš dobrog puškara, a ako od nekog mašinca pokušavaš napraviti puškar može postati problem.
Na cijev se mora postaviti reduktot da bi se mogla uvrnuti u kućište.Ja sam za redukciju iskoristio staru cijev, koja je izbušena i u tu cijev sam uvrnuo mitraljesku M53.Čeoni zazor je 1,8 mm, i to se precizno mora odraditi.Problemi najčeešće nastaju kada cijev M53 i reduktor nisu u osi( Problem je upucati takvu cijev). Mehaničke nišane nije problem upucati (jer su na cijevi), ali je problem kod optičkog jer on se montira na kućište ,a ono nije u osi sa cijevi.Tada moraš vršiti određene prepravke na montaži optike, a to je opet drugi par opanaka.....
>>>>>>>

A ovo gore su potencijalno problemi.

Odnosno rizik u koji se ulazi sa ovakvim projektom. Das pusku nekom i onda ti puska nosi ukrivo.... (a ti sve posteno platio)
Pa ti "majstor" kaze, pa sta si ocekivao iz izlizane mitraljeske cijevi???
"Imas sad to sta si trazio."

Inace interesantno je kako u nekim krajevima Balkana te cijevi cirkuliraju i montiraju se (i upucavaju se), a u drugim krajevima skoro pa nikako.

Sve u svemu, gledajuci slike meta na tom threadu - ne vidim prednost takve cijevi, prema nekoj novoj, kovanoj, tormentiranoj (vidim da ti "mitraljesci" postizu preciznost oko 1 MOA +/- koji mil gore-dole).

Osobno, ja u tu avanturu sa sumnjivim ishodom ne bih isao, nego bih otisao kod ovlastenog puskara koji moze promijeniti cijev, rekao koju preciznost zelim i zamijenio cijev sa novom. Mislim da danas nije problem dobiti SUBMOA preciznost kod puske / i nove cijevi.

Osim puskara u HR, kako Lex kaze - probaj se raspitati kod puskara u Sloveniji ili Austriji.
Recimo, ne bi bilo lose u startu pitati Rebeca u Sloveniji. Znam da su mu neki nosili puske na zamijenu cijevi, a k tome ima i mitraljeze u ponudi, pa mozda i dodje do koje cijevi mg34/mg42/mg53 (ako si bas odlucio za to).
Sretno!
Turn better into best!

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 04 Nov 2013, 09:36

Jolly, koji je smisao sve te price kada se podvuce crta ???

- Za lov je dobro 99% oruzja koje se moze nabaviti kod nas u ocuvanom stanju....
- Slaganje puske za lov sa starim komponentama nema smisla
- Slaganje puske za lov sa nekim bijesnim akcijama tipa Krieger ili Ljilja ili WL cijevima po meni je bacanje para
- Puska za lov mora biti pouzdana i da lovac na razmislja na svakom koraku kako da ne oguli kundak, cijev optiku, gdje ce nasloniit pusku ili sa koje strane pada kisa...

Mozda krivo gledam na ovaj problem, no mislim da se sva ova zajebancija i ulaganje love isplati samo ako se netko misli ozbiljno baviti streljastvom, kod nas je to trenutno nemoguca misija ako zelimo postivati zakon, o lovi da i ne govorimo.... dva treninga tjedno sa po 30 metaka je 250 MEtaka na mjesec, uz sve trikove i ples na kisi metak ne moze kostati ispod 1 Eur....
Nemoguće je Nemoguće

ralf
Razvodnik
Razvodnik

Post by ralf » 04 Nov 2013, 10:02

http://www.youtube.com/watch?v=1Ufes_zrZmg
Mislim da je ovaj link vec bio negdje, ako se ovako odradi onda bi moglo valjati, jedino nisam siguran da se cijela prica isplati uz ponudu oruzja i cijene koje su trenutno na trzistu, za lov svaka koja drzi grupu.

Post Reply