Je li cilj HSS-a, ostati bez članova?

Kritički komentari događaja vezanih i nevezanih za oružje, kod nas i u svijetu. Moderirani forum - vrijeđanje, međusobne svađe i mali forumski ratovi se ne toleriraju. POLITIKU IZBJEGAVATI.
Post Reply
dejandlesk
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Je li cilj HSS-a, ostati bez članova?

Post by dejandlesk » 28 Jan 2014, 00:15

Večeras nakon streljane, po dobrom starom običaju, svratili smo u birtiju. Uz neobavezno čavrljanje, načeli smo temu o izdavanju potvrda krovne streljačke udruge, koje su uvjet za nabavku i registraciju oružja. Budući da Savez te potvrde naplaćuje, jedna klinka postavila mi je pitanje, koje ja tu prenosim:" Je li interes HSS-a, da ljudi ne mogu registrirati svoje sportsko oružje, te ih na taj način onemogućiti u bavljenju ovim sportom?" Stvarno ne mogu reći kolika je ekonomska cijena izdavanja potvrde, ali sigurno ne prelazi 1 kn, a cijena to mnogostruko premašuje. Ja znam da je to dodatno opterećenje za referente HSS-a, ali mislim da bi u današnje vrijeme itekako trebalo gledati na financije, jer Savez jedino u slučaju da je sam sebi svrha, može egzistirati bez članstva, a oni su ipak zaposlenici HSS-a i trebali bi u radno vrijeme obavljati poslove za koje su plaćeni. Plaćam članarinu, svake godine, svaku petu godinu, plati potvrdu, ako hoćeš pucati, kupi streljivo, ako se hoćeš natjecati, plati kotizaciju..... Treba li meni sve to? Molim Vas dokažite mi da sam u krivu i učinite mi život sretnijim!

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Re: Je li cilj HSS-a, ostati bez članova?

Post by Woolf Blaser » 28 Jan 2014, 01:10

Ja bih mogao postaviti isto pitanje, ali za HLS. Mozes ih dobiti...ali moras organizirati
papicu, cugu, lov, tamburase...a placamo ih mi koji svake godine placamo clanarine
zupanijske,savezne, upisnine, picke materine...dobijes lovacki vijesnik koji je ustvari
promotor kulta licnosti i koji sve vise lici na promidjbene materijale iz Konzuma ili Peveca.
Nista se ne mijenja dugi niz godina i prosto je nevjerojatno koliko smo mi lovci u prosjeku
glupa populacija...od nas oko 55 000 , ima samo par desetaka koji su sposobni za rukovodstvo
i unapredjenje lovstva. A nikad nije bilo ,teze, biti lovac i usudio bi se reci nikad manje divljaci.
Head in the City. Hearth in the Field.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 9 times
Been thanked: 17 times

Post by jolly » 28 Jan 2014, 05:01

dejandlesk wrote:Večeras nakon streljane, po dobrom starom običaju, svratili smo u birtiju. Uz neobavezno čavrljanje, načeli smo temu o izdavanju potvrda krovne streljačke udruge, koje su uvjet za nabavku i registraciju oružja. Budući da Savez te potvrde naplaćuje, jedna klinka postavila mi je pitanje, koje ja tu prenosim:" Je li interes HSS-a, da ljudi ne mogu registrirati svoje sportsko oružje, te ih na taj način onemogućiti u bavljenju ovim sportom?" Stvarno ne mogu reći kolika je ekonomska cijena izdavanja potvrde, ali sigurno ne prelazi 1 kn, a cijena to mnogostruko premašuje. Ja znam da je to dodatno opterećenje za referente HSS-a, ali mislim da bi u današnje vrijeme itekako trebalo gledati na financije, jer Savez jedino u slučaju da je sam sebi svrha, može egzistirati bez članstva, a oni su ipak zaposlenici HSS-a i trebali bi u radno vrijeme obavljati poslove za koje su plaćeni. Plaćam članarinu, svake godine, svaku petu godinu, plati potvrdu, ako hoćeš pucati, kupi streljivo, ako se hoćeš natjecati, plati kotizaciju..... Treba li meni sve to? Molim Vas dokažite mi da sam u krivu i učinite mi život sretnijim!
Dejan, nisi u krivu, ali iz iskustva znam da su promjene dvosjekli mac.

Gle ovo:
U ronjenju je krovna organizacija Hrvatski Ronilacki Savez.
Od osnivanja, ekvivalent dozvole za ronjenje nakon ispita, bila je godisnja clanska iskaznica Ronilackog saveza, koja kosta 100 kuna.
Prosjek godisnjih clanarina bio je otprilike 5000 hrvatskih iskaznica, i oko 45000 iskaznica sa strance (ukupno 50.000).
To je godisnji priliv u savez od oko 5.000.000 kuna.
U dvadesetak godina nisu uspjeli sa tim parama niti tiskati literaturu potrebnu za tecajeve, i to je sramota. Tako da privatne skole ronjenja u HR uzimaju udzbenike od drugih ronilackoh asocijacija.
Vezano za tu potrosnju para bez kontrole bilo je nekoliko skandala i smjena rukovodstva.

Na kraju se umjesao zakonodavac. (Drzava)
Donijeli su zakon o ronjenju (mi smo jedina drzava u EU, koja ima "Zakon o ronjenju"), a nas zakon kopirali su BiH, te CG.

Po tom zakonu, vise ne treba clanska iskaznica krovne udruge (za 100 kuna godisnje), ali potrebna ti je tzv "koncesija za autonomno ronjenje" za fizicke osobe, koja se izdaje na godinu i kosta cca 2.500,00 kuna. (i placa se drzavi, a ne savezu)
Postoji i opcionalno, da ronis a da to ne platis, ali onda moras ici preko organizacije, kluba ili centra i svako ronjenje zasebno platiti. (50 do 100 eura po ronjenju, u ovisnosti o lokaciji)

Do dan danas, mislim da HRS jos nema udzbenike.

"In Croatia - There is no free lunch!"
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Papilon
Brigadir
Brigadir

Post by Papilon » 28 Jan 2014, 14:54

Savezi,.... udruge,.... stranke....ponekad se pitam treba li nam to sve u tolikom broju....i je li im osnovna djelatnost zanemarena....ne postaju li oni nešto zbog nekog.....a čalnovi ...e to su kao i glasači.....plati glasuj i šuti...
Ne pij dok voziš - mogao bi proliti!!.....

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 28 Jan 2014, 17:21

Papilon wrote:Savezi,.... udruge,.... stranke....ponekad se pitam treba li nam to sve u tolikom broju....i je li im osnovna djelatnost zanemarena....ne postaju li oni nešto zbog nekog.....a čalnovi ...e to su kao i glasači.....plati glasuj i šuti...
Najgore je kaj to prolazi...i funkcionira...a niko ne pita kaj se dela sa tim novcima!
Head in the City. Hearth in the Field.

Post Reply