Slovo zakona glede zracnog oruzja
Moderator: karabalic
Re: Slovo zakona glede zracnog oruzja
Kako sam već rekao, PU bjelovarsko bilogorska imala je neko svoje tumačenje u vezi zračnog oružja.
Svim ljudima koji su prijavili oružje kategorije C išlo se, i još uvijek ide u provjeru uvjeta držanja.
Nakon što sam u ovom topicu vidio odgovor Uprave za upravne i inspekcijske poslove MUP-a, potpisano od pomoćnice ministra u kojem piše da se ne trebaju ostvarivati uvjeti o smještaju zračnog oružja - ja sam taj dopis dostavio PU bj. - bil. da ih upozorim na njihovo, po dopisu nepravilno postupanje.
Njima taj dopis nije bio dostatan te su tražili tumačenje od iste te uprave za upravne i inspekcijske poslove.
I nedavno im je stigao odgovor, u kojem navodno stoji da se osobama koje imaju oružje kategorije C ne treba ići u provjeru uvjeta, ali da ih je referent prilikom izdavanja potvrde o prijavi oružja kategorije C dužan upozoriti kako trebaju imati odgovarajuće uvjete za smještaj te da će u slučaju kontrole oni prekršajno odgovarati ukoliko nemaju smještaj i oružje će im se oduzeti.
Ja ne mogu vjerovati... MUP u jednom tumačenju kaže da se ne trebaju imati uvjeti, a u drugom tumačenju kaže da se trebaju imati uvjeti ali se isti ne kontroliraju prilikom podnošenja zahtjeva...
koja smo mi luda država!
Svim ljudima koji su prijavili oružje kategorije C išlo se, i još uvijek ide u provjeru uvjeta držanja.
Nakon što sam u ovom topicu vidio odgovor Uprave za upravne i inspekcijske poslove MUP-a, potpisano od pomoćnice ministra u kojem piše da se ne trebaju ostvarivati uvjeti o smještaju zračnog oružja - ja sam taj dopis dostavio PU bj. - bil. da ih upozorim na njihovo, po dopisu nepravilno postupanje.
Njima taj dopis nije bio dostatan te su tražili tumačenje od iste te uprave za upravne i inspekcijske poslove.
I nedavno im je stigao odgovor, u kojem navodno stoji da se osobama koje imaju oružje kategorije C ne treba ići u provjeru uvjeta, ali da ih je referent prilikom izdavanja potvrde o prijavi oružja kategorije C dužan upozoriti kako trebaju imati odgovarajuće uvjete za smještaj te da će u slučaju kontrole oni prekršajno odgovarati ukoliko nemaju smještaj i oružje će im se oduzeti.
Ja ne mogu vjerovati... MUP u jednom tumačenju kaže da se ne trebaju imati uvjeti, a u drugom tumačenju kaže da se trebaju imati uvjeti ali se isti ne kontroliraju prilikom podnošenja zahtjeva...
koja smo mi luda država!
FANTASTICNO....jos me samo zanima po kojm clanu zakona bi me to kaznili, ili oduzeli zracno oruzje....KRETENIZAM do boli.Hackerivs wrote:dužan upozoriti kako trebaju imati odgovarajuće uvjete za smještaj te da će u slučaju kontrole oni prekršajno odgovarati ukoliko nemaju smještaj i oružje će im se oduzeti.
koja smo mi luda država!
Nemoguće je Nemoguće
stvorili bi neku zamrzlamu i nakon par godina bi te oslobodili na visokom prekršajnom sudu.....
Što se tiće prijava s današnjim danom je gotovo. Sada je neprijavljena lufterica kazneno dijelo i debela kazna za isti prekršaj.
Volim crno pa makar i ofarbano.......
Imaš li to što su ti rekli napismeno? Neku fotokopiju možda?Hackerivs wrote: I nedavno im je stigao odgovor, u kojem navodno stoji da se osobama koje imaju oružje kategorije C ne treba ići u provjeru uvjeta, ali da ih je referent prilikom izdavanja potvrde o prijavi oružja kategorije C dužan upozoriti kako trebaju imati odgovarajuće uvjete za smještaj te da će u slučaju kontrole oni prekršajno odgovarati ukoliko nemaju smještaj i oružje će im se oduzeti.
Bilo bi lijepo kad bi ti se dalo pa da napišeš dopis MUP-u da ti pojasne kakav točno smještaj moraš imati za zračno oružje i kojimzakonom je to propisano (koji članak, koji stavak) te kojim člankom i stavkom je propisano da će se ZRAČNO oružje oduzeti ukoliko pri kontroli nije u "odgovarajućem smještaju".
Dok god ih ne tražimo da obrazlože svoje odgovore dotle mogu prodavati muda pod bubrege i svaka PP može voditi svoju politiku kako misle da im je zgodno.
Kolege što se prijave tog zračnog tiče, prijavio sam pušku 20.2.2013. i do dan danas nisam čuo ni traga ni glasa o potvrdi ili bilo čemu drugome, pa brate mili to čekam dulje nego što sam čekao nabavnu prvi put, kolko se to po prilici dugo čeka, jer mi ovo stvarno nema smisla, izgleda da ću morati posjetiti referenta Bradića u V. Gorici, jer ovo očigledno ne funkcionira 
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Moze potrajati.
U osnovi - provjera je ista kao kod zahtjeva za nabavnu dozvolu - osim sto ne dolaze pregledavati uvjete za drzanje zracnog oruzja (barem ne u mojoj lokalnoj pp)
Prijatelju je trebalo dva mjeseca da dobije potvrdu o registraciji zrance puske. Nazvali su ga nakon 2 mjeseca i rekli da moze po potvrdu, i rekli su mu ako cuje da se kod susjeda policija raspitivala za njega - nek se ne brine jer su to oni samo obavljali rutinsku provjeru.
Dakle, naoruzaj se strpljenjem.
Dakako, nista te ne sprijecava da nazoves telefonom i pitas koji je status, ili odes osobno pa pitas sto je s tim. Ja bih ti to preporucio.
Ako su izgubili papire ili slicno, dobro im dodje jedan podsjetnik.
U osnovi - provjera je ista kao kod zahtjeva za nabavnu dozvolu - osim sto ne dolaze pregledavati uvjete za drzanje zracnog oruzja (barem ne u mojoj lokalnoj pp)
Prijatelju je trebalo dva mjeseca da dobije potvrdu o registraciji zrance puske. Nazvali su ga nakon 2 mjeseca i rekli da moze po potvrdu, i rekli su mu ako cuje da se kod susjeda policija raspitivala za njega - nek se ne brine jer su to oni samo obavljali rutinsku provjeru.
Dakle, naoruzaj se strpljenjem.
Dakako, nista te ne sprijecava da nazoves telefonom i pitas koji je status, ili odes osobno pa pitas sto je s tim. Ja bih ti to preporucio.
Ako su izgubili papire ili slicno, dobro im dodje jedan podsjetnik.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Kad se covjek MALO DUBLJE zapita kamo to sve vodi nakon zadnje promjene ZOO, mogao bi jako cudne odgovore pronaci u svojoj dubini psihe. !!!!
" IMAMO HRVATSKU.....zamlju u kojoj je more bistrije od naroda " !
Definitivno najbolji slogan za turizam od 2013-2023.
" IMAMO HRVATSKU.....zamlju u kojoj je more bistrije od naroda " !
Definitivno najbolji slogan za turizam od 2013-2023.
Nemoguće je Nemoguće
Čekaj malo kako to misliš da je neprijavljeno zračno oružje kazneno djelo?!karabalic wrote:Što se tiće prijava s današnjim danom je gotovo. Sada je neprijavljena lufterica kazneno dijelo i debela kazna za isti prekršaj.
šta nije bilo ono do 200m/sek. ili 10J ne treba prijavljivati?
ja sam zakasnija s tom prijavom i jeli ja mogu sada svoju zračnicu prijavit kad imam račun i sve to.
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Pojor, javi kako si prosao
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
mislim da i dalje možeš prijaviti zračnu pušku,jednostavno nisi bio upoznat sa dosadašnjim zakonom...
mislim da nebi trebalo biti problema
mislim da nebi trebalo biti problema
Poz ja sam prije koji dan pokuso prijavit svoju ali nisma uspio ioako nisam bio upoznat s zakonom sad ju imam ILEGALNO
Ako tko registrira zralju u medjuvremenu neka javi kako kad i gdje. Hvala
Ako tko registrira zralju u medjuvremenu neka javi kako kad i gdje. Hvala
-
Woolf Blaser
- Natporučnik

Od kao banalne stvari kao sto je kupovina zracike dosli smo na vrlo ,vruc teren,!
Head in the City. Hearth in the Field.
pitanje...
gledam Dianu 52 na Njuškalu, imao sam već jednu i budala prodao
uglavnom puška nije prijavljena, koja je procedura ili da je jednostavno uzmem i boli me uvo za prijavu?
gledam Dianu 52 na Njuškalu, imao sam već jednu i budala prodao
uglavnom puška nije prijavljena, koja je procedura ili da je jednostavno uzmem i boli me uvo za prijavu?
Možeš ju kupit i pravit se lud a prijavit ju nemožeš (ja svoju nisam mogo prijavit iako ju imam par godina , zakasnio sam jer niesam znao da je potrebno). Ali da te samo napomenem kazne su ti iste kao i da imaš ilegalno vatreno oružije tako da je moja preporuka da ne kupuješ!
- jolly
- Cinker - bojna

U pojedinim postajama sluzbenici su flexibilni, znaju ici na ruku gradjanima. Moj bi ti savjet bio, da nazoves telefonom, ili odes u lokalnu postaju i pitaj kako ide za registraciju zracne puske, koje su mogucnosti...
Turn better into best!
Zakon je i ovdje napravljen bez glave i bez repa tako da bas nema smisla i nije provediv od slova do slova:
1. Zracna puska se vani moze kupiti od druge ruke i donijeti u HR bez ikakvih problema i prijava, zasto bi mi netko sada radio problem ako je zelim prijaviti... ( na granici je obaveza prijavljivanja SAMO vatrenog oruzja i streljiva )
2. VELIKA vecina ljudi ne prati zakone i NN a imaju zracne puske, zar su zato kriminalci ?
3. Kupim zracnu pusku na Buvljaku i zelim je prijaviti, sve sto znam o kupcu je da je bio visok, crn, zove se Pero i ima brkove, sto sad ???
Nelogicnosti do boli, a sve na stetu vlasnika i onoga tko zeli biti LEGALAN.
1. Zracna puska se vani moze kupiti od druge ruke i donijeti u HR bez ikakvih problema i prijava, zasto bi mi netko sada radio problem ako je zelim prijaviti... ( na granici je obaveza prijavljivanja SAMO vatrenog oruzja i streljiva )
2. VELIKA vecina ljudi ne prati zakone i NN a imaju zracne puske, zar su zato kriminalci ?
3. Kupim zracnu pusku na Buvljaku i zelim je prijaviti, sve sto znam o kupcu je da je bio visok, crn, zove se Pero i ima brkove, sto sad ???
Nemoguće je Nemoguće
- jolly
- Cinker - bojna

Lex,lex-lutor wrote:Zakon je i ovdje napravljen bez glave i bez repa tako da bas nema smisla i nije provediv od slova do slova:
Nisi u pravu - postojeci zakon spominje za SVAKO oruzje (dakle B, C i D kategorije), obavezu prijave granicnoj policiji koja sastavlja odgovrajucu potvrdu:
Članak 55.
Hrvatski državljanin i pravna osoba sa sjedištem u Republici Hrvatskoj mogu u zemlju unijeti oružje i
streljivo na temelju odobrenja nadležnog tijela.
Granična policija na odobrenju iz stavka 1. ovoga članka potvrđuje unos oružja i streljiva i o tome
izvješćuje nadležno tijelo.
Oružje i streljivo koje se prema odredbama ovoga Zakona može nabaviti bez odobrenja, može se unijeti
u Republiku Hrvatsku pod uvjetom da granična policija na odgovarajućoj ispravi o nabavci oruž
ja i
streljiva (račun i sl.) potvrdi unos oružja i streljiva i o tome izvijesti nadležno tijelo.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Medjutim - neovisno o ovome - prijave ne-registriranog oruzja C kategorije, nakon zakonskog roka - treba regulirati novim zakonom.
Turn better into best!