Zamjena tvorničkih opruga na springericama i "tuning"

Zračnice/Lufterice, plašljivci...

Moderator: karabalic

Post Reply
tito
Pozornik
Pozornik

Zamjena tvorničkih opruga na springericama i "tuning"

Post by tito » 17 Jun 2014, 09:59

Pozdrav forumaši,
nisam našao ovakvu temu na forumo a mislim da je zanimljiva. Koja su vaša iskustva sa ugradnjom tzv. "tuning" kitova, podmazivanjem i čačkanjem po ljubimici?

v-mach (http://www.air-rifle-tuning.com/v-mach/Home.html )
maccari (http://www.airrifleheadquarters.com/pag ... 251327.htm )
vortek (http://vortekproducts.com/ourstore/ )
.
.
.

Iggy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Re: Zamjena tvorničkih opruga na springericama i "tuning"

Post by Iggy » 17 Jun 2014, 20:40

Radio sve i svašta sa starim puškama, Slavia 620 i još neke. Može se ali puno zajebancije. Na kraju kupio Gamo hunter 440 (davno) i miran. Jedan prijatelj je frizirao Slaviu 631, treba malo skratiti klip (tokariti) da se dobije veći kompresijski prostor i mislim da je stavio oprugu baš od Gamo hunter-a. Dosta dobro je bilo.

Bruno Strat
Pozornik
Pozornik

Post by Bruno Strat » 17 Jun 2014, 22:07

Nisam isprobavao te kitove ali me zanima da li ima neki koji može stišati Slaviu 634 ? Opet bi ju htio nabaviti ali s tim da je stišavanje obavezno.
Netko radi što zna a netko zna što radi...

FrankoVK
Civil
Civil

Post by FrankoVK » 07 Feb 2015, 14:50

Molim pomoć. Trebam jaču oprugu za Slaviju 630. Odgovara li opruga od 634? hvala

karabalic
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by karabalic » 07 Feb 2015, 15:11

FrankoVK wrote:Molim pomoć. Trebam jaču oprugu za Slaviju 630. Odgovara li opruga od 634? hvala
Ja ti radim dorade i ostalo na zracnom oruzju, iz Gradista sam. Samom oprugom neces nista dobiti, razlika je u tezini klipa.
Volim crno pa makar i ofarbano.......

Iggy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Iggy » 07 Feb 2015, 16:04

Hoće nešto, ali kao što kažeš treba i klip srediti da bi sve imalo efekta. Može se navući 630/631 blizu 250m/s.

FrankoVK
Civil
Civil

Post by FrankoVK » 09 Feb 2015, 23:39

Bio bih zadovoljan ako mogu postići 200 - 220 m/s ako neću imati oštećenja na pušci i narušiti preciznost. Može li se ili ne? Gazda iz firme PICOLO - 4 mi tvrdi da ima set za Slaviju (set nabavljen u Njemačkoj) s pojačanom oprugom i brtvama garantira do 235 m/s (traži 135 kn i daje garanciju).

karabalic
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by karabalic » 10 Feb 2015, 21:57

To je realno i jako povoljno, moja ima 250 m/s s JSB Exactom i
koristim 4,52 dijabole.
Volim crno pa makar i ofarbano.......

Bruno Strat
Pozornik
Pozornik

Post by Bruno Strat » 15 Feb 2015, 18:22

Kod punca smo pokušali staviti u Slaviu 631 staru oprugu iz Slavie 634 i generalno odgovara ali se pri napinjanju čuje kako opruga struže po klipu. Puška je u funkcionalnom stanju ali nije to baš to niti se primjeti neko poboljšanje u snazi.

Na 634 sam nedavno zamjenio oprugu (kupio originalnu) te obje brtve i na kronometru (doduše preko nekog pametnog telefona) je sa RWS Hobby pokazalo prosječnu brzinu od 270 m/s dok je sa Crosman Hunted išlo 10 m/s više. Mjerio sam nakon nekih stotinjak diabola tako da dam oprugi malo lufta da se "smjesti".

Što se tiče stišavanja to sam uspjeo riješiti sa grafitnim prahom i nekom vrlo gustom mašću. Sa kap dvije ulja sam premazao kompletan klip i brtvu a onda to dobro utupkao u grafitni prah. Nakon toga sam oprugu pošteno namazao sa nekom jako gustom i ljepljivom mašću i efekt je iznenađujuće dobar. Nema više onog klempavog zvuka opruge nego se čuje fini potmuli udarac a sam klip jako fino klizi po unutrašnjosti cilindra.

Osim toga sam malo ispolirao i okidač i razlika je osjetna u samom okidanju. Možda ne toliko u potrebnoj sili za okidanje koliko u samoj fluidnosti okidanja. Sve ide fino glatko i fino...

Eto, nadam se da će nekome pomoći. Sve skupa treba cca sat vremena, cigareta dvije i deci fine kave a rezultat je fantastičan. Od onda sam ispalio oko 1000 diabola i mjerenje pokazuje iste rezultate a zvuk je i dalje bez klanganja.
Netko radi što zna a netko zna što radi...

magwin
Razvodnik
Razvodnik

Post by magwin » 15 Feb 2015, 19:04

a uvijanje žljebova?neznam da bi to zadržalo preciznost.
slavija 630,631 je jako kvalitetna i precizna ali radije uzeti neku jaču kompletnu a ne uništiti nešta šta valja.
u šumi je puno bolje organizirana civilizacija

Post Reply