RELOADING

Samostalno punjenje streljiva

Moderator: istra champion

Wagner
Desetnik
Desetnik

Re: RELOADING

Post by Wagner » 01 Oct 2013, 13:41

Pozz svima koji prate....
malo nastavka prepiske između Rijeke i Zagreba....

Poštovani,
na prošloj sjednici republičkog streljačkog vijeća mijenjao me je g. Samueli-Kačić koji me je i izvijestio o zaključcima iste. Spomenuo je da je dogovoreno da se u skladu sa mailom koji sam dobio prije održavanja RSV.....
(Da bi predložena inicijativa o izmjeni Zakona o oružju bila na Dnevnom redu Izvršnog odbora potrebno je održati sastanak predlagača dopuna ili izmjenaZakona kako bi se usuglasili stavovi oko članaka Zakona koji bi trebali biti izmjenjeni, predložiti u pismenom obliku tekst članaka te takav tekst uputiti na raspravu Izvršnom odboru. Usuglašavanje predlagača je potrebno zbog razlike u stavovima na koji način bi tekst Zakona trebalo dopuniti ili izmjeniti..... Hrvatski streljački savez je voljan organizirati sastanak svih zainteresiranih za postojeću problematiku, te u suradnji s Hrvatskim lovačkim savezom, uz obrazloženje koje je prihvatljivo za zakonodavca, predložiti izmjene Zakona. Predlažem da se navedena problematika i poziv na suradnju objavi na web stranicama Saveza, prikupe prijedlozi, te da se organizira radni sastanak s kojeg će se uputiti zahtijev Izvršnom odboru da podrži inicijativu izmjena Zakona o oružju.)

...da se održi radni sastanak zainteresiranih odnosno da se na web stranicama Saveza prikupe prijedlozi.

Molim informaciju kada bi se održao taj sastanak i uputu gdje se na web-stranicama mogu dostaviti (ili objaviti) prijedlozi o kojima je riječ (Zakon o oružju, problematika izostavljanja pojma "punjenje streljiva za osobne potrebe").

Ukoliko bi za organizirati taj sastanak i mogućnost korištenja web-prostora bilo potrebno duže vrijeme (više od mjesec dana...), mi u Streljačkom savezu Primorsko-goranske županije spremni smo organizirati takav sastanak u našoj županiji jer imamo na raspolaganju i prostor na web-stranici i prostor za radni sastanak, praktički odmah.

Obzirom da je za rješavanje navedene problematike prošlo već i previše vremena a bez ikakvih pomaka, molim vaš Stav kako bi se odmah išlo u realizaciju.

Josip Rupčić, Predsjednik

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 02 Oct 2013, 03:53

Ocjena odlican za trud Wagner, samo brate mili koja je ovo procedura samo oko neke sjednice!!!
Kako se ljudi ne umore od tolike procedure!? Ne znam samo od koga se ocekuje da promjeni
zakon!? Isti ovi koji su ga donjeli su prije nekoliko godina javno maljem udarali po Merkel Suhlu
u proleterskoj akciji ,zbogom oruzje,, a zakon koji su donjeli je samo nastavak te ,akcije,!
Zamislite recimo u Njemackoj da neki politicar javno mlati maljem po nekoj skupocjenoj,
izgraviranoj pusci koja je vrhunski uradak puskarskog zanata!? Taj bi tamo jebo jeza i njegova
politicka karijera bi bila stvar proslosti,ruzne proslosti! Istim tima bi mi nekako trebali objasniti
da su pogrijesili i da bi bilo jako uljudno i uctivo kad bi priznali gresku i promijenili zakon!?
Ne znam bas koliko je to moguce danas u ovakvoj Hrvatskoj za koju i za iste te drugove nisam
proveo sest jebenih godina u rovu da bi me tlacili i ponizavali ti isti i tako nesto traziti od njih!
Osobno ne trebam nista od njih,pa makar ostario cekajuci ali se nadam da ce jednog dana
netko normalan i razuman voditi nasu preljepu drzavu i imati razumijevanja za njezine gradjane
i njihove potrebe i ne bih se ponizavao traziti nesto sto nam ionako pripada. Fck komunizam!
Head in the City. Hearth in the Field.

dejandlesk
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by dejandlesk » 02 Oct 2013, 07:45

Sve što kažeš, istina je. Međutim nešto očekivati od političara.... To je već pomalo utopija, jer se niti jedan čestit čovjek ne bavi politikom jer ima svog posla i nema vremena za takvu laprdačinu. Svi oni ti misle da su netko, a zapravo.... Kad nas javno prevare, još uvijek imaju obraza stati pred kamere i opet nas javno varati i uvjeravati kako smo glupi jer ne razumijemo više ciljeve. Istina, ne razumijem i nikada neću razumijeti kako bi za mene mogao biti viši cilj da nekom tko ima mnogo više od mene, i dalje punim novčanik i budem sretan zbog toga, jer služim višem cilju. Vjerojatno sam glup, jer sve to gledam, šutim, trpim i nezaqdovoljno gunđam, ponekad psujem i tu moja aktivnost prestaje, jer ništa ne mijenja, a mislim da samo psovanje, neće poboljšati naše stanje. Prestrašno!

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 03 Oct 2013, 02:09

Slazem se s Tobom Dejan! Nije mi jasno zasto i mi ne promjenimo pristup! Lovaca ima oko
55-60 tisuca,strijelaca puno vise,ocekujuci i podrsku obitelji govorimo o par stotina tisuca ljudi!
Koga se mi ,bojimo, i od koga se ustrucavamo!? Zasto ne pisemo po svim nasim glasilima da
smo zakinuti i obespravljeni! Mozemo i mi potpisivati peticije i mahati im time ispred nosa i reci
im nek se jebu s tim svojim ,zakonom, koji je potpuno pogresan i nek isprave to jel u protivnom
ce mo to nas par-sto tisuca ispraviti na izborima. Politika je ionako samo kupovanje glasova
i vjerujem da bi ih bilo jako,jako zainteresiranih za nase probleme sa toliko potpisa. Sto mi radimo!?
Ponizavamo se!!! 91' nam se nije bio problem pojebati sa cetvrtom vojnom silom a sad se ponizavamo
pred nekim kvazi ministarcicima od kojih su neki uzgred receno bili medju najlosijim studentima
u svojim klasama i vjerojatno ne bi ni zavrsili fakultete da se nije politika upetljala i sad bi mi
koji ih placamo trebali ponizno moliti ne bi li se neki od nebrojenih niskoristi pomocnika udostojio
primiti neki nas dobis! U normalnim zemljama politicari jako imaju sluha za svoje gradjane i
rade u sluzbi gradjana jel ih u protivnom nigdje nema i krajnje je vrijeme da se i mi postavimo
tako a ne da cvilimo i molimo! Nemamo mi sto koga moliti,mi se samo zelimo baviti sportom
koji volimo! Mislim da se sad ponavljam ali kao sto rekoh netko voli svoj reket za tenis a ja
volim svoj 357 mag.

Iggy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Iggy » 03 Oct 2013, 21:48

Da, ali kao što si i napisao. U NORMALNIM zemljama....

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 03 Oct 2013, 22:32

Znas kak se veli stari moj;vrc ide na vodu dok se ne razbije! Svima je svega previse
i mislim da ce oportunistima vrlo brzo doci kraj!

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 07 Oct 2013, 15:56

Da je netko malo citao ovu pricu koja nam je ocito promakla i bas kao takve se NE spominje u zakonu o oruzju ??

Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari

Članak 331.

(1) Tko neovlašteno izrađuje, nabavlja, posjeduje, prodaje ili na drugi način sebi ili drugome pribavlja u posjed vatreno oružje, streljivo, eksplozivne tvari ili njihove sastavne ili rezervne dijelove čije je nabavljanje, prodaja ili posjedovanje građanima zabranjeno ili je dozvoljeno samo uz prethodno odobrenje,

kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.

(2) Tko neovlašteno posjeduje, nabavi, izradi, proda ili razmjeni, uveze ili izveze veće količine vatrenog oružja, streljiva, eksplozivnih tvari ili njihovih sastavnih ili rezervnih dijelova,

kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

(3) Kaznom iz stavka 2. ovoga članka kaznit će se tko izrađuje ili usavršava, proizvodi, nabavlja, skladišti, nudi na prodaju, prodaje ili kupuje, posreduje u kupnji ili prodaji, posjeduje, prenosi ili prevozi kemijsko ili biološko oružje ili drugo sredstvo borbe koje je zabranjeno međunarodnim pravom.

(4) Kaznom iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se tko prodaje ili izvozi oružje u zemlju u kojoj se djeca koriste kao plaćenici.

(5) Kaznom iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se tko neovlašteno posjeduje, nabavi, izradi, proda ili razmijeni sredstva potrebna za izradu vatrenog oružja, streljiva ili eksplozivnih tvari.

(6) Vatreno oružje, streljivo, eksplozivne tvari te njihovi sastavni ili rezervni dijelovi će se oduzeti.

Izvor je KZ-2013
Nemoguće je Nemoguće

Iggy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Iggy » 07 Oct 2013, 22:49

U Zakonu o oružju sve je prekršaj, dok je ovdje kazneno djelo. Npr., prije je za nelegalan pištolj, sačmaricu, karabin (ono što se može registrirati) išla prekršajna prijava, a sada kaznena jer kazneni zakon ima prioritet iako oba spominju istu stvar. Ipak zadnja je riječ državnog odvjetnika koji će reći da li podnijeti kaznenu ili prekršajnu prijavu, ovisno o samoj osobi i počinjenom djelu.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 08 Oct 2013, 10:56

Sve to stoji sto kazes ali ja sam konkretno mislio na OVE spoecificne dijelove koji su toliko opcenito napisani da na osnovu toga mogu zajebavati SVE strijelce koji imaju opremu za reloading, pa cak cahure i zrna, ispravite me ako grijesim mada tako ispada po ovim segmentima..

Članak 331.

(1) ...........ili njihove sastavne ili rezervne dijelove čije je nabavljanje, prodaja ili posjedovanje građanima zabranjeno ili je dozvoljeno samo uz prethodno odobrenje,

Ako imamo valjanu dozvolu za oruzje taj se dio ne bi trebao odnositi na nas, jel tako ???

(2) Tko neovlašteno posjeduje, nabavi, izradi, proda ili razmjeni, uveze ili izveze veće količine vatrenog oružja, streljiva, eksplozivnih tvari ili njihovih sastavnih ili rezervnih dijelova,

Znaci za MANJE kolicine nikom nista ??? No sto su to manje a sto vece kolicine ???

(5) Kaznom iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se tko neovlašteno posjeduje, nabavi, izradi, proda ili razmijeni sredstva potrebna za izradu vatrenog oružja, streljiva ili eksplozivnih tvari.

STO SU TO SREDSTVA ZA IZRADU STRELJIVA i ostalog navedenog, molim ljepo ???? Tokarski stroj, glodalica, kundak, okvir, nisan, cahura, zrno, vodovodna cijev itd ???
Nemoguće je Nemoguće

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 11 Oct 2013, 00:17

Lex,nisi bio u Delzeli!? Vidim da si tanak sa 7.9!

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 25 Oct 2013, 23:48

Kako ne volim lupetati napamet dao sam si malo truda pa sam poslao upite na 10-ak firmi koje sam mogao pronaci u HR registrirane za prodaju streljiva, znaci od Lovca, Detonexa, Ritose, Major&M, itd..itd...U biti je to izgledalo ovako:

>
>Postovani,
>
> Posto planiramo nabavku streljiva za klubske potrebe za 2014g
> molimo Vas za infromaciju o cijeni i isporuci za sljedece vrste
> steljiva:
>
> 0. 22LR - Match
> --------------------------------------------------------------------------
> 1. 38-specijal sa zrnom tezine 148 i 158 grs - WC
> 2. 045 ACP sa zrnom tezine 240 grs - SWC
> 3. 044 Magnum sa zrnom tezine 300 grs
> --------------------------------------------------------------------------
>
> 4. 308W Match sa zrnom tezine 155 grs - HPBT
> 5. 308W Match sa zrnom tezine 168 grs - HPBT
> 6. 308W Match sa zrnom tezine 185 grs - HPBT
> 7. 308W MAtch sa zrnom tezine 190 grs - HPBT
>
> ---------------------------------------------------------------------------
>
> 8. 338 Match sa zrnom tezine 250 grs - HPBT
> 9. 338 Match sa zrnom tezine 300 grs - HPBT
>
> ---------------------------------------------------------------------------
> 10. 323 Match ( 7.9, 8mm, ) sa zrnom tezine 200 grs - HPBT
>

Proslo je 7-dana i JEDINO od Detonexa sam dobio odogovor kako sve to imaju na skladistu ali da im moramo dati svoje podatke i da li imamo uvijete za koristenje streljiva....tj . oruzne listove...koje kolicine trazimo...
Znaci tipican odgovor koji ne govori nista ali nakon sto sam odgovorio da imamo sve uvijete i da kolicine ovise iskljucivo o cijeni NEMA VISE ni traga ni glasa od njih...

Zakljucak je vrlo jednostavan, TRGOVCI u HR NE Mogu ponuditi MATCH streljivo i kraj price, mozda imaju 038WC i neki RWS-308
ali uz ovakvu poslovnost bit ce mi drago da propadnu cim prije....

Zakon nam ne dozvoljava da punimo za u prodaji NEMA robe koja nam treba !!

Mozda netko ima neka bolja iskustva, no mislim da sam trazio prilicno normalne stvari upravo da vidim sto se nudi i po koliko love. Ne bih se iznenadio da nekima od njih zapravo nije ni jasno sto sam pitao !!!
Nemoguće je Nemoguće

Aguila
Desetnik
Desetnik

Post by Aguila » 26 Oct 2013, 08:11

Ja poslao upit prije otprilike minimalno 2 g. za trap streljivo za cijelu sezonu lovačkog društva, isto tako svim poznatim trgovcima i do danas sam dobio 2 odgovora i to po paprenim cijenama. Kao jedino ako uzmem šleper onda se bi mogli nekaj dogovorit za nižu cijenu. :A24:
Ništa, nas 4 u folciku i u Slo, bili tri-četiri puta i rješili problem i dobili jebačko dobru cijenu- gotovo u pola cijene nego kod nas. :A25:

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 26 Oct 2013, 16:58

Osobno mislim i kad god mogu drzim se toga da svoj novac trosim u svojoj domovini!
Medjutim, kad mi pojedini lihvari nabijaju cijenu i misle da smo mi lovci i strijelci neki majmuni
i ovce za sisanje onda kod njih vise necu kupiti ni sprej za ciscenje oruzja!!!

Aquila, taj trgovac kod kojeg ste kupili streljivo u Slo samo dugorocno i razumno ima pristup
biznisu s kojim se bavi i od kojeg zivi i jako je svijestan cinjenice da ce mu sa samo zadovoljan
klijent ponovno vratiti !!! Ne postoji uspjesna trgovina i biznis na Svijetu (dugorocno) koji nije
obavljen na nacin da su obje strane zadovoljne!!! Sve drugo je lihvarenje i neposten i nekorektan
odnos prema klijentu!!! Vani su ljudi to shvatili davnih dana i tako rade, jel oni koji rade drugacije
vrlo brzo imaju ,kljuc u bravi,! Bolje je prodati tri proizvoda za marzu od recimo 20 posto, nego
isti taj jedan proizvod za marzu od 60 posto!!! Samo kod nas k...c, cim nekog trgovca nazoves
njemu se odma u glavi stvaraju zloceste misli kako da ti odere kozu sa ledja!

Lijep pozdrav.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 26 Oct 2013, 18:53

Woolf Blaser wrote:....Samo kod nas k...c, cim nekog trgovca nazoves
njemu se odma u glavi stvaraju zloceste misli kako da ti odere kozu sa ledja!
Ima i tu istine ali da ne krenemo previse OT, nemojmo zaboraviti da nasa drzava guli kozu svim poduzetnicima tako da je neki posao sa normalnim marzama uz rabat koji se dobije na veliko Nemoguca Misija...Sume, Spomenicke rentte, komore, porezi, prirezi, ekologija, vodnma nakdnada, zbrinjavanje EE otpada, itd..itd...
Nemoguće je Nemoguće

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 26 Oct 2013, 19:46

Lex,, moje je misljenje da Drzava sama sebi pravi ,medvjedju uslugu, s tim. Na stranu sad
kriza i kako je nazalost za vecinu gradjana teska situacija! Vjerujem da smo svi bili u situaciji
kad hoces nesto kupiti, a imas novac za to i kad vidis koliko je cijena pretjerana jednostavo
odustanes jel ti se smuci to te mjere da te prodje volja! Narocito mi je to neshvatljivo kod neceg
tako specificnog kao sto su oruzje i oprema! Kruh i mlijeko moras kupiti svaki dan,jesti moras,
moramo platiti racune, ali ma koliko da zelim neki bolji streljacki pistolj ili sl ne zelim to platiti
i biti oderan! Bas iz razloga sto je to hobi, ali ne moram ga nuzno posjedovati! Recimo svake
godine pocetkom osmog mjeseca u Frankoniji korigiraju cijene. Proizvodi su konstantno skuplji,
neki cak 10-15 posto, a cijena sirovina koje upotrebljavaju ostanu iste ili poskupe ali u manjoj
mjeri, a bome ni cijena rada ne bude veca, cak obrnuto!?

Ja si jako zelim ,naserafiti, vrhunskog S & B na pusku, ali pomisao da bi za to morao izvrniti
3-4 milje Eura me ohladi u sekundi. Sve stoji, vrhunski proizvod, materijali, skupi sofisticirani
strojevi...naravno da moraju i zaraditi, pa razvoj...ali bas toliko!?

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 26 Oct 2013, 20:37

Woolf Blaser wrote:...Ja si jako zelim ,naserafiti, vrhunskog S & B na pusku, ali pomisao da bi za to morao izvrniti
3-4 milje Eura me ohladi u sekundi. Sve stoji, vrhunski proizvod, materijali, skupi sofisticirani
strojevi...naravno da moraju i zaraditi, pa razvoj...ali bas toliko!?
E sada, ja sam poznat po tome da imam obrnutu logiku pa gledam na to ovako....Prva i osnovna stavka u svemu tome je da li imam dovoljno vremena da uzivam u tome sto mislim kupiti, ako imam i ako me to cini sretnim, ( naravno ako si to mogu priustiti ) ne bi razmisljao ni sekunde...Kupim, raubam par godina, i u startu se pomirim sa time da sam JA KUPIO NJEGA a ne on mene...!!! Zivot je pre-kratak za odricanja i cuvanje snage za stare dane...!!

Reko bi jedan nas frend, " zajebi ti tu pricu, prestar sam ja da bih pio lose vino "

Nisam sto slucajno spomenuo jer dio koji cekam je WAGNEROV odgovor kako je prosao SAMIT mudraca u Hrvatskom Starosjedilackom Samostanu, tj. da li je netko do sada shvatio da mora mrdnuti guzicom i glavom ili cemo stvarno krenuti u osnivanje novog saveza koji ce se baviti PRAVIM STRELJASTVOM ...
Nemoguće je Nemoguće

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 26 Oct 2013, 20:58

Stari moj...sto se mene tice sve sto si rekao mi je i vise nego na mijestu!
LP

gutenberg
Skupnik
Skupnik

Post by gutenberg » 30 Jul 2014, 10:29

lex-lutor wrote:Da je netko malo citao ovu pricu koja nam je ocito promakla i bas kao takve se NE spominje u zakonu o oruzju ??

Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari

Članak 331.

(1) Tko neovlašteno izrađuje, nabavlja, posjeduje, prodaje ili na drugi način sebi ili drugome pribavlja u posjed vatreno oružje, streljivo, eksplozivne tvari ili njihove sastavne ili rezervne dijelove čije je nabavljanje, prodaja ili posjedovanje građanima zabranjeno ili je dozvoljeno samo uz prethodno odobrenje,

i tako dalje, i tako dalje......

čir mi proradi na dvanaestercu, i trenutno dobijem proljev kada čitam ove stvari, pa ih i izbjegavam.
tako, ako nešto krivo napišem, ne zamjerite.
to je moguće od nečitanja, a razlog nečitanja sam rekao.....

Npr.
strojobravar je napravio 1500 nekakvih ventila koji su bili traženi na tržištu,
no, zabranjeno je više prodavati te ventile, jer su u crvenoj boji.
zakon sada nalaže da budu na točkice......

hoće li ih strojobravar baciti, uništiti ili odvesti u staro željezo??

pitam to jer tko god je prije punio municiju, sigurno nije punio za taj dan pa ih ispucao na streljani?

ima li tko saznanja o tome što se dešava takvim kriminalcima kojima je ostalo 25 metaka?

još jednom isprika ako sam previdio odgovor ovdje na forumu

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 30 Jul 2014, 11:48

Ims vise odgovora na tu temu no nista ti to ne pomaze....!

Cinjenice su sljedece:

Dok je bilo dozvoljeno ljudi su si nabavili sve sto ima trena za reloading, alate, barute, kapisle, zrna, cahure, itd....zakon je izbacio clanak koji je na naki nacin to sve cinio legalnim i stvorio se ogroman problem iz necije gluposti..a da stvar bude gora u niciju korist.

Posto zakon nije regulirao sto sa komponentama koje ljudi vec posjeduju i koje su uredno platili te u stvari predstavljau neciju imovinu sve se dodatno zakompliciralo, jedino logicno i pravno rijesenje bi bilo da je drzava ponudila otkup i ponudila obestecenje ali kako se ni to nije desilo sve je u VAKUMU.

No kako sam nacuo netko izvan RH je poceo trljati nos nasim pametnjakovicima po tom pitnaju pa bi u 9-mjesecu trebao izaci novi zakon o oruzju uskladjen po svim stavkama sa ostalim zakonima u EU na tu temu......

Nadajmo se....SRECI....
Nemoguće je Nemoguće

Spinnaker
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Spinnaker » 30 Jul 2014, 12:38

OT

gdje je nestao Woolf B. Lex L.?

Post Reply