NABAVNA DOZVOLA
Re: NABAVNA DOZVOLA
Može se i bez da si strijelac ili lovac. Pisano već na ovom threadu pa da ne ponavljam...Hackerivs wrote:ili položen lovački ispit (sa iskaznicom HLS-a i važećom markicom) ili potvrda o aktivnom bavljenju streljaštvom (članstvo u streljačkom klubu + aktivni natjecateljski status)
Uglavnom, kod tete na šalter i ona će sve objasniti.
čovjek je pitao za dugocijevno oružje (pušku) od oca.mirkof wrote:Može se i bez da si strijelac ili lovac. Pisano već na ovom threadu pa da ne ponavljam...Hackerivs wrote:ili položen lovački ispit (sa iskaznicom HLS-a i važećom markicom) ili potvrda o aktivnom bavljenju streljaštvom (članstvo u streljačkom klubu + aktivni natjecateljski status)
Uglavnom, kod tete na šalter i ona će sve objasniti.
zakonski je moguće, ali u praksi vrlo teško da bi mu dali oružni list za držanje a da nije ni lovac ni strijelac. koliko ja znam, a baš sam usput pitao neki dan i tetu sa svog šaltera... jedino u slučaju nasljeđivanja daju dugocijevno oružje za držanje a da vlasnik nije ni lovac ni strijelac.
u slučaju nasljeđivanja oružja se može i bez dozvole posjedovat oružje i to znam jer mi je ujak u zagreb doneo pušku od svog djeda, primjerak iz 18xx god, došo sa njom u MUP, poslali ga kod oružara, on ju je proglasio neispravnom jer nije iz nje pucano preko 50god i eno mu stoji u sobi.
tako isto i da je ispravna ali se ne misli koristit sa njom, ista procedura da ide kod oružara i on ju onesposobi.. sad kako to neam pojma, a i protuzakonitu ju je osposobit, kao što se može uvjek jel..
e sad ja imam još jedno pitanje..
koliko dozvola izađe para na kraju, vidio sam 45kn biljega na početku teme ali davno je to postano i dalje ništa ne piše..
znači koliko para prije nego mogu otič kupit oružje.. mislio sam predat taj zahtjev ali mi je trenutni proračun neki 2oo kn tako i ako predam taj zahtjev ostane mi neki para a da mi fali nebi se baš dovodio u te situacije, nisam nikad ništa bio dužan i neču
tako isto i da je ispravna ali se ne misli koristit sa njom, ista procedura da ide kod oružara i on ju onesposobi.. sad kako to neam pojma, a i protuzakonitu ju je osposobit, kao što se može uvjek jel..
e sad ja imam još jedno pitanje..
koliko dozvola izađe para na kraju, vidio sam 45kn biljega na početku teme ali davno je to postano i dalje ništa ne piše..
znači koliko para prije nego mogu otič kupit oružje.. mislio sam predat taj zahtjev ali mi je trenutni proračun neki 2oo kn tako i ako predam taj zahtjev ostane mi neki para a da mi fali nebi se baš dovodio u te situacije, nisam nikad ništa bio dužan i neču
-
dejandlesk
- Časnički Namjesnik

čuj.daj se raspitaj koliko košta onesposobljavanje, da se ne bi neugodno iznenadio, pa ti onesposobljavanje nekoliko puta premaši buđet. Moj ti je stav da oružje ili imaš ili nemaš, jer ako misliš onesposobljavati (čitaj uništavati), bolje je pokloni nekom. Nemoj shvatiti kao uvredu, no činjenica je da je oružje luksuz, a on, nažalost ima svoju cijenu.
Veliki pozdrav!
Veliki pozdrav!
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Duhovito
Na ovom forumu izgleda da nema bas previse ljubitelja onesposobljavanja oruzja!

Na ovom forumu izgleda da nema bas previse ljubitelja onesposobljavanja oruzja!
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
hmm neka sentimentalna uspomena na pradjeda, i može bit bez udarne igle ili začepljene cjevi, neče on na nju zavarit rukavac od ruskog traktora, izrezat ju brusilicom i ugurat dildo u cjev..
visi na zidu i ok..
visi na zidu i ok..
-
dejandlesk
- Časnički Namjesnik

Pa to je više nego jasno! Ljubitelji onesposobljavanja oružja sjede u saboru, a na forumu mi drugi.
ormar za pohranu oružja?sin93 wrote: e sad ja imam još jedno pitanje..
osposobljavanje/aktivno članstvo u streljačkom klubu/lovac?
sa 200 kuna nema šanse da dobiješ dozvolu (prvi put)
aj sef mogu nać jeftino..
zašto da budem u nekom klubu?
to je sad proračun, bit ce valjda krovova i bauštele haha
zašto da budem u nekom klubu?
to je sad proračun, bit ce valjda krovova i bauštele haha
Pa pretpostavio sam da se radi o nasljeđivanju jer je čovjek spominjao da će dobiti oružje od oca. Ne mora čovjek biti mrtav, može se i ranije dati u nasljeđe.Hackerivs wrote:čovjek je pitao za dugocijevno oružje (pušku) od oca.
zakonski je moguće, ali u praksi vrlo teško da bi mu dali oružni list za držanje a da nije ni lovac ni strijelac. koliko ja znam, a baš sam usput pitao neki dan i tetu sa svog šaltera... jedino u slučaju nasljeđivanja daju dugocijevno oružje za držanje a da vlasnik nije ni lovac ni strijelac.
Upoznao sam tipa koji je naslijedio PAPovku od djeda, zajedno su otišli u PU i sve riješili bez ikakvog problema.
u svom je postu naveo decidirano da prijatelj kupuje od oca.
ali kao što znamo, kod nas je svašta moguće ovisno u kojoj PU/PP se nalazimo jer je praksa različita.
ali kao što znamo, kod nas je svašta moguće ovisno u kojoj PU/PP se nalazimo jer je praksa različita.
-
elektricar86
- Razvodnik

Pozdrav svima!
Eto,novi sam na forumu,i imam jedno pitanje,jel.
Dakle,procitao sam zakon o oruzju(dio o nabavci,rgistraaciji,kategorijama i sl.),manje vise mi je sve jasno o uvjetima za dobivanje nabavne dozvole,ali me ipak zanima jedna stvar.
Dali je stvarno prekrsaj iz remecenja JRM nepremostiva prepreka,ili komisija malo i pogleda o kakvoj se vrsti remecenja radi,pa budu i fleksibilni?
Ja sam eto,igrom slucaja dobio prijavu,kao razlog je navedeno:vikanje i galama. Znaci nikakvo svađanje,prijetnje,i sl.
A stvar je u tome da sam otprije razmisljao o nabavci nekog oruzja,pa me je ta prijava bas fino zeznula.
Dakle,imam li uopce sanse?
Eto,novi sam na forumu,i imam jedno pitanje,jel.
Dakle,procitao sam zakon o oruzju(dio o nabavci,rgistraaciji,kategorijama i sl.),manje vise mi je sve jasno o uvjetima za dobivanje nabavne dozvole,ali me ipak zanima jedna stvar.
Dali je stvarno prekrsaj iz remecenja JRM nepremostiva prepreka,ili komisija malo i pogleda o kakvoj se vrsti remecenja radi,pa budu i fleksibilni?
Ja sam eto,igrom slucaja dobio prijavu,kao razlog je navedeno:vikanje i galama. Znaci nikakvo svađanje,prijetnje,i sl.
A stvar je u tome da sam otprije razmisljao o nabavci nekog oruzja,pa me je ta prijava bas fino zeznula.
Dakle,imam li uopce sanse?
-
dejandlesk
- Časnički Namjesnik

Kod nas ti ništa nije nemoguće, no takva prijava drastično ti umanjuje šanse. Nisi naveo, je li ta prijava već procesuirana, ili se još vodi postupak. Ukoliko se vodi postupak, zaboravi, jer Zakon o oružju onemogućuje izdavanje nabavne dozvole osobama protiv kojih se vodi sudski postupak, ili su pravomoćno osuđene za ........ Stav zakonodavca prema posjednicima (čitaj legalnim vlasnicima) nije baš na nekom visokom nivou. Činjenica je, da si bio posjednik legalnog oružja i zaradio takvu prijavu, gotovo sigurno, ostao bi bez njega. Pokušaj dobijanja nabavne dozvole nije baš jeftin, ako se uzme u obzir smještaj, liječnička,... Ako želiš, pokušaj, no mislim da je te novce pametnije uložiti igrajući lutriju. Nemoj zamjeriti ako nisi dobio odgovor kakav želiš. Pođi u svoju PP i raspitaj se. Ako dobiješ odgovor da ima šanse, dobro razmisli i odluči što ćeš napraviti. Sama činjenica je da vlasnici oružja maksimalno nastoje izbjeći bilo kakve "sumnjive" situacije, baš iz razloga posjedovanja oružja.
Sretno!
Sretno!
zato jer su ti u suprotnom šanse gotovo nikakve da dobiješ nabavnu.sin93 wrote: zašto da budem u nekom klubu?
ovo je ispravno tumačenje.dejandlesk wrote:Kod nas ti ništa nije nemoguće, no takva prijava drastično ti umanjuje šanse. Nisi naveo, je li ta prijava već procesuirana, ili se još vodi postupak. Ukoliko se vodi postupak, zaboravi, jer Zakon o oružju onemogućuje izdavanje nabavne dozvole osobama protiv kojih se vodi sudski postupak, ili su pravomoćno osuđene za ........ Stav zakonodavca prema posjednicima (čitaj legalnim vlasnicima) nije baš na nekom visokom nivou. Činjenica je, da si bio posjednik legalnog oružja i zaradio takvu prijavu, gotovo sigurno, ostao bi bez njega. Pokušaj dobijanja nabavne dozvole nije baš jeftin, ako se uzme u obzir smještaj, liječnička,... Ako želiš, pokušaj, no mislim da je te novce pametnije uložiti igrajući lutriju. Nemoj zamjeriti ako nisi dobio odgovor kakav želiš. Pođi u svoju PP i raspitaj se. Ako dobiješ odgovor da ima šanse, dobro razmisli i odluči što ćeš napraviti. Sama činjenica je da vlasnici oružja maksimalno nastoje izbjeći bilo kakve "sumnjive" situacije, baš iz razloga posjedovanja oružja.
Sretno!
zakon je tu vrlo rastezljiv i daje policijskim upravama odnosno policijskim postajama široke ovlasti.
ako oni procijene da tvoj prekršaj ukazuje na to da bi oružje moglo biti zloupotrijebljeno, nećeš dobiti nabavnu dozvolu (čl. 10. st. 4. zakona o oružju).
najbolje je otići u postaju i raspitati se kako je kolega sugerirao.
ali... čim se počneš raspitivati o oružju... već moreš postati sumljiv...

U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.
Nemojte plašiti čovjeka. To je prekršaj i nije ništa strašno. Ja sam dobio isto takav prekršaj jer sam startao s autom (jer su mi gume bile ćelave) platio sam 500kn i to je to. Naravno da je bolje da je u nekom društvu ili lovac jer imao opravdani razlog za nabavu oružja.
Čovjek je dobio prekršajnu prijavu. Napravio je prekršaj koji se sankcionira novčanom kaznom. To je isto kao da ga policija zaustavi u vožnji i nije vezan ili je vozio 65 tamo di je dozvoljeno 50.Hackerivs wrote:ovo je ispravno tumačenje.dejandlesk wrote:Kod nas ti ništa nije nemoguće, no takva prijava drastično ti umanjuje šanse. Nisi naveo, je li ta prijava već procesuirana, ili se još vodi postupak. Ukoliko se vodi postupak, zaboravi, jer Zakon o oružju onemogućuje izdavanje nabavne dozvole osobama protiv kojih se vodi sudski postupak, ili su pravomoćno osuđene za ........ Stav zakonodavca prema posjednicima (čitaj legalnim vlasnicima) nije baš na nekom visokom nivou. Činjenica je, da si bio posjednik legalnog oružja i zaradio takvu prijavu, gotovo sigurno, ostao bi bez njega. Pokušaj dobijanja nabavne dozvole nije baš jeftin, ako se uzme u obzir smještaj, liječnička,... Ako želiš, pokušaj, no mislim da je te novce pametnije uložiti igrajući lutriju. Nemoj zamjeriti ako nisi dobio odgovor kakav želiš. Pođi u svoju PP i raspitaj se. Ako dobiješ odgovor da ima šanse, dobro razmisli i odluči što ćeš napraviti. Sama činjenica je da vlasnici oružja maksimalno nastoje izbjeći bilo kakve "sumnjive" situacije, baš iz razloga posjedovanja oružja.
Sretno!
zakon je tu vrlo rastezljiv i daje policijskim upravama odnosno policijskim postajama široke ovlasti.
ako oni procijene da tvoj prekršaj ukazuje na to da bi oružje moglo biti zloupotrijebljeno, nećeš dobiti nabavnu dozvolu (čl. 10. st. 4. zakona o oružju).
najbolje je otići u postaju i raspitati se kako je kolega sugerirao.
Samo mora imati opravdani razlog za nabavu oružja.
I ja sam neki dan dobio prekršaju prijavu na poslu, novčana kazna je 750kn (odnosno 375kn ukoliko se plati odmah)
vidićemo šta će biti
vidićemo šta će biti
-
elektricar86
- Razvodnik

Nisam jos dobio pravomocno rjesenje,to se desilo prije koji mjesec,i jos uvjek cekam uplatnicu,ili sta vec.dejandlesk wrote:Kod nas ti ništa nije nemoguće, no takva prijava drastično ti umanjuje šanse. Nisi naveo, je li ta prijava već procesuirana, ili se još vodi postupak. Ukoliko se vodi postupak, zaboravi, jer Zakon o oružju onemogućuje izdavanje nabavne dozvole osobama protiv kojih se vodi sudski postupak, ili su pravomoćno osuđene za ........ Stav zakonodavca prema posjednicima (čitaj legalnim vlasnicima) nije baš na nekom visokom nivou. Činjenica je, da si bio posjednik legalnog oružja i zaradio takvu prijavu, gotovo sigurno, ostao bi bez njega. Pokušaj dobijanja nabavne dozvole nije baš jeftin, ako se uzme u obzir smještaj, liječnička,... Ako želiš, pokušaj, no mislim da je te novce pametnije uložiti igrajući lutriju. Nemoj zamjeriti ako nisi dobio odgovor kakav želiš. Pođi u svoju PP i raspitaj se. Ako dobiješ odgovor da ima šanse, dobro razmisli i odluči što ćeš napraviti. Sama činjenica je da vlasnici oružja maksimalno nastoje izbjeći bilo kakve "sumnjive" situacije, baš iz razloga posjedovanja oružja.
Sretno!
Sta se troskova tice,koliko sam shvatio,ljecnicki ne moram odmah raditi,nego,ako mi odobre zahtijev,onda odem obaviti ljecnicki,istina? Sef imam otprije,u njemu sam drzao plinski pistolj,a i tih 100-njak kuna pristojba i nije neka lova.
Tako da,zapravo,i nemam sta izgubiti,ako i predam taj zahtijev. Vjerovatno i ocu,samo cu pocekati da se proces zavrsi,pa sta bog da.
I da,bio sam pitati u MUP-u,nije mi vrag dao mira,i odgovor jedne tete,koja je bila na zamjeni,je da mozda postoji sansa,ali da nije sigurna.
A odgovor tete koja stalno radi tamo je,da mogu zaboraviti na to 3 godine od kad mi stigne rjesenje. :/
Kao,cim ona vidi u evidenciji da sam kaznjen po tom clanku,odmah me skartira,makar,koliko znam,ona bas i ne odlucuje o tome,ili se varam?