NABAVNA DOZVOLA
Re: NABAVNA DOZVOLA
Sam si odgovorio na svoje pitanje. Zaboravi oružjeelektricar86 wrote:Evo ja opet postavljam isto pitanje,pa ako mi netko ima sta pametno za reci,bio bih zahvalan.
Btw. Sta se opravdanog razloga za nabavku tice,lovac nisam,za samoobranu mi ne treba oruzje,u streljackom klubu nisam,nego sam jednostavno ljubitelj oruzja koji bi ponekad otisao na streljanu,a i samo posjedovanje oruzja mi predstavlja gust.
Sta mislite,dali bi takav neki razlog prosao kao opravdan? Ili se slijepo drze slova zakona?
Pozdrav! Malo sam citao temu al 40 stranica je previse pa ako moze link ili objasnjenje... Lovac sam i palo mi je na pamet traziti dozvolu za pistolj (drzanje) tako da nemam sve registrirano kao lovacko (drzanje i nosenje). Jel ovo moguce i ako je koji razlog navesti za ovo i ima li kakvih dodatnih komplikacija u odnosu da trazim nabavnu za lovacko oruzje?
Bilo bi logicno da, posto si vec lovac, a tu se podrazumijeva i znanje o rukovanju oruzjem, dobijes dozvolu za pistolj na oruzni list na drzanje! Ima u zakonu nelogicnosti... Da trazis lovacki pistolj i drzis ga u kuci kada nije lov, dobijes odma, a da trazis dozvolu za drzanje i da ti samo stoji u kuci, pitanje je bi li to proslo! Cini mi se da to varira od uprave do uprave! Logicno bi bilo da lovacki pistolj stoji u kuci i ide u lov, a osobni koji stoji u kuci ne ide nikud pa zasto onda ne dobiti ga kada i lovacki pistolj stoji u kuci i moze posluziti samoobrani! Kuzis? To stvarno triba pojednostavniti! Ja san dobija jedan pistolj od prijatelja(7,65) i otisa u referadu i reka o kojem se kalibru radi(ne moze se registrirati kao lovacki pistolj) te ispunija zahtjev i dobija nabavnu, a razlog san naveja osobnu sigurnost... Imam i 3 lovacka pistolja uz to! Znaci, sada ne daj Boze zla, dodje do toga da ti triba(hipotetski govorim) pistolj, moras uzeti taj 7,65 jer je on za osobnu sigurnost, a ovaj ne smijes dirati! To meni nikako nema smisla! Jer ako si obucen za rukovanje s njim u lovu, onda valjda i kuci sluzi! Ne govorim o onoj dozvoli koju je tesko dobiti(za stalno nosenje-plavi or. list na kojem pise samo PISTOLJ). A i to je, cini mi se, kako kome, jer ih poznam x koji i to imaju, a niti struka, niti posa, niti nesto trece ne zahtjeva nosenje!
SI VIS PACEM, PARA BELLUM!
Ma znam da je DiN nemoguce dobit, al samo drzanje ne vidim da bi trebalo biti problema. Samo sam htio provjeriti kako stvari stoje u ovom slucaju. Jer imam i ja vec pistolj registriran kao lovacki, al sad bih mozda kupio nesto u manjem kalibru sta ne mogu registrirati kao lovacko.
stvarno je nevjerojatno kako se velikoj većini normalnih ljudi i uz dobre razloge i argumentaciju ne odobrava oružni list za držanje i nošenje u svrhu samoobrane. uspio sam osobno razgovarati sa 2 člana komisije moje PU/PP i oni su mi rekli da je jednostavno načelan i jednoglasan stav komisije da se ta dozvola ne daje i gotovo. nećeš dobit kakav god razlog imao...
vidim i ovaj novi prijedlog zakona ima još gluplju formulaciju opravdanog razloga...
zna li netko neku normalnu PU/PP s normalnom komisijom gdje se može dobiti dozvola, idem se odmah tamo preselit!
vidim i ovaj novi prijedlog zakona ima još gluplju formulaciju opravdanog razloga...
zna li netko neku normalnu PU/PP s normalnom komisijom gdje se može dobiti dozvola, idem se odmah tamo preselit!
Nisam rekao za drzanje i nosenje. Samo me drzanje zanima kako sam gore napisao. Iako ne kosta me nista predat jos jedan zahtjev i za nosenje pa ako prode superHackerivs wrote:stvarno je nevjerojatno kako se velikoj većini normalnih ljudi i uz dobre razloge i argumentaciju ne odobrava oružni list za držanje i nošenje u svrhu samoobrane. uspio sam osobno razgovarati sa 2 člana komisije moje PU/PP i oni su mi rekli da je jednostavno načelan i jednoglasan stav komisije da se ta dozvola ne daje i gotovo. nećeš dobit kakav god razlog imao...
Sve dok postoji famozno "diskrecijsko pravo" rasprava nema smisla, zakon daje papirnatu mogucnost no kada uputis pitanje koji su to opravdani razlozi sve krene u krug, valjda nakon sto te netko razbije i spremi u bolnici na 2-mjeseca, opljacka, siluje zenu i tebe, zapali auto i otruje psa..skups dovoljan broj bodova , mada nije sigurno jer si sada psihicki neuravnotezen i sklon osveti !!!Hackerivs wrote:stvarno je nevjerojatno kako se velikoj većini normalnih ljudi i uz dobre razloge i argumentaciju ne odobrava oružni list za držanje i nošenje u svrhu samoobrane. uspio sam osobno razgovarati sa 2 člana komisije moje PU/PP i oni su mi rekli da je jednostavno načelan i jednoglasan stav komisije da se ta dozvola ne daje i gotovo. nećeš dobit kakav god razlog imao...
vidim i ovaj novi prijedlog zakona ima još gluplju formulaciju opravdanog razloga...zna li netko neku normalnu PU/PP s normalnom komisijom gdje se može dobiti dozvola, idem se odmah tamo preselit!
Nemoguće je Nemoguće
Ponavljam, veza i nema greske! A ja nemam vezu pa nista od toga! Al zakon je totalno lud! Na kraju ilegalci opet prolaze bolje i jos te izbuzaju... A to satyr za drzanje, to ces dobiti! Bar sam ja dobija odma!
stvarno nije fer... već su mi tri zahtjeva odbili ali bome ja neću odustat.lex-lutor wrote:Sve dok postoji famozno "diskrecijsko pravo" rasprava nema smisla, zakon daje papirnatu mogucnost no kada uputis pitanje koji su to opravdani razlozi sve krene u krug, valjda nakon sto te netko razbije i spremi u bolnici na 2-mjeseca, opljacka, siluje zenu i tebe, zapali auto i otruje psa..skups dovoljan broj bodova , mada nije sigurno jer si sada psihicki neuravnotezen i sklon osveti !!!Hackerivs wrote:stvarno je nevjerojatno kako se velikoj većini normalnih ljudi i uz dobre razloge i argumentaciju ne odobrava oružni list za držanje i nošenje u svrhu samoobrane. uspio sam osobno razgovarati sa 2 člana komisije moje PU/PP i oni su mi rekli da je jednostavno načelan i jednoglasan stav komisije da se ta dozvola ne daje i gotovo. nećeš dobit kakav god razlog imao...
vidim i ovaj novi prijedlog zakona ima još gluplju formulaciju opravdanog razloga...zna li netko neku normalnu PU/PP s normalnom komisijom gdje se može dobiti dozvola, idem se odmah tamo preselit!
imam već 6 komada oružja na lovački DiN, to mi ionako ne mogu oduzet.
Sta si tocno navodio kao razlog i jesi uvijek pisao isto ili..? Za ovo moze odgovor i na PM. Nije mi bilo ovo u planu, ali sada idem i ja probati ostvariti nemoguceHackerivs wrote:stvarno nije fer... već su mi tri zahtjeva odbili ali bome ja neću odustat.
Za drzanje ja nisan navodija nista, samo zaokruzija osobna sigurnost! Probat cu i ja za DiN, al nece proci! Navodno sto vise argumenata, tipa lovacki ispit, streljacki klub, planinarska iskaznica, vlasnik vece firme, kafica, nosenje novca na zap, ali ne prolazi...To su sv eljudi navodili, ali prolazi samo ako imas zeleno svitlo "tate" iz komisije!
prvi zahtjev mi je bio jako opširan, iduća dva puta sam podnosio slične zahtjeve ali samo zato jer sam imao određene "garancije" da bi moglo biti odobreno.satyrir wrote:Sta si tocno navodio kao razlog i jesi uvijek pisao isto ili..? Za ovo moze odgovor i na PM. Nije mi bilo ovo u planu, ali sada idem i ja probati ostvariti nemoguceHackerivs wrote:stvarno nije fer... već su mi tri zahtjeva odbili ali bome ja neću odustat.
javi se na PM...
uglavnom ja sad planiram prebacit prebivalište u jedno drugo mjesto, u drugoj županiji. stvarno mi je dosadila ova nepravedna komisija.
u ovoj našoj komisiji je dovoljno da si djelatnik SOE, ne moraš ni obrazložit zahtjev a odobrit će ti ga. a za terensku ne moram ni pričati, bude gotova u roku keks.
Nek se nitko ne naljuti, ali ne vidim svrhu da netko dobije dozvolu za DIN za osobnu zaštitu samo zato jer to zeli, ili je ljubitelj oružja ili mu je susjed glasan ili mu je netko na nogometu rekao da će ga strgat ili sl. Ne kužim kaj se Vi sad prepirete za kaj će Vam dozvola za DIN u svrhu samoobrane??? Drugo je kad ljudima treba za posao, ili kad mu stvarno netko prijeti i kad policija stvarno zna da mu treba, kao što su zaštitari i neki ljudi koji puno novca prenose onda ok, ali i ako prenosiš puno novca onda ćes moći angažirati službu koja će pokupiti taj novac to više nije skupo tako da ne vidim svrhu. I di ces nositi taj pištolj daj mi recite??? Ak te netko vidi na ulici prijavi te i kaže da si ga uznemiravao i ode dozvola, u banku i slične objekte ga nesmiješ nositi niti u trgovačke centre ni slično onda dajte mi jedan dobar razlog za kaj će nekom dozvola za DIN a nije u nekoliko navedenih gore skupina ljudi kojima treba.
Govorimo samo kako netko moze dobiti, a ne treba mu, a netko ne!U konacnici i ne treba, a to sto se spominju zastitari, oni imaju za vrijeme radnog vremena i ne treba im privatno! Policija ima znacku i moze uvijek nositi, a po tvom pitanju onda treba zabraniti svima, tj. nikome ne dozvoliti, dakle ukinuti DiN jer ocito to smiju imati samo oni koji su u sluzbi i zbog sluzbe su privatno ugrozeni! Evo ti primjer...Ides na 3 dana na Dinaru na izlet! Logicno je da si sigurniji uz oruzje. Ako nosis ilegalan pistolj, u krivu si! Ako nosis legalan na oruznom na drzanju, u krivu si! Ako nosis lovacki pistolj, opet si u krivu! O cemu onda pricamo? Sad cete reci pa ne triba ti na Dinari nista! Znam, ako cemo mak na konac onda na izlet ne triba ni ici!Pistolj nije za javno isticanje(kao sto spominjes) i mislim da oni koji ga imaju ne predstavljaju problem po okolinu...
Odlicno postavljeno pitanje, sto misli da li meni treba DIN ? Posao mi je takav da idem po svim dijelovima RH i najcesce po cukama do kojih vodi bijela cesta ili takav put da jedva prodje terenac, a do nekih trba hodati i sat vremena..Bog je rekao laku noc na vecini takvih lokacija...u autu obicno imam opreme koja vrijedi kao nekoliko auta kojim se koristim, nema zivotinje sa kojom se do sada nisam susreo, od Mede, Vuka, Risa i copora divljih svinja. Ako zaglavim na lokaciji nekada i prespavam do jutra jer sam preumoran da vozim ...skorpac wrote:..... Drugo je kad ljudima treba za posao,,,,
Nemoguće je Nemoguće
Postoje razlozi i triba ih dobro razmotriti... Svi koji zele dozvolu mogu reci da im triba zbog planinarenja i "posla" i tako se svi "stavljaju u isti kos". Iskreno, meni osobno ne triba i ne nosim oruzje iako imam lovackih pistolja jer znan da tako samo mogu izgubiti sve! Ali ipak bi tribalo pojednostavniti stvari... Nije isto biti u filmu i nositi pistolj u kaficu(za to traziti dozvolu) ili ga imati za DiN kada si sam u planini! Ja san se uvatija planine jer tu bas vidin razlog da ga triba imati uz sebe, iako "planina" komisiji ne znaci nista! Samo da ga je onaj izletniik ima uz sebe prije par miseci na Velebitu, ne bi danas bija mrtav on nego bik, a ako ne mrtav, bar potjeran!
reci kojim bi ti kalibrom gađao 400 kg razjarenog bika u trku.. tko zna što je onaj nesretnik radio u blizini bika, kao onaj pametnjaković u Kuterevu koji je u kasnu jesen medvjedima u skloništu za medvjede svirao tamburu, pa ga je medvjed izbezumljen hormonima i bukom napao
Dakle, u planini će vas kilometrima zaobići medvjed, vuk i ris.. svojedobno sam jednog znatiželjniog mladog medvjeda potjerao puštajući sa mobitela AC/DC.
Lex će opravdati DiN sa prirodom posla odnosno vrijednosti opreme koja ga izaže riziku da ga netko zbog nje ugrozi... no planinarenje? Ne.
Ja nosim gun kad idem sam na planinarenje. Iz jednostavnog razloga ako se slomim negdje da mogu signalizirati, barem je to moja logika.. možda griješim
Dakle, u planini će vas kilometrima zaobići medvjed, vuk i ris.. svojedobno sam jednog znatiželjniog mladog medvjeda potjerao puštajući sa mobitela AC/DC.
Lex će opravdati DiN sa prirodom posla odnosno vrijednosti opreme koja ga izaže riziku da ga netko zbog nje ugrozi... no planinarenje? Ne.
Ja nosim gun kad idem sam na planinarenje. Iz jednostavnog razloga ako se slomim negdje da mogu signalizirati, barem je to moja logika.. možda griješim
Nosis ga, a nemas dozvolu(znaci, sukob sa zakonom)... Ili imas dozvolu, a zbog palnine je sigurno nisi dobio! U razjarenog bika se puca sa TAURUSOM RAGING BULLOM 454 CASULL!Prava koncentracija i pogodak je moguc te bolje nego ne imati gun uz sebe! Posto nema smisla raspravljati o tome triba li ili ne jer je puno onih koji oruzje mrze na ovom forumu, najbolje bi bilo vise ne raspravljati! Jedno je cinjenica, a to je da netko dozvolu dobije(teze), netko ne!(od toga je rasprava i potekla, a ne triba li ili ne)...
istina, u nezavidnom sam položaju jer DiN imam, a niti sam ga tražio pa time niti morao obrazlagati. Hoće ju netko dobiti ili ne, upravo ovisi o tome da li mu treba ili ne. Ako si ti kadar uvjeriti MUP da ti je potrebno da "držiš i nosiš", MUP će ti i dati tu dozvolu. Hoćeš li uspjeti uvjeriti nekoga sa pričom o velebitskim bikovima, mislim da nećeš. Treba ti konkretniji razlog.
-
dejandlesk
- Časnički Namjesnik

Kod nas je puno stvari postavljeno na pogrešnoj osnovi. Kako to ispraviti, stvarno ne znam. Otprilike ovako: Temeljna uloga policije je biti represivni aparat, a oni uglavnom djeluju preventivno, samim odobravanjem ili ne nabave i posjedovanja oružja. Je li prevencija kriminala moguća lakšim dobijanjem dozvola za oružje, je. Pojam nužna obrana, treba ili ukinuti, ili ga ozbiljno redefinirati. Naime, ako sam napadnut, mislim da se imam pravo braniti svim u tom trenutku dostupnim sredstvima. Hoću li njima, napadača odvratiti, ozlijediti ili ga ubiti, trebala bi biti njegova briga, a nikako moja. Kakva je prevencija kriminala ako se "šljamu" daje prednost pred većinom? Druga stvar: Nađemo se u situaciji da mahnemo oružjem, mi legalnim, druga strana ilegalnim, tko će biti više kažnjen? Apsurdno! Kolike su uopće kazne za posjedovanje nelegalnog oružja? Vjerojatno iste kao i za ne nošenje oružnog lista. Ne znam zašto se zakonodavci boje nas, legalnih posjednika oružja, dok s druge strane, toleriraju nelegalno posjedovanje. Bojim se da niti jedan novi zakon o oružju, neće donijeti neke bitne pomake, jer se ukorijenilo pogrešno mnijenje zakonodavaca o legalnim posjednicima oružja. Zna li netko, koliko saborskih zastupnika ima legalno oružje? Ja ne znam i vjerojatno nikad neću znati, ali nikako ne mogu shvatiti mentalni sklop nekoga tko ima oružje, a ruku digne za ovakav zakon.