Zakon o oružju, Pravilnik o civilnim strelištima

Samostalno punjenje streljiva

Moderator: istra champion

Iggy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Re: Zakon o oružju, Pravilnik o civilnim strelištima

Post by Iggy » 30 Jan 2015, 18:42

El Manno wrote:Najviše žigova kvalitete ima njemačko oružje iz drugog rata. Dali će ti žigovi biti priznati - orlići i slično?

Ako ne - ajme judi moji odoše Lugeri u vatru!

A neki imaju i desetak komada!

:A00:
Šuti, taman sam pred registracijom Walthera!!

El Manno
Razvodnik
Razvodnik

Post by El Manno » 30 Jan 2015, 18:58

[/quote]
Šuti, taman sam pred registracijom Walthera!![/quote]

Pripremili su oni mrižu zatebe i bez mog laprdanja!

:A13:
"Nitko neće razoružati Hrvatskog vojaka u njegovoj Hrvatskoj Domovini" General Markać

El Manno
Razvodnik
Razvodnik

Post by El Manno » 04 Feb 2015, 09:17

Možemo mi biti ozbiljni, laprdati ili šaliti se, činjenica je da točka 4. smrdi ko komšijske čarape napunjene sa 1 000 grama govana!

Nabavna dozvola - dodatno opterečenje za referente za oružje, najjeftiniji biljeg KN 5 (ili više) po 1 kg baruta - dodatni harać.

U točki 10 će ministar odrediti ---- zašto već sad nije određeno? Da nebi poslije ovjere zakona bilo dosta vam je 1 gram baruta za jedno punjenje 8x57.

Članak 26:

Brisati točku 4.

Brisati točku 7,

Brisati točku 8.

Brisati točku 10.

Eto Wagneru to bi bio pristojni prijedlog glede samostalnog punjenja streljiva, kojim bi se olakšao nastavak tradicije Hrvatskog lovstva i sigurno omogučilo unapređenje športskog streljaštva u Hrvatskoj.

U Hrvatskom pravosđu, MUP-u i policiji ima jako puno školovanih, pametnih i sposobnih ljudi te se možemo nadati da će i oni uvidjeti ovu grešku i sami ispraviti ovaj prijedlog zakona.

:A29:
"Nitko neće razoružati Hrvatskog vojaka u njegovoj Hrvatskoj Domovini" General Markać

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 04 Feb 2015, 10:07

El Manno wrote:...U Hrvatskom pravosđu, MUP-u i policiji ima jako puno školovanih, pametnih i sposobnih ljudi te se možemo nadati da će i oni uvidjeti ovu grešku i sami ispraviti ovaj prijedlog zakona.
Bojim se da su oni nesposobni i podobni OTJERALI sve ove koje si spomenuo...
Nemoguće je Nemoguće

El Manno
Razvodnik
Razvodnik

Post by El Manno » 04 Feb 2015, 16:10

Iggy wrote:Članak 18. će nas ukopati, nema nas tko nema nešto legalizirano. Kako tome dokazati porijeklo i da li npr. papovke i m48 imaju potrebne žigove?? Moja M48 nema nikakvih oznaka osim broja,ne znam po cijevi možda ima kakav pečat.
Članak 17. si preskočia! Čitaj točku 3!

Za Wagnera:

Članak 17

Brisati cijeu točku 3, ili pročistiti

Točka 3.

Prilikom produženja važenja oružnog lista, neće se provoditi postupak za utvrđivanje općih uvjeta iz članka 10. ovog zakona.

Članak 18.

Točka 1.

Brisati rijeć - produžiti - .

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Propisi ili Zakon o PROKUSAVANJU

Post by lex-lutor » 04 Feb 2015, 19:43

Zna li netko GDJE SE NALAZI taj famozni zakon o prokušavanju i označavanju žigovima za vatreno oružje, nekako mi se čini da se ta prica veze na neke EX-YU zakone posto od 1990 do danas ne uspijevam nista pronaci
Nemoguće je Nemoguće

El Manno
Razvodnik
Razvodnik

Post by El Manno » 04 Feb 2015, 20:24

Viruješ ili ne baš san to tija pitat!

Iman ja još puno pitanja, ali je bolje šutit da nebi bilo negativne kontre!

:A20:

Berto
Narednik
Narednik

Re: Civilna strelišta.......ona su u ovom Zakonu....

Post by Berto » 04 Feb 2015, 21:34

Wagner wrote:http://www.mup.hr/UserDocsImages/SAVJETOVANJE/2015/PUP_zakon_o_eksplozivnim_tvarima_te_proizvodnji_i_prometu_oruzja/zakon_o_eksplozivnim_tvarima_te%20proizvodnji_i_prometu%20oruzja.pdf

Decki a da ovo malo pažljivije pročitate , da ne bude poslije kasno!!!
Attachments
zakon_o_eksplozivnim_tvarima_te proizvodnji_i_prometu oruzja.pdf
(686.87 KiB) Downloaded 42 times

Stari Maček
Razvodnik
Razvodnik

Post by Stari Maček » 05 Feb 2015, 15:11

Bok svima!

Ja sam star, ime Maček i ja sam iz Sesveta.
Vladek mi je rekel da se tu zapišem i da mi bu neko pomogel.

Trebaju mi nosači za optiku na M-48 - ili kak ih zovete (ona dva komada kaj idu na pušku).
Ako neko ima ili gde kupiti - kolko penez?

Sad za to puno fala.

Vidim da se spominate o zakonu pa me interesira jel se sme pri nama promeniti kalibar na puški i gde?

Još jemput fala.
Hvali Boga - dodaj streljivo!

El Manno
Razvodnik
Razvodnik

Re: Propisi ili Zakon o PROKUSAVANJU

Post by El Manno » 05 Feb 2015, 20:33

lex-lutor wrote:Zna li netko GDJE SE NALAZI taj famozni zakon o prokušavanju i označavanju žigovima za vatreno oružje, nekako mi se čini da se ta prica veze na neke EX-YU zakone posto od 1990 do danas ne uspijevam nista pronaci
Evo pravilnika, samo nemamo nikoga da to radi - koliko ja znan:

http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluz ... 5_247.html

:A25:

El Manno
Razvodnik
Razvodnik

Post by El Manno » 05 Feb 2015, 20:57

Berto wrote:
Wagner wrote:http://www.mup.hr/UserDocsImages/SAVJETOVANJE/2015/PUP_zakon_o_eksplozivnim_tvarima_te_proizvodnji_i_prometu_oruzja/zakon_o_eksplozivnim_tvarima_te%20proizvodnji_i_prometu%20oruzja.pdf

A ća je to da ne bude poslije kasno!!! oli si nam zapritia oli neznaš pisat?

Wagner je tražia da malo komentiramo ovi zakon i nije nam reka da će nas neko strašit. Ja san slab, moga bi me tiker trefit.

Ako je tako boje mi je pojt u konobu s klapon praznu slamu mlatit.
Tamo me neće niko plašit.

:A24:

Berto
Narednik
Narednik

Post by Berto » 05 Feb 2015, 21:34

El Manno wrote:
Berto wrote:

A ća je to da ne bude poslije kasno!!! oli si nam zapritia oli neznaš pisat?

Wagner je tražia da malo komentiramo ovi zakon i nije nam reka da će nas neko strašit. Ja san slab, moga bi me tiker trefit.

Ako je tako boje mi je pojt u konobu s klapon praznu slamu mlatit.
Tamo me neće niko plašit.

Ma šta bi vam ja prijetija, napisao sam vec i prije , ako ce svako oružje koje je na dozvoli za držanje , držanje i nošenje morati imati CIP test ili ce u protivnom biti oduzeto bez prava na naknade kod sljedece registracije onda bi se svi morali zabrinuti jer mislim da je to više od 70 posto oružja registriranog u RH. Pa nijedan HS nema cip test , a da negovorim o TT, M48 , Pap , M76, Luger, P38 , bilo koji Smith & Wesson kupljen kod ovlaštenog zastupnika ovdje u HR kao ni bilo koje drugo oružje koje je američko a kupljeno novo u RH jer to oružje nema cip testa.

To piše u novom konačnom prijedlogu zakona.
Neka me neko ispravi ali ja sam to tako shvatio citajuci novi konačni prijedlog zakona.

Najbliža država u kojoj se može obaviti CIP test je Austrija.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 05 Feb 2015, 22:32

Berto wrote:
El Manno wrote:....Najbliža država u kojoj se može obaviti CIP test je Austrija.
Imas i puskara u SLoveniji koji rade testiranje oruzja po CIP-u.

- Jedan od prijedloga za korekciju zakona je i taj da se omoguci vrijeme od barem 6-mjeseci da orizuje koje nema navedenih oznaka bude testirano....

- Jos jedan od prijedloga je da se onemoguci oduzimanje oruzja za bas svaki pa i minorni prekrsaj, to je stvarno van svake pameti, ipak je to netko platio i necije vlasnistvo da bi se samo tako otimalo.
Nemoguće je Nemoguće

Berto
Narednik
Narednik

Post by Berto » 05 Feb 2015, 22:48

lex-lutor wrote:
Berto wrote:
El Manno wrote:....Najbliža država u kojoj se može obaviti CIP test je Austrija.
Imas i puskara u SLoveniji koji rade testiranje oruzja po CIP-u.

- Jedan od prijedloga za korekciju zakona je i taj da se omoguci vrijeme od barem 6-mjeseci da orizuje koje nema navedenih oznaka bude testirano....

- Jos jedan od prijedloga je da se onemoguci oduzimanje oruzja za bas svaki pa i minorni prekrsaj, to je stvarno van svake pameti, ipak je to netko platio i necije vlasnistvo da bi se samo tako otimalo.
Upravo sam se cuo sa prijateljem u Sloveniji i on mi je isto potvrdio da ima otprilike dva puškara u Slo koji rade CIP, ali kod njih od kada je došlo to za CIP , ako imaš oružje koje nema CIP dok je u tvojem vlasništvu ne treba ga naknadno raditi jer se zakon nije mogao primjenjivati retroaktivno , nego se cip samo radi kad oružje mjenja vlasništvo i to je po meni ok , i normalno primjenjivalo se na novo izrađeno i uvezeno oružje, uredno su mogli produživati oružne listove bez cip testa ukoliko to oružje od stupanja takvog zakona nije imalo cip test, a oružje koje je na dozvoli za sakupljanje ne treba nikao dirati ni označavati. Evo tako sam ja dobio informacije , ako nešto krivo ispravite me.

stolttom
Skupnik
Skupnik

Post by stolttom » 05 Feb 2015, 23:34

Mislim da je stvar u krivom tumačenju onoga što je do sada objavljeno, te onoga što se priprema.
11 članica EU su i članice C.I.P.-a, dakle nisu sve, a nije ni RH, pa ni Slovenija (iz našeg okruženja to su Italija, Mađarska i Austrija).

Važeći propisi RH zahtjevaju da oružje prije puštanja u promet mora biti propisno označeno ser.brojem i zemljom podrijetla te žigom o izvršenoj tormentaciji ili testiranju, a kao sdtandard testiranja uzet je C.I.P. koji je od tri postojeća i najprikladniji.
SAAMI i CIP se isprepliću, a razlike su male i nebitne za ono što se želi postići, a to je sigurnost krajnjeg korisnika streljiva i oružja.
NATO EPVAT je daleko najnapredniji i najsofisticiraniji, ali mu krajnja primjena nije ograničena samo sigurnošću krajnjeg korisnika oružja i streljiva već i osiguravanje podataka potrebnih za stvaranje borbene superiornosti NATO snaga.

Tormentacija se može izvršiti i u Sloveniji, a razlog zašto se ne radi u RH nije isključivo do zakonodavca već i do samog tržišta.
Naime, kada vam ovlašteni puškar iz rollinga napravi novu cijev ili cijevni umetak to oružje treba tormentirati, da bi se ustanovila njegova sigurnost i ispravnost, a posao završava označavanjem cijevi, zatvarača i ležišta (ako nije u cijevi) za to propisanim žigom.
Koliko nam je svima poznato obrtnicima u RH taj posao nije primamljiv, pa niti ne podnose zahtjev za ovlaštenjem.

Za svako novo oružje kupljeno na teritoriji RH uvoznik mora osigurati testiranje i označavanje, da bi oružje moglo biti pušteno u promet.

Ako sami uvozite oružje, dakle kao fizička osoba, provjerite da vam je oružje testirano i označeno žigom.

Ako uvozite oružje iz npr. Švicarske (nije u sustavu C.I.P.) dogovorite uvoz preko posrednika iz npr. Njemačke ili Slovenije gdje će se testiranje o vašem trošku i obaviti. U suprotnom vam se može dogoditi da oružje stigne na aerodrom Pleso, vi ga uvezete i pokušate registrirati, a registracija vam bude odbijena.

Oružje iz SAD-a kako sada stvari stoje direktno niti nećete uvoziti već preko posrednika iz neke veće EU yemlje poput Njemačke gdje će test biti napravljen htjeli vi to ili ne (po sili zakona).

Ako kupujete rabljeno oružje onda ćete morati tražiti od bivšeg vlasnika da ga testira i označi žigom (ako to nije prethodno učinjeno).

Rusija je članica C.I.P.-a (ako nekog zanima i taj podatak).

Velika većina starog oružja koje imate kod kuće (mlađe od 1914. kada je C.I.P. osnovan) pod pretpostavkom da nije prepravljano, testirano je prije izlaska iz tvornice i označeno potrebnim žigom tako da ga netreba ponovno testirati i žigosati.

Ono oružje koje je neispravno i kojem se neće moćim utvrditi porijeklo, proizvođač, model, serijski broj i sl. biti će predmet onesposobljavanja ili trajnog uništavanja.

Tako sam ja to shvatio, a sam NACRT nije najsretnije riješio baš sve nedoumice i dao sva potrebna i poželjna rješenja.

1. Rok od 8 dana za registraciju oružja uvezenog od strane fizičke osobe (za npr. gore navedeni slučaj direktnog uvoza iz CH)
2. Nemogućnost barem privremene registracije i dobijanja oružnog lista i EU oružne propusnice da bi se isto oružje od strane fizičke osobe privremeno izvezlo radi tormentacije.
3. Što s periodom od 1899 do 1914. Primjera radi oružje proizvedeno 1913 nije moglo biti testirano po normama C.I.P.-a jer isti nije postojao, a oružje se ne smatra starim.

itd.

Berto
Narednik
Narednik

Post by Berto » 06 Feb 2015, 02:25

stolttom wrote:Mislim da je stvar u krivom tumačenju onoga što je do sada objavljeno, te onoga što se priprema.
11 članica EU su i članice C.I.P.-a, dakle nisu sve, a nije ni RH, pa ni Slovenija (iz našeg okruženja to su Italija, Mađarska i Austrija).

Važeći propisi RH zahtjevaju da oružje prije puštanja u promet mora biti propisno označeno ser.brojem i zemljom podrijetla te žigom o izvršenoj tormentaciji ili testiranju, a kao sdtandard testiranja uzet je C.I.P. koji je od tri postojeća i najprikladniji.
SAAMI i CIP se isprepliću, a razlike su male i nebitne za ono što se želi postići, a to je sigurnost krajnjeg korisnika streljiva i oružja.
NATO EPVAT je daleko najnapredniji i najsofisticiraniji, ali mu krajnja primjena nije ograničena samo sigurnošću krajnjeg korisnika oružja i streljiva već i osiguravanje podataka potrebnih za stvaranje borbene superiornosti NATO snaga.

Tormentacija se može izvršiti i u Sloveniji, a razlog zašto se ne radi u RH nije isključivo do zakonodavca već i do samog tržišta.
Naime, kada vam ovlašteni puškar iz rollinga napravi novu cijev ili cijevni umetak to oružje treba tormentirati, da bi se ustanovila njegova sigurnost i ispravnost, a posao završava označavanjem cijevi, zatvarača i ležišta (ako nije u cijevi) za to propisanim žigom.
Koliko nam je svima poznato obrtnicima u RH taj posao nije primamljiv, pa niti ne podnose zahtjev za ovlaštenjem.

Za svako novo oružje kupljeno na teritoriji RH uvoznik mora osigurati testiranje i označavanje, da bi oružje moglo biti pušteno u promet.

Ako sami uvozite oružje, dakle kao fizička osoba, provjerite da vam je oružje testirano i označeno žigom.

Ako uvozite oružje iz npr. Švicarske (nije u sustavu C.I.P.) dogovorite uvoz preko posrednika iz npr. Njemačke ili Slovenije gdje će se testiranje o vašem trošku i obaviti. U suprotnom vam se može dogoditi da oružje stigne na aerodrom Pleso, vi ga uvezete i pokušate registrirati, a registracija vam bude odbijena.

Oružje iz SAD-a kako sada stvari stoje direktno niti nećete uvoziti već preko posrednika iz neke veće EU yemlje poput Njemačke gdje će test biti napravljen htjeli vi to ili ne (po sili zakona).

Ako kupujete rabljeno oružje onda ćete morati tražiti od bivšeg vlasnika da ga testira i označi žigom (ako to nije prethodno učinjeno).

Rusija je članica C.I.P.-a (ako nekog zanima i taj podatak).

Velika većina starog oružja koje imate kod kuće (mlađe od 1914. kada je C.I.P. osnovan) pod pretpostavkom da nije prepravljano, testirano je prije izlaska iz tvornice i označeno potrebnim žigom tako da ga netreba ponovno testirati i žigosati.

Ono oružje koje je neispravno i kojem se neće moćim utvrditi porijeklo, proizvođač, model, serijski broj i sl. biti će predmet onesposobljavanja ili trajnog uništavanja.

Tako sam ja to shvatio, a sam NACRT nije najsretnije riješio baš sve nedoumice i dao sva potrebna i poželjna rješenja.

1. Rok od 8 dana za registraciju oružja uvezenog od strane fizičke osobe (za npr. gore navedeni slučaj direktnog uvoza iz CH)
2. Nemogućnost barem privremene registracije i dobijanja oružnog lista i EU oružne propusnice da bi se isto oružje od strane fizičke osobe privremeno izvezlo radi tormentacije.
3. Što s periodom od 1899 do 1914. Primjera radi oružje proizvedeno 1913 nije moglo biti testirano po normama C.I.P.-a jer isti nije postojao, a oružje se ne smatra starim.

itd.
CIP ima svoje norme i rok trajanja nakon kojeg oružje mora ponovo pristupiti testiranju , mislim bilo bi ok kad bi priznali nacističke oznake prokušavanja ili carske Njemačke na lugerima ali cisto sumljam , pa i u njemačkoj luger koji nije na dozvoli za sakupljanje mora imati naknadni CIP test , ti navodiš buduci uvoz i kupnju , ok ali što je sa već registriranim oružjem koje te testove nema ne mislim na cip nego nema ništa , a to je večina američkog oružja?
A što je sa starim oružjem , ti navodiš period od 1899 do 1914 da se oružje ne smada starim dok cijela evropa oružje do 1945 smatra starim i uredno se sakuplja, cak i kasnije proizvedeno se smatra starim, tj postoji kategorija sakupljanja oružja bez obzira na god. proizvodnje.

Osobno ne bi preporučio pucnjavu sa oružjem starijim od 1914 ukoliko nije novije testirano i po mogučnosti zamjenjeni vitalni djelovi, iako ima oružja tog godišta koje izgleda kao novo i vjerovatno bi radilo kako treba, to ne znaći da je to i sigurno, uglnom mislim na dugo oružje gdje se javljaju veća opterecnja sa danjašnom modernijom municijom i barutima.

Isto tako nije specificirano što je staro oružje , jer opet se nabraja, kao na primejer, staro oružje je oružje koje ima povjesnu vrijednost i onda , itd , itd , i onda oružje koje je proizvedeno prije 1899 , i onda bude opet neko rekao da je to samo oružje koje je proizvedeno prije 1899 g iako uredno piše da je to i oružje koje ima povjesnu vrijednost ,a po meni povijesnu vrijednost ima i oružje koje je proizvedeno i korišteno u Domovinskom ratu recimo PHP , a nitko ne može reći da oružje koje se proizvodilo i koristilo u WW I i WWW II nema povijesnu vrijednost.
Na kraju nije bitno kako mi tumačimo zakon i shvacamo, nego kako ga shvacaju oni koji ga provode, a zakon bi trebao biti jasan a ne dvosmislen i podložan raznim tumačenjima.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

OKRUGLI STOL

Post by lex-lutor » 09 Feb 2015, 09:23

Nije mi jasno zasto nitko od ekipe ne napise par redova sto je bilo na okrogulom stolu u MUP-u 6-FEB...dosta nas nije moglo doci radi kaosa na cestama ali ne mogu vjerovati da bas nitko sa ovog foruma nije tome prisustvovao i da ne zeli napisati koji redak....pa ako cemo se tako ponasati onda je pitanje zasluzujemo li uopce neke promjene zakona !!!
Nemoguće je Nemoguće

El Manno
Razvodnik
Razvodnik

Post by El Manno » 09 Feb 2015, 15:34

Čekamo s nestrpljenjem na Lexov upit!!

U međuvremenu -- neki kolege se nadaju da im oružje neće biti oduzeto - bez obzira na žigove - dok je u njihovom vlasništvu.

Pogriješili ste kolege.

Članak 17, stavak 3 -- liječnički -- bez obzira si proša liječnički, neće ti biti produžen oružni list ako ne dokažeš žigove --- oduzimanje!

Stari Maček
Razvodnik
Razvodnik

Post by Stari Maček » 11 Feb 2015, 20:50

El Manno wrote:Čekamo s nestrpljenjem na Lexov upit!!

U međuvremenu -- neki kolege se nadaju da im oružje neće biti oduzeto - bez obzira na žigove - dok je u njihovom vlasništvu.

Pogriješili ste kolege.

Članak 17, stavak 3 -- liječnički -- bez obzira si proša liječnički, neće ti biti produžen oružni list ako ne dokažeš žigove --- oduzimanje!

Očeš - nečeš vlovili su nas!
Navčili su se igrati belu-jedan pili drugi žaga! :(
Hvali Boga - dodaj streljivo!

ante12
Razvodnik
Razvodnik

Post by ante12 » 16 Apr 2015, 21:44

U novom broju Lovackog Vjesnika imaju prijedlozi HLS za novi zakon o oruzju.

Prema tim prijedlozima oruzni list je trajan dok god postoje uvjeti za posjedovanje oruzja.
Ljecnicki poregled samo jednom i to prilikom nabave prvog oruzja.
Za daljnu nabavu lovackog oruzja u trgovini dovoljna je lovacka iskaznica sa markicom za tekucu godinu.
Nema nabavne dozvole za punjenje streljiva za vlastite potrebe.

Toliko dobri prijedlozi da sumljam da ce ista od toga biti.

Post Reply