Problem sa optikom

Zračnice/Lufterice, plašljivci...

Moderator: karabalic

Post Reply
Bruno Strat
Pozornik
Pozornik

Problem sa optikom

Post by Bruno Strat » 09 Mar 2015, 06:44

Da li bi mi netko znao reći u čemu je problem i objasniti kako ga riješiti ?

Naime... Nakon upucavanja optike na 10m (koliko mi uvjeti dozvoljavaju) sam dobio savršene grupacije manje od 1cm i sa naslonom bez problema mogu pogoditi glavu šibice sa možda 10% promašaja. Neki dan sam malo izašao na dvorište i gađao na 30 metara neki čep promjera cca 4cm također sa dobrim naslonom i dobio grupu udesno nekih skoro deset centimetara. Grupa pogodaka je bila isto oko 4 cm ali drastično pomaknuta. Vjetra nije bilo tako da sam u startu eliminirao faktor vremena. Isto tako je i naslon bio isti, iste diabole.., ukratko sve isto kao i na 10 metara osim što je meta veća. Nakon male korekcije optike (oko 6 klikova) sam dobio sve pogotke u metu bez ikakvih problema ali...
Poslije sam opet otišao pucati na deset metara i morao sam tih 6 klikova "vratiti" jel sam dobio promašaje.
Da li netko zna u čemu je problem i kako da to riješim ?
Puška je Slavia 634 4.5mm a optika Nikko Stirling Airking 3-9x42AO. Oboje je u savršenom stanju. I još da napomenem da sam sve to radio sa nekoliko vrsti diabola da i njih eliminiram kao grešku. Jedina razlika po pitanju različitih diabola je bila u veličini grupacije ali je pomak bio isti.
Znam za onaj pdf. o naređivanju otpike za Field Target ali nažalost nemam baš takve uvjete da to mogu odraditi. S druge strane, na 634 je šina od 13mm pa mi ni ne dopušta neku idealnu montažu.

Hvala.
Netko radi što zna a netko zna što radi...

elektricar86
Razvodnik
Razvodnik

Re: Problem sa optikom

Post by elektricar86 » 09 Mar 2015, 09:21

Ne mozes optiku imati univerzalno podesenu za sve daljine. Podesis je na cca. 20m ,i onda(za različite udaljenosti),kompenziras sa crticama na koncanici.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 09 Mar 2015, 10:03

VRLO je vjerovatno da os optike i os cijevi nisu poravnane, greeska ti linerano raste u desno...

Probaj test na:

10-15-20-25-30 metara i sve ce biti jasno !
Nemoguće je Nemoguće

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 8 times
Been thanked: 19 times

Post by jolly » 09 Mar 2015, 10:49

Upravo sam htio reci ovo sta navodi Lex.
Koncanica ti najverojatnije nije u vertikali sa osi cijevi.

Ako smo Lex i ja u pravu, onda je upucaj, recimo na 5 metara, i onda samo mijenjaj polozaj horizontalne koncanice na 10,15, 20 metara, i greska ce se sve vise pojacavati u istu stranu, sa daljinom. (vertikalnu ne diraj, kod ove provjere)
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Bruno Strat
Pozornik
Pozornik

Post by Bruno Strat » 09 Mar 2015, 13:32

Hvala na odgovorima. Pokušat ću ju ponovo montirati i obratiti malo više pažnje na tu vertikalu končanica / cijev.
Ja inače ni ne klikam za različite udaljenosti jel je končanica half mil dot pa ni ne vidim neki smisao klikanja za različite udaljenosti (vjerujem da je preciznije tako ali nisam natjecatelj pa mi centimetar tamo vamo na većim udaljenostima ne igra neku ulogu).
Pokušam ponovo montirati optiku pa kad uhvatim malo dnevne svjetlosti opet isprobam na različitim udaljenostima i naravno javim pa ako je sve u redu možda i drugima pomogne ;)

Darko11
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 2 times

Post by Darko11 » 09 Mar 2015, 13:56

elektricar86 wrote:Ne mozes optiku imati univerzalno podesenu za sve daljine. Podesis je na cca. 20m ,i onda(za različite udaljenosti),kompenziras sa crticama na koncanici.
To vazi za vertikalu zbog pada diabole ali ne i za horizontalu,po horizontali ako nema vjetra grupa se ne smije pomjerati.Njemu defintivno nisu u osi cijev i nosaci.Cijev mu ide malo u desno u odnosu na optiku ili tijelo puske.

dejandlesk
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by dejandlesk » 09 Mar 2015, 15:32

Jesu li ti nosači jednako okrenuti? Znam da zvuči kao provokacija, no svjedok sam da je čovjek prilikom montaže optike jedan nosač okrenuo suprotno od drugog. Javljao se problem koji si opisao. Ukoliko problem i dalje postoji, poravnanje po pravcu moguće je popraviti umetanjem papirića s bočne strane optike. Znam da nije majstorski savjet, no bolje je od kovačke vatre i "poravnavanja" cijevi. Treće mogući način rješenja tvog problema je pritegnuti bočni vijak koji drži cijev. Pritezanjem ili otpuštanjem tog vijka, vrlo često se javljaju pomaci cijevi po pravcu. Sve ove trikove možeš isprobati, ništa ne koštaju, osim malo vremena, a mogu se steći svakakva iskustva. Pozdrav!

elektricar86
Razvodnik
Razvodnik

Post by elektricar86 » 09 Mar 2015, 16:25

Darko11 wrote:
elektricar86 wrote:Ne mozes optiku imati univerzalno podesenu za sve daljine. Podesis je na cca. 20m ,i onda(za različite udaljenosti),kompenziras sa crticama na koncanici.
To vazi za vertikalu zbog pada diabole ali ne i za horizontalu,po horizontali ako nema vjetra grupa se ne smije pomjerati.Njemu defintivno nisu u osi cijev i nosaci.Cijev mu ide malo u desno u odnosu na optiku ili tijelo puske.
:A25:

Bruno Strat
Pozornik
Pozornik

Post by Bruno Strat » 09 Mar 2015, 17:40

Nosač otpike je jednodjelni (originalni koji je došao uz otpiku) i, kao što sam već naveo, baš to i smatram krivcem jel je šina na puški 13mm pa vjerovatno zbog toga i nastaju problemi u poravnanju. Postavljen je tako da su vijci kojima se steže nosač sa lijeve strane u smjeru pucanja. Što se tiče same puške tu nema ni "z" od zamjerke jel je stvarno savršeno utegnuta i nema trunku lufta nigdje. Čak nema nikakvog zveckanja kad ju se protrese malo (koliko sam primjetio, na tim jeftinim puškicama makar malo zvecka okidač i poluga natezača opruge). Inače s njom bez problema skine spomenuti čep na bilo kojoj udaljenosti do tridesetak metara (dalje ga ni ne vidim baš bez optike :mrgreen: ) tako da to skretanje diabole nikako nije do puške.
Sve mi se više čini logičnim nepravilna montaža optike pa ću malo više pažnje posvetiti tom poravnanju vertikale.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 09 Mar 2015, 19:37

Bruno Strat wrote:...Sve mi se više čini logičnim nepravilna montaža optike pa ću malo više pažnje posvetiti tom poravnanju vertikale.
Ako ti nosaci i sina nemaju isti utor da sjeda jedno na drugo bez lufta nece biti srece...
Nemoguće je Nemoguće

Bruno Strat
Pozornik
Pozornik

Post by Bruno Strat » 09 Mar 2015, 20:56

Evo, prije svega hvala svima... Dugujem "rezultat"...

Pušku sam stavio na stalak i "mikroskopski" ju stavio "pod vaser vagu". Nakon toga sam ponovo namontirao nosač tako da što bolje ulegne u šinu. Nakon naređivanja udaljenosti od oka koja meni odgovara sam stavio visak na 10m i po njemu poravnao končanicu (to mi se čini kao bolja opcija od libele) pazeći jako da puška "ne pobjegne iz vaser vage". Nakon toga je slijedilo pažljivo stezanje optike na nosač opet pazeći da se nešto ne mrdne. Poslije upucavanja na 10m i dobivanja grupacije "diabolu u diabolu" je slijedio test koji je ustvari i stvorio moj problem... 15m, 20m, 25m, 30m, 35m i na kraju 40m. Svi pogodci su bili u dobroj horizontali tako da je problem riješen. Ako nekoga zanima, na 10m puška pravi grupaciju unutar 6mm točno na crtu dok je na 40m radila grupaciju od 28mm i blago pomaknuta udesno ali i dalje odlično i to mi ne smeta pošto je ipak večina pogodaka bila na crti. Pucano je sa odličnim naslonom (iz ruke bi to izgledalo puno lošije :D ), nije bilo vjetra i sa diabolama koje su mi se pokazale kao strašno precizne za tu pušku.

Još jednom hvala svima na rješenju problema.

Post Reply