PREMJEŠTENO Airsoft - IPSC
Re: Airsoft - IPSC
Pa navrati u Sloveniju. Poziv na Houseclearing za sljedeću subotu sam objavio, kao što ću raditi i ubuduće. Inače, ova disciplina je tzv. TOTAL SURPRISE!, tj. za razliku od IPSC-a, IDPA i IASC-a kao i Steel Challenge-a gdje dobiješ brifing prije početka svakog stage-a i možeš odrediti taktiku, ovdje je stage zatvoren, ne vidiš ništa dok ne uđeš, a stage se mijenja nakon svakog natjecatelja.
Po meni, vježbati pravilno potezanje, punjenje , zamjenu spremnika i slično možeš i svojim ganom ili dječjom igračkom, airsoft je za to ipak preskup. A i možeš steći lošu naviku pucanja u tijelo,(to je samo mala plastična kuglica, ne?) a praktično streljaštvo nije video igrica da imaš novi život kada te pogode.
Evo, u nedjelju smo malo vježbali i to najviše kako pravilno potegnuti gan, kako ga pravilno uhvatiti u ruke, kako pravilno ubaciti spremnik, kako ga pravilno zamijeniti, kako se postaviti... Pucali smo malo i to osnovne tehnike. Nije stvar u ispaljivanju velike količine metaka ako ti meci ne idu u metu, brzo i precizno i ako se oružjem ne rukuje na način koji je siguran za strijelca i sve ostale na streljani.
Po meni, vježbati pravilno potezanje, punjenje , zamjenu spremnika i slično možeš i svojim ganom ili dječjom igračkom, airsoft je za to ipak preskup. A i možeš steći lošu naviku pucanja u tijelo,(to je samo mala plastična kuglica, ne?) a praktično streljaštvo nije video igrica da imaš novi život kada te pogode.
Evo, u nedjelju smo malo vježbali i to najviše kako pravilno potegnuti gan, kako ga pravilno uhvatiti u ruke, kako pravilno ubaciti spremnik, kako ga pravilno zamijeniti, kako se postaviti... Pucali smo malo i to osnovne tehnike. Nije stvar u ispaljivanju velike količine metaka ako ti meci ne idu u metu, brzo i precizno i ako se oružjem ne rukuje na način koji je siguran za strijelca i sve ostale na streljani.
NO TRESPASSING - VIOLATORS WILL BE SHOT - SURVIVORS WILL BE SHOT AGAIN
Lijepa riječ i pištolj u ruci otvaraju svaka vrata
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

PREMJEŠTENO Airsoft - IPSC
Nobile, jos mi ne ide u glavu to vase pucanje u mete iza kojih se nalazi KAMEN, pored toliko price o sigurnosti vi pucate u KAMEN!? jel meni nesto promaklo ili sto? Neki lovac jednom pise kako je trebao divljoj svinji uputiti samilosni hitac ali je lezala na kamenitom tlu pa se bojao rikoseta a vi pucate u mete iza kojih se nalazi par grancica nekog busha ili trnja i STJENA?
nemoj misliti da napadam, vec sam jednom pitao, mozda mi je odgovor promakao, pa pitam opet jer mi nije jasno???
nemoj misliti da napadam, vec sam jednom pitao, mozda mi je odgovor promakao, pa pitam opet jer mi nije jasno???
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
- BojnikPerGall
- Desetnik

Nažalost, teren se kod nas teško bira,ali pročitaj sad ovo:Mike_Torello wrote:Nobile, jos mi ne ide u glavu to vase pucanje u mete iza kojih se nalazi KAMEN, pored toliko price o sigurnosti vi pucate u KAMEN!? jel meni nesto promaklo ili sto? Neki lovac jednom pise kako je trebao divljoj svinji uputiti samilosni hitac ali je lezala na kamenitom tlu pa se bojao rikoseta a vi pucate u mete iza kojih se nalazi par grancica nekog busha ili trnja i STJENA?
a) Strelište Vrapčanski potok - pištoljski dio pucaš u stijene
b) Strelište Zakel u Senovu, Slovenija - pucaš u kameni zid
c) I na kraju na gotovo svakom IPSC matchu pucaš u metalne mete korz koje metak ne penetrira.
Zaključak:
Slažem se da nije sigurno i kosi se s jednim od četiri osnovna pravila sigurnost no nije niti toliko opasno koliko se fama stvara. Nosi zaštitne naočale i riješen problem!
- BojnikPerGall
- Desetnik

Apsolutno se slažem s tobom!nobile157 wrote:Da nešto razjasnimo: airsoft nije oružje.To su samo igračke, ma koliko vjerno izgledale. Znam da to koristi vojska, i sam sam učestvovao na vojnom natjecanju u Italiji na kojem je kombinirano pucano MK puškom, vojničkim pištoljem, trčalo se sa plinskom maskom, bacala bomba, hodnja po terenu u planini od 7 km, a nakon toga simulacija napada na utvrđeni objekt air softom.
Također sam imao priliku vidjeti dečke iz Pule koji pucaju airsoft jer sam sudio na vojnom natjecanju HV-a, ali su pucali na dva stage-a koja sam složio i to kalaš, borbena sačmarica i pištolj i moram reći da su bili slabi. Sa pravim oružjem, naravno. Izgledali su odlično, ofarbani, kamuflirani i sa dobrom opremom, ali, sa pravim oružjem tukao bi ih i moj hrčak.
Još nešto: postoje intencije anti-gun entuzijasta da se civilima potpuno zabrani vatreno oružje i da se bave praktičnim streljaštvom airsoftom. Jer, što će civilima vatreno oružje, kada mogu pucati igračkama na plastične kuglice. A kad netko spomene da se bavi praktičnim streljaštvom airsoftom, to je po meni razlog da se svakom pravom ljubitelju vatrenog oružja naježe sve dlake na glavi i ostalim dijelovima tijela.
Glede vježbanja IPSC-a s airsoft oružjem slodobno možemo povući paralelu te zamisliti slijedeće:
Piloti Formule 1 za novu sezonu će se pripremati umjesto s bolidima na Zastavama 101 (famozni Stojadin)!
Sve je isto jer i bolid kao i Stojadin ima 4 kotača plus volan!
Policijska iskustva iz SAD-a jasno ukazuju da vježbanje čak niti s oružjem kalibra .22 LR nije adekvatno niti dovoljno priprema korisnike za uporabu oružja kalibara 9 mm PARA, .40 S6W ili .45 ACP.
Neću sad navoditi točan opis tragičnog događaja američkih policajaca a uzrok kojih je bila priprema s "wadcutter" streljivom kalibra ,38 Special, a u službi nošenje i uporaba "full power" .357 Magnum streljiva ( Federal FBI load).
Kada govorite o airsoft oružju amo si postavite par pitanja:
1.) Što je s trzajem?
2.) Što je s pucnjem koji se javlja kod opaljenja?
3.) Što je bljeskom koji se javlja kod opaljenja?
4.) Što je s dimom nakon opaljenja a koji je veliki problem IPSC strijelcima posebice onima koji rabe ručno punjeno streljivo a gotovo 100 % svih vrhunskih ih rabi?
5.) Što je s ojećajem tj.feelingom na okidaču i "finger memory" na dužinu povlačenja oki9dača potrebnih da bi došlo do opaljenja?
- blackpowder
- Nadnarednik

BojnikPerGall wrote:
Nažalost, teren se kod nas teško bira,ali pročitaj sad ovo:
c) I na kraju na gotovo svakom IPSC matchu pucaš u metalne mete korz koje metak ne penetrira.
Zaključak:
Slažem se da nije sigurno i kosi se s jednim od četiri osnovna pravila sigurnost no nije niti toliko opasno koliko se fama stvara. Nosi zaštitne naočale i riješen problem!
Ispred stijena na pištoljskoj streljani Vrapčanski potok nalazi se dva reda automobilskih guma prekrivenih zelenim platnom radi uniformnosti pozadine na svim streljačkim mjestima.
KRIMINALIZACIJOM LEGALNIH POSJEDNIKA ORUŽJA - ORUŽJE ĆE POSJEDOVATI SAMO KRIMINALCI!
ZNAŠ LI OVO PROČITATI - ZAHVALI TO SVOJOJ UČITELJICI!
ČITAŠ LI OVO NA LATINICI - ZAHVALI DRAGOVOLJCIMA!
ZNAŠ LI OVO PROČITATI - ZAHVALI TO SVOJOJ UČITELJICI!
ČITAŠ LI OVO NA LATINICI - ZAHVALI DRAGOVOLJCIMA!
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

da, zastitne naocale su inace "bulletproof" =) Svatko tko trubi o diskvalifikacijama na gadjanju jer si neku radnju napravio krivo, i poslije toga kaze da se oko pucanja u kamen/zid stvara tolika fama sere sam sebi u usta... jer ako ces cjepidlaciti, onda brate cjepidlaci svuda... nije toliko opasno i kad pregledavas prazan pistolj okrenuti cijev prema sebi ili nekome...Nažalost, teren se kod nas teško bira,ali pročitaj sad ovo:
Zaključak:
sto se matalnih meta tice, od njih se ako se puca okomito teze dobije krhotina, rikoset ili slicno... nemoze prsnuti kao kamen... a s druge strane, primjer kod zracne puske, upijac za diabole se radi od deblje metalne ploce, diabole se ne odbijaju...
mislim, cudno mi je to, od jedne vrste natjecanja koja zahtjeva na STROGIM siguronosnim pravilima i onda radi jednu takvu marginalnu gresku... razumijem ja da je tesko pronalaze mjesta ali onda bi bilo dobro ispred tog kamenog zida barem naslagati stupove od auto guma ili nesto, drveni "pano" ili sta ti ja znam, vrece s pijeskom... nesto... bilo sto je bolje od stjene.
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Krešo, ali ti pucas sa olovnim a ne FMJ zrnjem, kad pucas u fixiranu jaku metalnu plocu ona ce "popiti" udarac, ali kamen je nepredvidljiv... metalnu metu ako napravis da visi kao tepih koji ides klatiti mozes dobiti rikoset samo u pod/zemlju/sto vec jer ce zbog efekta "zavjese" usmjeravati zrnje dolje... imho je veci rizik od rikoseta sa metama koje se polegnu prema natrag kad ih pogodi...Krešo Bukvić wrote:Moje iskustvo je pri pucanju na kamen ili metal je da se zrna manjeg kalibra doslovno "razlete" na stotine komadića koji se uglavnom rašire po površini (dakle ne vraćaju se natrag nego se rasprše u smjeru pogođene površine). Dok kod velikih kalibara ne dolazi do tog efekta već se jednostavno "spljošti"
Za probu sam postavio i "kocku" od papira i pucao u sredinu (sredina je bila prazna, a iza kamen ili metal) te je nakon 2 -3 metka papir izgledao kao nakon kilu, dvije sačme.
Evo možda nešto znači. Ovdje sam mislim uhvatio rikošet MK http://www.youtube.com/watch?v=BhiQalfnDFA
Testovi su rađeni iz sigurne udaljenosti, ali osobno nikad nebih pucao tako blizu u stijene kao na gornjim slikama
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

nigdje nisi spomenuo FMJ, ne jebi =) eheh
Veliki kalibar jes ali npr sve BP-ove puske su veliki kalibar ali pucaju olovno zrnje =)
Veliki kalibar jes ali npr sve BP-ove puske su veliki kalibar ali pucaju olovno zrnje =)
- BojnikPerGall
- Desetnik

Mike_Torello wrote:da, zastitne naocale su inace "bulletproof" =) Svatko tko trubi o diskvalifikacijama na gadjanju jer si neku radnju napravio krivo, i poslije toga kaze da se oko pucanja u kamen/zid stvara tolika fama sere sam sebi u usta... jer ako ces cjepidlaciti, onda brate cjepidlaci svuda... nije toliko opasno i kad pregledavas prazan pistolj okrenuti cijev prema sebi ili nekome...Nažalost, teren se kod nas teško bira,ali pročitaj sad ovo:
Zaključak:
sto se matalnih meta tice, od njih se ako se puca okomito teze dobije krhotina, rikoset ili slicno... nemoze prsnuti kao kamen... a s druge strane, primjer kod zracne puske, upijac za diabole se radi od deblje metalne ploce, diabole se ne odbijaju...
mislim, cudno mi je to, od jedne vrste natjecanja koja zahtjeva na STROGIM siguronosnim pravilima i onda radi jednu takvu marginalnu gresku... razumijem ja da je tesko pronalaze mjesta ali onda bi bilo dobro ispred tog kamenog zida barem naslagati stupove od auto guma ili nesto, drveni "pano" ili sta ti ja znam, vrece s pijeskom... nesto... bilo sto je bolje od stjene.
Zaštitne naočale jesu "bulletproof"!
Zavise koje imaš... No, moje sa 7 yardi ne probija direktan pogodak sitnom sačmom.
I ne kužim tko to radi marginalnu niti kardinalnu grešku?! Ja sam samo naveo neke od primjera gdje se i kako puca!
I dakako da je uvijek barem red guma ispred kamenja, stijenja ili nešto drugo.
IPSC strelišta se uređuju na način da se radi o zemljanim nasipima visine od 2 - 7 m u zavisnosti od strelišta.
A ono što je vidljivo na slikama koje je nobile157 posao to nije IPSC strelište već naprosto privremeno riješenje uslijed nedostatka adekvatnog prostora.
Btw. na strelištu Vrapčanski potok se ne puca IPSC.
Vidim da vam je dečki nešto promaklo: ovo što vidite na slikama su VJEŽBE PRAVILNOG POVLAČENJA PIŠTOLJA IZ HOLSTERA, PRAVILNOG UMETANJA SPREMNIKA U PIŠTOLJ I PRAVILNA ZAMJENA SPREMNIKA. To sam i napisao, samo niste pročitali. A pucali smo na udaljenosti od desetak i dvadesetak metara na drugoj poziciji.
Što se tiče kamena, kod nas je kamen svugdje i gotovo sva mjesta gdje sam nekada davno pucao i ja i svi ostali je bilo kamenito, ispaljene su tisuće metaka i nikada nije bilo nikakvih problema.
A ako nisi probao, probaj, pa ćeš vidjeti da se metak rasprsne na stotine malih komadića ili se spljošti i padne na tle. A na Steel Challengeu u Zagrebu prošle subote pucalo je 42 ljudi u metalne ploče, pa nitko nije imao problema. Također sam osobno pucao na 3-4 slična natjecanja u Sloveniji u metalne plate i nikada nije bilo problema.
U Sloveniji se također puca u kamenolomima, kao i u Italiji. Neznam gdje si to vidio te silne rikošete od kamena???
Što se tiče kamena, kod nas je kamen svugdje i gotovo sva mjesta gdje sam nekada davno pucao i ja i svi ostali je bilo kamenito, ispaljene su tisuće metaka i nikada nije bilo nikakvih problema.
A ako nisi probao, probaj, pa ćeš vidjeti da se metak rasprsne na stotine malih komadića ili se spljošti i padne na tle. A na Steel Challengeu u Zagrebu prošle subote pucalo je 42 ljudi u metalne ploče, pa nitko nije imao problema. Također sam osobno pucao na 3-4 slična natjecanja u Sloveniji u metalne plate i nikada nije bilo problema.
U Sloveniji se također puca u kamenolomima, kao i u Italiji. Neznam gdje si to vidio te silne rikošete od kamena???
Dragi moji kolege, ajde temu o vatrenom oruzju nastavite na dijelu foruma za vatreno oruzje!
Premda postoji .50 BMG zracno, malo ste makli s teme foruma!
Premda postoji .50 BMG zracno, malo ste makli s teme foruma!
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

dobro, ali u globalu pucate na mjestu jednake konstrukcije kao i na ovom gdje ste vjezbali povlacenje...nobile157 wrote:Vidim da vam je dečki nešto promaklo: ovo što vidite na slikama su VJEŽBE PRAVILNOG POVLAČENJA PIŠTOLJA IZ HOLSTERA, PRAVILNOG UMETANJA SPREMNIKA U PIŠTOLJ I PRAVILNA ZAMJENA SPREMNIKA. To sam i napisao, samo niste pročitali. A pucali smo na udaljenosti od desetak i dvadesetak metara na drugoj poziciji.
Ajde dobro, nemam razlog da ti ne vjerujem da nije bilo problema, ali definitivno mi je izgledalo cudno...Što se tiče kamena, kod nas je kamen svugdje i gotovo sva mjesta gdje sam nekada davno pucao i ja i svi ostali je bilo kamenito, ispaljene su tisuće metaka i nikada nije bilo nikakvih problema.
Probao sam u tome i je problem... no mozda je stvar u tome sto je nas kamen drugaciji od vasega? Pucao sam sacmaricom, sacmarica promjera onako po sjecanju 2-4mm, na pamucnu majicu koja je bila objesena na kamenu, na mjestu gdje sam puknuo nije bila naslonjena na kamen vec odmaknuta... rupe koje su nastale na njoj su varirale od velicine 5mm do 50mm a na jednom mjestu sam komotno mogao šaku progurati... vise je bila zdrapana sa zadnje strane nego sa prednje... udaljenost je bila kojih 10-15m jebiga ima 10g. od toga slabo se sjecam ali sam tu majicu sacuvao dugo godina nakon toga... za uspomenu! =) tako da ja u svojem kraju definitivno nebih pucao FMJ u stjenu na udaljenosti manjoj od 50m, sto je sigurno sigurno je... da je neka hrpa pijeska u pitanju nema problema ali u kamen me frka pucati na tako blizu... neznam kakav je vas kamen al' ovo ovdje nebih riskirao...A ako nisi probao, probaj, pa ćeš vidjeti da se metak rasprsne na stotine malih komadića ili se spljošti i padne na tle.
nisam rekao da sam ih vidio, najprije sam PITAO nije li to riskantno? Nobile, nemoj misliti da te vredjam sa ovom temom, samo sam zelio sebi razjasniti neke stvari za koje sam mislio da su pogresne...A na Steel Challengeu u Zagrebu prošle subote pucalo je 42 ljudi u metalne ploče, pa nitko nije imao problema. Također sam osobno pucao na 3-4 slična natjecanja u Sloveniji u metalne plate i nikada nije bilo problema. U Sloveniji se također puca u kamenolomima, kao i u Italiji. Neznam gdje si to vidio te silne rikošete od kamena???
IMHO da ja ovdje kod mene organiziram takvu prirucnu streljanu kao sto je vasa, pokusao bi izbjeci svaki moguci kamen koji bi mogao biti na vatrenoj liniji...
mene je to frka a vi recite sto hocete... mozda me nebi bilo frka kod vas kad bi pogledao kakav je kamen ali ovaj nas koji baca iskre kad ga lupas cekicem, ne hvala!
i sad moram naglasiti da s ovim topicom nisam nikog imao namjeru vredjati, da nebi netko krivo razumio pa da se uvredi, dakle cista konstruktivna rasprava!
Re: PREMJEŠTENO Airsoft - IPSC
Pogledaj na www.hoplon.info imaš clip sa treninga u kamenolomu, pucano čezom, Glockom i S&W. Ne kužim odakle ta frka sa kamenom? Ja oduvijek pucam na takvim mjestima, između ostalog i sa kalašem, M-76, lovačkim karabinima raznoraznih kalibara, pištoljima, revolverima. Nakon nekog vremena, imaš lijepu rupu u kamenu i puno pijeska od zdrobljenog kamena i to je sve.
Rupa o kojoj govoriš najvjerojatnije je nastala jer se na toj udaljenosti, pogotovo ako si pucao iz klasične lovačke puške s glatkim cijevima čije su cijevi duže od shotgana, a ako je ta cijev pri tome još i čokirana, snop sačme nije uspio dovoljno rasuti več je ostala u uskom snopu jer je ukoliko je sačma bila u plastičnom kontejneru koji je nosi kroz cijev na toj udaljenosti isti tek napustila, a neku od velikih rupa je mogao napraviti i sam plasični kontejner ili čep koji je satavni dio sačmenog streljiva i koji također velikom brzinom izliječe iz cijevi. Majica ima dva platna u tom slučaju kako si opisao, pa nije ni čudno da je zadnji dio majice bio zdrapan jer prednji dio majice 1. sloj platna prvi pogođen nakon čega se majica predpostavljem pokrenula tj. zaljuljala u smjeru sačme koja ju je tada pogađala pod drugim kutem pa ju je zderala, možda je odgovor tu ili blizu tome, tako da taj pokus ne bi dokazivao ništa bitno u ovoj temi.Mike_Torello wrote: Probao sam u tome i je problem... no mozda je stvar u tome sto je nas kamen drugaciji od vasega? Pucao sam sacmaricom, sacmarica promjera onako po sjecanju 2-4mm, na pamucnu majicu koja je bila objesena na kamenu, na mjestu gdje sam puknuo nije bila naslonjena na kamen vec odmaknuta... rupe koje su nastale na njoj su varirale od velicine 5mm do 50mm a na jednom mjestu sam komotno mogao šaku progurati... vise je bila zdrapana sa zadnje strane nego sa prednje... udaljenost je bila kojih 10-15m jebiga ima 10g. od toga slabo se sjecam ali sam tu majicu sacuvao dugo godina nakon toga... za uspomenu! =) tako da ja u svojem kraju definitivno nebih pucao FMJ u stjenu na udaljenosti manjoj od 50m, sto je sigurno sigurno je... da je neka hrpa pijeska u pitanju nema problema ali u kamen me frka pucati na tako blizu... neznam kakav je vas kamen al' ovo ovdje nebih riskirao...
A sačma doista nema nikakve veze sa FMJ zrnom iz pištolja.
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

http://www.youtube.com/watch?v=VyhgC4wF7MU
http://www.youtube.com/watch?v=4boyGVmOJbw
http://www.youtube.com/watch?v=NySHeF06LFY (znam da je glupo mjesto za snimatelja ali odbijanac je odbijanac)
http://www.youtube.com/watch?v=vqpKs_mnqsk
http://www.youtube.com/watch?v=9fjdsEda ... re=related - ovo nije FMJ jer ima zatvoreno dno, vjerojatno je Hollow Point ili slicno... ali mislim da se FMJ ipak ne usitni ovako kao ovo zrno?
http://www.youtube.com/watch?v=4boyGVmOJbw
http://www.youtube.com/watch?v=NySHeF06LFY (znam da je glupo mjesto za snimatelja ali odbijanac je odbijanac)
http://www.youtube.com/watch?v=vqpKs_mnqsk
http://www.youtube.com/watch?v=9fjdsEda ... re=related - ovo nije FMJ jer ima zatvoreno dno, vjerojatno je Hollow Point ili slicno... ali mislim da se FMJ ipak ne usitni ovako kao ovo zrno?
Pazi, na prvom clipu lik puca iz puške kalibra .50?!!!
Na drugom clipu iz lovačkog karabina očito većeg kalibra,
policajci pucaju sa .223.
Svejedno, u Americi se svašta događa, ima ih 300 milijuna, 50% puca i naoružano je, pa se mogu dogoditi i takve situacije.
Ja osobno nisam nikada imao nikakvih problema.
Kada dođeš do mene odvest ću te na streljanu da vidiš kako to izgleda i prebaci molim te temu jer me ova već zamara.
Na drugom clipu iz lovačkog karabina očito većeg kalibra,
policajci pucaju sa .223.
Svejedno, u Americi se svašta događa, ima ih 300 milijuna, 50% puca i naoružano je, pa se mogu dogoditi i takve situacije.
Ja osobno nisam nikada imao nikakvih problema.
Kada dođeš do mene odvest ću te na streljanu da vidiš kako to izgleda i prebaci molim te temu jer me ova već zamara.