Novo u kolekciji
Novo u kolekciji
Došlo na poklon, skoro pa za rođendan!
browning sandvin 12c27
browning sandvin 12c27
Da mi nije lijepih žena, starog oružja i meze, život bi mi bio sasvim bezveze.
crno zlato je rezervirano za Arape, žuto za Židove, a ja radim sa smeđim....... www.boxi.hr
crno zlato je rezervirano za Arape, žuto za Židove, a ja radim sa smeđim....... www.boxi.hr
Re: Novo u kolekciji
Pa dobro, jesi dobio nož ili futrolu???
Daj malo bolju fotku noža. A btw, čelik je sandvick.
Daj malo bolju fotku noža. A btw, čelik je sandvick.
NO TRESPASSING - VIOLATORS WILL BE SHOT - SURVIVORS WILL BE SHOT AGAIN
Lijepa riječ i pištolj u ruci otvaraju svaka vrata
Lijepa riječ i pištolj u ruci otvaraju svaka vrata
Dobio obadvoje u kompletu.Neide mi baš slikanje ali evo još jedanput.
Natpis na nožu:
sandvin 12 c 27 rostfrei
sandvin 12 c 27 rostfrei
Lijep primjerak. Po obliku oštrice bih rekao za guljenje i skidanje kože.
Ono zadnje slovo ti je k,rekao bih,Sandvik 12C-27,čelik sličnih svojstava kao 440A i 440B,u tu grupu s malim, razlikama spadaju i AUS6,Aus8 i 425M,W.1.4116;visok udio ugljika i kroma.
Sometimes you eat the bear, sometimes the bear eats you…
Ay da ne idemo napamet, evo jedne tablice celika.
Naravno da se ne bih usudio govoriti napamet,radi se o grupi čelika sličnih svojstava ne istim čelicima,barem prema dostupnoj literaturi i dojmovima ljudi koji su ih koristili.Ja nisam,,osim nekoliko,više volim ugljične,a niti sam toliki majstor da na nožu primjetim razliku između 1.4116 i 440B,dok
je recimo između 1055 i 1095 jasno uočljiva.
je recimo između 1055 i 1095 jasno uočljiva.
Ja opet padam samo na stainless. Uglicni su mi prekomplicirani za odrzavanje. U zadnje vrijeme gledam S30V celik i cini se jaako dobar. A Hitachi Metals je izbacio totalno novu liniju celika ZDP-189
Zvuči tako tvrdo da mislim da ga ne bih nosio u šumu,vjerujem da mu nije baš lako vratiti oštricu bez čuda od pribora, desi li se što.
Pretpostavljam da ju dobro i drži s tom tvrdoćom.mariobab wrote:Zvuči tako tvrdo da mislim da ga ne bih nosio u šumu,vjerujem da mu nije baš lako vratiti oštricu bez čuda od pribora, desi li se što.
Vjerujem da drži,i takva tvrdoća je odlična za manje oštrice,ali za duža sječiva i grublje radove ne bih uzeo takav nož.Npr.,pored pruge nađeš sovu koju je trknuo vlak,pa sječeš djelove koji ti trebaju i zvekneš u kamen,pa sada ti izvlači tu oštricu te tvrdoće,a ide mi na živce nož koji nije oštar ili ima zube.A na jednom mi je nožu u futroli puknuo vrh dok sam sjedio u traktorskoj prikolici vozeći se po šumskom putu.
I još se takvih stvari skupilo kroz godine,pa sam si mislio,dam hrpu novaca za alat nad kojim moram strepiti da se nešto ne desi.Pa sam se okrenuo prema 1095,i to je sasvim dovoljno za moje potrebe.
I još se takvih stvari skupilo kroz godine,pa sam si mislio,dam hrpu novaca za alat nad kojim moram strepiti da se nešto ne desi.Pa sam se okrenuo prema 1095,i to je sasvim dovoljno za moje potrebe.
O tome sam i ja razmišljao i ponešto i pisao. A činjenica je da se stainlessi (a i tvrdi čelici) slabo nose sa duljinom oštrice. Za to su uglavnom namjenjeni ugljicni čelici.mariobab wrote:Vjerujem da drži,i takva tvrdoća je odlična za manje oštrice,ali za duža sječiva i grublje radove ne bih uzeo takav nož.
I meni isto.mariobab wrote:ide mi na živce nož koji nije oštar ili ima zube.
mariobab wrote:A na jednom mi je nožu u futroli puknuo vrh dok sam sjedio u traktorskoj prikolici vozeći se po šumskom putu.
Gaadno. Ovo sto si napisao izgleda kao nocna mora jednog nozoljupca.
mariobab wrote:Npr.,pored pruge nađeš sovu koju je trknuo vlak,pa sječeš djelove koji ti trebaju i zvekneš u kamen,pa sada ti izvlači tu oštricu te tvrdoće...
Ovim se rabotama priznajem, ne bavim jer kod mene noževi ražu uglavnom slaninu, kobasu, šunku, rajčicu, luk i sir.... I krvavicu kada je ima....