Tikka t3 super varmint 308w koja municija za lov...
Tikka t3 super varmint 308w koja municija za lov...
Ssg 69 mi dojadio pa opet 308w ali tikka sv.
Inace sam trosio punjenu match municiju i za lisicu mi je bila odolicna.
Nova puska necu brlhat sa streljivom pa me zanima što iskusni imaju za reci, znaci lisica, cagalj i DS.
Ne lovim srnecu divljac.
Inace sam trosio punjenu match municiju i za lisicu mi je bila odolicna.
Nova puska necu brlhat sa streljivom pa me zanima što iskusni imaju za reci, znaci lisica, cagalj i DS.
Ne lovim srnecu divljac.
Volim crno pa makar i ofarbano.......
Re: Tikka t3 super varmint 308w koja municija za lov...
Sako hamerhead 11.7 a za stetocine moze i belot sp...dista je mekan.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
lisica i cagalj ne biraju... njih rusi i 22lr, a kamoli ne 308.
Svinja je malo izbirljiva. Pa sta uzmes za svinju, onda korsitis i za ovo dvoje.
Za tikku, 308 win, navoj zlijeba 1/11, ne treba ici na teza zrna od 180 graina (11,7 grama) - govoreci o zrnima s olovnom jezgrom.
Norma oryx, i najvjerojatnije imas prostrel na divljoj svinji.
Norma Vulcan, najbolji shok efekt, prijenos energije, ali najvjerojatnije bez prostrela.
Ovo spada u skuplju municiju.
U jeftinijoj varijanti:
Sako hamerhead, ali on moze fragmentirati na vecem prmjerku svinje jer nije bondiran (premda proizvodjac tvrdi suprotno), superhammerhead (tvrdji) bondiran, jos bolji. Bolja sansa prostrela.
Od Bellota, u najmanje kvalitetnoj varijanti: PTS (sto je u stvari hornadijev SST), mehanicki lokirano zrno, s unutrasnjim prstenom, ali nemas garanciju prostrela ukoliko pocne fragmentirati.
Od bellota u skupljoj varijanti:
Bellotov NSR sto je zapravo nosler partition, i ja bih ga koristio za sve od srnjaka do divlje svinje.
Ovo su ti moja iskustva u zadnje tri godine.
A ako bih morao izabrati sta bih ja najradije od sveg navedenog, onda: norma oryx, i nosler partition. (ilitiga bellotov NSR)
E jos da dodam: belllotov SP, i SPCE ne koristi. Fragmentiraju, ne probijaju. ne uvijek, ali cesto. Nije to pouzdano. Sa sretnim hicem svinja padne od ovih, ali sa malo manje sretnim hicem ode svinja. Nije pouzdano.
Svinja je malo izbirljiva. Pa sta uzmes za svinju, onda korsitis i za ovo dvoje.
Za tikku, 308 win, navoj zlijeba 1/11, ne treba ici na teza zrna od 180 graina (11,7 grama) - govoreci o zrnima s olovnom jezgrom.
Norma oryx, i najvjerojatnije imas prostrel na divljoj svinji.
Norma Vulcan, najbolji shok efekt, prijenos energije, ali najvjerojatnije bez prostrela.
Ovo spada u skuplju municiju.
U jeftinijoj varijanti:
Sako hamerhead, ali on moze fragmentirati na vecem prmjerku svinje jer nije bondiran (premda proizvodjac tvrdi suprotno), superhammerhead (tvrdji) bondiran, jos bolji. Bolja sansa prostrela.
Od Bellota, u najmanje kvalitetnoj varijanti: PTS (sto je u stvari hornadijev SST), mehanicki lokirano zrno, s unutrasnjim prstenom, ali nemas garanciju prostrela ukoliko pocne fragmentirati.
Od bellota u skupljoj varijanti:
Bellotov NSR sto je zapravo nosler partition, i ja bih ga koristio za sve od srnjaka do divlje svinje.
Ovo su ti moja iskustva u zadnje tri godine.
A ako bih morao izabrati sta bih ja najradije od sveg navedenog, onda: norma oryx, i nosler partition. (ilitiga bellotov NSR)
E jos da dodam: belllotov SP, i SPCE ne koristi. Fragmentiraju, ne probijaju. ne uvijek, ali cesto. Nije to pouzdano. Sa sretnim hicem svinja padne od ovih, ali sa malo manje sretnim hicem ode svinja. Nije pouzdano.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Ove price sa Twistom i max.tezinom zrna su sve samo ne OPCE PRIMJENJIVE !!jolly wrote:....., navoj zlijeba 1/11, ne treba ici na teza zrna od 180 graina (11,7 grama).....
Npr...ako priacmo o iskustvima sa ssg69 i twistom 12:
Svi kazu NE ici preko 170 grs....A na 300 i 600 metara recimo Original Norma match sa 190 grs zrnom drzi grupu fantasticno... U toj cijelo prici se daleko vazniji faktor pokazo OAL nego sama tezina zrna.
II. Sa tom istom puskom se recimo na 100 metara moze raditi grupa velicine 1Kn sa zrnima tezine 110 grs
III. DA apsurd bude veci na jednom testiranju na 600 met je napravljena grupa od 3-metka u 4-cm sa zrnima tezine 155 grs.
Uglavnom treba cekati da zakon dodje na svoje po pitanju reloadinga pa probati razne elaboracije kako bi svatko nasao ono sto pase njegovoj pusci.
Po pitanju lova " Hornadyu Interlock" 160-180 grs za kalibre 0.30 je zrno koje po pitanju ulozeno / dobiveno = dobar izbor, no ako netko ima viska love za 3-shock Barnese, Vulcane, Breneke Oryxe itd... slobodno... ali bolje da kupi par kutija Groma a za ostatak kupi neko Janje za razanj i pozove ekipu !!!
Nemoguće je Nemoguće
Kolega Jolly, bez uvrede, koliko je navoda iz tvog posta utemeljeno na vlastitom iskustvu a koliko je samo teorija?
Tvrditi da sa belotom sp svinja pada samo sa 'sretnim hitcem' je...glupost...
Sa dobrim pogodkom svinja pada sa svim navedenim zrnima. Moze otici do 100 metara ali ce se lako naci ako je dobro pogodjena...
Dakako da razlike u ucinku postoje, ali sa dobrim pogodkom svako lovacko zrno ce odraditi posao.
Od ovog navedenog moja preporuka je oryx, a preporucio bi i tezinu od 165 grs (ako ima) jer je u 308 balisticki puno bolji od 180 grs...
Sa dobrim pogodkom svinja pada sa svim navedenim zrnima. Moze otici do 100 metara ali ce se lako naci ako je dobro pogodjena...
Dakako da razlike u ucinku postoje, ali sa dobrim pogodkom svako lovacko zrno ce odraditi posao.
Od ovog navedenog moja preporuka je oryx, a preporucio bi i tezinu od 165 grs (ako ima) jer je u 308 balisticki puno bolji od 180 grs...
Hunting is getting as close as you can, shooting is getting as far away as possible.
https://youtube.com/channel/UCnDcMjnFpvRMCtlVHqFqUVQ
https://youtube.com/channel/UCnDcMjnFpvRMCtlVHqFqUVQ
- jolly
- Cinker - bojna

[
Htjedoh reci, da sam imao slucaja da svinja ode, doduse se i nadje. Samo trazenje nije situacija koja garantira pronalazanje. Ako se vec trazi, onda preferiram bolji krvni trag, prostrel, i tvrdje zrno. Bellotov SP i spce obicno mi nisu imali prostrel.
Zadnji slucaj sa spce, doduse u kalibru 8x57, odstrel srnjaka (mala biomasa, meka divljac), pad u vatri, pogodak iza plecke, udaljenost mozda 80 metara
kod deranja ulazna rana, unutra kasa, izlazne rane nema, ali nema ni zrna. sve fragmentiralo.
mogu samo pretpostaviti da bi bas taj metak, iz te kutije i serije, fragmentirao ozbiljnoj svinji pod kozom.
Lovacki metak je dizajniran za odstrel, i tu ste u pravu ali postoji bolje i losije.
Takodjer dobar pogodak je dobar pogodak i zapravo znaci uspjesan lov (i tu ste u pravu), ali nema se uvijek prilike za savrsen hitac.
Uglavnom sve na iskustvu, s tim da sam se malo "zanio" u izrazaju.zhrvoje wrote:Kolega Jolly, bez uvrede, koliko je navoda iz tvog posta utemeljeno na vlastitom iskustvu a koliko je samo teorija?
Htjedoh reci, da sam imao slucaja da svinja ode, doduse se i nadje. Samo trazenje nije situacija koja garantira pronalazanje. Ako se vec trazi, onda preferiram bolji krvni trag, prostrel, i tvrdje zrno. Bellotov SP i spce obicno mi nisu imali prostrel.
Zadnji slucaj sa spce, doduse u kalibru 8x57, odstrel srnjaka (mala biomasa, meka divljac), pad u vatri, pogodak iza plecke, udaljenost mozda 80 metara
kod deranja ulazna rana, unutra kasa, izlazne rane nema, ali nema ni zrna. sve fragmentiralo.
mogu samo pretpostaviti da bi bas taj metak, iz te kutije i serije, fragmentirao ozbiljnoj svinji pod kozom.
Lovacki metak je dizajniran za odstrel, i tu ste u pravu ali postoji bolje i losije.
Takodjer dobar pogodak je dobar pogodak i zapravo znaci uspjesan lov (i tu ste u pravu), ali nema se uvijek prilike za savrsen hitac.
Turn better into best!
ma uzmi PPU i nema zime....
a razliku cijene popij i pojedi.....
ja sa Hornadya od 12.50kn prešao na Barnaul od 3.5 kn..... i jedan i drugi rade odlično posao do 200m
a razliku cijene popij i pojedi.....
ja sa Hornadya od 12.50kn prešao na Barnaul od 3.5 kn..... i jedan i drugi rade odlično posao do 200m
Hoces reci da netko te Rumunje prodaje kod nas, znam da ga Slovenci trose dosta na zajebanciju .....Spinnaker wrote:..... Barnaul od 3.5 kn....
Nemoguće je Nemoguće
nisu rumunji, već rusi.lex-lutor wrote:Hoces reci da netko te Rumunje prodaje kod nas, znam da ga Slovenci trose dosta na zajebanciju .....Spinnaker wrote:..... Barnaul od 3.5 kn....
frend mi ih kupi u austriji. SP 3,50kn,a FMJBT po 3.00kn za .223....drže dobru grupu,al dosta prljaju cijev
Samo neka prljaju , za tu cijenu isplatit se dati oduska pucanju ali bogami i ciscenju...
Nemoguće je Nemoguće
Pošto sam malo ispao iz štosa i nisam pratio neke novitete, koji od navedenih najmanje prlja cijev, pošto je ovo puška koja je za čeku i moj gušt necu stedjeti a 2 kutije metaka. Više nosim 17 hmr i radi perfektno za ono sto neni treba.
Volim crno pa makar i ofarbano.......
Fanzojzoommode wrote:Di ima tog hornadya u 30-06?
-
dejandlesk
- Časnički Namjesnik

Ima, zrna koliko hoćeš. Izbor stvarno dobar. Cijena........
ko Sv. Petra kajgana, ali gušt, je ipak gušt! 
Sve vrste od 15 pa do 25 kn raspona su isplative i OK , ne prljaju cijev i imaju dobre osobine zrna s razlikama u nijansama, nemozes pogrijesitikarabalic wrote:Pošto sam malo ispao iz štosa i nisam pratio neke novitete, koji od navedenih najmanje prlja cijev, pošto je ovo puška koja je za čeku i moj gušt necu stedjeti a 2 kutije metaka. Više nosim 17 hmr i radi perfektno za ono sto neni treba.
- technotronic
- Stožerni Narednik

ima li negdje tog jeftinog 8x57?Spinnaker wrote:nisu rumunji, već rusi.lex-lutor wrote:Hoces reci da netko te Rumunje prodaje kod nas, znam da ga Slovenci trose dosta na zajebanciju .....Spinnaker wrote:..... Barnaul od 3.5 kn....
frend mi ih kupi u austriji. SP 3,50kn,a FMJBT po 3.00kn za .223....drže dobru grupu,al dosta prljaju cijev
nema kolega.
http://eng.barnaulpatron.ru/production/ ... idges.html
samo američki i ruski kalibri su u pitanju. i nema ga u RH u ponudi
- technotronic
- Stožerni Narednik

lihhhh, svejedno puno hvalaSpinnaker wrote:nema kolega.
- jolly
- Cinker - bojna

Karabalic:
Vjerojatno si usporedjivao - koja je razlika izmedju tike varmint i tike super varmint?
Vjerojatno si usporedjivao - koja je razlika izmedju tike varmint i tike super varmint?
Turn better into best!
-
dejandlesk
- Časnički Namjesnik