Browning a-bolt 3 composite.
Browning a-bolt 3 composite.
Pozdrav za kolege lovce, strijelce i ljubitelje prirode. Zamolio bih vas za nekoliko savjeta i pomoc. Dosao red na nabavku karabina i izbor pao na Cz 550lux o kojem znam podosta i browning abolt 3 coposite. Cijena bukvalno ista. Sad o njima sto znam, ceha svi uglavnom poznajemo a ovaj browning nema meh nisane, ima drugaciji sistem bravljenja... Da str na mom mjestu sta bi vi izabrali, samo da napomenem ono sto me najvise odbija od browninga je da browning ima i neki model plasticnog obaraca, sad kako je to kvalitetno... Sva iskustva su dobrodosla.
-
PUNISHER1987
- Nadnarednik

Re: Browning a-bolt 3 composite.
Da sam na tvom mjestu bez razmišljanja i dvojbe uzeo bih CZ 550 lux i to u 30 - 06 kalibru!
Toliko od mene, nadam se da sam ti pomogao! Pozdrav!
Toliko od mene, nadam se da sam ti pomogao! Pozdrav!
To sin by silence, when we should protest, makes cowards out of men.
Nemam iskustava ni sa jednom od dvije puske ali i ja bi bas kao sto kolega Punisher rece izabrao C550 lux i u kalibru 30-06 da sa miran sa nabavkom bilo kakvog zrna.Browing je Browing ali kad napisa plasticni okidac.....tu je moj izbor zavrsen.To je mozda neki kompozitni materijal dobar,ali ipak,na karabinu po meni ,je celik celik.
Ljudi hvala na savjetima i sugestijama...Neki dan sam probao cz 550 lux u cal 30 06, optika 6x42 zrak i na 100m napravio sam grupu velicine sake pucajuci iz klececeg stava... Puska je jako robusna i cvrsta, obarac sa ubrzicom uvijek iznenadi, drvo cini se kvalitetno, mada nisam nikada vidio nekog sauera ili sta znam vec pa da mogu uporediti. Svakako cu otici u prodavnicu da pogledam i browning, iako mene kao i kolegu iznad najvise odbija plasticni obarac, mada ima verzija xbolt sa metalnim ali zamisli samo 250 eur skuplja 
Samo da javim, kaparisao cz ali 557, koji je kod nas relativno nepoznat u praksi. I kad sam malo istrazivo, zabrinula me cijev od 520mm?!¨Sta vi mislite?
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Ja mislim da:
CZ 550 ima cijev od 60 cm
CZ 557 ima cijev od 56 cm
CZ 557 carbine, ili sporter (neki od tih modela) ima cijev od 52 cm
Pogledaj tehnicke podatke na stranicama od proizvodjaca, prije nego se odlucis.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Svi modeli 557 imaju cijev od 520mm osim Varmint modela koji ima 650mm, dok stariji model 550 ima 600mm.jolly wrote:Ja mislim da:
možda nije baš piitanje za ovu temu, ali ajde kad se već spominje
razlike 557 i 550? dužina cijevi, twist kod 308, push feed
i okidač? jesam šta zaboravio?
razlike 557 i 550? dužina cijevi, twist kod 308, push feed
Put your money where your mouth is.
Ejektor koji nije fiksni dio na kucistu puske nego pomicna polugica u zatvaracu, koja iskoci na celo zatvaraca i gurne praznu cahuru kad je zatvarac u zadnjem polozaju.Sitnica.
Nisi bas u pravu kolega...
Hunting is getting as close as you can, shooting is getting as far away as possible.
https://youtube.com/channel/UCnDcMjnFpvRMCtlVHqFqUVQ
https://youtube.com/channel/UCnDcMjnFpvRMCtlVHqFqUVQ
- jolly
- Cinker - bojna

Push feed, je "punjenje na guranje". A control feed je kontrolirano punjenje metka u cijev.berbenn wrote:Sto je to push feed?
razlik je slijedeca.
Control feed:
To ti je mauserov zatvarac, koji cim se pokrene naprijed, dugi izvlakac skupi cahuru, koju zagrize i metak se gura u leziste.
Push feed samo gura cahuru u leziste, a mali izvlakac zagrize cahuru tek kad je potpuno metak sjeo u leziste.
U praksi to znaci:
Na push feed, ako repetiras na brzinu, ako je metak samo na pola puta do lezista, zatvarac mozes pomaknuti nazad, gurnuti naprijed, povuci slijedeci metak iz spremnika dok je onaj prvi jos uvijek "na pola puta" i na taj nacin mozes zaglaviti.
Kod control feed, obzirom da mauzerov dugi izvlakac drzi metak od pocetka, ako to izvedes, onda prvi metak biva odmah ejektiran, a drugi se iz spremnika odmah lovi i gura u leziste.
Zbaci kod control feed, kod polovicnog baratanja zatvaracem nema mogucnosti zaglavljivanja.
Push feed se sve cesce proizvodi, ali samo iz razloga sta je jeftiniji u proizvodnji. Danas se taj sustav koristi na 80-90% serijskih pusaka.
Medju posljednjim uzdanicama control feed je zastava, cz 550, voere...
Control feed sve vise ide u sferu "high end rifle", samo treba pogledati cijene novog mausera 98 (origigi mauser werke....)
Inace, postoji nedokazana tvrdnja, da je control feed (uslijed navedenog) pouzdaniji, dok je push feed precizniji, ali to nema nekog realnog dokaza, barem sta se precizosti tice. Eventualni problem sa push feed se rijesava sa malo vjezbe.
Moje je misljenje da ako se ide u lov u Afriku, sa karabinom, treba da bude na mauserov sistem.
Za nas Evropski, kontinentalni lov - misljenja sam da je push feed dostatan, ali ukljucuje malo utreniranosti i poznavanja puske, ipak.
Turn better into best!
Zanimljivo i odlicno objasnjeno,ja sam primjetio samo da je uvijek ejektor mehanicka razlika i da push feed samo gura metak ispred sebe.Fino ojasnjenje Jolly.
- jolly
- Cinker - bojna

Treba napomneuti, da je jedan od brace mauser (Paul i Wilhelm), u ovom slucaju cini mi se da je rijec o Paulu - dakle Paul je bio opsjednut sigurnoscu oruzja kao i strijelca.
Mislim da je njemu jednom prilikom kod testiranja neke nove puske u poluatomatskom sistemu odletio zatvarac u glavu sa ozbiljnim ozljedama.
Sve u svemu, apsolutna sigurnost i pouzdanost, kao ideja konstruktora na osnovu iskustva - rezulitrala je mauserovim zatvaracem.
Osim pouzdanosti punjenja dugim izvlakacem, takdjer govorimo o sistemu kocnice, i dodatnoj trecoj bradavici na zadnjem dijelu zatvaraca.
Sto se kod modernijih pusaka tesko i rijetko nalazi.
Mislim da je njemu jednom prilikom kod testiranja neke nove puske u poluatomatskom sistemu odletio zatvarac u glavu sa ozbiljnim ozljedama.
Sve u svemu, apsolutna sigurnost i pouzdanost, kao ideja konstruktora na osnovu iskustva - rezulitrala je mauserovim zatvaracem.
Osim pouzdanosti punjenja dugim izvlakacem, takdjer govorimo o sistemu kocnice, i dodatnoj trecoj bradavici na zadnjem dijelu zatvaraca.
Sto se kod modernijih pusaka tesko i rijetko nalazi.
Turn better into best!
Da niste malo zalutali??? Kod mausera bilo koje vrste nisam primjetio hvatanje čahure odmah po guranju naprijed već prilikom bravljenja. Po vašem , kod push feed-a metak ide ravno u ležište, a zapravo ne ide . Guranjem naprijed zrno dolazi do rampe i penje se u ležište, dok je metak u tom trenutku pod nekim kutem. Znači izvlakač hvata prilikom bravljenja i nikako drugačije.
Iggy istina je na pola puta izmedju vasih tvrdnji.Npr na M48 izvlakac hvata cahuru u zadnjoj trecini kretanja zatvaraca prema lezistu.Moguce ju je izbaciti van mozda 2 cm prije nego je usla u leziste ali od samog pocetka guranja jedno dvije trecine hoda ne.
control feed bi možda bio kod straight pull pušaka, nekako mi je to najbliže. Kod M48 nekad i ne uhvati kako si naveo već kasnije. Imaj na umu da je spremnik dvoredan, a izvlakač fiksan, tj. uvijek na istom mjestu.
- jolly
- Cinker - bojna

Mislim da ovisi o zatvaracu na pojedinom modelu, cim budem imao priliku budem isprobao sve opcije, pa javim.
Intersantno je kako jedna tako uobicajena stvar koju cesto radimo (ako se bavimo lovom i streljastvom) povlaci pitanja o kojima kod upotrebe ne razmisljamo.
Intersantno je kako jedna tako uobicajena stvar koju cesto radimo (ako se bavimo lovom i streljastvom) povlaci pitanja o kojima kod upotrebe ne razmisljamo.
Turn better into best!