Novi prijedlog zakona o oružju travanj/2016
Novi prijedlog zakona o oružju travanj/2016
Iako već postoje teme slične osnovne rasprave, možda da se ipak malo osvježi sa novim zakonskim prijedlozima. Naravno ukoliko moderatura smatra da tema ne treba postojati neka post prebace gdje smatraju prikladnim "that said"..
Malo listajući zakone naletjheh na konačni prijedlog vlade od travnja 2016 link https://vlada.gov.hr/UserDocsImages//Sj ... -%202a.pdf i tamo nađem jednu svar koja me osobno obradovala, a to je da se u novom prijedlogu članak 8, točke 2 stavka 7 dozvoljava nabavka poluautomatskog oružja koje svojim izgledom podsjeća na automatsko oružje sa spremnikom do 30 metaka. Znači slobodno nabavljamo AR-15 i AK-47 platformu, osobno ako taj prijedlog zakona prođe mislim podnijeti zahtjev za Colt M4 ili Armalite M15 LTC. Ne znam za vas ali meni je taj članak 8 točka 2, stavak 7 bitna stvar.
Malo listajući zakone naletjheh na konačni prijedlog vlade od travnja 2016 link https://vlada.gov.hr/UserDocsImages//Sj ... -%202a.pdf i tamo nađem jednu svar koja me osobno obradovala, a to je da se u novom prijedlogu članak 8, točke 2 stavka 7 dozvoljava nabavka poluautomatskog oružja koje svojim izgledom podsjeća na automatsko oružje sa spremnikom do 30 metaka. Znači slobodno nabavljamo AR-15 i AK-47 platformu, osobno ako taj prijedlog zakona prođe mislim podnijeti zahtjev za Colt M4 ili Armalite M15 LTC. Ne znam za vas ali meni je taj članak 8 točka 2, stavak 7 bitna stvar.
Re: Novi prijedlog zakona o oružju travanj/2016
Usprkos zakonu, i do sada se legalno mogao nabaviti i registrirati AR-15.
e, al sada će se moći i kalašante12 wrote:Usprkos zakonu, i do sada se legalno mogao nabaviti i registrirati AR-15.
Prema trenutnom zakonu oružje kategorije "A" prema članku 6 točke 10 su ljudi registrirali "zloupotrebom" članka 6 kategorije "B" točke 9 i to na način da i je netko u policiji upisao AR-15 kao sportsko oružje, a taj isti nema pojma ( ili svjesno "ima" pojma) kako je PA verzija AR-15 platforme zapravo proistekla iz automatske verzije. Tako kada bi se netko napravio "mamlaz" prema sadašnjem zakonu postavio pitanje u policijskoj postaji kako je "taj i taj" čovjek uspio registrirati PA oružje koje po svom izgledu podsjeća na automatsku verziju, policija bi po sili zakona morala to oružje oduzeti. I to je sva priča kako netko u hrvatskoj registrira AR-15, ne rupama u zakonu već nepoznavanjem ili poznavanjem, a svjesnim ignoriranjem članka 6, kategorije "A" točke 10 (tzv. štela).
Last edited by frulica on 16 May 2016, 08:56, edited 1 time in total.
A koje poluautomatsko oruzje ( osim lovackih PA ) svojim izgledom NE podsjeca na automatsko ? To je tako glupa formulacija da sam Bog ne zna tko ju je smislio !
U cemu je problem ako nesto " podsjeca ili lici " na nesto ? Zar je izgled bitan ili funkcija ?
U cemu je problem ako nesto " podsjeca ili lici " na nesto ? Zar je izgled bitan ili funkcija ?
Nemoguće je Nemoguće
Ja se apsolutno slažem da je to debilna formulacija i kod nas je prvenstveno donešena da da se ljudi tobože ne plaše kad vide PA AK-47, jer nedajbože možda je automatski....a 80% ljudi u Hrvatskoj ni ne poznaje AR-15/M4/MP platformu.
Po logici slicnosti Glock 17 isto spada u kategoriju A.
Nigdje u zakonu (kako je to i obicaj...) ne pise sto je to "slicnost automatskom oruzju".
Nigdje u zakonu (kako je to i obicaj...) ne pise sto je to "slicnost automatskom oruzju".
Ta opaska bi bila točna da Glock vojsci (policiji) isporučuje automatske pištolje, no vojska/policija duže samo PA kratko oružje, a FA Glock je samo "Gimick" da pokažu da to mogu. Uzmi bilo koji striker fired pištolj i zaglavi mu polužni mehanizam kvačka obarača (dio koji otpušta striker) i dobivaš FA Glock/SA/PPQ i sl. Dakle moramo razlikovati puno produkcijsko FA oružje, od maloserijskih ispitivanja tržišta.ante12 wrote:Po logici slicnosti Glock 17 isto spada u kategoriju A.
Cega se mogu plasiti ???frulica wrote:....da se ljudi tobože ne plaše kad vide PA AK-47, jer nedajbože možda je automatski......
- NA ulici onako ne smijes pokazivati oruzje niti ga nositi vidljivog
- u ormaru ga nitko ne vidi
- na streljani svi vole oruzje i znaju o cemu se radi
Pa ti sada objasni nekom logikom sto je pisac mislio sa time " lici / podsjeca ", jedini smisao te formulacija je imati izgovor za odbijanje registracije i NISTA VISE !!!
Nemoguće je Nemoguće
Ma totalni kretenizam....mislim da ni oni sami ne znaju zašto je ta formulacija stavljena u trenutni zakon.
frulica wrote:Ta opaska bi bila točna da Glock vojsci (policiji) isporučuje automatske pištolje, no vojska/policija duže samo PA kratko oružje, a FA Glock je samo "Gimick" da pokažu da to mogu. Uzmi bilo koji striker fired pištolj i zaglavi mu polužni mehanizam kvačka obarača (dio koji otpušta striker) i dobivaš FA Glock/SA/PPQ i sl. Dakle moramo razlikovati puno produkcijsko FA oružje, od maloserijskih ispitivanja tržišta.ante12 wrote:Po logici slicnosti Glock 17 isto spada u kategoriju A.
Gimick ili ne, cinjenica je da Glock 17 izgleda kao automatsko vatreno oruzje.
C96/M712 onda? Tu se radi o bar 100k primjeraka.
A svako oruzje se moze prepraviti u full auto (npr. SMLE full auto...).
Ta kategorija je u zakonu zato sto je to EU zakon.
No tamo je to svrstano u B kategoriju.
Koji glupani u Hrvatskoj doinose zakon majko milia.....cuj IZGLEDOM podsjeca na.....uzeti izgled kao nesto relevantno.Mogli su donjeti zakon da svi lovci nose polozare kokotare jer izgledom se jedino uklapaju u staru lovacku tradiciju i obicaje, a ovi poluautomati uznemiravaju stare lovce koji su ispit polozili za vrijeme Mojsija.
Cak ni ovi tokmaci u BiH nisu dosli so takvih zakljucaka....poluautomatski kalas ili AR 15 mozes imati bez problema odavno.Poluautomatska puska je poluautomatska puska,kako definirati izgled vojne puske,automatske puske??Mozda ce ta definicija sutra vrijediti samo za bull pup na osnovu necijeg subkjektivnog i povrsnog poznavanja oruzja.Papovka u odnosu na VHS izgleda kao kremenjaca.
To je kao kad "vrli lovci" kazu da npr vojna mauzerka sa preradjenim kundakom nije lovacki karabin......ma de der mi to objasni a kako to izgleda lovacki karabin i u kojoj je to dlaci razlika
pa nisan ima gajku,pa ovo pa ono...kao to je jako bitna i nepremostiva razlika ....a u ormaru mu poluautomatski Beneli argo.Eto takvi sa takvim kriterijima donose zakone.
Cak ni ovi tokmaci u BiH nisu dosli so takvih zakljucaka....poluautomatski kalas ili AR 15 mozes imati bez problema odavno.Poluautomatska puska je poluautomatska puska,kako definirati izgled vojne puske,automatske puske??Mozda ce ta definicija sutra vrijediti samo za bull pup na osnovu necijeg subkjektivnog i povrsnog poznavanja oruzja.Papovka u odnosu na VHS izgleda kao kremenjaca.
To je kao kad "vrli lovci" kazu da npr vojna mauzerka sa preradjenim kundakom nije lovacki karabin......ma de der mi to objasni a kako to izgleda lovacki karabin i u kojoj je to dlaci razlika
-
dejandlesk
- Časnički Namjesnik

Dečki, sve je to zabrinjavajuće.
Prije mjesec dana na Vrapčaku se održavalo državno prvenstvo zračnom puškom za kadete. Jedna osoba, koja će se sigurno prepoznati ako je ovdje, a i mnogi od Vas su je vjerojatno vidjeli, nosi majicu sa natpisom "MANJE ORUŽJA, MANJE TRAGEDIJA"!
Mislim da je to krajnje neprimjereno za mjesto na kojem se našla, a ujedno vjerojatno joj je oružje dio "posla". Šta se onda čuditi ljudima koji nisu ljubitelji oružja.
Pozdrav svima!
Prije mjesec dana na Vrapčaku se održavalo državno prvenstvo zračnom puškom za kadete. Jedna osoba, koja će se sigurno prepoznati ako je ovdje, a i mnogi od Vas su je vjerojatno vidjeli, nosi majicu sa natpisom "MANJE ORUŽJA, MANJE TRAGEDIJA"!
Mislim da je to krajnje neprimjereno za mjesto na kojem se našla, a ujedno vjerojatno joj je oružje dio "posla". Šta se onda čuditi ljudima koji nisu ljubitelji oružja.
Pozdrav svima!
" Manje Kozojeba-Manje problema "
Taj natpis je nekako bolji
Taj natpis je nekako bolji
Nemoguće je Nemoguće
- Barut
- Časnički Namjesnik

- Has thanked: 1 time
Koji pacijent...
Palo mi je napamet dizajnirati majicu/plakat koji glasi VIŠE ORUŽJA, MANJE TRAGEDIJA i ispod staviti sliku Auschwitza...
Palo mi je napamet dizajnirati majicu/plakat koji glasi VIŠE ORUŽJA, MANJE TRAGEDIJA i ispod staviti sliku Auschwitza...
The truth is hate to those who hate the truth.
Čim se nešto desi, a uključuje vatreno oružje odmah se javljaju leftardski klošari...
http://www.vecernji.hr/svijet/njemacki- ... ja-1101475
Pa kako se nitko ne zalaže za pooštravanje zakona o kuhinjskim noževima, sjekirama, petama od štikli...kakvi jebivjetri.
http://www.vecernji.hr/svijet/njemacki- ... ja-1101475
Pa kako se nitko ne zalaže za pooštravanje zakona o kuhinjskim noževima, sjekirama, petama od štikli...kakvi jebivjetri.
Ma glupost,kakave veze ima Glock kupljen na crno sa zakonom o oruzju? I obavezno treba pooštriti nabavku kamiona.
Jedno je kupiti oružje na crno u našim krajevima gdje je tog posijano tko zna koliko okolo no u jednoj Njemačkoj ipak nebi trebalo biti moguće da jedan balavac od 18 godina, još k tome psihijatrijski slučaj može kupiti pištolj i streljivo na crno.