Upucavanje karabina

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 8 times
Been thanked: 19 times

Upucavanje karabina

Post by jolly » 12 Jun 2016, 09:43

Gospodo i kolege,

ne ulazim u tehniku upucavanja, ali zanima me koliko vam metaka treba za upucati pusku i optiku na vase zadovoljstvo?
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Re: Upucavanje karabina

Post by lex-lutor » 12 Jun 2016, 11:03

3 ako je sve OK.

1. za trenutno stanje
2. za poravnanje tocke nisanjenja sa prethodnim pogotkom
3. za kontrolu
Nemoguće je Nemoguće

Darko11
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 2 times

Post by Darko11 » 12 Jun 2016, 11:43

Ako je sve u redu sa cijelim sistemom, 3-5 metaka.Najgore je kad nesto sa necim(optika,puska ili streljivo) nesto nije u redu i ne ide kako planiras.ima grupu npr ali ona seta.Zato sam nedavno ispalio 50 lovackih metaka iz jednog karabina i jos nisam bio nacisto sto je problem,e to je muka.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 12 Jun 2016, 11:59

Kod mene je ovako...
1 do 3 za probu, i "prljanje" cijevi ako je cista.

3 komada prva grupa, pa stelanje
3 komada druga grupa za provjeriti

ovo je ako je sve u redu.
Ako nije.... uff... druga prica,

Medjutim, cuo sam macho lovce koji sve rijesavaju 1 metkom... pa rekoh, da pitam siru zajednicu sta misli o tome? ;)
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 12 Jun 2016, 12:25

Kod bolt action karabina skinem zatvarac i u istu os otprilike dovedem optiku i cijev,onda pucam jedan metak u povecu metu,pa stelanje,pa 3 metka pa opet dotjerivanje......jednim metkom ne vidim kako je to moguce uraditi

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 12 Jun 2016, 12:34

To je moguce, ali nema provjere, i nema sigurnosti u tome, osim ekstremne stedljivosti bez prakticnog razloga, osim da se ustedi streljivo.

kad dovedes optiku na metu, gledajuci kroz cijev, onda stavis koncanicu na centar mete i puknes.
Pogodak je negdje van centra, opet stavis koncanicu na centar i preklikas na tocku pogotka, puska mora biti fiksirana u stegu.
I to bi bilo to.

Ali jebi ti to, treba grupu napraviti, i odraditi probu. To je po meni, ali zanimalo me bas da li neko radi "to jednometno upucavanje"?
Turn better into best!

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 12 Jun 2016, 12:46

Ma nista to,moguce je da samoj puski koja puca iz stege grupa nece biti na istom mjestu kao kad pucas iz ruke.To je totalno neodgovorno ako neko sa tako upucanom puskom ide u lov,a dogadja se sigurno,ja ih znam dosta npr koji idu u lov sa kuglom u sacmarici a da metka nisu ispalili u metu da vide nosi li puska lijevo,desno,gore ,dole,samo napune i spremni.

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 12 Jun 2016, 13:12

Mada,malo sam razmisljao,moguce je upucavanje jednim metkom upotrebom stege,ali ne pucati iz stege nego je samo koristiti pri dovodjenju koncanice na rupu od metka i gotovo ......zanimljivo....nemam takvu stegu ali sigurno je moguce,iako ja nebi izdrzao da ne opalim jos 3 komada za probu

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 12 Jun 2016, 13:24

Rasipnik lovacke municije! :D
Turn better into best!

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 12 Jun 2016, 20:01

Darko11 wrote:............... nedavno ispalio 50 lovackih metaka iz jednog karabina i jos nisam bio nacisto sto je problem,e to je muka.
reci da se salis ????

Ako nema ostecenja u cijevi onda je optika za bacanje, tj. fleksom je prepilis pa onda bacis, tako da nitko ne moze doci na ideju o ponovnoj montazi.

Daj malo detalja o tom slucaju, zivo me zanima sto moze toliko zajebavati a da ti nije vec poznato....????
Nemoguće je Nemoguće

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 13 Jun 2016, 03:51

Slucaj je hitno ali iskreno jeftino "uvaljen" jer se meni neda previse zajebavati oko takvih stvari :mrgreen:
Upucao sam dosta pusaka i nisam nikad imao problem, ali ovaj put
Karabin Zastavin 7x64 M70 klasika.Cijev nova na oci,nema nagrizenosti ni znakova trosenja,zijebovi ostri ko zileti,usta savrsena.Grupa seta po vertikali 50cm na 100m a grupa dobra,3 metka sa ppu municijom idu u 3 cm ili manje na 100m,pucas poslije dosta vremena a grupa 30cm vise na vertikali ,onda opet nize,pucah poslije stalno na hladnu cijev ali opet isto.Stavim drugu optiku,opet isto.Probam na mehaniku gadjat grupe nigdje na meti metar x metar na 50m,trebalo bi sad i mehanicki upucavati :roll: .Na kraju ga posaljem u piz..u materinu.Kundak se klima i ne uklapa dobro i vjerujem da bi trebalo samo promjeniti ili obraditi i fino uklopiti kundak,cijev ne pliva(mada ovim karabinima po mom iskustvu je nemoguce toliko odstupanje zbog dodirivanja kundaka i cijevi), ili mjenjati nosace optike sto nisam radio,neka je sitnica ali ja nemam toliko zivaca .

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 13 Jun 2016, 11:48

Dobra zajebancija.....nema sta!

Ali ako grupa seta uvijek gore dolje, onda je definitivno stvar u dodirnim tockama sa kundakom, mozda je cak i napuknut tamo gdje su sarafi od akcije. Sto je greska veca to je problem "blize" prstu, probaj staviti drugi kundak pa ces znati a i nama ces malo otvoriti oci....

Sretno...
Nemoguće je Nemoguće

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 13 Jun 2016, 13:50

S obzirom da je po kratkom postupku otisao na bubanj za 800 kuna,sretno jadniku koji ga je kupio od mene :mrgreen: .A sta cu,i ja sam ga kupio i nisam smarao lika koji mi ga je prodao nego ga samo proslijedio dalje.Mozda covjek i dobro prodje,800 kuna nije bezobrazno plus novi kundak i imat ce mozda ok karabin.Cijev mu izgleda savrseno,nemoguce da je nesto ozbiljnije od kundaka ili nosaca optike, nekih no name koji su na njemu..

dejandlesk
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by dejandlesk » 13 Jun 2016, 22:26

Čuj, možda će zvučati glupo, no upucavaš li na toplu ili hladnu cijev? Imam totalis jeftilen i iskustva su prilično traumatična, jer nakon petog metka grupa ode u p.m. Kad se sve ohladi, stvar opet biva ok. Potrošio ja pola dana na upucavanje. Opali hitac, očisti cijev, ohladi je, pa ponovo opali. Uspio sam dobiti vrlo solidnu grupu, ali drugi metak ide 6-7 cm niže od prvog. Iduća tri četiri su tu , a nakon toga..... :A14:
To je karabin isključivo za lov, i sad je upucan na prvi metak. Prvi hitac sa čeke je vjerojatno i jedini, pa onda nek sjedne na pravo mjesto, a poslije....
Ljudi kažu da je zbog ovog ili onog, i sve tvrdnje uredno argumentiraju, tako da je teško ocijeniti što je najbliže istini. Pošto je prvi metak upucan dobro, jedva čekam da neki rogonja proviri iz trave, pa da se uvjerim vrijedi li Barnes u malim kalibrima toliko koliko ga svi hvale! :A13:

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 13 Jun 2016, 22:44

Imam par pitanja za moju crnu knjigu....

Da li ti se grupa-pogodak vrati na isto mjesto kada se cijev ohladi, privi Ok, sljedeca 2-3 nize ali grupa Ok, zatim hladjenje i opet prvi metak druge serije ide gdje i prvi iz prve serije ???

koji kalibar, municija, zrno, ??

jesi li probao sa vise vrsta municije ?

TNX
Nemoguće je Nemoguće

dejandlesk
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by dejandlesk » 14 Jun 2016, 06:57

Da, svi odgovori su da. Puška Ruger R2 u kalibru 243 Win. Streljivo: PPU, Norma, Winchester, Belot.... Nakon Hlađenja cijevi, grupa se skuplja i vraća na isto mjesto gdje je početno bila. Nema raspadanja grupe samo po visini, nego i po pravcu. Žalosno zanimljivo!

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 14 Jun 2016, 07:37

Koji ti je profil - debljina cijevi?

Inace, kod tankih lovackih se gleda grupa od 3 pogotka.
Kod debljih match cijevi i bull cijevi - gleda se grupa od 5.

Za tanku lovacku cijev, ovo bas nije uobicajeno, ali ni ne iznenadjuje.
Najbolje puknuti jeda metak. sacekati da se ohladi. Pa drugi metak, pa sacekati da se ohladi, pa treci, pa sacekati da se ohladi.
Od metka do metka barem - 20 minuta. sat vremena za tri.

kad dobijes grupu na takav nacin, onda korigiraj koncanicu i to je to.
ja bih tako.
Turn better into best!

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 14 Jun 2016, 09:11

Zanimljivo u svakom pogledu.

DA je puska moja ja bih experimentirao, tj. skratio bih cijev za cca 2-3 cm, i napravio novi izlazni konus pa onda opet na testiranje.

Velike su brzine za taj kalibar, 900-1200 m/s i ako je ispalila vecu kolicinu metaka usta cijevi su sigurno pojedena, nakon toga vise je ne bih detaljno cistio, samo Bore-snake i amen, pa dok traje traje. nakon 50-100 metaka sigurno bi se stabilizirala u nekoj tocki

Nemas sto za isgubiti, BTW jel i taj Ruger ima malo cudan nacin phivata podkundaka ???
Nemoguće je Nemoguće

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 14 Jun 2016, 10:42

Probao sam sve,upucam ga na hladnu cijev i grupa odlicna,dodjem sutra i grupa opet na hladnu cijev ide gore.Kako su staru dobru tandjaru znali napraviti mater im,mozes pucat iz nje cijeli dan u isto mjesto nema pomjeranja grupe.....no....sto je tu je......Lex samo mala opaska.Usta cijevi rijetko se trose od pucanja a daleko prije strade grlo cijevi a to isto utice na preciznost.Usta mogu od pogresnog ciscenja.Mozda sam i u krivu medjutim ta teza je prisutna svugdje a i sam sam vidjao cijevi sa djelimicno potrosenim grlom a usta su sasvim ok ako je nacin ciscenja bio ok,tj od strane lezista.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 14 Jun 2016, 13:21

Ne bas.
Najcesce strada pocetak cijevi ispred lezista i usta cijevi.

Kod lezista je jasno, jer su najveci tlakovi, temperatura i trenje kad zrno tek zagrize zlijeb.

Kod usta cijevi, tesko je reci i mozda nisam u pravu, medjutim mozda je razlog u povecanim naslagama materijala kosuljice.
Ako se cijev ne cisti dobro i redovito, onda se ispod naslaga javlja galvanska korozija. Ako je vlaga, to ubrzava proces.

Kod istrosene cijevi, kracenje cijevi produzit ce joj vijek trajanja.
Turn better into best!

Post Reply