UNIVERZALNI KALIBAR ZA NAŠE PROSTORE

Lovačke priče, iskustva, doživljaji, lovački psi, fotografije...
Post Reply
Darko11
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 2 times

Re: UNIVERZALNI KALIBAR ZA NAŠE PROSTORE

Post by Darko11 » 16 Feb 2017, 20:54

[quote="šile"]dobro dečki jese li odlučili koji je kalibar bolji ? sutra idem kupit pušku jako mi je važno šta ste zaključili jer se dvoumim baš između 8x57 i 30-06 . puška bi mi služila za sve.. molim brzi odgovor.. hvala[/quot
Preporucam 8.57 jer je jaci i bolja je balistika zrna u 8mm kalibru :D

dejandlesk
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by dejandlesk » 16 Feb 2017, 20:57

Normalno da ćeš uzeti 50 bmg! Uz kvalitetno zrno, sigurno ćeš imati prostrijel, krvni trag, a možeš i opizditi kroz granje. :A13:
Šala mala. Sad ozbiljno. Kad kupiš, podijeli s nama saznanja što si kupio, pa ako još zakačiš i slikice.....
Sretno s kupovinom!

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 16 Feb 2017, 21:22

Dejane ne valja nista taj tvoj amer 50bmg.Losa balistika i preslab.Puno je bolji izbor rus 12.7/108

Ljevoruki_Dešnjak
Razvodnik
Razvodnik

Post by Ljevoruki_Dešnjak » 16 Feb 2017, 21:28

Hebeš i tog rusa amera. Preferiram domaće. RT-20 lagano 20X110 Hispano.
Sam kujem svoju sreću/oružje.

šile
Skupnik
Skupnik

Post by šile » 16 Feb 2017, 21:37

dejandlesk wrote:Normalno da ćeš uzeti 50 bmg! Uz kvalitetno zrno, sigurno ćeš imati prostrijel, krvni trag, a možeš i opizditi kroz granje. :A13:
Šala mala. Sad ozbiljno. Kad kupiš, podijeli s nama saznanja što si kupio, pa ako još zakačiš i slikice.....
Sretno s kupovinom!
mislim da u dučanu nemaju taj 50 bmg a nemam vremena čekati da naruče i dođe.. ne paše mi ni to što kažeš da če biti prostrela i krvnog traga jer onda moram kraj njega imati i psa za krvni trag a mjesta u garsonjeri nemam za psa..
sad sam gledao na slikama ona dva metka i vidim da je 30-06 puno duži metak nego 8x57 i mora bit da je puuuno jači što mi je i trgovac spomenuo ... 30-06 je mislim američki a 8x57 znam sigurno da je njemački a vrlo dobro znamo kako je završio 2.svjetski rat...

zhrvoje
Skupnik
Skupnik

Post by zhrvoje » 16 Feb 2017, 21:56

Šile koju pusku mislis kupiti, sigurno Sako :lol:
Hunting is getting as close as you can, shooting is getting as far away as possible.
https://youtube.com/channel/UCnDcMjnFpvRMCtlVHqFqUVQ

dejandlesk
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by dejandlesk » 16 Feb 2017, 22:01

Imaš ti pravo, bar što se tiče rata, no nisu ga dobili Američani nego Rusi. Što god uzmeš, nećeš fulati. 30-06 nije baš puno jači od 8x57, no ima širu paletu zrna. Da ja uzimam, uzeo bi 30-06. Ako ne pucaš na papir, sve 5. Za papir je 308 zakon. Daj reci koja zrna misliš koristiti za čeku i pogon? O tome smo vodili bezbroj rasprava, a nismo baš uspjeli uvjeriti jedni druge da smo u pravu. Što se tiče psa, možda da nabaviš plišanog, manjeg, da ti ne zauzima puno prostora, a nitko ne može reći da nemaš. Umalo da zaboravim najvažniju stvar! Kad nabaviš prinovu u obitelj, krštenje ti je jako važna stvar! Moj ruger je štekao do posjete puškaru i krštenja. Nakon dolaska od puškara odmah smo ga krstili uz roštilj i nakon toga radi ko..... Sad ne mogu znati ima li sa daljnjim ispravnim radom više veze puškar ili krštenje! :A13:
Pozdrav svima!

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 16 Feb 2017, 22:27

Mark wrote:Darko, to kaj tebe svasta nervira to je tvoj problem, sumnjam da bilo tko to zeli znati na forumu i daj napisi nekaj a da ne spomenes Lexa :) 308 ti je isto amerikanac ako nisi znal :)
Ima i 7×64 i 9,3×62 koji su isto njemci, ali po tvojem misljenju oni nisu vredni spomena ili ?
Naj bolje da ne pisemo o nicemu da se neki clan forumu iz samo njemu poznatih razloga ne bi nasekiral :)
Mark, koji je tvoj problem ? Da je po meni je bih ti rekao da se napusis gljive i vozdra, ali jednostavno milsim da ni sam ne znas sto zapravo zelis. Lupets gluposti jer si ocito pre-ponosan, da bi procitao neke cinjenice koje navedu clanovi foruma koji godinama prate tu temu a neki i zive od te ili vrlo bliske profesije.

Boli vecinu nas ovdje ona stvar o tome sto kazu strucnjaci za marketnig, njihov je posao da uvale proizvod i da stvore pozitivno misljenje o njemu POD SVAKU CIJENU, ima li to smisla, koliko to kosta, treba li taj kalibar na XZY podrucju, ulozeno-dobiveno, i mozemo tako danima ....CEMU ???

Davis sa glupostima, 308W je amerikanac, sto je onda 7.62x51 ili 7x62x55, ili neki klon sa sufiksom R i tako u nedogled. Koliko got da nas ima ovjde znamo jako malo, kao prvo nije nas imao tko poduciti, kao drugo naginjali smo na Istok od rođenja, kao trece uvijeti su nam takvi da se malo družimo oči u oči, kao četvrto zakonska regulativa nas sprečava u razvoju godinama a od 2012 su nas crveni kmeri vratili još 10g u rikverc.

Neka svatko koristi ono što mu dozvoljavaju prilike, svi koji imaju neko oruže vole pucati i zele unaprijediti svoje znanje te iskoristiti što je moguće bolje ono sa čime raspolažu. Svakome mogu reći , baci 8x57, kupi 7-SAUM gore stavi monolit od GSC-a, navuci to na 1500 m/s i garantiram da sve sto budes pogodio, makar u mali prst na nozi pada na licu mjesta jer ce sve kapilare u mozgu postati puding, nakon 1000 metaka baci cijev i zasarafi drugu....Coool.

Da li je to normalno, naravno da nije! Ali da treba pomoci da i kolega sa 8x57 i sa 30,06 i 308w i 6,5x55 imaju učinak 100% smatram da treba.

Mi na ovim prostorima volimo živjeti sa predrasudama, neki zato jer su prirodno glupi, drugi zato jer će susjedi misliti da su glupi, treći zato jer su im stariji rekli da " dobro auto može biti samo Njemačko" i četvrti su najgluplji zato jer ne spadaju pod ovo troje od gore navedenih. ( tvrdim da je problem samo u nedostatku informacija i da danas ako stvarno nisti toliko nesretan da budes nepismen ne mozes biti glup, no biti zaglupljen je vec posljedica djelovanja sistema )

Šteta je gubiti energiju na ovakav način, " otvoreni pristup " je sigurno stav većine ovdje, naravno da EGO mora dati pečat u svoj toj priči ali MALO NAS JE, MALO pucamo, MALO se družimo, MALE su nam financije i moramo negdje ispucati energiju.

Zamislite da Vas netko pita koji je pjevač bolji ? Tony Cetinski ili Vuco ? Jedan je prodao npr. 20.000 CD-a a drugi 120.000 CD-a i koji je od njih bolji ??????? ( Vlasnik kafica ima jedno misljenje, vlasnik knjiznice drugo, radio postaja trece ZAMP ima cetvrto, agencija za maketnig gleda samo brojeve, dok su onom koji proizvodi CD-e SVI ODLICNI .....samo neka ih bude sto VISE !!!

Dodji ti nama na neku tekmu, rastali cijev, probaj 30.06 na 100-200-300m pa neki 308 pa neki 6.5x47 itd...veselju nikad kraja.....
Nemoguće je Nemoguće

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 16 Feb 2017, 22:31

šile wrote: sad sam gledao na slikama ona dva metka i vidim da je 30-06 puno duži metak nego 8x57 i mora bit da je puuuno jači što mi je i trgovac spomenuo ... .
[/quote]
Hahahhahahah ,sile onda 7/64,top

šile
Skupnik
Skupnik

Post by šile » 17 Feb 2017, 15:51

zhrvoje wrote:Šile koju pusku mislis kupiti, sigurno Sako :lol:
neču... zastava je jeftinija od saka a po kvaliteti su tu negdje blizu... sako ima veči izbor kundaka a za zastavu su dijelovi dostupniji...

šile
Skupnik
Skupnik

Post by šile » 17 Feb 2017, 15:53

Darko11 wrote:
šile wrote: sad sam gledao na slikama ona dva metka i vidim da je 30-06 puno duži metak nego 8x57 i mora bit da je puuuno jači što mi je i trgovac spomenuo ... .
Hahahhahahah ,sile onda 7/64,top[/quote]
jel jači od 30-06 ?

šile
Skupnik
Skupnik

Post by šile » 17 Feb 2017, 15:57

dejandlesk wrote:Imaš ti pravo, bar što se tiče rata, no nisu ga dobili Američani nego Rusi. Što god uzmeš, nećeš fulati. 30-06 nije baš puno jači od 8x57, no ima širu paletu zrna. Da ja uzimam, uzeo bi 30-06. Ako ne pucaš na papir, sve 5. Za papir je 308 zakon. Daj reci koja zrna misliš koristiti za čeku i pogon? O tome smo vodili bezbroj rasprava, a nismo baš uspjeli uvjeriti jedni druge da smo u pravu. Što se tiče psa, možda da nabaviš plišanog, manjeg, da ti ne zauzima puno prostora, a nitko ne može reći da nemaš. Umalo da zaboravim najvažniju stvar! Kad nabaviš prinovu u obitelj, krštenje ti je jako važna stvar! Moj ruger je štekao do posjete puškaru i krštenja. Nakon dolaska od puškara odmah smo ga krstili uz roštilj i nakon toga radi ko..... Sad ne mogu znati ima li sa daljnjim ispravnim radom više veze puškar ili krštenje! :A13:
Pozdrav svima!
šta bi mi preporučio za čeku a šta za pogon ? jel dobar ppu grom za to ili je belot bolji ? ima moj kolega igmana sp i daje mi povoljn0 a dere kao top...

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 17 Feb 2017, 22:31

šile wrote:
Darko11 wrote:
Hahahhahahah ,sile onda 7/64,top
jel jači od 30-06 ?[/quote]
A cujes,ovisi o tome kako gledamo jacinu.Ako je duzina cahure kljucan parametar kao nekima onda jest.Ako su to dostupni podaci o joulima,onda nije.

dejandlesk
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by dejandlesk » 17 Feb 2017, 23:23

Prijatelju, situacija kod mene izgleda ovako. Najdraži mi je kalibar 243 Win. No ono nesretno ali. Preslab za svinje, izvan zakonskih okvira.... Stoga za svinje koristim 8X57. U kalibru 8x57 koristio sam PPU Grom, Norma Oryx, Norma Vulcan, Barnes TSX. Za divljač manje biomase koristim 243 Win. U 243 pucao sam sa Sako Gamehead, Barnes TTSX, Norma Oryx, Norma sa Hornadyjevim zrnom V-max, PPU soft point, te Winchesterov Silvertip ballistic.
PPU Grom načelno dobar za pogon, nešto lošije preciznosti, jako prlja cijev, prostrijel radi kako kada, ulazna rana mala, u slučaju prostrijela izlazna ok, prilično uzak strijelni kanal, krvni trag zadovoljavajuć. Često se dešava da se zrno razdvoji na olovni i bakreni dio i to je vjerojatni razlog što nema izlazne rane.
Norma Oryx, precizan metak, uglavnom radi prostrijel, osim u slučajevima pogotka u velike kosti. Zrna se uglavnom ne raspadaju, širok strijelni kanal, obilan krvni trag. Mana mu je visoka cijena jer je načelno dvostruko skuplji od Groma.
Norma Vulcan, precizan metak, jako fragmentira, velika devastacija tkiva, jako širok strijelni kanal, prostrijela nema. Razaralački nastrojen metak. Pri pogotku u velike kosti slabija penetracija, veliki podlijev....
Barnes TSX, precizan metak, teško zrno (14,2 g.). Siguran prostrijel, širok strijelni kanal, obilan krvni trag. Velike kosti nisu mu nikakva zapreka, šteta na mesu nije velika ukoliko ne pogodi veliku kost. U tom slučaju, fragmenti kosti uzrokuju veliki podlijev. Osobno ga ne preferiram za pogonski lov iz razloga što je tlo često smrznuto, a zrno prilično tvrdo i zna rikošetirati nakon prolaska kroz tijelo divljači, pa postoji objektivna opasnost za druge sudionike u lovu.
E sad o mom najdražem kalibru.
Brz kalibar, radi enormne štete i uzrokuje velike podlijeve. Idealan za predatore. Sva zrna osim Barnesa, zbog velike brzine jako fragmentiraju, a V-max naročito. Stoga ga koristim isključivo za predatore.
Silvertip ballistic, dobro osmišljeno, prilično tvrdo zrno, no pošto sam ga nabavio u maloj težini (55gr.) razvija ogromne brzine, pa njim nisam pucao na srneću divljač iz razloga velikih oštećenja mesa. Prilkom pogotka lisice, ako je želiš pokupiti, najbolje da imaš lopatu.
V-max je visoko fragmentirajuće zrno i nije za ništa drugo osim predatora. Nema ranjavanja, Svaki pogodak koji nije u nogu ili rep uzrokuje trenutnu smrt i pad u vatri.
Za odstrel plemenite divljači, u 243 Barnes.
Kolega mi govori samo riječi hvale za Belotov XRG u 8x57, međutim nisam ga vidio na djelu.
U svakom slučaju za čeku tvrđe zrno, a za pogon mekše. Eventualni lošiji pogodak u pogonskom lovu, možeš donekle kompenzirati agresivnijim zrnom.
Nadam se da sam pomogao bar malo. Svi imamo svoje favorite i mislimo da su najbolji. Vrlo teško će nas netko razuvjeriti. Stoga, volio bi da ne utječem na tvoju odluku. Ako imaš mogućnosti, isprobaj sve što se nudi na papiru, a zatim i u lovu. Tada ćeš odabrati svog favorita i ostati mu vjeran jako dugo. Jedina stvar koju moram naglasiti:" NE POSTOJI LOŠE ZRNO. POSTOJE DOBRA I BOLJA ZRNA, SAMO IH TREBA NAMJENSKI KORISTITI!" Lošije zrno, nikad neće pokvariti dobar pogodak, no isto tako, ni najbolje zrno ne može popraviti loš pogodak!
Dobra ti kob!

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 17 Feb 2017, 23:34

Duplirao sam post,pardon

Spinnaker
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Spinnaker » 18 Feb 2017, 09:18

Mark, smiri strasati i pripazi na riječnik.

Mause
Pozornik
Pozornik

Post by Mause » 20 Feb 2017, 21:06

Kolege pitanje, da sutra idete kupiti prvi karabin 30-06 ili 9,3x62? Vecinom bi se koristio za pogon!

berbenn
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 1 time

Post by berbenn » 20 Feb 2017, 22:35

30-06. Manji pad zrna za na dalje, bolji za srnecu, a za svinje uz velik odabir zrna i gramaza i vise nego dovoljan, a jeftiniji! A za daljnju kupnju zasto ne imati i 9,3x62
BUM BUM...

šile
Skupnik
Skupnik

Post by šile » 20 Feb 2017, 22:39

Mause wrote:Kolege pitanje, da sutra idete kupiti prvi karabin 30-06 ili 9,3x62? Vecinom bi se koristio za pogon!
30-06 zato što je čaura duža za čitav milimetar a i taj 9,3 je navodno švabo

Spinnaker
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Spinnaker » 21 Feb 2017, 09:26

berbenn wrote:30-06. Manji pad zrna za na dalje, bolji za srnecu, a za svinje uz velik odabir zrna i gramaza i vise nego dovoljan, a jeftiniji! A za daljnju kupnju zasto ne imati i 9,3x62
kolega ti piše za pogon, a tu je 9.3 stepenicu iznad 3006.
Pojasni mi, zašto je 3006 bolji za srneću ukoliko pričamo o zakonskim daljinama odstrijela?

Post Reply