Sirokkutna optika - pojam.....????
Sirokkutna optika - pojam.....????
Često čujem pojama koji se kod lovaca rado koristi :
" ŠIROKOKUTNA OPTIKA "
1. kao prvo takvo nešto na tržistu NE postoji
2. Imamo optike sa fiksnim i varijabilnim povećanjem
3. Fizika kaže, što je povećanje veće kut pokrivanja vidne površine je manji i obrnuto
Znači neke optike fiksnog povecanja 1/2/3 pa neka bude i 4 bi se mogle shvatiti kao sirokokutne a ostale tu sigurno ne spadaju.
Nekada se za lovacku optiku smatralo max. povecanje do 12, no i to je stvar proslosti pa ne bi bilo lose da se prihvate neki opci pojmovi koje svi razumiju.
E sada, mozda sam i ja nesto krivo shvatio ???
" ŠIROKOKUTNA OPTIKA "
1. kao prvo takvo nešto na tržistu NE postoji
2. Imamo optike sa fiksnim i varijabilnim povećanjem
3. Fizika kaže, što je povećanje veće kut pokrivanja vidne površine je manji i obrnuto
Znači neke optike fiksnog povecanja 1/2/3 pa neka bude i 4 bi se mogle shvatiti kao sirokokutne a ostale tu sigurno ne spadaju.
Nekada se za lovacku optiku smatralo max. povecanje do 12, no i to je stvar proslosti pa ne bi bilo lose da se prihvate neki opci pojmovi koje svi razumiju.
E sada, mozda sam i ja nesto krivo shvatio ???
Nemoguće je Nemoguće
Re: Sirokkutna optika - pojam.....????
Širokokutna optika je optika sa pocetnim povecanjem od 1(1.1), objektivom od 24 ili 30 (znaci istog promjera kao tubus), i maximalnog povecanja od 4/6/8 ovisno od zooma.
Poanta je da se dobije sto vece vidno polje na najmanjem povecanju na ustrb svega ostalog, zbog toga je promjer objektiv najmanji moguci.
Buduci da su sve ove optike varijabilne, s tim se dobiva na univerzalnosti.
Predvidjene su za pogonski lov, dakle pucanje u trku.
Na kracim udaljenostima puca se na najmanjem povecanju, ako treba pucati na preko 70-80 metara tu je varijabilni zoom...
Poanta je da se dobije sto vece vidno polje na najmanjem povecanju na ustrb svega ostalog, zbog toga je promjer objektiv najmanji moguci.
Buduci da su sve ove optike varijabilne, s tim se dobiva na univerzalnosti.
Predvidjene su za pogonski lov, dakle pucanje u trku.
Na kracim udaljenostima puca se na najmanjem povecanju, ako treba pucati na preko 70-80 metara tu je varijabilni zoom...
Hunting is getting as close as you can, shooting is getting as far away as possible.
https://youtube.com/channel/UCnDcMjnFpvRMCtlVHqFqUVQ
?????zhrvoje wrote:.....Poanta je da se dobije sto vece vidno polje na najmanjem povecanju na ustrb svega ostalog, zbog toga je promjer objektiv najmanji moguci.....
Po tome ispada da imam vece vidno polje ako gledam kroz cijev od 10mm nego kroz cijev od 50mm, nije bas logicno....
Nemoguće je Nemoguće
Na malom povecanju (1-2x) mozes pucati sa drugim okom otvorenim, tu veci (veliki) objektiv smeta i smanjuje vidno polje tom drugom oku...
Hunting is getting as close as you can, shooting is getting as far away as possible.
Ja pucam uvijek sa dva otvorena oka, bez obzira na povecanje, ne znam za durge ali kod mene je to pravilo. U pocetku je mozda bilo malo zbunjujuce ali mozak to dobro poslaze i registrira vecu kolicinu svijetlosti koju dobiva nas vidni sustav, pored toga ne dolazi do zamaranja misica i nepotrebnog naprezanja stiskanjem kapka na drugom oku, a sam stav postaje stabilniji sam po sebi sa dva otvorena oko jer ne jebes centar ravnoteze bez potrebe.zhrvoje wrote:Na malom povecanju (1-2x) mozes pucati sa drugim okom otvorenim, tu veci (veliki) objektiv smeta i smanjuje vidno polje tom drugom oku...
NEMA preciznog pucanja ukoliko se drugo oko izolira stiskanjem misica, zato postoje blende i slicna pomagala.
Nemoguće je Nemoguće
Prica se o vidnom polju kod drugog oka, a ne tko puca sa jednim a tko sa dva.
U pogonskom lovu sa sirokokutnom optikom se sigurno ne radi o PRECIZNOM pucanju...
U pogonskom lovu sa sirokokutnom optikom se sigurno ne radi o PRECIZNOM pucanju...
-
dejandlesk
- Časnički Namjesnik

Nije loše zatvoriti jedno oko kod pucanja, jer je mnogo lakše pucati sa jednim zatvorenim okom nego sa oba! 
ja nišanim uvijek sa jednim okom zavorenim a neposredno pred okidanje zažmirim i na ovo drugo kojim nišanim !! to sam vidio kod velikih bijelih psina a one su među najuspješnijim lovcima ...lex-lutor wrote:Ja pucam uvijek sa dva otvorena oka, bez obzira na povecanje, ne znam za durge ali kod mene je to pravilo. U pocetku je mozda bilo malo zbunjujuce ali mozak to dobro poslaze i registrira vecu kolicinu svijetlosti koju dobiva nas vidni sustav, pored toga ne dolazi do zamaranja misica i nepotrebnog naprezanja stiskanjem kapka na drugom oku, a sam stav postaje stabilniji sam po sebi sa dva otvorena oko jer ne jebes centar ravnoteze bez potrebe.zhrvoje wrote:Na malom povecanju (1-2x) mozes pucati sa drugim okom otvorenim, tu veci (veliki) objektiv smeta i smanjuje vidno polje tom drugom oku...
NEMA preciznog pucanja ukoliko se drugo oko izolira stiskanjem misica, zato postoje blende i slicna pomagala.
dejandlesk wrote:Nije loše zatvoriti jedno oko kod pucanja, jer je mnogo lakše pucati sa jednim zatvorenim okom nego sa oba!
Cuj s oba oka otvorena preko optike pucati na liju u trku da mi je to vidjeti
Mozda ako ovo oko bez optike ima dioptriju 2+
A mozda je drugo i stakleno ??fricky wrote:...dobar
![]()
Cuj s oba oka otvorena preko optike pucati na liju u trku da mi je to vidjeti![]()
![]()
![]()
Nego ovo sa Lijom, sigurno nisi mislio na pucanje karabinom , reci da nisi i to jos u trku ?
Nemoguće je Nemoguće
-
dejandlesk
- Časnički Namjesnik

A čime pucati kad lija bježi od mene, pogotovo ako zbriše preko neke autoceste i trči ko blesava, a već je daleko preko 400 metara..... Mislim da je jedino karabin neko razumno rješenje! 
Naravno u trku s preticanjem , a stacu kad tako uvjek izleti, sta vi samo sacmom??lex-lutor wrote:A mozda je drugo i stakleno ??fricky wrote:...dobar
![]()
Cuj s oba oka otvorena preko optike pucati na liju u trku da mi je to vidjeti![]()
![]()
![]()
Nego ovo sa Lijom, sigurno nisi mislio na pucanje karabinom , reci da nisi i to jos u trku ?