UPUCAVANJE PISTOLJA!
UPUCAVANJE PISTOLJA!
Koje je pravilo upucavanja pistolja, u podnozje crnog kruga ili u centar? Ili je to stvar ssmog pucaca, kako mu odgovara?
BUM BUM...
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Re: UPUCAVANJE PISTOLJA!
Po meni, trik streljastva je kontrast nisana i svijtle mete.
Dakle za streljastvo, podnozje crnog kruga.
U streljastvu se nisani zatamnjuju upravo radi tog.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Uvijek su nas ucili u centar...posto je manja udaljenost i krug ti je blize oku...ali na kraju krajeva nisanis gdje ti pase ako dobivas pogotke u centar 
Tako je, a zavisi i koliko su krupni nišani pa je lakše nišaniti u podnožje. Kad su baš neki fini i sitni, može i u centar. Inače većina serijskih pištolja je upucana tako da pogađa centar s nišanjenjem u podnožje na 25m.jolly wrote:Po meni, trik streljastva je kontrast nisana i svijtle mete.
Pitanje za iskusnije. Da li visina mete utice na nisansku tacku? Jer, slazem se sto ste pisali gore, i sam nisanim u podnozje crnog kruga kod takmicarske mete 50x50. Skoro smo imali dva takmicenja kod prvog bilo i pet probnih hitaca pa se da vidjeti sta i kako. Medjutim kod drugog, pozicija mete i strijelca je visinski oko pola metra, nije bilo pribnih hitaca, nisanio sam kao i do sada i grupa pogodaka je bila 8-9 ispod centra?!
- jolly
- Cinker - bojna

Teoretski, neki kosi hitac utjece na tocku pogotka u odnosu na tocku nisanjenja.
Nacelno, kosi hitac (gore ili dolje, svejedno) podize tocku pogotka.
medjutim, prakticno, za pistolj na 25 metara, to je zanemrljivo.
Mozes pretpostaviti da na 25 m sve "leti ravno".
Kod gadjanja na 50 metara, ako je upucan u donji rub crnog na metu R50, opet pogadja oko centra, s tim naravno da se siri grupa.
Grupa ispod centra u drugom opisanom slucaju je greska strijelca, mozda uslijed dodanog stresa, ili drugacije percepcije mete.
Nacelno, kosi hitac (gore ili dolje, svejedno) podize tocku pogotka.
medjutim, prakticno, za pistolj na 25 metara, to je zanemrljivo.
Mozes pretpostaviti da na 25 m sve "leti ravno".
Kod gadjanja na 50 metara, ako je upucan u donji rub crnog na metu R50, opet pogadja oko centra, s tim naravno da se siri grupa.
Grupa ispod centra u drugom opisanom slucaju je greska strijelca, mozda uslijed dodanog stresa, ili drugacije percepcije mete.
Turn better into best!
Zar nisu " radni alati" tj. pistolji bez podesavajuceg zadnjeg nisana podeseni tako da pogodak bude tocno gdje nisanis, mislim, malo je glupo da se u prakticnom streljastvu ne poklapa tocka nisanjenja sa pogotkom ?Iggy wrote:...Tako je, a zavisi i koliko su krupni nišani pa je lakše nišaniti u podnožje. Kad su baš neki fini i sitni, može i u centar. Inače većina serijskih pištolja je upucana tako da pogađa centar s nišanjenjem u podnožje na 25m.
Nemoguće je Nemoguće
Praktično streljaštvo je nešto drugo, a i daljine su male tako da zapravo ne vidiš tu razliku. A i pucaš po osjećaju, bar ja. Moja cz75b na 25m traži nišanjenje u podnožje crnog kruga, i službeni HS-ovi isto tako. Opet zavisi kako tko nišani.
A eto ja sa XDM-om 3,8 9mm pogotcima najbliže sredini mete na 20-25m dolazim sa prekrivanjem mete po sredini.
-
GROUND_ZERO
- Razvodnik

jedno pitanjce....nakon sto zrno napusti cijev pistolja...recimo 9mm...nek bude,HS-9,koliko dugo zadrzava pravocrtno gibanje....pitam...jel kod upucavanja,lakse je upucati kad je meta bliza
GUN CONTROL isn't about guns, it's about CONTROL
- jolly
- Cinker - bojna

Niti milimetar. Vektor gravitacije na vektor brzine zrna djeluje odmah. S tim da plinovi u startu sire se brze od brzine zrna, i plinovi utjecu na pad u prvih 20, cm do pola metra, pa onda ni pad nije bas egzaktna parabola na pocetnoj udaljenosti od usta cijevi.
Ali za te pistoljske distance - zanemarljiv je pad, ako govorimo do 10, 20 mtr.
Ali za te pistoljske distance - zanemarljiv je pad, ako govorimo do 10, 20 mtr.
Turn better into best!