KOJE ORUZJE DANAS NIJE DOBRO?
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 19 times
KOJE ORUZJE DANAS NIJE DOBRO?
Svako malo, pa imamo pitanje - jel ova puska, ili pistolj valja ili ne valja.
Vecina modernih stvari koje sam vidio uglavnom funkcionira, i kod pusaka uglavnom je precizno.
Nove puske, uz malo biranja municije, vecinom mogu imati grupu od minute.
Ajmo sad obrnuto pitanje:
Koji su modeli danas na trzistu po vasem iskustvu losije kvalitete, neprecizni, skloni kvaru?
Sto treba izbjegavati?
Ako ja malo dublje razmislim, ni ne znam sta bih rekao.
Vecina modernih stvari koje sam vidio uglavnom funkcionira, i kod pusaka uglavnom je precizno.
Nove puske, uz malo biranja municije, vecinom mogu imati grupu od minute.
Ajmo sad obrnuto pitanje:
Koji su modeli danas na trzistu po vasem iskustvu losije kvalitete, neprecizni, skloni kvaru?
Sto treba izbjegavati?
Ako ja malo dublje razmislim, ni ne znam sta bih rekao.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
- technotronic
- Stožerni Narednik

Re: KOJE ORUZJE DANAS NIJE DOBRO?
Svi pišu da Arminius ne vrijedi, ja imam doma jedan .38 special i sasvim je solidan.
Pusti sta svi pisu.Pisu oni koje to uglavnom nisu ni koristili ili su samo drzali u rukama .Koje oruzje inace nije dobro??Od Hatsanove zracne puske do Zastavine sacmarice meni se oruzje kadkad jeftine marke a desetrljecima staro u zivotu nikad nije pokvarilo(ako je uredno odrzavano i niko nije prckao po njemu), ili bilo katastrofalno lose, a imao sam dosta .Uvjek je bilo daleko bolje od onoga sto se pise na internetu uz pokoju sitnu manu poput povece tezine itd, i otad imam dojam da na internetu o nekom oruzju piskaraju oni koji vecinom negdje prepisuju istu uvrijezenu mantru o nekom modelu,ukratko oni koji nemaju pojma o toj puski ili pistolju 
- jolly
- Cinker - bojna

A sta reci o plastici?
Fenomen plastike na oruzju ide u dve krajnosti.
Prvo je da je niko ne voli vidjet na klasicnom oruzju (ja prvi), a druga krajnost da se uzimaju kompletna orzja od plastike. HS, Glock, itd.
Pa, sad, jel ima neko neka iskustva da se plasticni dodaci na oruzju lome, i sl?
(Stitnici okidaca, cepovi, poklopci rucice zatvaraca, spremnici, is sl)
Prvo je da je niko ne voli vidjet na klasicnom oruzju (ja prvi), a druga krajnost da se uzimaju kompletna orzja od plastike. HS, Glock, itd.
Pa, sad, jel ima neko neka iskustva da se plasticni dodaci na oruzju lome, i sl?
Turn better into best!
da se čitati da ljudi zamjeraju pojedinim proizvođačima manjak završne kontrole kvalitete.. ima stvarno ružnih slučajeva...
Ni ja je nevolim vidit na pistoljima,ovi danasnj plastikaneri su mi ruzni i nemam puno iskustva sa njima ali jbga,izgleda po recenzijama na netu da te plasticarije (Glock,XDm....) izdrze i po 100 000 metaka bez kvara,zasto bi onda bio los poneki djelic od plastike?.Skeptican sam i prema kucistima zatvaraca od aluminijauma, ali Baikal MP 153 "Rusko sr.nje" sa aluminiskim kucistem je na testu nakon 50 000 patrona bio u kondiciji da nijedan dio nije bio zreo za zamjenu.....tako da.jolly wrote:A sta reci o plastici?
Dobra ideja za temu ali mislim da tu nece biti nekih iskrenih i relevantnih podataka. Svatko tko je dao neke vece pare za komad opreme nikada nece javno priznati da se zajebo jer je to ispod casti !!!
Sa druge strane morao bih bas biti vlasnik nekog oruzja da mogu raditi realnu torturu sa njime i puno ga koristiti da bih dao bilo kakvo svoje misljenje o njemu osim onoga sto vidim i cujem pri razgovoru u 4-oka sa korisnicima...
A moje misljenje je , tj ne znam kako se izraziti, da je sve ono sto se radi u velikim serijama manje dobro od onoga sto se nekada dotjeravalo rucno, siguran sam da je mogucnost danasnje obrade i kvalitete materijala svemirsku godinu ispred onoga sto se radilo prije 30 ili vise godina, no GLAD ZA PROFITOM je sigurno presudila pri ustedi na kolicini materijala i kvaliteti, zastiti i broju radnih sati.
Sa druge strane morao bih bas biti vlasnik nekog oruzja da mogu raditi realnu torturu sa njime i puno ga koristiti da bih dao bilo kakvo svoje misljenje o njemu osim onoga sto vidim i cujem pri razgovoru u 4-oka sa korisnicima...
A moje misljenje je , tj ne znam kako se izraziti, da je sve ono sto se radi u velikim serijama manje dobro od onoga sto se nekada dotjeravalo rucno, siguran sam da je mogucnost danasnje obrade i kvalitete materijala svemirsku godinu ispred onoga sto se radilo prije 30 ili vise godina, no GLAD ZA PROFITOM je sigurno presudila pri ustedi na kolicini materijala i kvaliteti, zastiti i broju radnih sati.
Nemoguće je Nemoguće
Mislim da se danas više plaća ime od kvalitete u bilo čemu pa i oružju,zahvaljujući današnjim strojevima moguće je postići bolju preciznost i brzinu izrade od nekada kada je majstor sve radio ručno,s druge strane upitna je kvaliteta čelika,ali opet ime više ne opravdava kvalitetu,čak mislim da se danas sve više-manje izjednačilo.
Marketing igra veliku ulogu, imaš proizvođača koji iskaču ali to su stara imena. Steyr, Sauer itd., stvarno rade extra dobro oružje koje je ipak bolje od ostalih. S druge strane, imaš ove jeftinije, grublje i malo lošije ali ipak rade. I ja sam mišljenja da je davanje par tisuća eura za pušku ili optiku porez na budale. Pa dobru m48 da daš pravom meštru, uz Vjekin kundak imaš pušku za divljenje. Kupio sam prošle godine turski Armsan 612s kal.12. Šta reći, cijena 4350 kuna. Obrada extra, šina ravna 100%, tenifer zaštita, utor za optiku na sanduku, fiber mušica, nešto malo preko 3 kg, 5 čokova...ispucao dosta s njome bez ikakvih problema, kugle nosi kao karabin. E sad, da li se isplati dati za Berettu tri puta toliko?? Moje mišljenje da ne. Iako ima i loših, npr. Remington 770, nije sjena R700 i bilo je problema s njima.
- jolly
- Cinker - bojna

Da, i moj dojam je da je malo "grublje", ako je jeftinije, ali je nacelno upotrebljivo.
Tako da u kontekstu pitanja, s naslova, tesko je naci nesto sto nije dobro (zato sam i postavio temu).
Ima pojedinacnih tvornickih kikseva, bilo i na forumu, pa se uglavnom rijesilo.
Tako da u kontekstu pitanja, s naslova, tesko je naci nesto sto nije dobro (zato sam i postavio temu).
Ima pojedinacnih tvornickih kikseva, bilo i na forumu, pa se uglavnom rijesilo.
Turn better into best!
jolly wrote:A sta reci o plastici?
Osobno imam glock 19 druge generacije i mogu ti reć da plastika uopće nesmeta i čini mi ga lakšim i praktičnijim. Veoma pouzdan i precizan, bar govoreći iz osobnog iskustva.
-
dundoivica
- Stožerni Narednik

aj ko ima ili zna kakav je remington 783 u 308 kalibru ili nekom drugom
interesira me ta puskica pa me zanimaju iskustva
interesira me ta puskica pa me zanimaju iskustva
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Pisali smo nešto o tome.
To je iznenađujuće precizna puška.
Čitao sam da je i pri nekim upucavanjima daleko nadmašila preciznošću i zvučne brendove.
Jako povoljna cijena,dolazi i sa nekm optikom sa kojom isto dobro tuče.
Koliko sam gledao ide metak u metak na 100m.
Meni osobno fale nišani ali........za malo novca puno daje.
To je iznenađujuće precizna puška.
Čitao sam da je i pri nekim upucavanjima daleko nadmašila preciznošću i zvučne brendove.
Jako povoljna cijena,dolazi i sa nekm optikom sa kojom isto dobro tuče.
Koliko sam gledao ide metak u metak na 100m.
Meni osobno fale nišani ali........za malo novca puno daje.
-
dundoivica
- Stožerni Narednik

zanima me kakva je cjev jel ima mesa na njoj ili ne, jel neidem na streljanu bez 250 do 300 kom. municije.
da se razumijemo nema oružija koje je manje precizno od covjeka i puškica ko puškica mora biti ok al mi je važno pošto zbog male djece i ženine bolesti nemogu otići na psihoterapiju (streljanu ) bas kad hocu. a kad odem onda mi se neisplati ići sa 20, 30, 50 kom metaka i zanima me dali cijev 300 komada moze podnijet naravno u periodu od neka 3 h ne u šusu. da nebude ispucala 3 ili 4 metaka pa se grupa počela otvarat jel se cijev već previše zagrijala
da se razumijemo nema oružija koje je manje precizno od covjeka i puškica ko puškica mora biti ok al mi je važno pošto zbog male djece i ženine bolesti nemogu otići na psihoterapiju (streljanu ) bas kad hocu. a kad odem onda mi se neisplati ići sa 20, 30, 50 kom metaka i zanima me dali cijev 300 komada moze podnijet naravno u periodu od neka 3 h ne u šusu. da nebude ispucala 3 ili 4 metaka pa se grupa počela otvarat jel se cijev već previše zagrijala
Ja ti se divim ako tu kolicinu municje mozes ispucati uz kakvu takvu koncentraciju ????dundoivica wrote:...., jel neidem na streljanu bez 250 do 300 kom. municije.....
Sudim po sebi, ako smo pucali npr. FTR i Open na 300m pa jos FTR i open na 600 met. ja sam bio mrtav, slomljen a pogled kroz optiku je za zadnje metke bio sve samo ne bistar...
Nemoguće je Nemoguće
CZ 527-223, optika Redfield Revolution 2-7x32, streljivo GECO:dive37 wrote:Metak u metak na 100 mt.,1/4 moa,uh...
Puška je puno ljepša u stvarnosti nego na slici.
Nije baš "Metak u metak na 100 mt", ali eto, dobili smo ovo na 100m.

Zadnja dva hica, jedan prijateljev, jedan moj. Pucali smo s plastičnog stalka za puške, koji je stajao na velikom kolutu za kablove, i koji zbog terena nije bio baš vodoravan.
Kad bude prilike, probat ćemo opet, pa ako se isto ponovi, možda pomaknemo končanicu za tih par milimetara. U svakom slučaju, kako jest, dovoljno dobro za lisice i čagljeve do 200m.
- jolly
- Cinker - bojna

lex,lex-lutor wrote:Ja ti se divim ako tu kolicinu municje mozes ispucati uz kakvu takvu koncentraciju ????dundoivica wrote:...., jel neidem na streljanu bez 250 do 300 kom. municije.....
Sudim po sebi, ako smo pucali npr. FTR i Open na 300m pa jos FTR i open na 600 met. ja sam bio mrtav, slomljen a pogled kroz optiku je za zadnje metke bio sve samo ne bistar...
ako ja pucam idpa training ne idem bez barem 150 metaka na training.
Ako idem trenirati precizu, ja radim 25 komada 22lr, za zagrijavanje, i 25 komada VK za training.
Kod precize imam dojam da je bolje trenirati 10 dana po 25 metaka, nego u jednom danu 250....
Trening za pusku s optikom:
prvo MK 22lr, koliko je potrebno, bez limitacije u broju hitaca, kutija dvije. Svrha: trigger time and muscle memory. (jeftino)
VK... dok nisam zadovoljan, grupiranjem i puskom. Svrha: provjera municije, dotjerivanje puske, optike, ispravnog polozaja. rijetko vise od 20 komada. nekiput 5, neki put 10. preko 10 komada je najcesce za gust, rjedje za provjeru
Trening za safari, u africi, gdje ranjavanje kosta ko i odstrel i puca se u pirschu, stojeci sa stapa.
- MK 22lr puska, barem kutija po treningu, bilo koje jeftine 22lr municije, pobjeda, bellot standard itd. 50 m.
- VK puska, lovacka, FMJ, barem 20 komada po treningu. uz dovoljno vremena da se cijev hladi.
Trening je Iz pozicije sa stapa, na metu kruznu. 50m, 100m, i Konacno do mete srnjaka na 200 metara, vitalna zona. da svi budu u vitalnoj zoni sa VK, na 200.
Svrha; Za uhvatiti mota prije lova, to ne raditi jednom, nego se poceti pripremati mjesec, dva tri mjeseca prije odlaska u lov. treba nekoliko treninga (barem meni) da se na 200 metara, svi pocnu skupljati u vitalnoj zoni srnjaka na meti na 200 m sa stojeceg sa stapa.
zanimljivo kad si spoemuo pucanje na FTR... stress natjecanja dize napore i ubrzava pad koncentracije.
Moram reci, da je moj dojam da sam najvise mota i iskustva pokupio sa natjecanja, jer natjecanje prisiljava nauciti kontrolirati stres, i kod limitacije vremena vrtiti kalkulacije u glavi.
Kod treniranja za lov, jako puno mi ostalo sa discipline lovackog karabina. u natecanju od svega par hitaca, ali ostane izuzetno iskustvo, pa vjerujem i nesto misicne memorije. (pogotovu za hice sa stapa)
S tim da dodam, sve ovo prethodno, to je iz sretnih vremena kad je drenova bila otvorena. Sad treninga nema.
Sav trening se od zatvaranja svodi na probu prije natjecanja, tu i tamo. slepam se na iskustvo. a i to se topi.
A obzirom na pandemiju, trenutnu situaciju, nema ni natjecanja, pa niti to. cekamo bolja vremena
Turn better into best!
Čast plastici i aluminiju, ali nije za mene. Samo "ljuti čelik", po mogućnosti "rostfraj".jolly wrote:A sta reci o plastici?
A štaš, kad si staromodan i zatucan. Jednom sam vidio H&K 45ACP, fina sprava. Na dnu drške, gdje ulazi spremnik, otkinut komad plastike ko pola nokta palca. Žao mi je bilo gledato čovjeka, nudio ga je u pola cijene, samo da ga se riješi, ne znam da li ga je prodao.
Jednom sam se skoro zaletio i "kupio" tuđu nesposobnost, pa nizašto vozio skoro 2,5 sata u jednom smijeru. Tip, i to trgovac, me preko telefona uvjeravao da je Beretta 22LR koju je imao, rađena od čelika. Inače, " slab" sam na Berette 33/35, to mi je pištoljić kakav se samo poželjeti može. Kad sam nakon popriličnog truckanja napokon pištolj uzeo u ruke, u sekundi sam shvatio da je frema aluminijska, radilo se o modelu M648 https://www.gunvaluesboard.com/i-have-a ... 89327.html .
Usput, zna li netko da li se M648 ikad radila od čelika? Gledam ovu https://www.gunbroker.com/item/863676040 proizvedena 1953., pa ili je frema rađena od čelika, ili je aluminij tako savršeno anodiziran da se razlika od bruniranog čelika ni ne primjeti. Pogledajte okidač, one sitne ogrebotine na njemu. Imam dojam da je to samo čelična frema mogla napraviti.