Lisice
Re: Lisice
Pozdrav i tebi sinko.cof832 wrote:Pozdrav svima kolko vas ima![]()
Spremam se uskoro u lov na lisice(prvi), par savjeta oko nacima vabljenja mi nebi odmoglo. Znam u principu kako to ide odprilike, ali eto volio bi neki savjet na sto da pripazim
Obožavam lov na lisice dočekom i piršom, ali prijašnjih godina sam pretjerao pa sada imam lisica za nabrojat na prste. Razlog tome je prekobrojni odstrijel i pojava čaglja u lovištu.
Probao sam vabiti raznoraznim vabilicama,ali nikad uspješno. Na cijuk usnama mladu liju je lako dovabiti,ali stare su lukave i oprezne.
Na što treba pripaziti? smjer vjetra bi po meni bilo pod broj jedan, drugo da ti je sunce za leđima ako je to moguće. Kamuflirao se nikad nisam,ali sam pazio da radim što manje pokreta kada sam čekao.
Idealna mjesta za čekanje su mi bili rubovi šuma, po mogućnosti bala sijena (ona veća okrugla) bi mi služila kao naslon i zaklon. Samo što je problem da kod mene u lovištu čim zbaliraju sijeno ili slamu odmah to odvezu, tako da sam bio prisiljen u većini slučajeva zalegnuti u mokru travu ili blato i uputiti hitac.
U piršu je jedino pravilo da budeš tih,spor i bez naglih pokreta, deset-dvajst koraka pa staneš i osmotriš. Najviše odstrijela sam imao upravo u piršu kada bih polagano išao od kukuruza do kukuruza, kad si pred sam kraj "ćoška" kuruze, radiš korak po korak kako ti se otkriva "novi" teren. Često puta me je lija znala uočiti prije nego ja nju. Onda obavezno staneš, ukipiš se i čekaš. U preko 50% slučajeva lija nije bježala, nego je nastavila kopati ili lagano se kretati ne obazirujući se na mene. Onda lagano digneš pušku i uputiš hitac.
Lovio sam sa 223rem zadnjih par godina, prodao je i neki dan kupio tikku u 6.5 CM.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Cestitam na novoj puski, spinnaker!
Milina za vidjeti!
nego da se vratim na temu, pitam iz znatizelje?
Sa padom broja lisica u lovistu, da li si primjetio porast broja sitne divljaci? Fazan, zec?
nego da se vratim na temu, pitam iz znatizelje?
Sa padom broja lisica u lovistu, da li si primjetio porast broja sitne divljaci? Fazan, zec?
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Zeca sam dosta vidio ove godine, a fazane smo ispuštali na proljeće. Vidjeti ćemo za dva tjedna kada krene lov na sitnu divljač.
Samo da je još čaglja nekako riješiti...
THX Jolly
Samo da je još čaglja nekako riješiti...
THX Jolly
Jedna zanimljivost.u zadnje vrijeme sam odstrijelio dvije cekajci svinje,ovo je na sliki jedna od njih.Karabin kalibra 30-06 a zrno poznati meki belot spce,pogodak u srce.Lisica koja je stajala nakon mog pucnja krene lagano trcati.Mislio sam da sam je promasio ali nadjem je u siblju mrtvu 15ak metara dalje zahvaljujuci dobrom krvnom tragu.I to mala lisica.Pogodak u srce.
Ja obožavam loviti štetočine i nadmudrivanje s njima. Ima puno načina kako odstreliti lisicu, čaglja.
Dosta ovisi dali loviš polje, šumu, granje,. Ja sam sebi napravio mrcilište i u zadnje vrijeme redovno skidam čagljeve. Pucam s 17 hmr, 223 i 308w municija Hornady sst.
Vabljenjem sam imao slabo uspjeha.
Dosta ovisi dali loviš polje, šumu, granje,. Ja sam sebi napravio mrcilište i u zadnje vrijeme redovno skidam čagljeve. Pucam s 17 hmr, 223 i 308w municija Hornady sst.
Vabljenjem sam imao slabo uspjeha.
Volim crno pa makar i ofarbano.......
-
PUNISHER1987
- Nadnarednik

Sorry što možda kvarim temu, Karabalicu zanima me u koje vrijeme ideš loviti čaglja i da li je to sa čeke ili ne, na koju daljinu pucas itd.?
Kod nas u Posavini čaglja ima kao u priči ali nitko ga ne lovi, osim kad je skupni lov na štetočine ili kad je sezona na srnjaka i vepra pa ako slučajno izađe onda ga oni koji su na čeki pucaju!
Po svemu sudeći jako je oprezna zvijer i rijetko kada ga vidim preko dana osim u rano jutro!
Pozdrav!
Kod nas u Posavini čaglja ima kao u priči ali nitko ga ne lovi, osim kad je skupni lov na štetočine ili kad je sezona na srnjaka i vepra pa ako slučajno izađe onda ga oni koji su na čeki pucaju!
Po svemu sudeći jako je oprezna zvijer i rijetko kada ga vidim preko dana osim u rano jutro!
Pozdrav!
To sin by silence, when we should protest, makes cowards out of men.
Stari čagalj, lisica, vepar su jako zajebani za uloviti i odstreliti.PUNISHER1987 wrote:Sorry što možda kvarim temu, Karabalicu zanima me u koje vrijeme ideš loviti čaglja i da li je to sa čeke ili ne, na koju daljinu pucas itd.?
Pozdrav!
Ja lovim u više lovišta s čeke, ali najviše uspjeha imam na domaćoj čeki s pomoćnom čekom 100 metara udaljenom i mrcilištem. Loviti ili u sumrak ili pred zoru.
Znači jedna čeka za štetočine, napraviti mrcilište minimalno 50 metara od čeke, znači odrobitih svinja, koža, uginulih životinja.
A pucam di mi je mrcilište, kod mene na oko 80 metara jer imam veću komociju.
Volim crno pa makar i ofarbano.......