Lapua naturalis
Lapua naturalis
Metak lapua naturalis kalibar 3006. Dali netko ima iskustva s njim i postoji li kakva razlika u odnosu na druge metke.hvala
Re: Lapua naturalis
Monolit, razlika velika. Ali dobar metak., samo ako ti odgovara, tj. grupira dobro
Uvaženi kolega pokušao sam tj. koristio sam lapua naturallis u kalibru 9,3x62 18,5 grama - grupa sve ok zadovoljan aliiii veliko ali od ukupno 10 komada odstrela SVI ali SVI su otišli od 25do 250 metara govorim i o svinjama i o srnjaku jako se razočarao (čitao izlazna rana ovo ono) ma sve ok aliii pogodak iza plećke na 100 metara u srnjaka (mali škart) potraga skoro sat vremena iako sam vidio gdje je otišao i gdje je pao . Nemogu se oteti dojmu da je isti oblik zrna moguće dobar u "brzim" kalibrima 300 ili 8x68 moguće i 30-06 ali kod mene totalni fijasko. Od mene toliko vratio se ja na nosler patrittion i nikakvih nepoznanica ili problema nema a i jako veliki krug lovaca koji se bave punjenjem prešao na isti u različitim kalibrima ( a citiram jednog starog slovenskog lovca) (je razumijem da sam star ali gdje sam do sada bio i s čim sam lovio) 7x57R s noslerom pat. ga oduševio NIJE reklama već osobno iskustvo . Iako i dalje ima lovaca oko mene koju se kunu u druga zrna recimo (berger) pokazao se u 30-06 i 30R blaser jaaakoo jako dobar.
Mislim da sam dosta napiosao pozz
Mislim da sam dosta napiosao pozz
-
dejandlesk
- Časnički Namjesnik

Vrlo zanimljivo iskustvo!
Daj reci, jesi li na svinjama imao prostrijel?
Činjenica je da su za svinje, teška, spora i mekana zrna. Naturalis svakako nije mekan. Kako odrađuje posao pri malim brzinama, stvarno ne znam, no opće je poznata stvar, da spoj monolitnog zrna i malih brzina, nije baš najsretnije rješenje. Za odstrel svinja, sa čeke koristim Oryx u 8x57, dok za pogon obavezno Vulcan.
Činjenica je da loše odabrano zrno, može pokvariti učinak, no ni najbolje zrno neće popraviti loš pogodak.
Za srneću divljač koristim 243 Win i Barnesovo TTSX zrno, te mogu reći da radi fantastično, no to je zrno velike brzine, pa nikako nije usporedivo s 9.3x62.
Pozdrav svima!
Daj reci, jesi li na svinjama imao prostrijel?
Činjenica je da su za svinje, teška, spora i mekana zrna. Naturalis svakako nije mekan. Kako odrađuje posao pri malim brzinama, stvarno ne znam, no opće je poznata stvar, da spoj monolitnog zrna i malih brzina, nije baš najsretnije rješenje. Za odstrel svinja, sa čeke koristim Oryx u 8x57, dok za pogon obavezno Vulcan.
Činjenica je da loše odabrano zrno, može pokvariti učinak, no ni najbolje zrno neće popraviti loš pogodak.
Za srneću divljač koristim 243 Win i Barnesovo TTSX zrno, te mogu reći da radi fantastično, no to je zrno velike brzine, pa nikako nije usporedivo s 9.3x62.
Pozdrav svima!
Ja nemam neka iskustva sa oryxom, ali dosta onih koji ga koriste a pisu na forumu lovac kazu obratno, oryx za pogon a vulkan za ceku.....
BUM BUM...
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 19 times
To ti je dilema ceka / pogon po osnovi ideje o sigurnosti.
Nacelno po toj ideji za pogon zelis zrno koje nece raditi prostrel radi sigurnosti pasa ili drugih sudionika, znaci da zrno ostane u divljaci.
A za druge oblike lova (ceka / pirs) neki smatraju da je prostrel dobar jer radi bolji krvni trag.
Ako ne zelis prostrel, onda trazis zrno bolje ekspanzije i predaje eneregije.
Ako trazis prostrel onda trazis zrno, tvrdje konstrukcije kontrolirane ekspanzije i bolje penetracije. Ali kod takvih zrna je manja predaja energije.
Oryxa sam koristio jednu sezonu. Radio mi je prostrel uvjek. S tim da vepra nisam odstrelio, ali jesam nazimadi, i nekoliko grla srnece divljaci.
Vulcan nisam koristio, ali kazu koji ga koriste da na svinji uglavnom nema prostrel.
Nacelno po toj ideji za pogon zelis zrno koje nece raditi prostrel radi sigurnosti pasa ili drugih sudionika, znaci da zrno ostane u divljaci.
A za druge oblike lova (ceka / pirs) neki smatraju da je prostrel dobar jer radi bolji krvni trag.
Ako ne zelis prostrel, onda trazis zrno bolje ekspanzije i predaje eneregije.
Ako trazis prostrel onda trazis zrno, tvrdje konstrukcije kontrolirane ekspanzije i bolje penetracije. Ali kod takvih zrna je manja predaja energije.
Oryxa sam koristio jednu sezonu. Radio mi je prostrel uvjek. S tim da vepra nisam odstrelio, ali jesam nazimadi, i nekoliko grla srnece divljaci.
Vulcan nisam koristio, ali kazu koji ga koriste da na svinji uglavnom nema prostrel.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Dobar metak u jednom kalibru nije uvjek dobar za druge kalibre..pricajuci sa lovcima koji koriste lapua naturalis u 3006 kazu prezadovoljni su dok u kalibru 9.3 lapua se nije pokazala dobro zato mislim da je najbolje da svako isproba vise metaka za svoj kalibar
Vidim da ste čitali moj post a kažem vam kalibar 9,3 je "spor" i kompaktni metak poput laupe natturalis nije se pokazao onakvim kavim ga reklamiraju proizvođači , ne kažem ja da on ili druga monolitna zrna nisu kvalitetna i odrađuju posao ali iz mog iskustva NE premala brzina velika težina daju prostrel ali ni približno ne predaje energiju jer zrno "prođe" kroz divljač.
Kolega koji godinama poni i puca iz 30-06 ono što svatko želi postići znači metak u metak postigao je sa kegelspitzom 9,7 g iako je eksperimentirao sa svim i svačim takvu preciznost samo s tim je postigao i održao. Ipak sada u kalibru 30 R blaser puca bergera i dobio je ponovno što je htio eto vidite da ipak treba vremena i traganja za onim što vas zadovoljava (plavuša il crnka) alii ipak su to ekstremi dok prosječnom lovcu grupa od 5 cm na 100 metara zadovoljava sve potrebe i držite se toga.
Kolega koji godinama poni i puca iz 30-06 ono što svatko želi postići znači metak u metak postigao je sa kegelspitzom 9,7 g iako je eksperimentirao sa svim i svačim takvu preciznost samo s tim je postigao i održao. Ipak sada u kalibru 30 R blaser puca bergera i dobio je ponovno što je htio eto vidite da ipak treba vremena i traganja za onim što vas zadovoljava (plavuša il crnka) alii ipak su to ekstremi dok prosječnom lovcu grupa od 5 cm na 100 metara zadovoljava sve potrebe i držite se toga.