Lapua naturalis

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Post Reply
4lovca
Pozornik
Pozornik

Lapua naturalis

Post by 4lovca » 30 Dec 2017, 13:06

Metak lapua naturalis kalibar 3006. Dali netko ima iskustva s njim i postoji li kakva razlika u odnosu na druge metke.hvala

Iggy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Re: Lapua naturalis

Post by Iggy » 01 Jan 2018, 04:14

Monolit, razlika velika. Ali dobar metak., samo ako ti odgovara, tj. grupira dobro

pure
Razvodnik
Razvodnik

Post by pure » 03 Jan 2018, 22:09

Uvaženi kolega pokušao sam tj. koristio sam lapua naturallis u kalibru 9,3x62 18,5 grama - grupa sve ok zadovoljan aliiii veliko ali od ukupno 10 komada odstrela SVI ali SVI su otišli od 25do 250 metara govorim i o svinjama i o srnjaku jako se razočarao (čitao izlazna rana ovo ono) ma sve ok aliii pogodak iza plećke na 100 metara u srnjaka (mali škart) potraga skoro sat vremena iako sam vidio gdje je otišao i gdje je pao . Nemogu se oteti dojmu da je isti oblik zrna moguće dobar u "brzim" kalibrima 300 ili 8x68 moguće i 30-06 ali kod mene totalni fijasko. Od mene toliko vratio se ja na nosler patrittion i nikakvih nepoznanica ili problema nema a i jako veliki krug lovaca koji se bave punjenjem prešao na isti u različitim kalibrima ( a citiram jednog starog slovenskog lovca) (je razumijem da sam star ali gdje sam do sada bio i s čim sam lovio) 7x57R s noslerom pat. ga oduševio NIJE reklama već osobno iskustvo . Iako i dalje ima lovaca oko mene koju se kunu u druga zrna recimo (berger) pokazao se u 30-06 i 30R blaser jaaakoo jako dobar.
Mislim da sam dosta napiosao pozz

dejandlesk
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by dejandlesk » 04 Jan 2018, 20:00

Vrlo zanimljivo iskustvo!
Daj reci, jesi li na svinjama imao prostrijel?
Činjenica je da su za svinje, teška, spora i mekana zrna. Naturalis svakako nije mekan. Kako odrađuje posao pri malim brzinama, stvarno ne znam, no opće je poznata stvar, da spoj monolitnog zrna i malih brzina, nije baš najsretnije rješenje. Za odstrel svinja, sa čeke koristim Oryx u 8x57, dok za pogon obavezno Vulcan.
Činjenica je da loše odabrano zrno, može pokvariti učinak, no ni najbolje zrno neće popraviti loš pogodak.
Za srneću divljač koristim 243 Win i Barnesovo TTSX zrno, te mogu reći da radi fantastično, no to je zrno velike brzine, pa nikako nije usporedivo s 9.3x62.
Pozdrav svima!

berbenn
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 1 time

Post by berbenn » 05 Jan 2018, 00:28

Ja nemam neka iskustva sa oryxom, ali dosta onih koji ga koriste a pisu na forumu lovac kazu obratno, oryx za pogon a vulkan za ceku.....
BUM BUM...

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 8 times
Been thanked: 19 times

Post by jolly » 05 Jan 2018, 06:26

To ti je dilema ceka / pogon po osnovi ideje o sigurnosti.

Nacelno po toj ideji za pogon zelis zrno koje nece raditi prostrel radi sigurnosti pasa ili drugih sudionika, znaci da zrno ostane u divljaci.
A za druge oblike lova (ceka / pirs) neki smatraju da je prostrel dobar jer radi bolji krvni trag.

Ako ne zelis prostrel, onda trazis zrno bolje ekspanzije i predaje eneregije.
Ako trazis prostrel onda trazis zrno, tvrdje konstrukcije kontrolirane ekspanzije i bolje penetracije. Ali kod takvih zrna je manja predaja energije.

Oryxa sam koristio jednu sezonu. Radio mi je prostrel uvjek. S tim da vepra nisam odstrelio, ali jesam nazimadi, i nekoliko grla srnece divljaci.
Vulcan nisam koristio, ali kazu koji ga koriste da na svinji uglavnom nema prostrel.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

4lovca
Pozornik
Pozornik

Post by 4lovca » 05 Jan 2018, 19:01

Dobar metak u jednom kalibru nije uvjek dobar za druge kalibre..pricajuci sa lovcima koji koriste lapua naturalis u 3006 kazu prezadovoljni su dok u kalibru 9.3 lapua se nije pokazala dobro zato mislim da je najbolje da svako isproba vise metaka za svoj kalibar

pure
Razvodnik
Razvodnik

Post by pure » 07 Jan 2018, 21:41

Vidim da ste čitali moj post a kažem vam kalibar 9,3 je "spor" i kompaktni metak poput laupe natturalis nije se pokazao onakvim kavim ga reklamiraju proizvođači , ne kažem ja da on ili druga monolitna zrna nisu kvalitetna i odrađuju posao ali iz mog iskustva NE premala brzina velika težina daju prostrel ali ni približno ne predaje energiju jer zrno "prođe" kroz divljač.
Kolega koji godinama poni i puca iz 30-06 ono što svatko želi postići znači metak u metak postigao je sa kegelspitzom 9,7 g iako je eksperimentirao sa svim i svačim takvu preciznost samo s tim je postigao i održao. Ipak sada u kalibru 30 R blaser puca bergera i dobio je ponovno što je htio eto vidite da ipak treba vremena i traganja za onim što vas zadovoljava (plavuša il crnka) alii ipak su to ekstremi dok prosječnom lovcu grupa od 5 cm na 100 metara zadovoljava sve potrebe i držite se toga.

berbenn
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 1 time

Post by berbenn » 07 Jan 2018, 22:46

Norma oryx u svim kalibrima i to je to, ha ha!
BUM BUM...

Post Reply