Novi prijedlog zakona o oružju travanj/2016
Re: Novi prijedlog zakona o oružju travanj/2016
E sad....ako ja uzmem AR15 i uzmem spremnik koji je mehanički ograničen na 10 naboja da li sam ja u sukladnosti sa novim zakonom, također sa teleskopskim kundakom u skupljenom položaju dužina je 76 cm., a u potpuno izvučenom 84 cm?
Jesi.
Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
The truth is hate to those who hate the truth.
Ako sam dobro protumačio članke u zakonu, ovome što je u saborskoj proceduri, moći će se nabaviti civilna varijanta M4/16, AK 47/74, FAL, G3, itd. ako sa sklopljenim ili preklopljenim kundakom nije kraće od 60 cm ukupne dužine i ako spremnik ne prima više od 10 naboja? A nije da sam neki dan slao upit u MUP za 3 varijante M4/16 (dvije s izvlačivim i jedna s fiksnim kundakom), M14 i Dragunov na što sam dobio odgovor da je sve ilegalno jer sliči automatskom oružju
E pa sada bajo moj štedim pare, čekam stupanje na snagu novog zakona i idem pravo direkt u Sloveniju po najtacticool pušku koja se prodaje i obavezno roze boje, da ne ispadne da ne volim nekoga 
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Da, dobro si procitao.
Ali ipak sacekaj konacnu verziju.
>>>>>>>>>>>>>
Uglavnom malo sam procitao prijedlog, pa evo komentara:
takodjer, meni su zanimljivi bili za procitati pojedini prijedlozi pojedinaca i organizacija za izmjene zakona kroz javnu raspravu, koja je prethodila konacnoj verziji ovog prijedloga zakona, a navedeni su na kraju teksta.
1. Oglasio se HSS! (nevjerojatno!)
2. Oglasio se HLS! (isto nevjerojatno!)
3. Vrlo mali broj pojedinaca je ucestvovao u ovoj raspravi. Svega nekoliko. (sto tumacim opcom apatijom zbog visegodisnjeg otezanja oko donesanja ovog zakona...) U onoj javnoj raspravi pred skoro dvije godine odaziv zainteresiranih pojedinaca je bio daleko veci, ukljucujuci i neke s ovog foruma.
4. U prvom prijedlogu ovog zakona, svo zracno oruzje je prebacenu u C kategoriju, u ovom prijedlogu je ostalo po starom, C za jace, i D za slabije zracnice - kao i prije.
5. Pozitivne izmjene: reloading, trajanje OL do 70. godine, pojednostavljena procedura narednih nabavnih dozvola, prosirena lista oruzja B kategorije (poluautomati vojnog izgleda..) , itd...
6. Kolekcionarima mislim da je zakompliciran zivot, u ovoj verziji.
7. u Kategoriju C su stavili i trajno onesposobljeno oruzje. Ovo je komplikacija za one koji imaju po neki komad koji su ostavili za uspomenu na nekog iz obitelji, ili drza po konobama za ukras uz kamin. Nisu to aktivni korisnici i sumnjam bas da citaju narodne novine, mogli bi doci na udar kazni, ako iz pukog nepoznavanja propisa ne prijave takvo staro i onesposobljeno oruzje iz cistog neznanja.
Uprethodnom (trenutno aktivnom) zakonu, onesposobljeno oruzje - bilo je definirano da se ne smatra oruzjem, i zapravo brisanjem iz evidencije ko zna gdje je sve posvrsavalo. Cuvanje onesposobljenog oruzja sad nije definirano. Smije li se objesiti na zid, po novom zakonu? ovo je opet neka nedifinrana siva zona.
8. Uveli su kategoriju neaktivne komponente streljiva, sto mislim da je pozitivno da zbog neke ispucane cahure koju posjeduje neko ne dodje na udar kazni. Kolekcionrima barem ostaje mogucnost da skupljaju ispaljene cahure (i odvojena zrna), iako ne mogu skupljati streljivo.
9. Uveli su definciju alkoholiziranosti, granica je 0.5 promila. Prije to nije bilo uopce definirano, osim generalnom smjernicom da covjek ne smije biti pod utjecajem alkohola kad nosi oruzje. sad barem nema "zive zone".
Uglavnom, ima mjesta za poboljsanja, ali pozitivnih izmjena je dosta. To je po meni.
Ali ipak sacekaj konacnu verziju.
>>>>>>>>>>>>>
Uglavnom malo sam procitao prijedlog, pa evo komentara:
takodjer, meni su zanimljivi bili za procitati pojedini prijedlozi pojedinaca i organizacija za izmjene zakona kroz javnu raspravu, koja je prethodila konacnoj verziji ovog prijedloga zakona, a navedeni su na kraju teksta.
1. Oglasio se HSS! (nevjerojatno!)
2. Oglasio se HLS! (isto nevjerojatno!)
3. Vrlo mali broj pojedinaca je ucestvovao u ovoj raspravi. Svega nekoliko. (sto tumacim opcom apatijom zbog visegodisnjeg otezanja oko donesanja ovog zakona...) U onoj javnoj raspravi pred skoro dvije godine odaziv zainteresiranih pojedinaca je bio daleko veci, ukljucujuci i neke s ovog foruma.
4. U prvom prijedlogu ovog zakona, svo zracno oruzje je prebacenu u C kategoriju, u ovom prijedlogu je ostalo po starom, C za jace, i D za slabije zracnice - kao i prije.
5. Pozitivne izmjene: reloading, trajanje OL do 70. godine, pojednostavljena procedura narednih nabavnih dozvola, prosirena lista oruzja B kategorije (poluautomati vojnog izgleda..) , itd...
6. Kolekcionarima mislim da je zakompliciran zivot, u ovoj verziji.
7. u Kategoriju C su stavili i trajno onesposobljeno oruzje. Ovo je komplikacija za one koji imaju po neki komad koji su ostavili za uspomenu na nekog iz obitelji, ili drza po konobama za ukras uz kamin. Nisu to aktivni korisnici i sumnjam bas da citaju narodne novine, mogli bi doci na udar kazni, ako iz pukog nepoznavanja propisa ne prijave takvo staro i onesposobljeno oruzje iz cistog neznanja.
8. Uveli su kategoriju neaktivne komponente streljiva, sto mislim da je pozitivno da zbog neke ispucane cahure koju posjeduje neko ne dodje na udar kazni. Kolekcionrima barem ostaje mogucnost da skupljaju ispaljene cahure (i odvojena zrna), iako ne mogu skupljati streljivo.
9. Uveli su definciju alkoholiziranosti, granica je 0.5 promila. Prije to nije bilo uopce definirano, osim generalnom smjernicom da covjek ne smije biti pod utjecajem alkohola kad nosi oruzje. sad barem nema "zive zone".
Uglavnom, ima mjesta za poboljsanja, ali pozitivnih izmjena je dosta. To je po meni.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Ima pozitive i to je pohvalno !jolly wrote:...9. Uveli su definciju alkoholiziranosti, granica je 0.5 promila. Prije to nije bilo uopce definirano, osim generalnom smjernicom da covjek ne smije biti pod utjecajem alkohola kad nosi oruzje. sad barem nema "zive zone".![]()
Alo sto je sa tormentacijama, zigovima, zamjenama cijevi, ili npr. custom proizvodnje oruzja sto je kod nas totalna nepoznanica. Tu fali preciznih odredbi !
Nemoguće je Nemoguće
- jolly
- Cinker - bojna

Pomalo Lex, pomalo.lex-lutor wrote: Alo sto je sa tormentacijama, zigovima, zamjenama cijevi, ili npr. custom proizvodnje oruzja sto je kod nas totalna nepoznanica. Tu fali preciznih odredbi !
Dosta se stvari moze rijesiti i sa podzakonskim aktima.
Pravnici bi rekli da je zakon ziva stvar, koja s vremenom evoluira. Pa evo, u mnogim tockama je i sad evoluirao. Malo pozitive nam treba!
Turn better into best!
Pa zar i do sada nije bilo moguće na isti komad dati ugraditi drugu cijev, dužu npr pa ju upisati u oružani list da na tom komadu imaš lupam bzv 20" i 24"
- jolly
- Cinker - bojna

Ako je cijev za pusku na kojoj se mogu mijenjati cijevi prema tvornickoj konstruckiji (modularni tip puske)
na primjer sauer 202, blaser, itd onda sa nabavnom dozovolom kupis cijev koja ima tormentaciju i serijski broj, registrisas i upises u OL.
Slicno je i za dvocjevke, ako nadjes rezervne cijevi, nema problema. Uz nabavnu dozovlu kupis, i registriras i upises za OL.
A sta ako puska nije na prijelom ili nije modularna? kako bi ti to onda izveo, obzirom da nemamo zavod za tormentaciju u HR?
O ovome se pisalo po forumu pa malo istrazi problematiku.
na primjer sauer 202, blaser, itd onda sa nabavnom dozovolom kupis cijev koja ima tormentaciju i serijski broj, registrisas i upises u OL.
Slicno je i za dvocjevke, ako nadjes rezervne cijevi, nema problema. Uz nabavnu dozovlu kupis, i registriras i upises za OL.
A sta ako puska nije na prijelom ili nije modularna? kako bi ti to onda izveo, obzirom da nemamo zavod za tormentaciju u HR?
O ovome se pisalo po forumu pa malo istrazi problematiku.
Turn better into best!
-
GROUND_ZERO
- Razvodnik

Kad ova nova pravila stupaju na snagu...
Sent from my SM-G935F using Tapatalk
Sent from my SM-G935F using Tapatalk
GUN CONTROL isn't about guns, it's about CONTROL
-
DTVPSOLIDER
- Razvodnik

Ja imam uredno registriran AR15. Bitno je samo prije nabavke takvog oruzja koje lici na automatsko da je vec registrirano u HR.frulica wrote:E sad....ako ja uzmem AR15 i uzmem spremnik koji je mehanički ograničen na 10 naboja da li sam ja u sukladnosti sa novim zakonom, također sa teleskopskim kundakom u skupljenom položaju dužina je 76 cm., a u potpuno izvučenom 84 cm?
Nisu mi gledali spremnike tokom registracije ali imam ogranicen jedan spremnik.
Lp
Vjerujem da imaš, sad da li je AR15 ili Hbar M16 u to ne ulazim. Još jednom se pokazuje apsurdnost hr zakonodavstva da se iste stvari gledaju različito, nedaj bože da mi nije drago da imaš registrirano to oružje , no to oružje se zbog kretenskog inicijalnog zakona prepisanog iz YU nikad nije ni smjelo registrirsti u HR, a vidimo da ga ipak ima (i drago mi je da ima), no naša gamad ne dopušta uvoz i prodaju istog. Naravno po starom dobrom hrvatskom običaju ako si dobar sa višim strukturama vlasti ili MUP-a, tada ni MG42 nije nedostižan.joc2062 wrote: Ja imam uredno registriran AR15. Bitno je samo prije nabavke takvog oruzja koje lici na automatsko da je vec registrirano u HR.
Nisu mi gledali spremnike tokom registracije ali imam ogranicen jedan spremnik.
Lp
- jolly
- Cinker - bojna

Novi zakon donesen.
NN 94/2018.
NN 94/2018.
Turn better into best!
Tekst novog zakona:
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/slu ... _1816.html
Zakon stupa na snagu 01.11.2018.
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/slu ... _1816.html
Zakon stupa na snagu 01.11.2018.
The truth is hate to those who hate the truth.
Po ovom zakonu sad se mora prijaviti i zračno oružje koje ispaljuje projektile brzinom manjom od 200 m/ s ?!?! E svašta.
Ploviti je potrebno, živjeti nije !
- jolly
- Cinker - bojna

I onesposobljeno oruzje ide u kategoriju C s obavezom prijave.
Turn better into best!
Ovo je definitivno glupost na kvadrati..... To vise NIJE oruze, samo ekipa to ne razumije...jolly wrote:I onesposobljeno oruzje ide u kategoriju C s obavezom prijave.
Nemoguće je Nemoguće
Gledam clanak 46, stavak 2, za spremnike.
Sad me zanima, spada li pod "spremnik" platneni/metalni redenik za WW2 oruzje?
Sto je s "normalnim" spremnicima za WW2 automatsko oruzje?
Sto je s spremnicima za dugocjevno oruzje koje je do sada bilo legalno?
Isto pitanje, sto je s repetirajucim dugocijevnim oruzjem koje ima odvojeni spremnik za vise od 10 metaka?
U klasifikaciji oruzja nije ogranicen broj metaka za takvo oruzje, ali po clanku 46 ako se pronadje veci spremnik za takvo oruzje ide oduzimanje...
Ima i pod klasifikacijom oruzja (clanak 7, stavak 3, tocka 4) kategorija sa spremnikom do 12 metaka?!?!!?
I zanimljivo je da nema kazne za samo posjedovanje spremnika ako se nema oruzje.
Sad me zanima, spada li pod "spremnik" platneni/metalni redenik za WW2 oruzje?
Sto je s "normalnim" spremnicima za WW2 automatsko oruzje?
Sto je s spremnicima za dugocjevno oruzje koje je do sada bilo legalno?
Isto pitanje, sto je s repetirajucim dugocijevnim oruzjem koje ima odvojeni spremnik za vise od 10 metaka?
U klasifikaciji oruzja nije ogranicen broj metaka za takvo oruzje, ali po clanku 46 ako se pronadje veci spremnik za takvo oruzje ide oduzimanje...
Ima i pod klasifikacijom oruzja (clanak 7, stavak 3, tocka 4) kategorija sa spremnikom do 12 metaka?!?!!?
I zanimljivo je da nema kazne za samo posjedovanje spremnika ako se nema oruzje.
Vrlo vjerovatno ce neke detalje trebati doraditi i preformulirati jer nije logicno da budes sankcioniran za bilo sto sto se u EU moze kupiti legalno i bez posebnih odobrenja, to bas i ne bi imalo smisla, a preporuke EU-a su da zakoni budu sto je moguce vise u skladu sa EU direktivama....
Nemoguće je Nemoguće
A sto je sa kolekcionarima? Po novom treba odobrenje za sakupljanje oruzja kategorije B i oruzja kategorije C, a sto onda sakupljati sa starim odobrenjem za sakupljanje oruzja? Ovaj zakon je gori nego prije....
BUM BUM...