Novi prijedlog zakona o oružju travanj/2016

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
samoborac
Skupnik
Skupnik

Re: Novi prijedlog zakona o oružju travanj/2016

Post by samoborac » 29 Oct 2018, 16:32

Slažem se. Sad svo zračno oružje spada u kategoriju C. Jedino je profitirao airsoft. Čemu kompliciranje, mogli su uzeti energiju kao osnovni kriterij za C i D kategoriju. Do 10,5 J, D, sve iznad toga C. Bez obzira na kalibar, cjelovitost metka itd

berbenn
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 1 time

Post by berbenn » 29 Oct 2018, 18:58

Uzas, uzas i uzas! I svako kolekcionarsko oruzje koje se uzme se vise nece voditi u evidenciju kao do sada nego trba prijava! Blokirano oruzje(dekorativno) takodjer podlijeze prijavi!
BUM BUM...

frulica
Narednik
Narednik

Post by frulica » 29 Oct 2018, 19:30

He..he...pa ne možete od glupana očekivati racionalne odluke, zato i jesu glupani. Gdje nestade iz prijedloga ono da neće više biti liječničkog pregleda..da nema više provjere ukoliko već posjeduješ oružje...e ovce moje vuk odlučuje treba li vas (nas) pojesti.

DTVPSOLIDER
Razvodnik
Razvodnik

Post by DTVPSOLIDER » 30 Oct 2018, 21:25

A gdje su kazne za A kategoriju?

Mraz
Razvodnik
Razvodnik

Post by Mraz » 30 Oct 2018, 22:13

frulica wrote:He..he...pa ne možete od glupana očekivati racionalne odluke, zato i jesu glupani. Gdje nestade iz prijedloga ono da neće više biti liječničkog pregleda..da nema više provjere ukoliko već posjeduješ oružje...e ovce moje vuk odlučuje treba li vas (nas) pojesti.
"Poštovani,

člankom 11. stavkom 1. Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana (''Narodne novine'', broj: 94/2018.), a koji stupa na snagu 01.11.2018. godine, propisano je da će nadležno tijelo izdati podnositelju zahtjeva odobrenje za nabavu vatrenog oružja kategorije B radi bavljenja lovom, sportskim streljaštvom ili radi osobne sigurnosti ako ispunjava opće i posebne uvjete.

Naime, u odnosu na Zakon o oružju (''Narodne novine'', broj: 63/07., 146/08. i 59/12.), novi Zakon o nabavi i posjedovanju oružja građana ne predviđa provođene operativnih provjera od strane policijskih službenika u postupku za izdavanje odobrenja za nabavu oružja.

Jednako tako, člankom 11. stavkom 3. točkom 1. istog Zakona kao poseban uvjet za izdavanje odobrenja za nabavu vatrenog oružja kategorije B je propisano da na zdravstvenom pregledu mora biti utvrđeno da je podnositelj zahtjeva zdravstveno sposoban za držanje i nošenje oružja.

Slijedom navedenog, sukladno Zakonu o nabavi i posjedovanju oružja građana osobe koje nabavljaju oružje moraju priložiti uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti samo prilikom prve nabave oružja, dok kod nabave dodatnih oružja odnosno produženja roka valjanosti oružnog lista nisu dužni priložiti uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti."

frulica
Narednik
Narednik

Post by frulica » 30 Oct 2018, 23:04

Možda i ja da temeljitije pročitam novi zakon... no iz istog nigdje ne iščitavam što nakon isteka trenutnog oružanog lista? Meni trenutni istječe 08/21, na koliko će ga produžiti nakon toga kada po novom neću trebati prilagati liječničko uvjerenje?

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 31 Oct 2018, 05:28

Novi oruzni list trajat ce prakticni dozivotno, odnosno dok ti se zdravstevno stanje ne pogorsa da vise nemas uvjete za posjedovanje oruzja.

Kod produzenja oruznog lista potpisat ces da se slazes da ti doktor treba obavijestiti mup ako dodje do takvih zdravstvenih promjena.
Kad dotor po sluzbenoj duznosti obavijesti mup, onda ce te mup poslati na izvanredni zdravsteni pregled.

Kroz sustav zdravstvenog, sve je umrezeno i podatak da si vlasnik oruzja bit ce dostupan doktoru.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

ante12
Razvodnik
Razvodnik

Post by ante12 » 31 Oct 2018, 17:20

DTVPSOLIDER wrote:A gdje su kazne za A kategoriju?
Kazneni zakon, clanak 331.

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Barut » 01 Nov 2018, 13:08

frulica wrote:Možda i ja da temeljitije pročitam novi zakon... no iz istog nigdje ne iščitavam što nakon isteka trenutnog oružanog lista? Meni trenutni istječe 08/21, na koliko će ga produžiti nakon toga kada po novom neću trebati prilagati liječničko uvjerenje?
Da, novi zakon treba pročitati više puta da se pohvataju svi detalji. Svi OL-ovi koji istječu će se morati obnoviti sa liječničkim, a novi koji ćeš dobiti vrijedi doživotno.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
The truth is hate to those who hate the truth.

Sako
Pozornik
Pozornik

Post by Sako » 01 Nov 2018, 14:57

Ovak stvari stoje:
Kad vam istekne ol odete u nadleznu pp i potpisete formular kojim ce vas lijecnik u slucaju bolesti i dr stanja .... obavijestiti pp.
I oni vam tada produze ol bez vremenskog ogranicenja.
Lijecnicki pregled samo kod prve nabave.
Info iz mupa :D

GROUND_ZERO
Razvodnik
Razvodnik

Post by GROUND_ZERO » 12 Nov 2018, 03:14

te drugi poremećaji u ponašanju

Ove četri riječi i jedno slovu su dali policiji subjektivno bez fizičkih dokaza tumačenje zakona...što i dalje osiječam na vlastitoj koži...jerbo nakon što su me odbili...i ja se žalio...ponovno po drugi put su me odbili...i sad sam se opet žalio...Izgleda da nisam usamljen slučaj...jer ima njih još koji muku muče poradi te rečenice.

I sad te rečenice više u novom zakonu nema:)...Ali šteta je napravljena...i ja sad moram čekati rasplet događanja u mom slučaju da bih tek onda podnio zahtjev s novim zakonom na snazi jerbo...DEBILI pišu zakone pa imamo DEBILNE zakone koji se onda potvrđuju u praksi tajko da se ljudima...građanima odbijaju od glavu
GUN CONTROL isn't about guns, it's about CONTROL

mirkof
Razvodnik
Razvodnik

Post by mirkof » 11 Dec 2018, 10:11

jolly wrote:Kroz sustav zdravstvenog, sve je umrezeno i podatak da si vlasnik oruzja bit ce dostupan doktoru.
Ovo je već odavno uvedeno, podatak da si vlasnik oružja iskoči kod ulogiravanja u njihov sustav.

Već i prije ovog zakona tvoj liječnik je imao obavezu obavijestiti MUP ako dođe do nekakvih bolesti zbog kojih bi ti trebalo oduzeti oružje.

dejandlesk
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by dejandlesk » 13 Dec 2018, 23:40

Ispravite me ako griješim, no nema li liječnik obvezu čuvanja tajne o zdravstvenom stanju svog pacijenta. Slijedeći Zakon će vjerojatno uključiti i mjesnog župnika da ako mu netko prilikom ispovijedi otkrije nečiji preljub, ovaj će morati obavijestiti policiju da se odmah oduzme oružje akterima i njihovim poznanicima i prijateljima, jer bi to eventualno moglo dovesti od oružanih obračuna!
Pozdrav svima!

GROUND_ZERO
Razvodnik
Razvodnik

Post by GROUND_ZERO » 14 Dec 2018, 03:19

dejandlesk wrote:Ispravite me ako griješim, no nema li liječnik obvezu čuvanja tajne o zdravstvenom stanju svog pacijenta. Slijedeći Zakon će vjerojatno uključiti i mjesnog župnika da ako mu netko prilikom ispovijedi otkrije nečiji preljub, ovaj će morati obavijestiti policiju da se odmah oduzme oružje akterima i njihovim poznanicima i prijateljima, jer bi to eventualno moglo dovesti od oružanih obračuna!
Pozdrav svima!
Tako ti je to u pravu.... kvarljivi ljudi....pišu kvarljive zakone

Sent from my SM-G935F using Tapatalk
GUN CONTROL isn't about guns, it's about CONTROL

stolttom
Skupnik
Skupnik

Post by stolttom » 16 Dec 2018, 01:07

Svojim potpisom odričemo se prava na tajnost podataka odnosno indirektno oslobađamo liječnika odgovornosti za dojavu podataka MUP-u. To je neophodan i dobar kompromis.

Post Reply